Slovenija

Vebra čudi, da Cerar bolj verjame Toninu kot pravnikoma

Ljubljana, 05. 04. 2015 11.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pravnika Rajko Pirnat in Igor Kaučič sta spisala mnenje o delovanju Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo v zvezi s privatizacijo Telekoma. Interpretacija zapisanega medtem med vpletenimi ni enotna.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Miro Majcen

Mnenja Rajka Pirnata in Igorja Kaučiča o nekaterih vprašanjih delovanja Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo v zvezi s privatizacijo Telekoma ni mogoče razumeti v smislu, da je minister Janko Veber ravnal zakonito, poudarja poslanec NSi in podpredsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matej Tonin.

Po objavi mnenja pravnikov je Veber znova branil svoje ravnanje. Strokovnjaka sta ugotovila, da je bilo delovanje OVS povsem v skladu z zakonom, je povedal Veber. Zato ga čudi, da je premier Cerar bolj verjel Toninu. "Lahko še enkrat pri polni zavesti in pred vso slovensko javnostjo zagotovim, da je obveščevalno-varnostna služba naredila interno gradivo na podlagi javno dostopnih podatkov, in namen te analize je bil samo ta, da izboljša svoje delovanje zaradi informacije, ki je bila javno znana, da se pripravlja prodaja Telekoma morebitnemu tujcu," je zatrdil Veber.

Minister je zavrnil tudi očitek o netransparentnosti in sledljivosti. Kot je pojasnil, so predložili vse dokumente, ki sta jih OVS in ministrstvo pripravila na to temo, sam pa je to gradivo, kot je dejal, neuspešno poskusil uvrstiti na sejo vlade in pozneje na svet za nacionalno varnost.
Omenjena pravnika sta "jasno zapisala pogoje, pod katerimi bi lahko ministrovo ravnanje označili kot zakonito. Ti pogoji pa niso bili izpolnjeni, kar nedvoumno pomeni, da je minister Janko Veber ravnal nezakonito," je na spletni strani NSi zapisal Tonin.

Profesorja prava opozarjata, da je sklicevanje ministra Janka Vebra na tretjo alinejo prvega odstavka 32. člena zakona o obrambi kot na zakonsko podlago za izvedbo analize privatizacije Telekoma s strani OVS, neustrezno, ter dodajata, da je tovrstno tolmačenje preširoko, navaja Tonin.

Kot še izpostavlja, sta Pirnat in Kaučič v pravnem mnenju zapisala, da bi Veber ravnal zakonito, če bi bili v primeru spremljanja privatizacije Telekoma izpolnjeni pogoji, da bi bila aktivnost namenjena zgolj notranji organizaciji in delovanju OVS oziroma ministrstva in bi bila tako tudi uporabljena; da ne bi bila uporabljena posebna pooblastila OVS in baze podatkov iz 36. člena zakona o obrambi; ter da bi bili uporabljeni zgolj javno dostopni podatki oziroma že prej zbrani podatki OVS.

Po mnenju podpredsednika parlamentarne komisije noben omenjeni pogoj ni bil izpolnjen. Tako ni mogoče trditi, da je bila vsa aktivnost namenjena zgolj notranji organizaciji in delovanju OVS oziroma ministrstva za obrambo. Prav tako ni mogoče trditi, da niso bila uporabljena posebna pooblastila OVS in baze podatkov iz 36. člena zakona o obrambi, niti, da so bili vsi uporabljeni podatki zgolj javno dostopni oziroma že prej zbrani podatki OVS.

V zaključku pravnega mnenja Pirnat in Kaučič "jasno poudarita, da v kolikor zgornji pogoji niso izpolnjeni, gre za nezakonito ravnanje," dodaja Tonin. Kot spominja, je nezakonitost Vebrovega ravnanja ugotovil tudi premier Miro Cerar, ki je v obrazložitvi predloga za razrešitev ministra med drugim zapisal, da je "njegovo postopanje v tem primeru namreč nemogoče oceniti drugače kot nezakonito in nestrokovno. Navedeno kaže, da je minister objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje OVS".

Janko Veber
Janko Veber FOTO: POP TV

Za SD mnenje podpora Vebru

Večer je medtem poročal, da sta Pirnat in Kaučič sta v mnenju o delovanju Obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo v zvezi s privatizacijo Telekoma ugotovila, da je iz razpoložljivih dokumentov mogoče sklepati, da so dejavnosti OVS večinoma izpolnile merila za zgolj notranje delovanje te službe in da ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja.

V pravnem mnenju, ki sta ga pripravila na prošnjo predsednika vlade Mira Cerarja in ki ga je pridobil časnik Večer, sta pravnika ugotavljala, ali je minister za obrambo Janko Veber prekoračil svoja pooblastila ali kakorkoli ravnal nezakonito, pri tem pa njuno mnenje temelji na dokumentih, ki jima jih je posredoval kabinet predsednika vlade.

Kot ugotavljata pravnika, v predloženi dokumentaciji ni podatkov o dejavnostih tujih obveščevalnih organizacij in drugih organov, ki bi dejansko ogrožali interes države, vojske ali ministrstva, kar je pogoj za aktivnosti OVS, ki po svoji naravi predstavljajo obveščevalne, protiobveščevalne in varnostne naloge v smislu določil zakona o obrambi. Kot dodajata, tudi navedbe o pomenu Telekomove infrastrukture za delovanje službe in ministrstva še ne zadoščajo za izkazovanje pogojev za izvajanje teh nalog.

Po drugi strani pa OVS lahko analizira svojo notranjo organizacijo, delovanje in pogoje, v katerih bo morala izvajati svoje naloge, pa tudi, kako bo to vplivalo na notranje delovanje drugih organizacijskih enot ministrstva, ministrstva kot celote in Slovenske vojske. Take aktivnosti je mogoče šteti za interno delovanje OVS. Dejavnosti OVS izpolnjujejo te kriterije, če so namenjene zgolj notranji organizaciji in delovanju OVS oz. ministrstva ter tako tudi uporabljena; če niso uporabljena posebna pooblastila OVS in baze podatkov iz zakona o obrambi; ter če so bili uporabljeni zgolj javno dostopni podatki oziroma že prej zbrani podatki OVS.

V tem primeru ni mogoče očitati nezakonitega ravnanja OVS, pač pa je šlo za zgolj notranje delovanje te službe. Iz dokumentov, s katerimi sta razpolagala Pirnat in Kavčič, pa je mogoče sklepati, da so ta merila večinoma bila izpolnjena, sta zapisala.

Da je pravno mnenje, na katerega se sklicuje Cerar, tako napisano, da se ga lahko bere tudi kot podporo Vebru, je že v sredo povedal tudi predsednik SD Dejan Židan.

Večer sicer spomninja, da je mnenje Pirnata in Kaučiča samo eno od mnenj, na osnovi katerih se je predsednik vlade odločil, kot se je.

Cerar Vebru očita objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Veber vztraja na ministrskem položaju, saj ima, kot pravi, čisto vest. Pri tem ga v celoti podpira vodstvo SD, tudi v DeSUS ne nameravajo podpreti njegove razrešitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1129)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nightyfly
07. 04. 2015 12.58
+4
wizeman 06.04.2015 22:20:07 1 2 1 slovenskidelavec, zakaj si se pustil zapeljati? A res verjameš, da bodo tujci na veliko zaposlovali? Njim je važen le profit. In ti, delavec, si jim samo breme. Vidiš, sinko, za to se bori SD proti privatizaciji. Nismo gradili tovarn zato, da bodo tujci imeli z njimi profite, ampak zato, da bodo ljudje imeli zaposlitev. Profit je bil (in bi naj bil še vedno, če hočemo polno zaposlenost) drugotnega pomena..*****************dovrò napisano. :) .
Nightyfly
07. 04. 2015 13.00
+5
DAEMONIUM
07. 04. 2015 06.13
+1
A ni Cerar nekaksen pravnik? Je ja potegnil s svojimi svetpvanji 400.000 eur davkoplacevalskegw denarja?? Mar mu ni jasno da ce je VOS nareredil porocilo o posledicah prodaje telekoma tujcem in pri tem uporabil zgolj javno dostopne podatke brez POMSa, da potem ne gre za zlorabo te sluzbe?? Valjda bo sluzba znotraj vojske ki razpolaga s podatki kako vse je vojska odvisna od telekoma, naredila taksno porocilo ne pa neka civilna OS. ki pojma nima na kaksen nacin je vojska vezana na telekom?! Druga je stvar da ta ukaz ni bil izdan v pisni obliki zato ker pwc v tej gnili stajkunizirani drzavi nihce vec nebenmu ne zaupa, vendar ce ZARADI TEGA. UKAZA ni slo za nepravilno delovanje VOSa potem ni pottrebno menjati ministra. In tukaj Cerar dela napako ker je navalil na menjavo kot mutavi na telefon!!!!
VSEZNALECno1
07. 04. 2015 07.43
-1
v Ovs so naredili poročilo...najbolj kretensko zlorabljeno sporočilo na svetu......preberi se bedarije....
JežekTekaTeka
06. 04. 2015 22.22
-6
A je že pospravu pisarno, pa to ... sam prašam ... hahahahaa ...
Nightyfly
06. 04. 2015 21.17
+4
JežekTekaTeka 06.04.2015 20:22:03 -2 In kakšen je poslovilni protokol ... a mu bojo zapel "Hej Slaveni", pa to ... hahahaa .............................. a kaplarju ,ko bo sel na azaj na Dob ? Ja , lahko bi mu , ce pomislim , da ima se popkovino z jajcem in podobno . . tu si pa zadel jez . Da ti ni kaj slabo .......sveco prizgi -ono diseco .!!
srebrnibreg
06. 04. 2015 20.24
+5
Sektaši se repenčijo zaradi menjave Veber kot, da bi sedaj kakšen sektaš prišel na njegovo mesto. Zakaj se ne zavedajo kakšne sirote so in jih je sam prazen jezik.
Ni_Nicka76
06. 04. 2015 20.27
+5
He he, tud dr bi žrl, sam da se jih ne odvleče od korita..... :))))
Nightyfly
07. 04. 2015 12.59
+1
JežekTekaTeka
06. 04. 2015 20.22
-6
In kakšen je poslovilni protokol ... a mu bojo zapel "Hej Slaveni", pa to ... hahahaa ...
belaovca
06. 04. 2015 20.44
+4
sprejemni te ne zanima....sprejem v harem na dobu....
Balki30
06. 04. 2015 22.07
-3
slovenskidelavec
06. 04. 2015 20.21
-3
Desus pa raje ne omenjajte, kajti za uspeh si štejejo pokojnino 436 e za 40 let delovne dobe.
srebrnibreg
06. 04. 2015 20.25
+3
Koliko si pa vplačal v državno blagajno? Z delodajalcem se zmeni.
slovenskidelavec
06. 04. 2015 20.45
-5
Z DRŽAVO LOPOVOV TEŠKO. zgleda da si tudi ti živel na moj račun.
srebrnibreg
06. 04. 2015 20.48
+5
slovenskidelavec
06. 04. 2015 20.12
-1
Večinski volilni sistem bi pometu z večino strank zato se ga tako bojijo, ker bi prinesel odgovornost in ne izgovorov.
pra.ko.sreb.
06. 04. 2015 20.10
-4
Veber ima podporo SD in kripl bataljona s foruma. Ne bo dovolj.
wizeman
06. 04. 2015 22.15
+3
Ima tudi mojo podporo. In podporo razumnih volilcev. Ne bo ostalo neopaženo, da nekdo za vsako ceno tišči dobra podjetja in popoln nadzor v roke tujcem....
slovenskidelavec
06. 04. 2015 20.10
-6
Prosim vas lepo ali res mislite da bo 20% delavcev, ki delajo pri privatnikih delalo za 100% prebivalcev Slovenije zato se SD upira privatizaciji.
Netajkun
06. 04. 2015 20.15
-3
Ah , saj so uzakonili VSAKO DELO ŠTEJE ( vrednotnice , prispevki od študentskega dela , furs represije , . . . ) , da se lahko profesor-akademiki izognejo plačilu prispevkov ( ki so visoki . . . seveda so visoki ) preko avtorskih pogodb in popoldanskih s.p. . . . .
wizeman
06. 04. 2015 22.20
+1
slovenskidelavec, zakaj si se pustil zapeljati? A res verjameš, da bodo tujci na veliko zaposlovali? Njim je važen le profit. In ti, delavec, si jim samo breme. Vidiš, sinko, za to se bori SD proti privatizaciji. Nismo gradili tovarn zato, da bodo tujci imeli z njimi profite, ampak zato, da bodo ljudje imeli zaposlitev. Profit je bil (in bi naj bil še vedno, če hočemo polno zaposlenost) drugotnega pomena...
Oskar22
06. 04. 2015 20.03
+5
Obsojeni nadzornik Janša je prek kurirčka Tonina naročil omahljivemu PV Cerarju, da umakne motečega ministra, ker Angelca že izgublja živce. In tako bo Angelčino država za majhen denar dobila komunikacijsko omrežje in nadzor nad Slovenijo. PV je pokleknil, očitno je nemška država bolj sposobna upravljati naše državno podjetje. Privatizacija? Hja, kaj pa je to važno!
Netajkun
06. 04. 2015 20.10
-5
V Sloveniji imamo leve nacionaliste ( ki se bojijo tujcev iz severozahoda - čeprav pridejo sami s kamionom denarja ) in desne nacionaliste ( ki se bojijo prišlekov iz jugovzhoda z vrečko ponošenih oblačil in kupom otrok ) .
wizeman
06. 04. 2015 22.21
-1
Kaj pa misliš, da smo mi za tujce s severozahoda?
Ni_Nicka76
06. 04. 2015 20.02
+3
Bye, bye, baby, bye, bye..... :)
Crvena zvezda
06. 04. 2015 19.57
+4
Vse politike nagnati in jim za 25 let prepovedati delovanje v državi.....edina rešitev za Slovenijo...
JežekTekaTeka
06. 04. 2015 19.53
-5
Nič ne pomaga levo cviljenje ... gospod "moralni in etični" minister Veber ... en tovariški pozdrav v slovo, pa to ... lol ... prihodnost v JU/JS vam je zagarantirana ... nič bat ...
srebrnibreg
06. 04. 2015 20.02
+2
Nič ne pomaga cviljenje sektašev, ker je na levi še ogromno sposobnih. Eden gre pa pride spet NAŠ levi. Sektaši pa šmrc...šmrc.......
Netajkun
06. 04. 2015 19.47
+0
A nam bodo res Telekom ( skupaj s solinami ) prodali ? Kaj pa ostane Cerarju . . če so PS , DESUS , DL in SD potrdili prodajo . . . . Veber ima prav . . . veleizdaja je to , v lastni stranki so ga izigrali .
Netajkun
06. 04. 2015 19.48
-1
v " dobro Slovenije " so takrat glasovali VEBER , SDS in NSi .
vsismosužnji
06. 04. 2015 19.44
+3
svoje čase je bilo nemogoče da bi bil obramboslovec in da ne bi bil obenem sodelavec sdv,kos,vos, ud-be,......
vsismosužnji
06. 04. 2015 19.47
-1
pra.ko.sreb.
06. 04. 2015 20.06
+2
kraljicavesolja
06. 04. 2015 19.41
+3
Banda hudičeva.
FoglTunek
06. 04. 2015 19.40
+6
Neverjetno, kdo se fpisuje med narodne izdajalce, razprodajalce Slovenije. In to za Judeževe groše... Ja ja folk...desnica...klero-desničarska voluharska desnica...
Netajkun
06. 04. 2015 19.51
-1
Še enkrat si oglej glasovanje posameznih poslancev . . . . na tisti seji 21.7.2013 . . . ko so jim obljubili Telekom
pra.ko.sreb.
06. 04. 2015 20.07
-2
vsismosužnji
06. 04. 2015 19.34
+1
levaki bodo sprejeli zakon po katerem se bodo lahko sektaši lahko poročali med seboj in še otroke posvajali!!!primic je že vložil prošnjo!!!
vsismosužnji
06. 04. 2015 19.32
+2
katera je edina stranka v evropiki jo vodi komunist???samo enkrat se lahko ugiba!!!
pra.ko.sreb.
06. 04. 2015 19.33
-7
felix58
06. 04. 2015 19.38
+3
točno, toti so ta rdeči.....ker oni ta zlati so zapisani v naših srcih