Slovenija

FOTO in VIDEO: Pravljični vlak zapeljal po slovenskih tirih

Ljubljana, 15. 12. 2011 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na prvem peronu ljubljanske železniške postaje se je pojavil prav poseben pravljični vlak, ki bo otroke zabaval vse do konca decembra. Z njim se je v spremstvu dobrih vil pripeljal tudi Božiček.

Pravljični vlak je projekt Slovenskih železnic, s katerim želijo tako otroke kot tudi njihove starše in vse ostale Slovence spomniti na prednosti tovrstnega potovanja ter jih spodbuditi k uporabi.

Dobre vile bodo vse do konca decembra na izbranih vlakih otrokom prebirale pravljice.
Dobre vile bodo vse do konca decembra na izbranih vlakih otrokom prebirale pravljice. FOTO: Blaž Garbajs

Ob današnjem začetku obratovanja decembrskega vlaka je prve male obiskovalce v svet domišljije popeljal mladinski pisatelj in pravljičar Franci Rogač, na vlaku pa se je s košem daril pojavil tudi eden od treh dobrih decembrskih mož – Božiček. "Ravno mladi se vozijo bolj pogosto kot starejši. Izgubili smo generacijo srednji let in želimo, da otroci spomnijo svoje starše, da je potovanje z vlakom varno, udobno in prijazno družinam,“ je ob današnjem veselem dogodku pojasnil Boštjan Koren, direktor potniškega prometa pri Slovenskih železnicah. "Danes je ta vlak tukaj, v prihodnjih dneh pa bo tudi v Celju,“ pravi in dodaja, da se lahko vse do konca decembra potniki tja odpravijo v spremstvu dobrih vil, ki bodo otrokom med vožnjo prebirale pravljice. Tam si lahko malčki ogledajo Pravljično deželo, kjer se bo odvijal pester otroški program.

Petletni Maks, ki je danes obiskal pravljični vlak, nam je zaupal, da mu je bil najbolj všeč Božiček, dodal pa je še, da zelo rad potuje z vlakom. "Raje se peljem z vlakom kot z avtom,“ je dejal. Njegovemu prijatelju Matevžu so bile najbolj všeč pravljice Francija Rogača. Slednji nam je zaupal, da je pravljični vlak že drugo leto zapored, njegova naslednja želja pa je, da bi imeli še pravljično letalo ali pa celo podmornico.

Otroci so Božičku prepevali pesmi.
Otroci so Božičku prepevali pesmi. FOTO: Blaž Garbajs

S katerimi vlaki bodo potovale pravljične vile?

Pravljični vlak
Pravljični vlak FOTO: Blaž Garbajs

Kot so nam še sporočili predstavniki Slovenskih železnic, se bodo pravljične vile v Celje peljale v soboto, 17. decembra, z vlakom, ki bo ob 15.20 odpeljal iz Maribora. Iz Zagorja se bodo odpravile v torek, 20. decembra, ob 16.36, v četrtek, 22. decembra, bodo ob 16.35 krajšale čas otrokom na vlaku iz Velenja, nato pa se bodo še v sredo, 28. decembra, ob 15.45 podale na svojo zadnjo letošnjo vožnjo iz Ljubljane.

Za lažjo odločitev za družinsko pot z vlakom bo po njihovih besedah do konca decembra skrbel poseben popust, saj otroci, stari od 6 do 12 let, z vsemi vlaki potujejo s kar 75-odstotnim popustom. Za otroke, mlajše od 6 let, pa je potovanje celo brezplačno.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Igor Hari 1
15. 12. 2011 20.30
+1
Ja otroci še he vedo koliko so zadolžene te naše železnice .....
binmister
15. 12. 2011 17.38
+2
Naj bi vlak peljal v vsa mesta
V.V.V.
15. 12. 2011 16.47
+5
bozicek se se ni nic poredil je cist shiran
Proti vsemu
15. 12. 2011 18.15
CDROM
15. 12. 2011 16.12
+9
Smo se enkrat peljali s pravljičnim vlakom stara čuferca, Dedek Mraz to je bilo nepozabno za otroke. Edino kar je mene osebno motilo, je bilo to, da ko smo prispeli z vlakom v drug kraj pa se ni nič dogajalo in otrokom razen sprehod po ulicah (kjer so trgovine) in na topel čaj ali kakav nisi imel kaj pokazat. Če je le možno se splača otroke peljat na tako preprosto dogodivščino. Je pa za pohvalit slovenske železnice, ker so se takrat res potrudile (tudi zaposleni) in upam, da jim bo to ostalo v tradiciji. Lahko bi samo malo bolj oglaševali, saj nas ni bilo ogromno, pa starši sploh ne vedo, da obstaja tak lep izlet za otroke.
Donatela01
15. 12. 2011 16.49
+3
CDROM: Po pomoti sem pritisnila minus, popravit se pa ne da, al pa jaz ne znam. Zati ti sedaj dajem dva plusa.
Igor Hari 1
15. 12. 2011 20.32
maari
15. 12. 2011 15.21
+12