Gospodarstvo

'Pravljična dežela', ki podjetjem omogoča skrivne davčne dogovore

Luxembourg, 06. 11. 2014 10.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Več kot 340 mednarodnih korporacij, med njimi Pepsi, Ikea in GlaxoSmithKline, se že vrsto let poslužuje skrivnih davčnih dogovorov v Luksemburgu, razkriva skupina novinarjev. Dodajajo, da dogovori omogočajo znižanje davčnih obveznosti.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) s sedežem v Washingtonu je v sredo začel objavljati serijo člankov iz najnovejše mednarodne novinarske preiskave o skrivnih davčnih dogovorih v Luksemburgu. Razkrivajo, da se več kot 340 mednarodnih korporacij že vrsto let poslužuje skrivnih davčnih dogovorov v Luksemburgu, ki jim omogočajo znižanje davčnih obveznosti. Med korporacijami, ki se poslužujejo teh dogovorov, je najti Pepsi, Ikeo, GlaxoSmithKline, Volkswagen, največje svetovne banke in velike finančne sklade.

Luksemburg
Luksemburg FOTO: Thinkstock

Nekatera podjetja so za skrivne posle prek podružnic v Luksemburgu plačale manj kot odstotek davščin, skupaj pa so preko te države največje svetovne korporacije prelile na stotine milijard evrov prometa in se izognile plačilu več milijard evrov davkov v državah, v katerih ustvarjajo dobičke.

Dokumenti podjetja Pricewaterhousecoopers, enega od štirih vodilnih računovodskih, revizijskih in svetovalnih podjetij, pa kažejo, kako so njihovi davčni svetovalci svetovali mednarodnim korporacijam pri sklepanju ugodnih davčnih dogovorov z vodjo luksemburške državne agencije, imenovane Societes 6, je razvidno iz objave na spletni strani ICIJ.

Podjetja so Luksemburg izkoristila na različne načine. Tako npr. dokumenti razkrivajo, da je družba Fedex s sedežem v ameriškem Memphisu v Luksemburgu ustanovila dve podružnici in prek njiju dobičke iz svojih mehiških, francoskih in brazilskih enot prenesla na svojo podružnico v Hongkongu. Dobički so se v Luksemburg večinoma prelili kot neobdavčene dividende. Luksemburg je pristal na obdavčenje samo četrtine od enega odstotka Fedexovega zadržanega dobička, kar 99,75 odstotka dobička pa je ostalo neobdavčenega.

Čeprav so mednarodne korporacije na ta način plačale občutno nižje davke, gre za povsem legalno dejanje. Ameriški strokovnjak za davke Stephen Shay Luksemburg označuje celo kot magično pravljično deželo.

Davčni sistem v Luksemburgu je konkurenčen. Če podjetja uspejo znižati svoje davčne obveznosti na manj kot odstotek, to ni problem davčnega sistema v eni državi, temveč dejstva, da davčni sistemi po državah niso poenoteni, poudarjajo strokovnjaki.

Več kot 28.000 strani dokumentov, ki jih je pridobil ICIJ v polletni raziskavi, je preiskovalo preko 80 novinarjev iz 26 držav. Dokumenti zajemajo obdobje med letoma 2002 in 2010, ko je luksemburško vlado vodil Jean-Claude Juncker, danes predsednik Evropske komisije.

Luksemburški predsednik vlade Xavier Bettel je zagotovil, da so bili davčni posli z največjimi mednarodnimi družbami zakoniti.

Juncker ob izbruhu afere miren

Na objavo se je tako odzvala tudi komisija. Kot je pojasnil Junckerjev tiskovni predstavnik Margaritis Schinas, je EU pod drobnogled vzela luksemburške davčne posle z mednarodnimi družbami in bo ukrepala, če bo to potrebno.

A Juncker je ob izbruhu afere "miren", je povedal Schinas. Na vprašanje, kakšen je bil Junckerjev odziv, ko je zjutraj videl naslovnice evropskih medijev, je Schinas odgovoril, da je predsednik "miren". V najstniškem žargonu bi lahko uporabili besedo "cool", je dodal glavni govorec Junckerjeve komisije.

V Bruslju poudarjajo, da je to "značilen primer, ki se nanaša na državne pomoči". Vse članice si prizadevajo za spodbujanje svojih gospodarstev tudi z državnimi pomočmi, naloga komisije pa je zagotoviti, da te sheme ne izkrivljajo konkurence, je izpostavil Schinas.

Oktobra je evropski varuh konkurence začel pregledovati, ali se luksembruški davčni posli z ameriškim spletnim trgovcem Amazonom in finančnim delom italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiatom lahko štejejo kot nedovoljena državna pomoč. "Če bo odločitev za Luksemburg negativna, bo moral ta sprejeti popravljalne ukrepe," je dejal Schinas. Ob tem je dodal, da je zadeva zdaj v rokah nove komisarke za konkurenco Margrethe Vestager.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Evroskupina v senci luksemburške davčne afere

Sestanek finančnih ministrov držav v območju evra se je danes začel v senci razkritja skrivnih dogovorov luksemburških oblasti z mednarodnimi korporacijami.

Luksemburški finančni minister Pierre Gramegna je sklical posebno novinarsko konferenco o tej temi in pojasnil luksemburška stališča.

Najprej je Gramegna izpostavil, da je luksemburški parlament prav v sredo sprejel odločitev, ki pomeni konec bančne tajnosti v Luksemburgu z januarjem prihodnje leto, ko bo država začela izvajati samodejno izmenjavo bančnih podatkov.

Ob tem je poudaril, da je praksa vnaprejšnjega dogovora s podjetji o tem, po katerih pravilih bodo obdavčena, ki omogoča skrivne posle, ki jih razkrivajo preiskovalni novinarji, v skladu z luksemburškim, evropskim in mednarodnim pravnim redom.

Poleg tega ta praksa, ki podjetjem zagotavlja potrebno predvidljivost, sicer pa lahko vodi v omejeno davčno obveznost ali popoln izogib davkom, ne obstaja le v Luksemburgu, tako da je treba ta sistem, če se presodi, da je nezadovoljiv, spremeniti na mednarodni ravni, je še izpostavil Gramegna.

Šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem je pojasnil, da ta tema ni na dnevnem redu finančnih ministrov držav v območju evra, a izrazil zaskrbljenost. Če so številke, ki jih razkrivajo preiskovalni novinarji, točne, potem ne izpolnjujemo mednarodnih meril, je dejal.

Na afero se je odzval tudi francoski finančni minister Michel Sapin, ki je poudaril, da takšna ureditev ni sprejemljiva za nikogar in da je potreben svetovni boj proti takšnim praksam, v katerem pa lahko seveda Evropa napreduje hitreje, kar tudi počne.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (71)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
08. 11. 2014 11.08
+5
Italijanski mafijci se ne strinajo. Trdijo da boljše države kot je Slovenija ni.
ONniON
07. 11. 2014 22.22
+1
Slovenija je pa druga švica
ONniON
07. 11. 2014 21.03
+1
tudi Slovenija bi lahko bila kot *lukseburg , škoda
volek
08. 11. 2014 13.10
+3
simple_mind
07. 11. 2014 15.32
+8
Heje, pa prav preiskovalni novinar moraš bit, da to ugotoviš v gnili EU in pri vseh botrih, ne ? Povrhu vsega, dame in gospodje, je to samo vrh, samo vrh ledene gore, ne ?
simple_mind
07. 11. 2014 15.34
+5
Tavelik kapital se pač ne ozira na geografijo, pač pa išče srečne hlapce in navdušene sužnje, ki jih ni težko najti po svetu, ne ?
Sara Rebek
07. 11. 2014 13.36
+4
Seveda je Juncker miren .Saj so ga postavili prav tisti, ki jim je zmanjšal davke.Nobena skrivnost ni o transferih politikov v gospodarstvo in obratno. Zato mu je ga.Bratušek bila tako všeč. Takorekoč sorodna duša
Ševednonaskradejo
08. 11. 2014 18.42
+4
Se strinjam. Razen v zvezi z Bratuškovo. Po mojem mu je bila všeč, ker bi, in dejansko tudi je, naredila vse, da bi lahko plesala pod njegova taktirko. Za takšno plačo bi namreč plesal še marsikdo. Mi butli pa jih plačujemo.
brank1
07. 11. 2014 12.22
+1
To evropski kapitalisti že nebi počeli tu ima prste vmes UDBOMAFIJA. Evropa pa je demokratična za vzor in občudovanje.
Ševednonaskradejo
08. 11. 2014 18.43
Pravilno domnevam, da je to ciničen post?
gerd
07. 11. 2014 08.55
+5
Junker mora takoj odstopiti.
Sara Rebek
07. 11. 2014 13.37
+2
StopTTIP
07. 11. 2014 08.19
+10
Junker... poslušni psiček multinacionalk že za časa predsedovanja Luksemburgu...... in.. ŠE VEDNO poslušni psiček multinacionalk... kot neizvoljeni in fašistično nastavljeni predsednik komisije........
gerd
07. 11. 2014 08.54
+4
Ševednonaskradejo
08. 11. 2014 18.53
+1
Zdaj šele razumem, čemu se je slinil okoli princeske Alenčice in čemu šamanko Violeto pretežno ignorira.
StopTTIP
07. 11. 2014 08.17
+6
...... in.... ostajajo v EU.. čeprav kršijo večino EU zakonov......
jezzson
06. 11. 2014 20.05
+3
Problem je ker se meri uspešnost države v denarju'
askralj
06. 11. 2014 19.13
+3
Pravljično da je poniknil denar med drugim tudi za zaščito pred poplavami. Kje pa je denar s katerim nas je rešila Alenka pred 3? A falcon še leti???
Sara Rebek
07. 11. 2014 13.38
NoExit
06. 11. 2014 18.33
+12
Kapitalizmu se nezadržno bliža konec ...vojna bo ...
mimic
06. 11. 2014 17.37
+10
včasih desetina, danes je pa glih obratno!!!! bo treba pijavke posolit, da bodo odpadle!!!
nikhrast
06. 11. 2014 16.08
+1
Pa saj je vse zakonito. Še kanadski državni pokojninski sklad obrača svoje investicije tam, tam niso samo privatne korporacije.
KOMISSAR-REX
06. 11. 2014 15.10
+9
V oazah nimajo državne banke za elite (beri lopove) ki jih pokradejo in potem te iste države na silo brez vprašanj prek davkov navadnih državljanov iste dokapitalizirajo (beri, krijejo to krajo) in to parkrat letno po par milijard in tako v nedogled da zapufajo še nerojene generacije. Najboljši in šolski primer za doktorat iz finančne kriminalistike je tudi "naša" NLB s svojo elitno hobotnico.
bingo 1
06. 11. 2014 13.42
+4
Pač ko se pogleda ni tole takšni Problem,pač Ko nekateri Kradejo,pač je dobro ko Nami nakaj dajejo,pač je Grdo od tistih ki kradejo pa Nami nič ne Dajejo--------------------------------------------------------------------------------------------------------bingo x Ljubljana-----------------------------------------------------------------------------------------------------
KOMISSAR-REX
06. 11. 2014 13.17
+8
Vse bogate države so oaze in s tem tudi davčne. Te države nimajo že 70 let hlapčevske komunjarske vlade ki se po potrebi prelivajo iz ene v drugo stranko vendar akterji so vedno isti, enkrat v ospredju enkrat v ozadju in samo kradejo "svoje" ljudstvo preko davkov, nakradeno bogatstvo si pa delijo samo med elito. Te finančne diktature, med njimi tudi vse balkanse države, od Slovenije do Grčije so sedaj vse skupaj na koncu izdihljaja in samo vprašanje časa je kdaj bodo socialne bombe začele pokati. Te bogate države skrbijo za vse njihove prebivalce tako da vsi ljudje imajo možnosti za človeku dostojno življenje ker se zavedajo da so ljudje največje bogatsto kar je v komunjaskih državah prav nasprotno oam so ljudje samo številke in potrošni material.
SilverBullet
06. 11. 2014 18.04
+6
Se strinjam. Bogate države... skrbijo vse svoje prebivalce, ker vejo da ljudje so bogastvo... kot si rekel... za delo dajo dostojno plačilo, omogočajo dopust in počitek, podpirajo dostojne odnose do zaposlenih... nadalje skrbijo za vse ljudi in gospodarstvo tako, da skrbijo za konkurenco na trgu dobrin in produktov, razbijajo monopole in vzpodbujajo konkurenco, ne pustijo se izsiljevat in "španovat" z velikimi firmami in korporacijami (nobena firma noče konkurence in zdravo delujočega trga), ščitijo ljudi pred tem, da jih podjetja ne ogoljufajo (prodajajo nekaj, kar to ni, recimo... in funkcionalno in po kvaliteti), skrbijo za to, da se velika podjetja ne poslužujejo vzvodov odločanja v državi, sodstvu in oblikovanja zakonov v svojo korist (korupcija), skrbijo za visoke standarde varstva pri delu in uporabi produktov, ki jih firme prodajajo ljudem... to so resnično bogate države. Žal pa je vse to v nasprotju z interesi sleherne firme, ki deluje na principu pridobitnosti. Sleherna firma si v končni fazi želi sesuti temelje kapitalizma (konkurenca in svobodni trg... proti temu se bori sleherna firma), tako da "šibka država in močna podjetja" je šolski primer za pokop kapitalizma kot sistema in prodajanje floskul o njem namesto tega. Kdor misli, da v kapitalizmu ni sistemske korupcije in da se ne krade in molze kar in kjer se le da, je naiven ali pa neumen. Kdor tudi misli, da kapitalizem lahko obstaja in vzdržuje sam sebe, je še za stopnjo bolj.
KOMISSAR-REX
06. 11. 2014 19.24
+5
Pravilno, vendar končni rezultat t.j. blaginja med ljudi (kar je najbolj pomembno) v kapitalističnih državah je svetlobna leta pred socijalističnimi kot je npr. naša. Tam države dajejo da bi nekaj imele, pri nas in podobnih pa nič ne dajejo ampak ljudstu poberejo pa vse do kosti oz. to kar navidezno dajejo je v resnici puf nasledji generacij. Vse nakradeno pa porabijo izključno v njihovih krogih elit z cilje da obstanejo na oblasti in kradejo naprej. To je bistvena razlika. Našo generacijo ki to tudi na vsakih volitvah še kar naprej dovoljuje bodo klele še mnogo generacij za nami.
Aven
06. 11. 2014 13.17
+7
Opazujem nekaj mladih nogometašev kako trenirajo. Vreme ni problem - vedno pripravljeni. Na trening se pripeljejo s kolesi - pa ni važno ali je dež ali sonce. Copate (kopačke) morajo sami oprat in pripravit na naslednji trening. Oblaćila operejo mame. Sami si morajo plačati trening iz svoje žepnine. Prevoz na tekmo si morajo sami organizirati. Klub brez teh nadebudnežev sploh nebi več obstajal. Me pa skrbi ko bodo enkrat uspeli - kar jim zelo privoščim - kako bodo potem nekateri foušljivo gledali na njihov uspeh. Če se tako trudijo jim privoščim da imjo precej več kot mi. Dejansko je družba že zdaj poplačana z odlično igro, ki jo prikažejo.
Aven
06. 11. 2014 13.18
+13
Manj davkov bi pomenilo zagon kolesa proizvodnje in porabe. Zavedajte se - davki so direktni upor za vrtenje tega kolesa.
StopTTIP
07. 11. 2014 08.23
+2
Jaz sem pa včeraj gledal... oz ISKAL kašnega policaja (saj veste.. tiste, ki tako delajo.. .....) okoli četrte ure na križišču pri delavskem domu...... (dežuje, semaforji rumeno utripajo... policaji skriti po kafičih - na suhem in toplem).... vozniki pa.... kdor prej pride... najbolje je skozi prišel tisti z najstarejšim in najbolj obtolčenim avtom... so se mu vsi umikali ........
Kjegavidissss
06. 11. 2014 13.07
+2
Potem pa nad Rusijo zganjajo embargo, Kitajcem bi dodatno obdavčili fotocelice.....tukaj jim pa bejži hardcash.
Borut Novak 1
06. 11. 2014 11.33
+4
Davčne oaze v Evropi so: Črna Gora, Švica, Avstrija, Nemčija, Nizozemska, Švedska, Lichtenstein, Luxemburg, Monaco, Bosna in Hercegovina, San Marino, Gibraltar, Anglija, Albanija, Slovenija, Belgija, Malta, Ciper, .... Angleški Deviški otoki, Kajmani (spadajo pod Anglijo), Mauricius (spada pod EU), itd itd