Slovenija

'Pravila lobiranja so zelo jasna'

Ljubljana, 21. 03. 2011 17.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali obstajajo pravila lobiranja? Seveda. In ta pravila so zelo jasna. Thaler bi moral novinarje prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe, tudi če so bili novinarji registrirani kot lobisti.

Lobiranje ali korupcija?
Lobiranje ali korupcija? FOTO: Reuters
Novinarji tednika Sunday Times so pred časom pod krinko lobistov več evropskim poslancem ponudili 100.000 evrov, če bi v Evropskem parlamentu predlagali določena dopolnila s področja bančništva. Ernst Strasser, Adrian Severin in Zoran Thaler naj bi po navedbah časnika ponudbo sprejeli. Vsi trije sicer očitke zavračajo. Kljub temu je Thaler danes odstopil z mesta evropskega poslanca.

Pravila lobiranja so torej jasna. Za vsako osebo se da v registru takoj preveriti, ali je lobist in za koga lobira, je v luči podkupovalne afere, v katero je vpleten Zoran Thaler, razložil predsednik Slovenskega združenja lobistov Mihael Cigler. Thaler bi moral novinarje prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe, tudi če so bili novinarji registrirani kot lobisti, je povedal.

Meni, da je zelo žalostno, da je sploh prišlo do tega, saj to meče slabo luč tudi na lobiranje. Sicer pa pravi, da temu niti ni mogoče reči lobiranje, pač pa korupcija. Pravila lobiranja so namreč jasna. Po novem zakonu je Slovenija na tem področju še posebej restriktivna. Zato pa imamo tudi register lobistov.

Ta obstaja tudi v Evropskem parlamentu. Cigler pravi, da bi Thaler moral preveriti, ali gre za lobiste, in se nato pozanimati o tem, za katero stvar lobirajo. Tudi če so bili novinarji registrirani kot lobisti, bi jih moral Thaler prijaviti takoj, ko je prišlo do ponudbe. To je bil dolžan storiti, saj je nadaljnje raziskovanje v rokah pristojnih institucij, je še pojasnil Cigler.

Preberite tudi: Zoran Thaler je po podkupovalni aferi odstopil z mesta evropskega poslanca. Z zadevo se ukvarjajo NPU, tožilstvo in protikorupcijska komisija. Sam sicer trdi, da ni storil nič nezakonitega in da je bil le žrtev zarote.

Evropski poslanci so po odstopu Zorana Thalerja zaradi suma podkupovanja zanikali, da bi tudi sami kdaj dobili dvomljive ponudbe lobistov. Minister Žbogar pa pravi, da so obtožbe zelo resne ter škodijo tako Thalerjevem ugledu kot ugledu Slovenije.

'Slovenska politika si zatiska oči pred korupcijo'

Zoran Thaler
Zoran Thaler FOTO: Blaž Garbajs
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič je dejal, da zakon o lobiranju velja že štiri mesece, v tem času pa so iz slovenskega parlamenta prejeli dve prijavi. "Očitno sta bila v slovenskem parlamentu le dva poskusa legalnega ali nelegalnega lobiranja v zadnjih štirih mesecih. Kaj si o tem mislimo mi, lahko pa tudi vi, je pa drugo vprašanja,“ je za 24UR OB ENIH dejal Klemenčič. Na vprašanje, kdo je pristojen za to, da preverja, ali se v parlamentu dogajajo nepravilnosti, je Klemenčič odgovoril, da komisija. To so zdaj tudi začeli intenzivno početi. Vsa ministrstva in ostale organe so pozvali, naj poročajo o vseh poskusih oz. konkretnih stikih z lobisti.

V društvu Integriteta, Transparency International Slovenija, so že obsodili domnevna neetična dejanja Thalerja in drugih evropskih poslancev. Zato od organov pregona in protikorupcijske komisije zahtevajo podrobno preiskavo suma storitve kaznivega dejanja. Kot so poudarili, morajo vsi slovenski poslanci Evropskega parlamenta spoštovati zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter ostalo zakonodajo.

Hkrati so v društvu razočarani, da si slovenska politika zatiska oči pred korupcijo, ter prepričani, da Slovenci očitno nimamo več vodij z integriteto, takih ki bi jim lahko zaupali in se po njih zgledovali. Zato v društvu predlagajo tudi bolj podroben kodeks ravnanja za člane Evropskega parlamenta.

'Slovenija ne želi posredovati podatkov o lobiranju'

Društvo je obenem sporočilo, da Slovenija ne želi posredovati podatkov o lobiranju glede transparentnosti delovanja Evropske unije. S tem so povzeli poročilo nevladne organizacije Access Info Europe, ki je ugotovila, da 16 od 27 držav EU ni posredovalo nobene informacije, med njimi pa je tudi Slovenija.

Med državami, ki so podatke posredovale, so Avstrija, Danska, Estonija, Finska, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Švedska in Velika Britanija. Grčija, Luksemburg, Madžarska, Romunija in Slovaška so člane organizacije napotile na Svet EU, zavrnili pa so jih v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Sloveniji in Španiji ter na Češkem in Irskem. Odgovorov niso dobili iz Bolgarije in Italije ter s Cipra in Portugalske.

Obenem naj bi poročilo po mnenju društva Integriteta razkrivalo širše sistemske težave pri pridobivanju informacij o tem, kako se v Bruslju razvijajo zakoni in pravila, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje. Pri tem so povzeli besede direktorice Access Info Europe Helen Darbishire, ki meni, da trenutni sistem omogoča vladam govoriti nekaj doma, medtem ko v Bruslju zastopajo povsem različna stališča.

Poročilo omenjena nevladna organizacija sicer objavila tik pred odločitvijo Sodišča Evropskih skupnosti v zadevi Access Info Europe proti Svetu EU, ki bo razglašena v torek. Svet EU je namreč zavrnil objavo imena držav, ki sodelujejo pri reformi o dostopu dokumentov Evropske unije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
22. 03. 2011 08.38
Pri nas se z lobiranjem ukvarjajo tudi slikarji, kardinali, električarji, brigadirji in drugi, gre pravzaprav za za popoldansko obrt!
bingo 1
22. 03. 2011 08.27
Denar je bog sveta vladar a največ se ga vidi v korupciji kateri ni konca pač za tole je edina rešitev ena ta prava obsodba sodišča ko bi končala to požrešno dejavnost--bingo x Ljubljana---
tito-idol
22. 03. 2011 08.07
Lobiranje je samo druga beseda za korupcijo!Pika.
samo.hladnik
22. 03. 2011 06.28
Pa kaj bi izgubljal čas s takšnimi lobisti, ki ne prinesejo nobene kuverte. No, če gre za lobistko Tino Gaber...
volek
22. 03. 2011 04.47
+1
Ne skrbite zanj. Bo kmalu naš ambasador v ZDA. Rdeči poskrbijo za svoj kader.
CSI-Morost
21. 03. 2011 23.10
Meni se zdi da nas vsi skep imajo za *. Šoldi so šoldi, karo mio.
tinetone
21. 03. 2011 20.11
če lobist ne sme dati denarja kako pa naj nekoga prepriča da za nekaj glasuje?
Defo
21. 03. 2011 19.59
eh, še sam Zoran se ponudi za neko poskusno dobo in če bodo zadovoljni z njim potem lahko še sodelujejo. V bistvu bi ga lahko podkupili še z manj kot 100k €. Samo upam da kak Peterle ne nasede na take al podobne fore, ker on je bil med tistimi proti cenzuri interneta in če spucajo še par protivnikov cenzure potem smo nazaj v kameni dobi..
CSI-Morost
21. 03. 2011 19.47
Leteči krožnik so opazili blizu ceste Dveh cesarjev v Laibachu. V naslednjih dneh ga pričakuijejo na Dobu ali v Kopru-Capodistrii.
_i_love_you_
21. 03. 2011 18.58
pr nas so pravila lobiranja zelo nejasna.... če bi bila jasna, kot trdite v naslovu, bi bil taler obsojen najmanj na deset let, grem pa stavit da ne bo...
frenkii.r
21. 03. 2011 18.47
NI OPRAVIČILA! POSLANEC BI LAHKO BIL VES DAN SNEMAN PA NA TAKŠNO STVAR ŠE POMISLIT NE SME SPLOH PA NE DA SE DOGOVARJA.
dreko123
21. 03. 2011 18.36
lobiranje je pa lepa beseda "po ameriško" za zakonsko dovoljeno korupcijo in čisto nič drugega! lobiranje bi moral že v štartu prepovedati v kakršni koli obliki!
HLAPCEVSKINAROD
21. 03. 2011 18.25
V društvu Integriteta, Transparency International Slovenija - OD KJE PA SEDAJ TO DRUŠTVO SPET? IN KJE JE BILO 20 LET???