Slovenija

'Pravila je treba upoštevati'

Ljubljana, 23. 07. 2010 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Toplo vreme marsikoga zvabi na kolo, a pri kolesarjenju je treba upoštevati tudi določena pravila. Če ta kršite, vas lahko doleti kazen tudi do 950 evrov. Nekateri se pritožujejo, da so policisti preveč strogi.

Lepo vreme je na kolesa 'spravilo' številne ljubitelje kolesarjenja. V Slovenski kolesarski mreži pravijo, da so se številni kolesarji v zadnjem času pritožili nad povečanim policijskim nadzorom nad kolesarskim prometom in visokimi kaznimi za neupoštevanje cestnoprometnih predpisov. A na policiji pravijo, da se nadzor nad kolesarji ni povečal. ''Policisti nadzorujejo promet v okviru svojih pooblastil in trenutne cestnovarnostne problematike,'' so za 24ur.com sporočili z Generalne policijske uprave (GPU).

Kolo
Kolo FOTO: Mateja Klavs

V prometnih nesrečah je bilo samo lani udeleženih 1249 kolesarjev, umrlo jih je 18, 173 se je hudo telesno poškodovalo, 906 pa je bilo lažje poškodovanih. Kolesarji povzročijo 3 odstotke prometnih nesreč glede na vse prometne nesreče oziroma 45 odstotkov nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji.

83 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarja se zgodi v naselju. Glede na leto 2009 se je največ nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji, zgodilo leta 2007, in sicer 1341. Največ prometnih nesreč se zgodi v času od maja do septembra, najpogostejši vzroki prometnih nesreč pa so neupoštevanje pravil o prednosti, nepravilna stran in smer vožnje ter neprilagojena hitrost.

Kolesarji morajo na cesti voziti drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča. Med vožnjo je prepovedano izpustiti iz rok krmilo kolesa, dvigniti noge iz pedal, voditi, vleči ali potiskati drugo vozilo, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmete, ki ovirajo kolesarja pri vožnji (kose, vile, večje predmete ...).

Prometne nesreče se največkrat zgodijo zaradi neprevidnosti kolesarjev in ostalih udeležencev v cestnem prometu, saj so skoraj v polovici nesreč povzročitelji kolesarji. Na slabšo prometno varnost med kolesarji vpliva tudi pomanjkljivo vzpostavljena prometna infrastruktura, zato kolesarji uporabljajo površine, ki so namenjene motoriziranemu prometu in so tako bolj izpostavljeni nevarnosti.

''Glede na povečanje števila kolesarjev v cestnem prometu policija dosledno ukrepa zoper kršitelje, saj se je število ukrepov v letu 2009 povečalo za 12 odstotkov. Z ukrepanjem dosežemo dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov in večjo varnost med kolesarji,'' pravijo na policiji.

Policija je v prvi polovici letošnjega leta zaradi neustrezne vožnje (kolesar ni vozil po kolesarski stezi ali ob desnem robu) kaznovala 395 kolesarjev, v istem obdobju lani 451, leta 2008 pa 329. Od meseca junija do 17. julija letos pa je bilo kaznovanih 127 kolesarjev, lani pa 130.

Prekrškov, zaradi katerih lahko policist kaznuje kolesarja, je kar nekaj, globe pa se gibljejo med 40 in 950 evri. 250 evrov boste plačali, če boste prevozili rdečo luč, za prevoženo rumeno luč na semaforju pa boste plačali 120 evrov. Če boste kolesarili pod vplivom alkohola, boste plačali od 180 do 950 evrov, odvisno koliko boste napihali. Vožnja v enosmerno ulico vas bo stala 40 evrov, prav toliko boste plačali za telefoniranje med vožnjo in če boste kolo parkirali tako, da ovira druge. 80 evrov pa vas bo stalo, če boste vozili brez luči, če boste vozili vzporedno z drugim kolesarjem, če ne boste vozili po kolesarski stezi ali ob desnem robu in če boste med vožnjo izpustili krmilo, dvignili noge s pedala, vlekli ali potiskali druga vozila, se pustili vleči ali potiskati, vozili druge osebe v nasprotju z zakonom ali prevažali predmete, ki ovirajo.

Kolesarska steza
Kolesarska steza FOTO: Mateja Klavs

Na policiji opozarjajo, da Zakon o varnosti cestnega prometa kolesarjem nalaga, da morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni, smejo voziti ob desnem robu vozišča v smeri vožnje. Voziti morajo po desni strani navedenih površin, prav tako morajo voziti po desni strani na dvosmerni kolesarski stezi. V križišču morajo voziti v nasprotni smeri urinega kazalca. ''Prav naštete obveznosti o strani vožnje kolesarji mnogokrat kršijo, ker enostavno pozabljajo, da tudi za njihovo vožnjo obstajajo pravila. Spoštovanje teh določil je velikega pomena, saj drugi udeleženci, predvsem vozniki osebnih avtomobilov, kolesarja, ki se po njih ne ravna, lažje spregledajo in možnosti za nastanek nevarne situacije, so tako mnogo večje,'' opozarjajo na policiji.

Na kolesu lahko prevažajo samo otroka mlajšega od osem let, pa še to samo v primeru, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za noge, ki morajo biti prilagojene velikosti otroka. Tudi sedež mora biti ustrezne velikosti, ustrezno pritrjen na kolo, nameščen mora biti tako, da ne ovira voznika in mu ne zmanjšuje preglednosti ter gibljivosti. Vožnja večjih oseb je dovoljena samo na kolesih, ki so posebej skonstruirana za ta namen.

Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti na sprednji strani kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč. Na zadnji strani kolesa morajo imeti nameščen tudi rdeči odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike in na bočni strani kolesa rumene ali oranžne bočne odsevnike.

Zelo pomemben del kolesarjeve opreme je tudi pravilno pripeta zaščitna čelada. Pri kolesarjih, ki so umrli za posledicami prometnih nesreč v Sloveniji, je namreč kar v 60 odstotkih vzrok smrti poškodba glave. Prav tako so poškodbe glave poglavitni razlog za sprejem v bolnišnico pri približno 40 odstotkih poškodovanih kolesarjih. Kolesar si lahko v prometni nesreči usodno poškoduje glavo že pri hitrosti med 20 in 30 km/h. Čelada takšne poškodbe v veliki meri preprečuje, saj ublaži in porazdeli sile udarca ob trčenju ali padcu po površini čelade in notranjosti ter tako zmanjšuje udarec neposredno na glavo. Kolesarska čelade je sicer obvezna za osebe mlajše od 14 let, vendar je zelo priporočljivo za vse kolesarje, še posebej starejše, kjer so možnosti za padec s kolesom še veliko večje. Kolesarska čelada je obvezna tudi za otroka, ki se pelje kot potnik na kolesu.

Poleg opisanega je pomembno, da kolesarji upoštevajo tudi vsa ostala prometna pravila, kot so obveznosti izražene s prometno signalizacijo (prometni znaki, semaforji, talne označbe ...), pravila vključevanja, pravila vožnje, pravila srečanja, znake, ki jih dajejo pooblaščene uradne osebe ... Pri tem je potrebno poudariti, da kolesarji mnogokrat prečkajo vozišče po zaznamovanem prehodu za pešce tako, da se čez njega enostavno zapeljejo, v prepričanju, da imajo prednost in da morajo ostali udeleženci v prometu ustaviti. To pa je zelo narobe, saj za kolesarje veljajo tudi pravila o vključevanju v promet in morajo v takem primeru sestopiti iz kolesa in prečkati vozišče kot pešec, ki ob sebi potiska kolo.

Kolesarska steza
Kolesarska steza FOTO: Mateja Klavs

V Slovenski kolesarski mreži se zavedajo pomembnosti upoštevanja cestnoprometnih predpisov in njihovega izvajanja, opozarjajo pa, da niso dovolj, saj je prav infrastruktura tista, ki pogojuje obnašanje ljudi. ''Dokler bo infrastruktura kolesarjenje onemogočala /.../ bodo kolesarji pogosteje tudi kršilci predpisov, saj bodo v to prisiljeni. Pogoste so namreč situacije, ko kolesarji zavestno naredijo prekršek zaradi svoje varnosti,'' pravijo. Od pristojnih institucij zato pričakujejo, ''da jih bodo vključili v konzultacije ter končno uvideli, da se s policijsko represijo ne pride daleč, ampak so potrebne sistematične, celostne in dolgoročne rešitve,'' še poudarjajo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnu
04. 08. 2010 16.53
Samovšečni vozniki, ki ne kolesarijo, le težko razumejo težave kolesarjev. Ljudje itak težko razumemo stvari, v katere nismo neposredno vpleteni. Sistem predpisov je komedija, je pa boljše kot nič. je pa totalno naivno pričakovati, da bi bilo kaj boljše, tudi če bi se vsi kolesarji popolnoma držali predpisov - edino 'krivi' za nesrečo ne bi bili formalno. Tako zdaj če avto zbije kolesarja, ki ni vozil tik ob robu, je kriv kolesar; če pa bi vozil tik ob robu, bi ga vseeno povozil, a bi bil kriv avto... Edina možnost, da ne bo nesreč je verjetno povsem ločiti avtomobiliste od ostalih udeležencev v prometu. jaz sem za to, da se dovoli promet avtomobilom samo na avtocestah in na omejenih regionalnih cestah, do parkirnih hiš. Nič več po mestu in lokalnih cestah.
maggie24
23. 07. 2010 17.19
najhujši so mi pešci ki hodijo po kolesarski stezi kot da so na pešpot coni v Amsterdamu! in pol ko jim zabipaš, da se naj odstranjo dol, pa začnejo preklinjat! madona, a po cesti se tud sprehajate al kaj???
MatrixPegaz
23. 07. 2010 15.58
Okej, zdaj me pa zanima, koliko se lahko max. peljaš po kolesarski stezi v mestu? Jaz sem aktiven kolesar in moje hitrosti so nad 40 km/h, kar je malo pod omejitev v mestu... Poleg tega so kolesarske steze posipane z grobim peskom,ter tu pa tam s steklom in imam na dirkalnem kolesu takoj "gumi-difekt". Moram pa reči (v moji 12 letni kolesarski karieri), se veliko voznikov avtomobilov ne zmeni za kolesarja... Pogosto so incidenti, kot je recimo ta: Se peljem po glavni cesti, 50 m naprej je dovoz do ene hiše(na desno), me prihiteva avto in zavije na ta dovoz...Jaz pa na polno na zavore,da mi dvigne zadnjo kolo...(4-krat sem že bil skoraj na sprednjem delu avta)
User71754
23. 07. 2010 15.56
Ja, pa še na pešce, ki skačejo po cestah in kolesarskih stezah naj oglobijo. Pa rolarje in rolkarje. In mamice z vozički na kolesarksih stezah. Pa pešce, ki telefonirajo, ko hodijo po pločniku ali ko prečkajo cesto. pa tiste, ki med hojo jejo. Ali pa med hojo zaprejo oči za več kot 3 sekunde. Ker pač povzročajo splošno nevarnost za udeležence v prometu (npr. lahko padejo s pločnika na cesto). Itd itd. Letošnji proračun je pač treba skupaj skrpat. Zlepa ali zgrda.
izbrisite_me
23. 07. 2010 15.28
Ko je govora o kolesarjih so le ti vsega krivi. Ko je govora o motoristih so spet le ti za vse skrivi. In še bi lahko našteval. Če pa malo pogledate, niso vsi isti, ne delajo vsi napak, ampak so posamezniki. Zaradi par (ali pa malo več kot le par) posameznikov pljuvate na vse, kot da so vsi krivi.
crnc
23. 07. 2010 15.06
Še premal jih kaznujejo, sej se vozjo kot ovce, mislijo,da so sami na cesti. Brez luči, čelad, sploh ne pogledajo, ko menjajo smer vožnje in še bi lahko našteval.
Roxy79
23. 07. 2010 15.03
nelogične kazni....... z biciklom te openalijo za do 950€ , medtem ko vožnja po napačni strani AC z avtomobilom te košta LE 300€. hmm.... le kdo piše zakone??