Slovenija

Pravičnejši, a dražji sistem

Ljubljana, 27. 11. 2009 19.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Petra Čertanc
Komentarji
57

Veliko Slovencev je razburila odločitev vlade, da čez štiri leta ukinja vinjete, saj bo večina plačevala več kot doslej. Menijo, da so vinjete relativno poceni, všeč pa jim je, da končno denar pobiramo tudi od tujcev.

Veliko Slovencev je razburila odločitev vlade, da čez štiri leta ukinja vinjete, saj bo večina plačevala več kot doslej. Menijo, da so vinjete relativno poceni, všeč pa jim je, da končno denar pobiramo tudi od tujcev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo...
30. 11. 2009 08.46
Tonček Balonček glede prekmurja je pa tako.... Cesta je označena z zeleno torej je ac! Za to zeleno tablo pa je nabita omejitev 100... kar pomeni da ni hitra cesta. Vsekakor pa ni avtocesta!
Tonček Balonček
29. 11. 2009 11.25
Seveda bi morael obvoznice biti zastonjt, Dars oziroma Žerjav so si te ceste kar prilastili,. čeprav jih sofinancirajo tudi mesta, zemlej pač DARS od mesta ni odkupil! Poleg tega je DARAS zase zapelnil veliko magistralk in jih predelal v avtoceste, voznike pa, ki nočejo plačevati cestnine, preusmeril na lopkalne ceste, npr. na Dolenjskem, Gorenjskem in še kje. Čudims e ,d a AMZS ali kdorkoli ni sprožil sodnega postopka, upravnega spora ali kaj podobnega. Mis mo smao slavili Žerjava in vlado, pa na volitvah vseeno ni pomagalo, el Žerjav je za angrado dobilč mesto predsednika stranke. Pa tudi tuista prekmurska cesta ni avtocesta amopak je plava, zakaj je obvezna vinjeta? Očitno je do pravne države še daleč!
ziggy89
29. 11. 2009 11.19
Ubistvu je polovica Lj obvoznice avtocesta(južni del), druga polovica pa je hitra cesta.
nekdo...
29. 11. 2009 11.16
borut30 ja ampak poglej če je cesta označena kot ac potem je ac in je plačljiva. Če pa si nekdo to smatra kot obvoznico potem pa ne more bit omejitev 130! prav tako pa ne sme bit plačljiva in potem morajo menjat table! In potem zahodna mariborska "obvoznica" tudi ne sme bit plačjiva (ne pa da so ljubljančani zmeraj ene izjeme!)! Meni pač vsi ti pavšali grejo že krepko na ****. Ker sem ti povedal da sem prej plačeval 700€ nardil pa isto kilometrov po ac kot nekdo ki ni plačal niti fičnika. Ok vem da ste prikrajšani! Sam to je pa lahko državo v rit pa glavo sram ker so tolko pokradli, da šekr ni zgrajenih ac po celi sloveniji! Mi pa jih šekr podpiramo. Delijo si sejnine, odpravnine... Delavec ne mora preživet. Ko pa delavci predlagajo dvig minimalne plače. Pa pahor reče: ne bo šlo padla bo slovenija. Naj najprej sebi začnejo manjšat plače itak jih niso vredni. Nikjer nič ne štima.
borut30
29. 11. 2009 09.26
nekdo... Nikjer po svetu oz v državah novega svet se obvoznice okoli večjih mest ne plačujejo....Takšen je zakon, ki se ga nisem spomnil jaz. Sploh pa tukaj ne gre za tistih par km. Nikakor ne smeš primerjati avtoceste z navadno cesto. Kar se tiče varnosti. Težko je nekomu dopovedovati, kako nevarna zna biti stara, prastara cesta. Verjamem, da bi tudi jaz drugače razmišljam, če tega vsaki dan ne bi doživel. Sier pa nismo tukaj, da bi se preganjali..kako in kaj. Vemo, da bo vsak gledal za svoj žep. Tukaj se pa spet razhajamo. Tudi meni se zdi neumno plačevati več...za tisih pet km, kot nekomu drugemu. Preprosti razlog?....Vi imate še vedno navoljo staro cesto..po kateri lahko peljete zastonj...mi pa nimamo izbire peljati po 100 km avtocest do službe. Verjamem pa, da zdrava pamet narekuje, da se vozimo po varnejših in hitrejših cestah, in s tem plačujemo več Tukaj je pa državni inštitut, ki mora pošteno odmeriti plačevanje cestnine vsakega udeleženca v prometu... Se pa strinjam....bedaki tipa Maček bodo vedno prisotni...In nikoli nikjer ne bomo zares čisto varni...
nekdo...
28. 11. 2009 22.44
borut30 dokler bodo na cesti bedaki tipa Maček ni varna nobena cesta! Pa če je nevem kako u nulo narjena ac. Kar pa naše ac niso ampak so zgolj kolovozi. Drugače pa ac s tem tovornim prometom itd SPLOH niso varne. Aja pa poznam znake. Ker si izpita nisem kupil! In južna ljubljanska "obvoznica" ni obvoznica ampak avtocesta! Torej pomeni da bi na njej v končni fazi mogla stat cestninska postaja po starem sistemu! Torej o kakšnem zakonu govoriš? Ker nisem seznanjen o njem! Se ti pa opravičujem ker sem te dau v isti koš kot blondy83... Pač tvoj post je zgledal kot eden tistih... zdaj ni več zastonj kar je blo prej zastonj... In je blo to da palčuje nekdo drug zate samoumevno.
borut30
28. 11. 2009 21.29
nekdo... Še enkrat si preber kaj..sem napisal....Samo nekaj ti povem...Veliko raje bi zamenjal s teboj..in vozil po avtocesti, kot ti..sam gospodič. In plačal..kot si plačal ti..teh zadnjih nekaj let. Tebi varnost voznikov čisto nič ne zanima..koliko znancev in prijateljev sem izgubil na naši cesti..Kočevje-Lj. In še nekaj....ker vidim, da pojma nimaš...o oznakah in plačljivih avtocestah. Krog okoli Ljubljane nikoli ni bil plačljiv in tudi ne bi smel biti, ker je takšen zakon. Če misliš nas kritizirati, ki se vsaki dan vozimo po nevarnih cestah....ne vem kaj naj si mislim. Že sama avtocesta ti daje veliko več varnosti, kot nam...in bodi vesel, da je tako. Mi še nismo te sreče..neglede na ceno, ki jo plačujemo....
LomilkaSrc
28. 11. 2009 20.05
Spoštovani gospod Vlačič. za polnjenje državne luknje - proračuna bi lahko kot prvo prodali svoj lastni vozni park. Saj ga ne potrebujete. V službo se lahko peljete tako kot večina državljanov - z avtobusom ali kolesom.
Tonček Balonček
28. 11. 2009 18.16
Sam bi vsem državlajnom vgradil čipe, ne bi le elektnonsko cestninil, ampak bi jih tudi pločnikaril, stopničaril itd. Od kod nekomu npr. pravica, da gelda arhitektirne stvaritve, kako je možno, da si kdo dovolči žvižgati ali peti kakšno pesem, kaj je z avtorskimi pravicami?!! Tako en ger, smo v demokraciji, socializma ni več! ,
nekdo...
28. 11. 2009 18.10
blondy83 pejt spat... TISTI KI SE PO AC VOZIMO VELIKO SMO PRED TEM SISTEMOM PLAČEVALI TUDI ZA VAS KI STE SE VOZLI SAMO IZ DOMŽAL. PA STE NA DAN NARDILI PO 50KM PO AC AL PA OBVOZNICI PA NIČ PLAČALI. KAR POMENI, DA STE TEDENSKO NARDILI ISTO KOT JAZ. S TO RAZLIKO DA SEM JAZ PLAČAL NA TEDEN 11€ VI PA NIČ! ZDAJ PA SI ZRAČUNAJ. JAZ SEM PLAČAL NA LETO 700€ TI PA NIČ. KAJ JE ZDAJ FER? OBA PA SVA NARDILA ISTO KILOMETROV. JE PA POL BOL FER VINJETA. VSAJ NI TAKIH RAZLIK KER MED 700€ PA 0€ JE MALO VEČJA RAZLIKA KOT ČE NEKDO ZGUBI 35€ KER VINJETE NE UPORABLJA VSAK TEDEN 2X. IN ČE SE CESTNINI SATELITSKO SE NAJ CESTNINI VSAK KILOMETER JEBE****. borut30 ISTO VELJA ZA TEBE. NI PRAVICA DA SEM JAZ PREJ 100KM V ENO SMER MOGU PLAČAT TI PA TEH 5KM KOT PRAVIŠ DA JIH MAŠ NISI RABU. POL PA NAJ TEBI POKASIRAJO ŠE ZA TISTIH 5KM. BODO ZATO MENI TOLKO MANJ... KAO.
Audy
28. 11. 2009 17.05
Ja bognedaj, da bi kdaj šli ljudem na roko in ohranili cenejši sistem. Samo še bolj odret, barabe. Pravičnost je samo izgovor, ker vidijo, da se da ljudi še bolj odret, ker se pustijo.
est
28. 11. 2009 16.50
Uporabniki AC se bomo morali "skup vzet" in z demokratičnimi pritiski prisiliti vlado in ministra za promet, da bo proučil še kakšno drugo možnost za plačevanje cestnin. Posameznik se lahko razburja, vendar uspeh je bolj klaveren. Ko spregovori množica, se tudi tam zgoraj zganejo. Po hrbtu vililcev so zasedli udobne stolčke in po taistem hrbtu lahko zdrsnejo na trnda tla. Vse je odvisno od nas, uporabnikov.
WikiX
28. 11. 2009 15.35
Jaz se ves čas vozim. Za čedalje slabše, moram plačevati čedalje več, čeprav zaslužim čedalje manj. Ne bi o pravičnosti, ker mi bo spipalo.
Jinks
28. 11. 2009 15.16
Elektronsko cestninjenje za tovornjake in kombije ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo! Kar je logično, imeli bodo malo manjše zaslužke plačevali pa bodo več ker bolj uničujejo ceste! Vozniki osebnih avtomobilov smo bili večinoma veseli vinjet, pa tudi kar pravične so bile. Zdaj pa bi rada vlada oz. prometno ministrstvo spet razvijala nove oblike cestninjenja, da bi fino kradli in prali denar razni prijatelji ali sorodniki (primer: Golobič-Ultra) s kakšnimi javnimi naročili, ipd. barabijami! Spet bi plačeval mali človek, pošten davkoplačevalec. Tovarnjakarji in prevozniki bi bili tudi zadovoljni, valda, ker bi plačevali manj kot bi bilo pravično! Itak si pa nihče ne upa zoperstavljati avtoprevozniškemu lobiju!
Jani.
28. 11. 2009 14.45
RE: borut3028.11.2009, 10:16 Nekateri se vozite vsaki dan 100 km...po avtocestah in plačujete enako kot mi....Je tukaj pravica??....Ne ni je...Tukaj nismo krivi ljudje..ampak vlada...ki ne naredi povsod enakih pogojev....in enakih cest, vsem udeležencev... Naredili so pa nekaj...cene vinjet velja za vse enako....neglede kje voziš...in koliko km narediš na leto....To ni pošteno! Lepo povedano, ni kaj za dodajat! :)
Pygmalion
28. 11. 2009 12.09
"všeč pa jim je, da končno denar pobiramo tudi od tujcev" Kakšno zavajanje! Tujci so plačevali za avtoceste tudi pred uvedbo vinjet in to povsem isto kot domači uporabniki avtocest - po prevoženem kilometru. Po uvedbi vinjet je tujec za 1 km ceste v povprečju plačal 20 (dvajset) krat več kot domač uporabnik avtoceste, zato je EU tudi uvedla postopek Žal, ampak izgleda da smo Slovenci zares ultraksenofobi.
borut30
28. 11. 2009 10.16
Meni se nova zadeva plačevanja ne zdi sporna oz. slaba. Res je, oglašate se v večini tisti, ki veliko km naredite po avtocesti. Vas bo bolj udarilo po žepu, nekako tako, kot sedaj nas, ki delamo malo km po avtocestah. Razlog?.... Smo iz kočevske....vsaki dan se nas vozi 5000 proti LJ. Kakšno cesto že imamo?..Cesto smrti....prva uradna cesta smrti v Sloveniji. In mi plačujemo za vinjete enako kot vi..ki imate 100% avtocest do službe in nazaj....Mi...5 km avtoceste..in še to ob sami Lj. Kdo je na boljšem??...Kdo bolj varno vozi???....Ne mi tisti pametovat..ki pravijo..če hočeš voziti po avtocesti..kupi vinjeto..ali pojdi na regionalno... Nekateri se vozite vsaki dan 100 km...po avtocestah in plačujete enako kot mi....Je tukaj pravica??....Ne ni je...Tukaj nismo krivi ljudje..ampak vlada...ki ne naredi povsod enakih pogojev....in enakih cest, vsem udeležencev... Naredili so pa nekaj...cene vinjet velja za vse enako....neglede kje voziš...in koliko km narediš na leto....To ni pošteno!
xes
28. 11. 2009 10.13
Ko smo ze pri taksnem nategovanju, posiljevanju in zlorabljanju besede pravica....... od vlade zahtevam sledece: Ukinitev mesecne narocnine na RTV, saj jo gledam max 2, do 3x tedensko po max 1h skupaj. .. zakaj torej placujem pavsal za cel mesec??!!! Hocem obracunski sistem na sekunde, pa naj stane kolkor hoce!!! Ukinitev mesecne narocnine za telefonijo - ko telefoniram placam... zakaj moram placevati nek pavsal ce telefona ne uporabljam non stop? Ko grem spat ga celo ugasnem, hocem da se mi ta znesek odbije ker me takrat itak ne more noben poklicat... Ukinitev zdravstvenega zavarovanja oziroma povrnitev za mesece ko sem bil zdrav - fer je fer, ce ze 3 leta nisem bil pri dohtarju zakaj torej placujem isto kot tiste stare mamke ki visijo tam vsak dan!!!??? Ukinitev obracunavanja prikljucne moci pri Elektriki - ce placujem za 25A glavne varovalke se ne pomeni, da jih koristim ves cajt na tej jakosti... torej placujem spet nek pavsalni nateg... Smeti naj mi po novem stehtajo, ker buh ne dej, da bi placeval isto kot sosed, ki petkrat na dan nosi nekaj v kontejner - slovenska logika na las podobna tistim ki jamrajo, da se dvakrat letno peljejo po avtocesti in sto zdej tako prikrajsani zaradi vinjet, da je katastrofa.. Ko se peljem z Adrijo naj poleg prtljage stehtajo se mene... imam slabih 70 kil in ne bom placeval toliko kot 120kilski debeluhi!!! PRAVICAAAA PRAVICAAAA.... po slovensko seveda... podoben sistem naj se uvede tudi za javni promet! Parkirna mesta v ljubljani naj zaracunavajo tudi na dolzino avtomobila, ker je strasno krivicno do tistih, ki se furajo z twingom.... Naslednjic ko zamudim v cankarjev dom hocem, da mi obijejo tistih 5 minut od karte! Prav tako hocem denar nazaj, ce odidem prej domov.... isto velja za kino, sploh pa zahtavam popust za filme z nizjo oceno na imdb.... .... pa se bi lahko nasteval..... - za tiste ki niste razumeli gre za posmeh velikim besedam nasih politikov...
Tonček Balonček
28. 11. 2009 09.21
Amopak to elektronsko cestninjenje je bilo vizija prejšnje vlade in tiste famozne uvedbe vinjet bivšega ministra Žerjava! A zdaj pa spet ni v redu? Žerjav se je lani avgusta zavezal, da bodo do 31. julija 2009 tovorna vozila cestninjena elektronsko in v prostem prometnem toku, torej brez ustavljanja. Pa pred dobrim letom in pol je fantaziratakole: "Prihodnje leto bomo imeli tovornjake na satelitih, osebna vozila pa na vinjetah!" Kr neki!
blondy83
28. 11. 2009 08.20
Tole elektronsko cestninjenje bi se obneslo le, če bi še vedno veljale razdalje, ki so se obračunavale pred vinjetami! Se pravi do Grosuplja, Brezovice, Domžal,... prej ni bilo potrebno plačevati cestnine! Bo tako tudi po uvedbi elektronskega cestninjenja? Najbrž ne!!!