Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Najhuje je, ko prideš na cilj brez prtljage'

Brnik, 07. 07. 2011 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ali veste, da vam mora letalski prevoznik povrniti škodo, ki ste jo utrpeli zaradi poškodovane, uničene ali izgubljene prtljage? Kaj pa, da ste upravičeni do povrnitve dela vrednosti vozovnice, če vas premestijo v nižji razred od rezerviranega?

Pravice letalskih potnikov so v Evropski uniji z uredbo enotno urejene že od leta 2005. Gre za uredbo, ki določa pravice letalskih potnikov v primeru zamude letala, odpovedi leta, premestitve potnika v nižji razred in v primeru zavrnitve vkrcanja. V evropski zakonodaji je tudi določeno, kdo je odgovoren v primeru poškodbe ali napačnega rokovanja s prtljago. Potnikom mora biti zagotovljena tudi preglednost cen letalskih vozovnic.

Vaše pravice pri potovanju z letalom:
– pravica do obveščenosti
– pravica do povračila stroškov vozovnice ali spremembe poti v primeru odpovedi leta ali zavrnjenega vkrcanja; pravica do povračila stroškov vozovnice, če ima let zamudo, dolgo pet ur ali več
– pravica do pomoči in v določenih okoliščinah pravica do nadomestila v primeru dolge zamude, odpovedi leta ali zavrnjenega vkrcanja
– pravica do pritožbe in dostopa do pravnih sredstev za povračilo
– pravica do potovanja v enakih pogojih kot drugi državljani v primeru invalidnosti ali zmanjšane zmožnosti gibanja

Evropski potrošniški center v Sloveniji zato v okviru akcije, ki istočasno poteka na več kot 25 letališčih v Evropi, potnike na letališču Jožeta Pučnika na Brniku seznanja z njihovimi pravicami v primeru zamude ali odpovedi leta, zavrnitve vkrcanja ali v primeru težav s prtljago. Potniki lahko vzamejo tudi brezplačen priročnik o njihovih pravicah, sodelujejo pa lahko tudi v nagradnem kvizu. Akcija je sicer del širše akcije mreže Evropskih potrošniških centrov o pravicah letalskih potnikov.

So vam bile pravice kršene?

Če menite, da so bile vaše pravice kršene, se najprej obrnite na letalsko družbo ali – v primeru zmanjšane možnosti gibanja – na letališče. Če niste zadovoljni z odzivom, lahko vložite pritožbo pri enem od nacionalnih izvršilnih organov – podrobnejše informacije o nacionalnih izvršilnih organih so na voljo na spletišču Evropske komisije.

Kaj morate vedeti?

Če vam zavrnejo vkrcanje na letalo, so letalske družbe obvezane, da najprej poskušajo najti prostovoljce, ki bi se odpovedali svoji rezervaciji za določeno ugodnost. Poleg tega mora letalski prevoznik prostovoljcem ponuditi izbiro med popolnim povračilom stroškov vozovnice in spremembo poti.

Če vam izgubijo prtljago, jo poškodujejo ali dostavijo z zamudo, ste lahko upravičeni do nadomestila do okoli 1220 evrov, vendar letalskim družbam nadomestila ni treba plačati, če so sprejele vse razumne ukrepe, da bi preprečile škodo, ali če takšnih ukrepov niso mogle sprejeti.

Ob nakupu vozovnice za odhodni let z letališča v EU morate biti v skladu z zakonodajo EU seznanjeni z veljavnimi pogoji. Končna cena, ki jo morate plačati, mora biti ves čas navedena in mora vključevati ustrezno prevoznino ter davke, pristojbine in dodatne stroške, ki so v času objave neizogibni in predvidljivi.

Poznate svoje pravice?
Poznate svoje pravice? FOTO: Reuters

Sicer pa se lahko o tem, kakšne so vaše pravice, seznanite na spletni strani Evropske komisije.

Lani pomagali več kot 71.000 potrošnikom

Vsak tretji potnik, ki se je lani obrnil na mrežo Evropskih potrošniških centrov, je imel težave s prevozi, med temi pa je bilo kar 50 odstotkov težav povezanih z letalskimi prevozi. Število primerov je še posebej naraslo zaradi zaprtja zračnega prostora zaradi vulkanskega prahu.

Vse storitve mreže Evropskih potrošniških centrov so brezplačne, v letu 2010 pa je mreža pomagala več kot 71.000 potrošnikom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 07. 2011 23.30
Ko se je začela septembrai 90 vojna na Hrvaškem (zapora je z večjimi in manjšimi izjemami, ko je letališče bilo odprto, trajala do sredine februarja 1992 , je moja prtljaga odletela v Celovec (plus še štiri AA letala), mi smo pa odšli domov.No, naslednji dan nas je Adria z avtobusom odpeljala na Alpe Adria letališče v Celovec, od koder smo poleteli proti Frankfurtu in od tam naprej v svet.
Ervin Las
07. 07. 2011 22.10
iz južne amerike na dopust v slovenijo ,po 3 tednih ti javijo da so bankrotiral ti pa po novo karto za nazaj. še vedno čakam povračilo karte in mislim da ne bom dočakal
Ervin Las
07. 07. 2011 15.57
kaj pa če gre družba v stečaj med odhodom in prihodom?
Tonček Balonček
07. 07. 2011 14.36
+2
Še huje je, če sploh ne prideš na cilj, prtljaga pa pride! Tudi to se dogaja namreč.*
mickica
07. 07. 2011 14.34
... Če vam izgubijo prtljago, jo poškodujejo ali dostavijo z zamudo, ste lahko upravičeni do nadomestila do okoli 1220 evrov, vendar letalskim družbam nadomestila ni treba plačati, če so sprejele vse razumne ukrepe, da bi preprečile škodo, ali če takšnih ukrepov niso mogle sprejeti. In kateri bi lahko bili razumni ukrepi??? Če ni prtljage, ni prtljage! Kaj pomagajo nekomu sprejeti razumni ukrepi, če pa so prtljago kljub tem ukrepom izgubili!
ddrej
07. 07. 2011 14.24
Major in Boris Če je družba korektna potem to brez zahtevka dobiš. Iz Stockholma je zamujalo letalo, na dunaju sva s sodelavcem dobila kupon za kosilo in novo karto za novi let, brez da bi se kaj koli konkretno morala ubadati s tem.
SamiIdioti
07. 07. 2011 14.08
peš hodite pol ni problemov
rally29
07. 07. 2011 12.59
bravo major jaz tudi ne vrjamem da bi mi prnesl za jest in pit če bi letalo zamujalo 2 uri tudi mački se več ne gonijo zastonj jim moraš da za jest šele pol se hehehe
major1
07. 07. 2011 11.53
Pri nas se vse plača sicer je to farsa in norčevanja iz oškodovancev.