Slovenija

'Prav neokusno je podajanje zdravstvenega resorja med političnimi strankami'

Ljubljana, 12. 02. 2014 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V zadnjem času smo priča nemoči politike, ki jo včasih razumemo kot strah pred tem, da se loti zdravstvene reforme, meni vodja Fidesa Konrad Kuštrin. Vladi je ponudil, da zdravstveni resor prevzamejo zdravniške organizacije in to povsem brezplačno.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Thinkstock

Namen strategije, ki so jo danes predstavile Zdravniška zbornica Slovenije, sindikat Fides, Slovensko zdravniško društvo ter Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, je konkretizirati ukrepe za izboljšanje in vzpostavitev vzdržnosti zdravstvenega sistema in varnosti bolnikov.

V zadnjem času smo priča nemoči politike, ki jo včasih razumemo kot strah pred tem, da se loti zdravstvene reforme, je povedal vodja Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides Konrad Kuštrin. Po njegovem mnenju se strah kaže tudi v obliki koalicijske pogodbe.

"Prav neokusno je podajanje zdravstvenega resorja med političnimi strankami, kot da gre za kužnega bolnika," je v uvodu predstavitve strategije povedal Kuštrin in dejal, da se postavlja vprašanje, kaj bo na osnovi koalicijske pogodbe sploh lahko storil novi zdravstveni minister ali ministrica. Vladi je ponudil, da zdravstveni resor prevzamejo zdravniške organizacije in to povsem brezplačno. "Brez plač, brez potnih stroškov, brez šoferjev, brez kilometrin, zastojnj bomo prevzeli," je dejal.

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina pa je dejal, da imamo v Sloveniji veliko težavo zaradi 20 let stare zakonodaje in ker že vsaj 10 let ne zmoremo pripraviti in uvesti zdravstvene reforme. Po njegovem mnenju je zaskrbljujoča tudi nesposobnost komuniciranja in doseganja soglasja, tako v zdravstvu kot v politiki.

Odlašanje z zdravstveno reformo kaže na vse večje težave

V strategiji zdravniške organizacije opozarjajo, da je slovensko zdravstvo po kakovosti še primerljivo z državami EU, a da več kot 10-letno odlašanje z zdravstveno reformo kaže vse večje težave.

Organizacije v strategiji med drugim predlagajo reformo sistema financiranja zdravstvenih storitev in zdravstvenega zavarovanja. Po njihovem mnenju je treba pravice iz zdravstvenih zavarovanj razdeliti na košarico obveznega zdravstvenega zavarovanja s storitvami z visoko dodano vrednostjo, ki jo financira obvezno zavarovanje, in storitve z nizko dodano vrednostjo, ki se financirajo iz zasebnih virov.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin FOTO: Dare Čekeliš

V segmentu obveznega zdravstvenega zavarovanja bi uvedli enotno prispevno stopnjo, dopolnilna zavarovanja v današnji obliki pa bi ukinili.

Predlagajo tudi zagotovitev pravilnega načrtovanja kadrov, saj po njihovih informacijah v Sloveniji primanjkuje okoli tisoč zdravnikov. Poleg tega pozivajo k implementaciji standardov in normativov za zdravnike in zobozdravnike v kolektivni pogodbi ter k spremembi plačnega sistema zdravnikov.

Zaradi neučinkovitega sistema vodenja zdravstvenih zavodov predlagajo večjo poslovno avtonomijo zavodov in omejitev možnosti privatizacije. V strategijo so med drugim dodali tudi predloge s področja zaviranja korupcije in s področja javnih naročil. Večja javna naročila je potrebno spremeniti v javno-zasebna partnerstva, z javnimi naročili novih gradenj pa naj se preneha, so zapisali.

Pahor: Odločitev o statusu reforme spomladi

Predstavitve strategije se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da je prejšnji teden začel pogovore z vodstvi parlamentarnih strank, ki jih bo končal ta teden. Po njegovem ugibanju se približujejo dogovoru, da zdravstvena reforma dobi status strateškega nacionalnega projekta.

Predsednik je ob koncu zagotovil, da se bo po svojih najboljših močeh trudil, da reforma zdravstvenega sistema postane prednostna in prvenstvena naloga slovenske politike in ob tem izrazil upanje, da bo dogovor med političnimi strankami sprejet še spomladi.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silberblack
13. 02. 2014 19.28
Ne igra z zdravjem, z objestnostjo teh zdravnikov in njihove prepotentnosti. Imate zagarantirano plačo in službo, za nič ne odgovarjate, ne za napake, ne za kraje, zdaj bi pa radi bili še tu priviligirani. kaj pa igre z navadnimi smrtniki, a za to ste ste tudi kdaj potegnili??
razocarani
13. 02. 2014 15.56
+4
to je res igranje z zdavjem naroda ..bo pa veliko bolj okusno ko si bomo na barikadah podajali te politike ..pa cim prej dokler nam vsega ne zafurajo ..
babi jelci
13. 02. 2014 15.19
+2
kaj v politi pa je sploh okusno ?
razocarani
13. 02. 2014 15.57
+2
kosilo v parlamentarni menzi --pa se skoraj zastonj je --to pa je edina okusna stvar iz te bajte
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 12.00
+2
Če ta vlada ne bo temeljiti SPREMENILA nekatere v nebo vpijoče anomalije v pol peta, mora oditi. GOTVI SO: !
razocarani
13. 02. 2014 16.00
+2
upam da ze prej --in ne samo vlada vse kar je v tej baraki mora na cesto ali se bolje v delavna taborisca da vidijo kako mora narod delati za njihovo uzivasko zivljenje .
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 11.58
+3
Zdravniki skrivajo s svojo brezmejno nadutostjo in svojo nesposobnost sodobno urediti zdravstvo. Vede kot so homeopatija, kiropraktika zavračajo, tako kot so mnogo let nazaj zavračali akopunkturo. Če je zdravnik ni Bog, menedžer, računalničar, organizator, finančnik. Zdravniki mislijo, da v zdravstvu vse to lahko opravlja le zdravnik, pozabljajo pa da so to druge in ne naravoslovne vede, ki zahtevajo svoj študij. Mnogo zdravniškega kadra ni kvalificirano za našteto. Te bi lahko nadomestili čakajoči na borzi dela. Direktorje zdravstvenih domov bi lahko prekvalificirali v anasteziologe, ginokologe, njihovo mesto bi pa prevzeli menedžerji, organizatorji dela, ekonomisti, pravniki. Organizacija v zdravstvu je v kameni dobi. Napotnice še vedno pišejo na roke, (no ja malo na računalnik) bolan človek pa se s tem papirjem podi od zdravstvenega doma do Z.D. in išče kje so vrste krajše. Informacijski sistem, ki bi zajel vse storitve zdravstva in njihovo zasedenost ne obstaja. Zdravnik iz Gorice ne reče pacientu na primer: »16.4.2014 ob 12,35 imate ultra zvok v Radovljici. Napotnica je že poslana po spletu. Če se karkoli spremeni s strani pacienta obvestite sestro.« Podobno je z recepti. Zdravnik v lekarniški server naroči zdravila za dotičnega pacienta. Ko pacient pride lekarnar pogleda recept v serverju. Če pacient ne pride, zdravilo ostane zdravstveni blagajni. To je le drobec. Štiri izmene so normalna praksa, kjer je potrebna 24 urna prisotnost. To pa ne pomeni, da je popoldanska izmena zato več plačana. Nedeljsko delo se kompenzira z prostim dnevom v sredo. Takrat lahko gre zdravnik smučat, ko na smučišču ni nikogar. Ali ni to spodbudni privilegij. Pomankanje anasteziologov, dokazuje katastrofalno planiranje kadrov v zdravstvu. Moja osebna zdravnica nikoli ne dela v petek. V ponedeljek dela le popoldne. Dobro se je organizirala. Moj sosed zobozdravnik vsako leto zamenja avto in vsako peto leto komplet pohištvo v svoji hiši. Vrtnarja ta teden še nisem videl, kar je prav čudno.
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 11.55
+4
Toliko govora o korupciji v zdravstvu, ovadbe pa še nobene. PA TUDI ČE BI BILA. Psi lajajo....
25letluzerjev
13. 02. 2014 12.00
+2
ZADNJE ČASE JE VSE TIHO IN TAKO VERJETNO TUDI BO.
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 11.54
+3
Nadutost in Aroganca Kalanove, Koštruna, Kidriča je presegla vse meje. Urejenost zdravstvenega sistema ostaja še vedno na ravni klinopisa. Centralnega nadzora kapacitet zdravstva še vedno ni. Napotnice bodo pisali še dolgo na roke in bolniki bodo letali od zdravstvenega doma do privat specialistov in iskali krajšo vrsto. Zdravniki bodo spali med dežurstvom, namesto da bi operirali. Spanje jim bo zdravstvena blagajna bogato plačala. Dopusti bodo dolgi in lepi, hladilniki polni kur in jajc. Recepti bodo še vedno na roko napisani in nečitljivi. Centralnegi server za izdajo zdravil bomo le sanjali. Taki smo in to imamo, Butalci butalski.
razocarani
13. 02. 2014 16.03
+2
in se dolgo bo tako -v temu kaosu pa ni kontrole kam gredo cekincki in komu pristanejo v zepu ..to pa kar veliko njim zelo ustreza ..in ti so na vrhu te cudne tvorbe ..toliko kirurgov pa nihce noce izrezeti te rakave bule ..
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 11.52
+2
Konrad Kuštrin je največji voluhar kar jih je. Lahko se postavi ob bok Šrotu Bavčarju Zidaju in še komu. Skrajni čas je da se dopolnilno zavarovanje ukine. Zdravje ne more biti stvar profitabilnih zavarovalnic. Slovenija mora imeti računovodsko nadzorno institucijo ki nadzira in usmerja porabo denarja za zdravljenje državljanov. Vsaka profitabilnost v zdravstvu je zločin. Zločini so seveda tudi v javnih razpisih.
deathbite
13. 02. 2014 11.17
+3
Če prevzamejo zdravniške organizacije ministrstvo za zdravje, je to tako, kot bi dal lopovu ključe od bančnega sefa! Zdravniški prihodki bodo še višji, ostalo osebje bo pa na minimalcu!
resslovenka
13. 02. 2014 10.53
+4
In res je, skrajno neokusno. Zato še dolgo ne bomo izplavali iz težav. S tem mislim vseh. Očitno smo obsojeni na politično kupčkanje do pamtiveka. Kot je splošno znano se stranka DeSUS bolj kot ne ukvarja mnogo več s svojimi stolčki kot z upokojenci. Ko sem sinoči poslušala g. Čuferja, bo prej kot slej potrebno poseči tudi v pokojnine. In mu verjamem, bolj kot g. Erjavcu. Vse je le zatišje pred novo točo.
babi jelci
13. 02. 2014 10.21
+4
tudi to stolčkanje med in v strankah je korupcija in to visoka
25letluzerjev
13. 02. 2014 10.25
+7
Točno tako in samo preračunavanje jih je , zdravstvo pa v razsulu. Že način, kako si zagotavljajo stolčke in se premeščajo, kot jim paše, je KRIMINAL PRED NARODOM.
JE-BI-GA
13. 02. 2014 09.47
+4
Ta gospod pravi da je prav neokusno podajanje zdravstva med političnimi strankami, še bolj neokusno pa je da zdravstvo ne premore gospodarja v svojih vrstah, ki bi bil sposoben ukrotiti požrešne hijene.
25letluzerjev
13. 02. 2014 10.28
+4
BRAVO -je-bi-ga , potem bi imeli nekateri pohlepni zdravniki samo 15.000,00€/ mesec. Bi težko preživeli s tako plačo, morajo kaj še ob strani prinest noter. Javni razpisi so kot dodatna plača.
Roxy79
13. 02. 2014 08.24
+4
KOštrin............... zakaj se nisi javil za ministra??? Vsakokrat si pameten. Imaš priložnost da postaneš minister in postaviš stvar na svoje mesto.. (al ti ne diši ???) znaš bolj gobec obračat, kot pa kaj storiti. ??? Isti kot Semulič......
cirenij
13. 02. 2014 08.27
+4
Lahko je s polno r....srat. In kritizirat, odgovornosti se pa izogibaš.
cirenij
13. 02. 2014 07.45
+2
Danes ni važno kak strokovnjak si ampak kake barve si. Pa kako te stranke ene in druge ne morejo preseč svojih okvirov in pogledat malo širše. Imamo sposobne kadre, ki niso strankarsko opredeljeni. Le ti nas rešijo. Ne pa nek Lukšič, Erjavec, Gorenjak....in vsa ta kamarila že zdavnaj propadla
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 06.10
+5
To podajanje zdravstvenega resorja med strankami je dokaz nesposobnosti naših politikov. Le kaj smo izvolili!
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 06.13
+4
To da bi združenje zdravnikov vodilo zdravstveno ministerstvo, bi pomenilo še eno ropanje državljanov.
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 06.13
+3
JanezNovakJohn
13. 02. 2014 06.14
+0
hrast66
13. 02. 2014 02.06
+7
Ali ni Rjavec ponujal ministrstvo Kuštrinu? Zakaj ni sprejel ? Pametnjakovič? Vsak obrtnik ve, da je treba javno zdravstvo ločiti od privatnega in disciplinirat zdravnike - šušmarje.
resslovenka
13. 02. 2014 10.56
Pa še mariskaj drugega tudi. Za začetek pa prav to kar navajaš.
Janez Zapušek
12. 02. 2014 23.05
+3
Mogoče misli resno. Enotna zdravstvena blagajna in cenovno-tržni red v Lekarnah. Čakamo!!!
Alenko Jankovi? 5
12. 02. 2014 20.55
+11
Prav nagnusna pa so vsa dejanja Zdravniške zbornice!
Blaška
12. 02. 2014 20.42
+6
Kaj ne vodi vsega v tej državi politika?
Freiya
12. 02. 2014 20.48
+8
Povzeto iz Pozareport: A.Skaza je prokuristka v Klimi Ptuj v lasti njenega moža, ki je sodelovalo pri energetski sanaciji taiste ptujske bolnišnice, kjer je Skaza hotela postati direktorica. Zaradi konflikta interesov je njena kandidatura padla v vodo, Skaza pa se je branila, češ prokuristka v Klimi Ptuj "sem že od l.2009," v primeru izbora za direktorico pa naj bi bila pripravljena kot prokuristka odstopiti. Podjetje Klima Ptuj je s poslom v ptujski bolnišnici zaslužilo skoraj miljon Є, Skaza pa je še vedno prokuristka. Po navedbah virov je "porjavela milijonarka" že drugič poročena in naj bi imela dokaj pestro zasebno življenje. Dragonja je bil kot direktor Leka l.1996 izvoljen za poslanca LDS, in prav on naj bi bil odločilni glas, ki je na glasovanju v DZ preprečil imenovanje Drnovškove levosredinske vlade, kar je pozneje pripeljalo do oblikovanja koalicije med LDS in SLS pod vodstvom M.Podobnika. Govorilo se je, da naj bi usodni tajni glas prispeval Kacin, vendar je obveljala ocena, da je to bil Dragonja, ki je nato postal minister za gospodarstvo, aprila 1997 pa odstopil iz osebnih razlogov. Dragonja se je med svojo politično kariero zapisal tudi kot skriti finančni mecen SLS, seveda z denarjem - Leka. Pravijo, da se je na skrivaj dogovoril s Podobnikom, da mu SLS iz Leka odpelje Metko Karner Lukač, ki se je je hotel znebiti, Dragonja pa je v zameno sprostil Lekov denar za financiranje kampanje SLS. Zaradi spornega financiranja SLS se je Dragonja znašel na sodišču. Ko se je razvedelo, da se Dragonja po 15 letih vrača v vlado, je med lobisti zavladalo neverjetno veselje. Pri tem je zanimivo, kakšni motivi 60-letnega Dragonjo vlečejo v javno službo. Kot direktor predstavništva NLB v Moskvi naj bi imel 15-20 000 Є mesečne plače, kot minister kvečjemu 4 tisoč. Njegov brat Ciril Dragonja je bil zadnji predsednik uprave zloglasne Factor banke, preden je BS tam uvedla prisilno upravo. L.2009 je bil Ciril celo med kandidati za šefa uprave NLB.'
ni_mi_vse_eno
12. 02. 2014 20.40
+7
Itak, vsem disi denar. Placaj in te bomo zdravili. :)