Slovenija

Nekdanji finančni minister Križanič: Banke so vodile svojo politiko, četudi se z njo nisem strinjal

Ljubljana, 29. 05. 2014 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Komisija, ki preiskuje nastanek slovenske bančne luknje, je delo nadaljevala z zaslišanjem nekdanjega podpredsednika KPK Roka Praprotnika in nekdanjega finančnega ministra Franca Križaniča.

Rok Praprotnik
Rok Praprotnik FOTO: POP TV
Pred preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je danes kot prva priča nastopil nekdanji podpredsednik KPK Rok Praprotnik. Odgovarjal je na vprašanja glede priprave poročila KPK o oceni stanja v bančnem sistemu, kar v KPK sicer ni bilo njegovo področje. "Nisem sodeloval pri nobenih pogovorih ali drugih aktivnostih izven sej senata komisije, ker sem bil zadolžen za druga področja," je dejal.

Odločitve senata KPK so po njegovih besedah v celoti zajete v oceni stanja bančnega sistema, ki so javno objavljene. To področje pa so v oceno stanja korupcije v državi vključili zato, ker je bila to tako pomembna materija, da se jim je zdelo primerno, da je vključena. KPK je preučila več manjših primerov s tega področja in spoznanja iz njih vključila v celovito poročilo, je povzel.

Podrobnosti se Praprotnik ni spomnil, ker ni šlo za njegovo področje in ker je od obravnave na senatu KPK minilo dve leti. Na vprašanje predsednika parlamentarne komisije Marka Pogačnika (SDS), kdo so sive eminence iz poročila, je Praprotnik navedel ime Andrej Hazabent, "ki je bil dolga leta zaposlen v bančnem sistemu", konteksta omembe njegovega imena pa se ni spomnil.

Teze iz poročila o razmerah v bančnem sistemu, da so nekatere uprave bank zavajale člane nadzornih svetov, ni znal utemeljiti. Kot je pojasnil, je bilo na senatu KPK izpostavljeno vprašanje, zakaj takšna teza, in sodelavca KPK, ki sta se ukvarjala s tem področjem, sta vse utemeljila. "Če komisijo zanimajo podrobnosti, se obrnite na KPK, kjer je dokumentacija na razpolago," je članom komisije svetoval Praprotnik.

Vse informacije, ki jih je KPK pridobila s področja bančništva, je delila s tožilstvom. Preiskavo razmer v bankah, kjer ima država večinski oz. prevladujoč vpliv, je v dogovoru s tožilstvom podredila predkazenskemu postopku, je spomnil Praprotnik. Ali je bila iz tega naslova podana kakšna obtožnica, pa ni vedel, saj, kot je večkrat ponovil, v KPK ni bil zadolžen za to področje.

Franc Križanič
Franc Križanič FOTO: Aljoša Kravanja

Križanič: Jaz nisem imel možnosti, da bi jim rekel: to in to naredite

Križanič, ki je bil finančni minister od konca leta 2008 do jeseni 2011, je pojasnil dogajanje v času krize in dejal, da so se s predsedniki uprav bank v takrat delni državni lasti dobivali na sestankih. "Seznanjali so nas s tem, kaj se dogaja. Nas je zanimalo predvsem, ali bo njihova kreditna aktivnost lahko normalno tekla," je orisal. "Jaz nisem imel možnosti, da bi jim rekel: to in to naredite," je dodal.

Kot je pojasnil, so bile banke suverene pri svojih odločitvah, uprave so imenovali nadzorniki, te pa vlada. "Vodile so svojo politiko, četudi se z njo nisem strinjal," je dejal Križanič in pri tem mislil na politiko NLB in njeno oblikovanje rezervacij, ki jih je bilo, kot je ponazoril, "za cel Triglav".

Zakaj je bilo takrat toliko fluktuacije v organih upravljanja oz. nadzora NLB, Križanič ni znal odgovoriti. Po njegovem bi bil po odhodu Marjana Kramarja, ki si je izplačal zakonito, a nenavadno milijonsko nagrado za uspešnost, kar je bilo upravičeno tarča kritik, primernejši za vodenje banke Aljoša Tomaž. "Bankir z izkušnjami, ki bi bolje čutil z gospodarstvom," je bil slikovit.

Takrat sta upravo NLB vodila najprej Božo Jašovič in Draško Veselinovič, ki sta bila po njegovem "perspektivna". Skupnega imenovalca odstopov članov nadzornega sveta NLB v tistem času pa Križanič ni našel. "Člani nadzornega sveta so odstopali iz različnih razlogov, vsak je bil specifičen," je dejal. NLB danes za en evro ne bi prodal, saj je po njegovem mnenju po očiščenju vredna tri milijarde evrov.

Enako je bila po njegovih besedah suverena v svojih odločitvah Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN). "Zadeva je dobro delovala in je bila mešanica norveškega in francoskega modela upravljanja premoženja. V tem smislu smo naredili pravo stvar," je ocenil. Ni pa pohvalil delovanja Banke Slovenije, ki bi se morala po njegovem mnenju hitreje in tudi drugače odzivati.

Križanič je ocenil, da je bančna luknja v Sloveniji prenapihnjena, ter spomnil, da so vse razvite države bankam pomagale. Ne z davkoplačevalskim denarjem, z zadolževanjem. Sloveniji so v tem času ogromno pomagala evropska sredstva in članstvo v EU nam je koristilo, je menil.

Pred komisijo bi morala danes nastopiti še nekdanji finančni minister Anton Rop in član uprave nekdanje AUKN Danilo Grašič. Slednji je dobil že tretje vabilo na sejo komisije, a se nanj ni odzval. Pogačnik je zato sejo komisije prekinil, da bi se zaprtimi vrati odločili o nadaljnjih potezah.
 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
30. 05. 2014 09.29
Obstaja samo eno ključno vprašanje ...
Bojan-F
30. 05. 2014 09.31
... ali je bilo možno v letih 2007-2008 preprečiti pregrevanje gospodarstva?
razocarani
29. 05. 2014 19.01
+3
ko vidim tega krizanica pokvarjenega dobim diarejo in spuscaje ..kako lahko ta zemlja noci take osebke ....tip je tako zlobnopokvarjen da kjer on stopi se plevel ne raste..koliko nas je sele tale pokvarjenec osiromasil ..nekoc bo v zgodovinskih knjigah opisan kot velik skodljivec te dezele ..pa se veliko takih premore ta mala uboga slovenija
Paleozoik
29. 05. 2014 17.34
+3
Razumem, da ljudje pogrešajo Jugoslavijo, včasih si lahko nakracal pritožbo ali prošnjo na sekret papir in jo brez znamke poslal Titu ali si preprosto sedel na vlak in se brez karte odpeljal v Beograd, stresti vrečo, in se je vse takoj uredilo, danes prideš s socialno do Bruslja, kjer lahko mogoče izpolniš obrazec in prespiš na klopci v parku, da te lahko naslednje jutro deportirajo nazaj domov, verjetno naravnost v preiskovalni zapor, kaj šele, da bi to faš* bando spraševal kje je denar, bog pomagaj, bi te še kdo sredi ulice počil kot psa in dobil za to še nagrado.
Ajmomali
29. 05. 2014 18.34
+2
Dobr je bilo tebi v Jugi, če ti je Tito vse poštimal, ampak vsem ni šlo tako po maslu. Si že bil po njegovi meri, kenede?
Paleozoik
29. 05. 2014 17.29
+1
Po svoje jih razumem, itak je vse skorumpirano in povezano, mi imamo še vedno neko streho nad glavo in dobimo neke hranilne snovi, ni še tako hudo, denarja pa itak nimamo, da bi nam kdo kaj vzel. Če nič nimaš, kdo smo potem mi, da zahtevamo neko odgovornost, kaj nas briga kje je denar, če nismo nič imeli, tudi če vse pripeljejo nazaj ne bo nič drugače. Saj zato pa pravim, da je ta dežela popolnoma gnila, nobenih moralnih vrednot, popačena, na glavo obrnjena etika, laži, zavajanja, sprenevedanja, kar hočeš, od majhnega se poznajo med sabo in dobro vedo kako naj se organizirajo in kaj naj pokažejo javnosti, mi bomo verjeli tisto za kar smo programirani verjeti. Ljudje umirajo in trpijo, država se obnaša kot rabelj oligarhije, država se trudi, da posamezniki čim bolj trpijo, kar je višek izrojenosti, država ni nikoli nič kriva, ljudje morajo pa vsako domnevno ali posledično napako plačati tudi z življenji, pa nič. Nobena pravica ne bi bila kršena, nihče ne bi ostal brez poštenega plačila, nobene korupcije ne bi bilo in zlorab, če bi bili ljudje svobodni in bi imeli denar, da bi lahko najemali tuje odvetnike ter neposredno obveščali evropsko federacijo kakšen kriminal tolerira naš državni aparat ter krši vse mogoče človekove in zakonske pravice, saj obstajajo dokumenti s podpisi posameznikov, na stotine prič in nenazadnje dejansko stanje, ki ga ni mogoče skriti in relativizirati. Mi se samo delamo, da imamo državo, tiho smo, ker lokalne olgarhije pošiljajo na nas oborožene tolpe in se lahko izživljajo nad nami državni teroristi, ker je vedno lahko še slabše, o tem bi se morali začeti pogovarjati, pa bi prej ali kasneje itak prišli tudi do bank in marsikaj. Ampak ne, ljudje so pri nas preveč lepo vzgojeni, da bi razmišljali kot svobodno in razumno bitje, mi imamo svoje nacionalne vrednote, radi imamo otroke, radi čistimo naravo in rešujemo delfine, mi smo dobri ljudje, nekateri imajo pač srečo, da so se rodili pravim staršem, ki se jim vedno kaj posreči, ker se znajo zmeniti in so ostali prijatelji že vse od otroštva. Pravzaprav me vaši osebni problemi sploh ne zanimajo, grem gledat televizijo, kako neverjetno so zlobni in pokvarjeni, mogoče bodo pokazali celo koga, ki mu gre še slabše kot meni, potem bi bil že malo boljše volje, hehe... Eh, brezupno je, bo kar bo.
razocarani
29. 05. 2014 18.58
+3
kaj pa pricakujes .drzavo nam je ugrabila skupina povzpetnikov z zlocinskimi nagnenji,,se bolj zalostno je da te zlocince podpira toliko volilcev ..pa naj bodo katerekoli barve ali pasme ..to me najbolj zalosti ...ce pol miljona volilcev tako fanaticno malikuje svoje zlocince tudi ostali ki ne volimo ne bomo nic spremenili ..samo pobeg iz dezele ali se drzavljanska vojna ..zal za postenega drzavljana ni druge resitve ..ta slovenija je res cudna dezela z nacijo ki prav zeli da jo nekdo tlaci ponizuje in unicuje ..a smo res tako mazohisticno usmerjeni ..upam da mi uspe dobiti katerokoli drugo drzavljanstvo ..sram me je da sem slovenec v tej zlocinski dezeli ..nasi dedje se v grobovih obracajo ob muke ..
Joker3
29. 05. 2014 17.01
+6
Upam,da ga je tudi kdo vprašal, če se je zavedal kakšna pooblastila je kot finančni minister prevzel, ko je sprejel to funkcijo in če je morda vedel kakšen je delokrog njegovega dela.
Paleozoik
29. 05. 2014 15.58
+7
Državljani smo nacionalni banki posodili denar, ker jo rabimo in ker je treba plačati ljudi, da bodo dobili naš denar nazaj, če bi se šlo samo za reševanje lopovov, bi zadostovalo par palic dinamita in bi bilo v hipu vse rešeno. Cel narod so ogoljufali, kadar je jeznih 2 milijona ljudi, je to problem, pa tudi učinkovito zdravilo za vračanje spomina, boste videli.
Paleozoik
29. 05. 2014 15.55
+1
Banke se nič ne rešujejo, država lahko denar samo posodi, ker država nič nima, zadolži pač nas, ampak ne zato, da bi se še naprej šalili, s tem denarjem se bo tudi poiskalo manjkajoče zneske in kaznovalo odgovorne družine, to je mogoče novo v tej zgodbi.
Paleozoik
29. 05. 2014 15.52
+3
Seveda so vse razvite države reševale korporacije, zato so pa takoj splavali iz krize in ker so to lahko privoščijo, saj nimajo samo ene banke in ves denar naložen samo v ene posle. Niso vse države reševale bank, v Kongu ali Mongoliji jih niso, tudi ne razumem zakaj jih rabijo. Pri nas se kriza še vedno razvija, dokler se bo odpuščalo, pač še ne moremo govoriti o okrevanju. Vsaj bankirji bi lahko posumili, da je nekaj narobe, ko se je samo dvigovalo in nič polagalo, krivi so že zato, ker niso nič naredili, ne le kar so postopali nezakonito.
enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.41
+3
a bo tudi priso rode in stres tudi ivan shukec pred komisijo glavni cerkveni lopovi
botjabotja
29. 05. 2014 17.00
+0
botjabotja
29. 05. 2014 17.00
+0
an?ka30
29. 05. 2014 15.41
+6
Ma kaj brišeste komentarje,sej ste sami naslov napisaj,jst pa sam odgovorila,ČE SO SAMI VODIL SVOJO POLITIKO,NEJ TUDI SAMI SEDAJ REŠUJEJO,ne z našim denarjem!!!!!!
osnovna šola
29. 05. 2014 15.40
+11
Praprotnik ni bil zadolžen za to področje!? To pomeni, da je bil zadolžen nekdo drug! Kdo? Križanič se s politiko bank ni strinjal!? Zakaj tega ni obelodanil tedaj? Bil je namreč finančni minister! Leta 2020 se bomo ukvarjali s TEŠ6, kjer se krad.e na veliko. Zakaj ni danes prva novica "kraja denarja v TEŠ6"? O tem se bomo pogovarjali potem, ko bo že vse zastarano ali pa bodo vpleteni že prestari za zapor.
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.36
+2
Čas žetve je nastopil. Namesto žita in OBLJUBLJENE rumene pšenice smo NA VOLITVAH pridelali plevel. MNOGO PLEVELA
24uric
29. 05. 2014 15.34
+8
zakaj potem potrebujemo finančnega ministra
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.31
+5
Peterle je imel pri ropanju Slovenije znatno vlogo. 1. Mižal je ob MORATORIJU za prodajo lastninskih CERTIFIKATOV, in za kršitelje namenoma ni uvedel sankcij. (Peterle) 2. Ukinil je SDK in vse kar je kakorkoli dišalo po SOCIALI-zmu, ali po socialni državi, (Bog mu odpusti) in s tem ukinil nadzor nad vsesplošnim ropanjem. (Peterle) 3. Peterle je gledal stran, ko so odprli BANČNA POSOJILA (izplačila roparjem) za ropanje bank, ki so jih državljani dvakrat velikodušno napolnili (janša in Bajuk) 4. Peterle se je pustil znatno podpirati s strani RKC in to na račun denarja ki so ga potegnili 500.000.000,oo € (kaj so že naredili?) iz bank....
Hitri78
29. 05. 2014 15.52
+7
IZ KATEREGA PLANETA SI PA TI PADEL? ---- SDK je leta 1994 ukinila LDS,predsednik vlade pa je bil g Drnovšek ---
Hitri78
29. 05. 2014 15.58
+4
SDK je ukinila LDS leta 1994 -- predsednik vlade je bil takrat g Drnovšek ----- malo preveri dejstva preden pišeš pravljice!
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.30
+6
11.5.2014 so v nekem soočenju na TV vprašali Peterleta, kdo je kriv za položaj v katerem smo. Njegov odgovor je bil da so krivi vsi tisti ki so stran gledali ko so si prisvajali. LE KJE JE BIL TAKRAT PETERLE?
enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.38
+3
enzoferrai1900
29. 05. 2014 15.39
-1
puspan
29. 05. 2014 15.30
+4
Je pa takrat Pahor rekel, da rad prevec govori in ni tako neumen, kot izgleda.
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.29
+3
Na provladnih protestih Zbora za republiko je predsednik vlade Janez Janša izrekel nekaj krepkih 'bistroumnih nesmislov'. Denimo, da je največja težava Slovenije več milijardna bančna luknja, ki jo sestavlja 16 povezanih konglomeratov, večinoma v lasti članov Foruma 21. (...) Je možno, da je Janša za trenutek izgubil prištevnost? Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše...* *Dejstvo tudi je,da tedanja Janševa vlada ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila 640.- Mio. EUR, z vsemi dosedanjimi dokapitalizacijami in bodočo 2 milijardno dokapitalizacijo te iste banke, pa bo skupna izguba davkoplačevalcev znašala 3,5 milijarde EUR ! Našega, tvojega in mojega davkoplačevalskega denarja !!!* *Leta 2005 sta Janša in SDS vlada aktivno pomagala Bavčarju in Šrotu pri prevzemu Merkatorja, pri čemer sta jima državna KAD in SOD še dala posojila za prevzem !!!*
PS2Xministri
29. 05. 2014 15.40
+3
kakor si napisal,da je nadzorovala takratna koalicija si res velik bedak.
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.27
+9
Naši politiki so nesposobni, drago plačani amaterji, ki smo jih izvolili mi državljani, vedoč kakšni so in da nas bodo s svojim neznanjem in nesposobnostjo vodili. Peščica sposobnih egoistov, NEDOMOLJUBOV, so zaznali trenutek za krajo države, za polnjenje svojih žepov in žepov sorodnikov so naredili tisto kar so lahko.
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.26
+7
Banke rušijo to državo. Očitno tej in prejšnim vladam ni bilo jasno da so glavni krivec slabega položaja gospodarstva in seveda države Banke. Med njimi je vodilna NLB, ki seveda dela z izgubo. Vsi vemo kam je ta izgubljen denar šel, kdo ga je vtaknil v žep pa NIČ
JanezNovakJohn
29. 05. 2014 15.24
+9
Menim,da bi morali ponovno vzpostaviti SDK. Nekoč so morale tudi državne institucije funkcionirati preko SDK. Pot navzdol v tej državi se je začela z ukinitvijo najboljše finančne institucije v Evropi.Ukinitev SDK je bilo skrbno načrtovano z jasnimi nameni in cilji!! to so dejstva.