Slovenija

Pranje Sadamovega denarja: Je bila Slovenija res vpletena?

Ljubljana, 19. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji so precej prahu dvignile navedbe v člankih, objavljenih v ameriških časopisih, da naj bi Sadam Husein preko naše države tihotapil orožje in pral v Kuvajtu nakradeni denar. Avtor člankov Jay Bushinsky kot vir navaja italijanskega novinarja Paola Fusija, ki zatrjuje, da so nekatere navedbe Bushinskega netočne oziroma preveč posplošene.

Fusi pa je za našo televizijo razkril nekaj ekskluzivnih podrobnosti o domnevnih nečednih poslih pri nas. Članki o pranju denarja in tihotapljenju orožja se pojavljajo v uglednih svetovnih časopisih že vse od leta 2001. Italijanski novinar Fusi je pojasnil, da gre v primeru Bleda in Kopra za več različnih zgodb, iz različnih obdobij.

"Pošiljka v BiH in Hrvaško se je odvijala leta 1994 in 1995. Mislim, da o tem vedo vsi pristojni v Sloveniji, ker gre za zgodbo Nicholasa Omana," pravi Fusi. Tudi tihotapljenje orožja čez Luko Koper konec devetdesetih let naj bi organiziral Nicholas Oman. Orožje so po Fusijevih besedah z dvema tovornjakoma v Slovenijo, v Luko Koper, pripeljali s Kosova. "V Kopru so nato orožje pretovorili na dve manjši ladji, ki sta tovor prepeljali na večje tovorne ladje z imeni Nada 1, Nada 2 in Nada 3, ki so čakale v mednarodnih vodah," pravi Fusi. Nato so ladje s tovorom, deklariranim kot zelenjava, odplule. Ena se je ustavila v italijanskem pristanišču Brindisi, kjer so italijanske oblasti odkrile prevaro.

Pakiranje kuvajtskih dinarjev na Bledu je, kot zatrjuje Fusi, tretja zgodba. Po prvi zalivski vojni se je na Bližnjem vzhodu znašla večja količina nakradenega denarja in treba je bilo poiskati nekoga, ki bi ga opral in zamenjal. Sprva so snubili bankirja Jusufa Nado in njegovo banko Al Taqua. "Posla na koncu niso izpeljali, saj je Nicholas Oman organiziral menjavo denarja za diamante," dodaja Fusi. Denar naj bi s štirimi tovornjaki, tudi prevoz naj bi organiziral Oman, čez Grčijo, Bled in Celovec pretihotapili v Švico. Fusi je prepričan, da so njegovi viri popolnoma verodostojni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja