Slovenija

Ali pralne kroglice sploh perejo?

Ljubljana, 04. 01. 2012 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Š.Z./K.H./T.V./U.Š./B.G.
Komentarji
341

Pranje s kroglicami, ki stanejo tudi 50 evrov, ni nič bolj učinkovito, kot če bi prali le z vodo, je pokazal test Zveze potrošnikov Slovenije. Rezultati raziskav proizvajalcev in zastopnikov pravijo drugače.

Večina pralnih kroglic perilo opere slabše kot voda sama, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.
Večina pralnih kroglic perilo opere slabše kot voda sama, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije. FOTO: Blaž Garbajs

Pralne kroglice so neučinkovite, rezultati pranja so bili celo slabši kot pranje perila s čisto vodo, je pokazal test Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), ki so ga opravili skupaj s švedsko potrošniško organizacijo. Ugotovili so še, da so bile kroglice učinkovitejše z dodajanjem pralnega praška, torej naj bi bilo vseeno, ali perete zgolj s praškom. Je pa zagotovo slednje cenejše, saj so kroglice precej drage. Dosežejo namreč ceno tudi do 50 evrov.

Test pralnih kroglic - 1
Test pralnih kroglic - 1 FOTO: Blaž Garbajs

Kot je pojasnila predstavnica zveze Dušica Breskvar, so preko spleta kupili 11 različnih kroglic in pralne oreščke. Na testne krpe so enakomerno nanesli trdovratne gospodinjske madeže, pranje pa je nato potekalo v laboratoriju pri enakih pogojih pranja. To pomeni, da je bil pri vseh vzorcih enak pralni stroj, program pranja, trdota vode, količina in vrsta materiala in tudi stopnja umazanosti. Med pranjem so merili onesnaženost vode z organskimi snovmi, pH-vrednost pralne raztopine, s posebnim aparatom pa so primerjali tudi neoprane krpe z opranimi. Vsako pranje so zaradi zanesljivosti rezultatov ponovili trikrat, na koncu pa upoštevali povprečne vrednosti.

Naenkrat so prali tri kilograme perila, v katerega so dodali standardne testne krpe, prepojene s sajami, olivnim oljem, krvjo, rdečim vinom in čokoladno kremo. Dodali so še dva trakova, enega iz bombaža in drugega iz mešanice bombaža s poliestrom, na katera so s kapalko nanesli golaž, bučno olje, sok borovnic, travo in podobne snovi.
Naenkrat so prali tri kilograme perila, v katerega so dodali standardne testne krpe, prepojene s sajami, olivnim oljem, krvjo, rdečim vinom in čokoladno kremo. Dodali so še dva trakova, enega iz bombaža in drugega iz mešanice bombaža s poliestrom, na katera so s kapalko nanesli golaž, bučno olje, sok borovnic, travo in podobne snovi. FOTO: Blaž Garbajs

S pralnimi praški se kroglice ne morejo primerjati

Če ni učinka, je vsaka cena, ki jo plačamo za tako imenovano alternativo pralnim praškom, previsoka. ZPS

"Razlike so bile opazne tudi s prostim očesom,“ je dejala Breskvarjeva in dodala, da je glavna ugotovitev testiranja ta, da kroglice in oreščki ne perejo nič boljše od vode. Učinkovitost pranja s kroglicami je bila z izjemo kroglice Ecozone, ki vsebuje tenzide, celo nižja kot rezultati pranja z navadno čisto vodo. Kot pravijo na zvezi potrošnikov, je težava kroglic ta, da se že odstranjena umazanija znova useda na tkanine, saj za razliko od pralnih praškov ne vsebuje snovi, ki bi jo zadržala. Tako oprane tkanine zato čez čas tudi posivijo. Malce bolje so se odrezali oreščki, ki vsebujejo pralno učinkovino saponin, a še vedno niso bili prepričljivi, pravijo.

"Pralni prašek najbolje opere perilo. Če pa ste pripravljeni sprejeti nekoliko slabše oprano perilo, bo bolje, da se odločite prati samo z vodo. Rezultati ne bodo nič slabši, kot če boste prali s kroglicami,“ so zaključili.

Pralna krogla
Pralna krogla FOTO: Blaž Garbajs

'Naše stranke so 99-odstotno zadovoljne!'

V podjetju Kroglica, uvozniku in zastopniku za Nano Environmental Ball, so zatrdili, da so izdelke temeljito testirali pred prodajo. Poudarili so, da so njihove stranke 99-odstotno zadovoljne. "V času našega obstoja so na trg prišle različne verzije podobnih pralnih kroglic, vendar ne poznamo njihove učinkovitosti," so poudarili.

Analiza italijanskega laboratorija pokazala drugače

Tudi Zoran Loboda, ekskluzivni zastopnik za Wellos pralno kroglo, ki jo je prav tako moč najti na slovenskih trgovskih policah, odgovarja, da konec minulega leta opravljene analize priznanega italijanskega laboratorija pravijo drugače. Italijanski strokovnjaki so primerjali učinek primernega pralnega praška z učinkom omenjene krogle na madeže čaja, kave, čokolade, motornega olja, trave, ličil, paradižnikove omake, krvi, rdečega vina, maščob in ostalega. Končni rezultat je pokazal le 21odstotkov manjšo učinkovitost njihove pralne krogle od pralnega praška, kar pa je po njegovih besedah "v skladu s tem, kar se na Wellos pralni krogli deklarira“.

"Čigavo kroglo so testirali na ZPS?"

Raziskava je precej presenetila zastopnike pralne krogle PAN ECO BALL. Kot nam je sporočil Marko Baloh, predstavnik podjetja Panpan, so namreč ugotovili, da so razen zapisane cene izdelka in podatka, da je možno prati tudi brez praška, vsi podatki o domnevno njihovi krogli, ki so jih navedli v reviji VIP, lažni. Kot pravijo v podjetju, so poleg slik, na katerih so popolnoma drugi izdelki in ne njihova krogla, napačna tudi država porekla, predvideno število pranj je dvignjeno za več kot 500 odstotkov in za 300 odstotkov glede objavljene povprečne vrednosti. Kot še dodajajo, jim ni jasno, kje je zveza dobila napačne podatke. "ZVP sploh ni testiral naše pralne krogle ali pa je objavil neresnične slike in podatke!“ so zapisali na svojih spletnih straneh. "Za kroglo z narezano zunanjostjo sfer in gladkim robom v obliki cveta smo se po nam dostopnih podatkih odločili kot prvi na slovenskem tržišču. Za polnilo, smo se pri proizvajalcu namesto slikanega na navodilih (4 barvno - za vsako vrsto kroglic), odločili za drugačno, dražje, a po izjavah proizvajalca, učinkovitejše polnilo (4 x različne vrsta, a brezbarvno oziroma belo). Sklepanje na identičnost izdelkov, zgolj po podobni obliki, sicer pa drugačni barvi in javno objavljenih podatkih, označujemo za izredno malomarno in nestrokovno opravljeno delo,“ so še zapisali.

Gaberšček: Učinek je enak pralnim deskam naših babic

Kot je nato pojasnil vodja testiranja Boštjan Okorn, so praški ekološko sporni in nečistoča vode je bistveno večja, zato si želi, da bi ljudje prašek uporabljali "z glavo". "Mogoče bo nekoč nek čudežen izdelek, ki ne bo onesnaževal vode tako kot praški," pravi in dodaja, da kroglice sicer res ne onesnažujejo, a tudi perejo ne.

Da se brez kemikalij ne da oprati večine madežev, je potrdil tudi Miran Gaberšček s Kemijskega inštituta. Edini učinek kroglic in oreščkov je po njegovih besedah mehanski. Ta učinek lahko primerjamo s pralnimi deskami, ki so jih nekdaj uporabljale naše babice, še pravi.

Po informacijah ZPS je med potrošniki za pralne kroglice veliko zanimanje, predvsem med ljudmi, ki skušajo živeti okolju prijazno ali imajo težave s kožo in alergijami. Ker so na zvezi prejeli veliko vprašanj o njihovi učinkovitosti, so se odločili, da bodo s testom preverili, ali jih po učinkih pranja lahko primerjamo z običajnim pralnim sredstvom ali pa je učinek enak pranju v vodi.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marko161
12. 01. 2012 12.13
Še podatki v razmislek: 1960-2012 Edina najdena pravna oseba z imenom DOMUS na naslovu Slovenska 17, Ljubljana je bila »DOMUS - CZP, CENTER ZA ZAŠČITO POTROŠNIKOV D.O.O. LJUBLJANA« in je poslovala 1992-2000(vir: Ajpes) 1994 izvede »DOMUS Ljubljana, Slovenska 17« 5-dnevno reklamno akcijo »Nega in vzdrževanje tekstila«, katere vsebinski nosilec je bila Dušica Breskvar, dipl.ing.tekst.tehn.. V reklamni akciji je vključen izdelek »Ekomag-2«. Reklama se je izvajala v časopisih: Delo, Slovenec, Delo STIK, Delo Dom in na Radio Slovenija. Primer prepisa objave: VSE O NEGI TEKSTILA V DOMUS-u Vse, ki si želite kaj več zvedeti o strojih in sredstvih za nego tekstila, vabimo na razstavo PRANJE IN SUŠENJE (14-18.3.). Vsak dan svetuje strokovnjak. 2012 – »Ekomag-2« razvit v sodelovanju z inštitutom Jožef Štefan, raziskave za ta izdelek narejene na Fakulteti za Strojništvo, v Gorenju, Atomskih toplicah, odlikovan z inovacijo leta, Slovenska Kakovost SQ, patentiran, … je bil testiran in negativno ocenjen v poročilu ZPS - revija VIP št.1/2012 in objave 4.1.2012 na POP-TV, TV-SLO in ostalih medijih. 1989 je bila Breda Kutin (danes predsednica ZPS) vodja raziskovalne enote DOMUS iz Ljubljane (vir: Časopis naša komuna 18.04.1989 – stran 7) 2012 Zveza potrošnikov Slovenije z zastopnikom in predsednico Bredo Kutin (mat.št. 5399009000 – vir:Ajpes) ter strokovno sodelavko Dušico Breskvar (vir: Gorenjski Glas 9.1.2012).
marko161
12. 01. 2012 11.31
Najprej opravičilo za napako - vse kjer je ZVP je napačno - pravilno je ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije). Za napako se opravičujem !
marko161
08. 01. 2012 14.43
+1
Včasih je dobro vse skupaj pogledati bolj od daleč ! ZVP se je že z mlekarsko afero postavil nad vse evropske in državne institucije. Ne priznava EU in sloveniskih standardov niti raziskav slovenskih inšpekcijskih služb ! Gospa Breda Kutin se je postavila v vlogo boga ! Glede na nepopravljivo gospodarsko škodo že samo pri mleku, če pozabimo koliko kmetov je brez kruha, in izračunamo koliko manj bo zaradi tega DDV v državni blagajni, bi se kriminalistični oddelek že lahko vključil v preiskavo oseb, ki stojijo za takimi početji. Kar se krogel tiče - tudi če so skoraj vse zanič, ena je narejena v Sloveniji, razvita pred več kot 20 leti na slovenskih inštitutih in ima slovenske patente. V razvoju so sodelovale celo fakultete, kjer šolamo svoje otroke. POP TV je bil opozorjen na ta podatek že pred objavo oddaje 24urcom ! Sicer pa informacije, ki naj jih vsak sam preveri: Smartfiber AG je pred lekaj leti razvil tehnologijo vgradnjo neke vrste "aktivnega srebra" v tekstilna vlakna, plastiko, ... Take vrste izdelkov že najdemo v Sloveniji - npr. pod imenom Microban( deska za rezanje, ročaji kuhinjskih nožev - bakterije ne morejo preživeti na teh materialih ). To podjetje je naredilo tudi svojo pralno kroglo - nima nobenega pralnega učinka, ampak samo antibakterijskega. Po pranju s to kroglo pa antibakterijsko delovanje zadrži oprana tkanina še več dni - NE SMRDI pod pazduho, ne smrdijo nogavice, ... Žal se trenutno njihovi predvsem tekstilni izdelki dobijo predvsem po lekarnah - pralna krogla pa se imenuje BLUE WISH ali BLUE MAGIC BALL ( ima vgrajene senzor - rdeč je za 160 pranj - ko izgubi barvo, je krogla prazna in brez učinka). Za kroglo je izdal certifikat 24.06.2008 Inštitut za Higieno in Biotehnologijo iz Benningheim-a pod številko 08.8.3-0053) Glede na izjavo ZVP - da nobena pralna krogla ni nič boljša kot voda, je to verjetno še eden od izdelkov, ki se pri nas ne bo prodajal - priprave so bile v teku. Medijem očitam dokaj pristranski in površen pristop - ne eni strani so objavili t.i. strokovno raziskavo, izjave dr. magistrov, ... na drugi strani pa mnenja mimoidočih, trgovcev na kratko mnenja, ki jih nihče preveč ne spoštuje. Nobenega od strokovnih virov, ki so jim bili pred objavami dostopni, niso objavili.
ozzo
08. 01. 2012 09.07
+1
če ima "nek" izdelek ( pralna kroglica) na škatlici zabeleženo kar 4 certifikate ( kot so TüV certifikat ID 0000025113, TüV certifikat - GS, ISO standardt 14001, RoHS Clas 1 certifikat) potem taki izdelek služi svojemu namenu, oz. je v skladu, ki nam jih ponuja proizvajalec, če ga uporabljamo v skladu z navodili !! : pralna kroglica ni namenjena pranju brez pralnih sredstev (čudežni TV oglasi) , ampak, pripomore k temu, da zmanjšamo uporabo pralnih sredstev na "razumni" nivo uporabljene količine (še vedno smo navajeni, da se nam mora v pralnem stroju vse penit, da bo stvar oprana/čista ) !! Če zmanjšamo porabo vsaj za 50%, damo svoj + pečat k ekološki onesnaženosti ( seveda ima sama kroglica svoj negativni ekološki pečat) jaz sem kupil pralno kroglico za 22€, v tehnični trgovini, kjer so mi znali svetovati o PRAVILNI UPORABI ! (nasvet prodajalca je bil : "to ni čudežna kroglica s katero boste prali BREZ pralnih sredstev, ampak boste pa zmanjšali uporabo pralnih sredstev, ter, trdovratnh madežev s samo pralno kroglico ne boste oprali !! - pošteno ) : ne kupujte "ponaredkov" preko spleta, TV oglasov, bolšjem trgu ... poglejte kaj kupite in čemu je stvar namenjena !!
kaligu
06. 01. 2012 18.18
+2
Nevem zakaj tako prepričevanje potrošnikov, da ne kupijo teh krogel. Proizvajalci pralnih praškov so se kot kaže ustrašili zaradi porasta prodaje teh krogel. Sam vam lahko zatrdim, da porabim sedaj 1/5 količine praška, kot sem porabil prej, pred uporabo pralne krogle. Za eno kroglo sem dal mislim da okoli 7€ v šparu. Predstavljajte si koliko manj kupljenega praška huhuhu:) Lep pozdrav
hercul
06. 01. 2012 12.23
+2
...poguglajte "osnovna šola velenje test kroglic" in prvi zadetek je seminarska naloga učencev in mentorjev ali kroglice perejo...naj se doktorji naučijo, kako se naredi raziskava...dognanja so popolnma drugačna od ZPS.... me res zanima koliko to stane "praškarje", da uničujejo konkurenco.... "neodvisne raziskave", pa ja de....
Tonček Balonček
05. 01. 2012 20.34
+2
Teh čudežnih stvari, kroglic, magnetov, kozmodiskov itd. s ene prodaja po trgovinah, ker jih ne bi nihče kupil, prodaja s ecela zgodb, ne izdelka. Če ne verjameš, ne boš kupil. Podobno je z vero. treba je vzgajati takorekoč od rohjstava, hoditi od hiše do hiše, jih vabiti na predavanja itd,. sicer ni nič, to ni kruh. Nihče ne bo kupil nekega kovtra s štirimi čudežnimi kitajskimi trakci, ki uničujeo magnete, če ga o tem ne bo nekdo prepričeval dve uri! In v tem je vse štos tehga marketinga! Kot pri tsitih čudežnih piskrih in podobnem! Zaakj pa emhaniki in drugi mojstri nimajo raznega čudežnega orodja, kakršnega uporabljao gospodinje. ZA kuhinjo in gospodinjstvo obstaja več artiklov kot za kirurgijo in orodjarstvo! Ker so kupci naivni ljudje, zakaj ni čudežnih kel, špahtlov, lopat?
nekdo...
05. 01. 2012 20.33
+1
No poročajte rajši o tem kake zaslužke ma špar na teh kuglicah. dobijo jih zaston prodajajo pa po "akcijski ceni" 25€
hercul
08. 01. 2012 11.45
+1
...in kakšne zaslužke ima šele s praški, KI JIH MORAŠ KAR NAPREJ KUPOVAT!!! ...in kje se dobijo zastonj?
periot22
05. 01. 2012 19.48
+0
Najslabši za pranje perila je tekoči pralni prašek, dajte še odpret temo o tem!
Tonček Balonček
05. 01. 2012 21.24
+1
BlaBlaGluposti
05. 01. 2012 16.39
-1
Seveda obstajo kroglice za pranje perila, ki vsebujejo mikrokapsule čistil in malo nanotehnologije je zraven.. Samo take kroglice ne kupiš v Interšparu za par evriča..... Take kroglice stanejo in obstajajo. A tako kot vedno se ovce pustijo nat--nit in se ne pozanimajo o zadevah...
User416781
05. 01. 2012 16.39
+4
Ne vem, čemu taka debata tukaj. Kupite kroglico in poskusite. Mi smo - stvar ne deluje. Debata zaključena. Isto velja za tiste oreščke, ki jih prodajajo v Eko trgovinah.
gruber74
05. 01. 2012 15.33
+3
Kroglice so zakon.Še posebej tiste ki jih ženske uporabljajo:-)
Tonček Balonček
05. 01. 2012 15.23
+1
A za to "odkritje" so rabili dva olimpijska ciklusa? A da je kosmodisk brez zvbeze in nateg, bodo pa tiste ženske rabile nadljnih deset let? Ta Zveza potrošnikov ljudi farba še bolj kot ti "inovatorji" in "homeopati"! A zda se bodo pa po 2000 letih spravili hostije in žegnano vodo ter spoved in ugortovili da ne deluje in da se prikazuje le Arija, noben zveličan pa ne prise sem s sporočilom iz nebes!
Majda Božnar
05. 01. 2012 14.18
S to čarobo žogico bi resnično bila revolucija pri pranju perila. Vam pa svetujem: če potujete v Avstrijo ali pa koga, ki tja zahaja, mu naročite sredstva za pranje perila - tam je mnogo ceneje (samo tega ne razumem: a je naše perilo toliko bolj umazano,, da imamo take cene?)
Mateja Dremel
05. 01. 2012 10.35
+2
"oreščki imajo mehansko funkcijo". Haha, očitno ne vejo da so majhni in mehki. Toliko o njihovem znanju. Očitno se proda premalo praškov pa je treba pospešiti prodajo.
Tonček Balonček
05. 01. 2012 13.12
+0
Pa kakšno zvezo naj bi imelo magnetno polje z odstranjevanjem madežev! Ljudje so dejansko naivni! Sicer je pa tako, če nekdo verjame v brezmadežna spočetja, vstajenja in prikazovanji, ni nobenega razloga, da ne bi verjel v kozmodiske, Dormeo lai celo v pralne roglice, saj je upanje nekaj najlepošega!,
Mateja Dremel
05. 01. 2012 14.18
+1
Tonček naše babice so sigurno poznale goro sedanjih praškov. Aja, saj res, niso jih! Pa so vseeno znale oprati oblačila. Kdo je zdaj naiven? Še malo kemije: Sedanji praški vsebujejo belila-belilo se prilepi na vlakno in le to zgleda bolj belo. Toliko o tem da so oblačila čista. Zakaj oblačila sivijo? Ker se na vlakna usedajo vodni kamen (alkoholni kis to prepreči) in spojine iz praškov (ja, tudi praški delajo škodo). itd., itd. Nismo vsi brez znanja, je pa veliko takih ki naivno sledijo reklamam.
Tonček Balonček
05. 01. 2012 15.00
+0
Joj, babice niso prale s kroglicami, lepo te prosim, žajfe so delale iz pepela in loja!, saponifikacija, kemija! Pa kakšna belila, večina perila je barvastega, kdo pa še ima bele lanene rjuhe, lepo te prosim! Samo še štirk manjka?! Pa kakšna oblačila sivijo, kdo s epa oblač v belo? Tudi materiali so drugačni, nekoč je bilo bombaža malo, v glavnem lan in še kaj, si ga pač tolkel po slakah in potem poštirkal! Danes se perilo več ali manj pere pri 40-60 stopinj, normalno je, da se zapere, potem ga itak zavržemo. če pa želiš, lahko še vedno vzameš en ogromen pisker, vanj daš belo perilo, nekaj žajfe in ga kuhaš vs epopoldne. Gotovo bo belo in se boš počutila kot tvoja (pra)babica! Perilo bo bela! Kis je lahko karšenkoli, magari visnki, ali jabolčni, lahko kakšna druga kislina, le da pH vode znižaš!
Mateja Dremel
06. 01. 2012 20.14
+1
Tonček trgovine te obožujejo. Reklame pa sploh.
jurjur
05. 01. 2012 09.53
Še en dokaz, da prašek deluje:Cunje umazane pri raznih domačih delih (prah od vrtanja, razbijanja, strojna mast, rja, zemlja, barva in podobno) se večinoma z skrajšanim programom (30 minut, 50 stopinj temperatura vode) in normalno dozo praška ne da dobro oprati. Približno ista svinjarija z enako količino praška z programom pranja 90 minut, 60 stopinj izgine. Tovrstna packarija je taka, da jo optično beljenje ne zakrije. Če umazanije ni videti, je zares oprano, ne samo skrito. Dober test je tudi pranje mastnih (šmirastih) rok. Navadno milo (žajfa) je skoraj neuporabno. Dober prašek mast odstrani hitro in že z mlačno vodo. Boljši je prašek znanega tujega proizvajalca. Praktično dokazano.
jurjur
05. 01. 2012 09.57
Če so krogle tako dobre, zakaj jih trgovine med čistili nimajo polne police, različne modele, različnih proizvajalcev?
Mateja Dremel
05. 01. 2012 14.22
Ker potem nebi prodali dovolj praškov? dddd. Ti res misliš da trgovine skrbijo za naše dobro? Pha, skrbijo samo za svoj dobiček. Zakaj pa misliš da so npr. včasih pralni stroji zdržali 20 let, zdej pa 5? Ja je treba služiti, ane? Sicer pa je že nekaj bolj osveščenih trgovin ki krogle prodajajo zraven praškov.
franceljtancelj
05. 01. 2012 07.10
+5
Prudam 10 kil zraka iz Marsa po ugodni ceni!!!
cau-curaku
05. 01. 2012 02.45
+7
Človeška naivnost ne pozna meja, odločil sem se, da bom začel spletno tržiti lesene cukrčke!!!!
kleopatra-1
05. 01. 2012 02.17
+5
pralni prašek - žlica sode bikarbone, mehčalec kis, vse ostalo naredi voda.
Daruvar
05. 01. 2012 11.12
+2
24UBRISAN
04. 01. 2012 23.50
+3
Ne vem sicer, na osnovi česa je ZPS ocenjevala kakovost pranja, vem pa, da kemična pralna sredstva perilo optično obdelajo, da le izgleda čistejše. Vsekakor pa porabimo ogromno preveč denarja za pralna sredstva. Jaz striktno bojkotiram izdelke, ki jih vsakodnevno reklamirajo po medijih iz razloga, ker gre preveč denarja v marketing in se mora to že po logiki poznat na nižji kakovosti pralnih sredstev.. Hofer in Lidl sta tu zakon...