Slovenija

FOTO: Parada ponosa: Lezbijke, geji, bi- in transseksualci so tukaj in zahtevajo enakost

Ljubljana, 14. 06. 2014 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S tradicionalno parado ponosa se je zaključil letošnji teden parade ponosa. Letošnje sporočilo je bilo, da so lezbijke, geji, bi- in transseksualci tukaj, da se ne umikajo, da jih je vedno več, za svobodo ne potrebujejo dovoljenja, zahtevajo pa enakost za vse.

S tradicionalno parado ponosa, ki se je je udeležilo okrog tisoč ljudi, se je zaključil letošnji teden parade ponosa v organizaciji istoimenskega društva. Udeleženci so krenili po Masarykovi, Slovenski in Rimski cesti do Trga francoske revolucije, kjer poteka osrednja prireditev.

"Sporočilo letošnje parade je, da želimo opogumiti ljudi, da si vzamejo pravico do svobode in da se zavejo tega, da za svobodo ne potrebujejo dovoljenja," je dejala Barbara Rajgelj iz organizacijskega odbora parade ponosa. Med udeleženci so bili tudi številni tujci.

Zdi se ji, da je letos parada ponosa izjemno pozitivna, da hoče pokazati in je, kot je povedala, pokazala tudi z današnjim dnem, da se svet giblje naprej celo v Sloveniji.

Teden parade ponosa je letos potekal pod geslom Ja, in? Udeležence današnje parade je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Razen njega organizatorji politikov letos niso vabili na parado, je pred začetkom tedna parade ponosa dejala predsednica Društva parada ponosa Nina Hudej. Kot je pojasnila, je nenaslavljanje političnih akterjev posledica razočaranja nad politiko, ki po padcu družinskega zakonika na področju sistemske diskriminacije LGBT (lezbijk, gejev, bi- in transseksualnih) oseb ni naredila nič.

Letošnje sporočilo parade ponosa po besedah Hudejeve sporoča, da so lezbijke, geji, bi- in transseksualci tukaj, da se ne umikajo, da jih je vedno več, ki za svobodo ne potrebujejo dovoljenja, zahtevajo pa enakost za vse. V tednu parade ponosa, ki se je začel minulo soboto, so sicer v Ljubljani, Mariboru in Kopru pripravili več delavnic, kulturnih prireditev, zabav in pogovornih večerov.

Parada ponosa 2014 - 1
Parada ponosa 2014 - 1 FOTO: Damjan Žibert

Slovensko LGBT gibanje letos praznuje trideset let. Leta 1984 je namreč v Ljubljani potekal festival Magnus z naslovom Homoseksualnost in kultura. Prvo parado ponosa pri nas pa so organizirali leta 2001 kot odziv na nestrpno in žaljivo ravnanje osebja v enem izmed ljubljanskih lokalov.

Kot prvo parado ponosa v svetu sicer štejejo protest leta 1969, ko se je ameriška skupina gejev in lezbijk uprla racijam in nasilju policistov v Stonewallu v New Yorku. Od takrat parade ponosa prirejajo po vsem svetu kot spomin na ta dogodek, kot opozorilo na diskriminacijo istospolno usmerjenih ter za proslavo različnosti in promocijo strpnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja