Slovenija

FOTO: Organizatorji akcije Pozor, znanje na cesti! zadovoljni, ministrstvu se akcija zdi neutemeljena

Ljubljana, 19. 12. 2012 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Študenka, ki se je udeležila akcije Pozor, znanje na cesti! upa, da jih bodo pristojni slišali. Organizatorji so z obiskom zadovoljni. Medtem ko Sviz akcijo podpira, pa na ministrstvu menijo, da je akcija nesmiselna in neutemeljena, saj se opira na "lažni trditvi."

Predstavnik študentov filozofske fakultete Natan Vitežnik je dejal, da finančna politika, kakršno vodi sedanja vlada do univerze, vodi do dveh odločitev. Prva je, da bodo na univerzi odpuščali, druga pa, da bodo uvedli šolnine. "Z nobeno se ne moremo sprijazniti, saj prva vodi v padec kakovosti študija, druga pa v padec njegove dostopnosti," je poudaril Vitežnik.

Organizatorji današnje akcije Pozor, znanje na cesti! so sporočili, da je bil obisk današnjih predavanj na različnih lokacijah po Ljubljani "presenetljivo dober". Ob tem poudarjajo, da so pri pripravi današnje manifestacije za ohranitev kakovostnega in brezplačnega javnega visokega šolstva enakopravno sodelovali zaposleni in študentje.

Kot je za organizacijski odbor zapisal Gorazd Kovačič, so organizatorji današnjih predavanj zunaj prostorov fakultete zelo zadovoljni z odzivi učiteljev, študentov, ostalih obiskovalcev, upravljavcev prostorov, v katerih so gostovala predavanja, in policistov, ki so jih varovali.

Za tovrsten način prikazovanja dejavnosti filozofske fakultete so se po besedah dekana Andreja Černeta odločili, da prikažejo način dela na visokošolski instituciji in znova izrazijo veliko zaskrbljenost ob sredstvih, ki jih vlada namenja visokemu šolstvu. Članica organizacijskega odbora in predavateljica na fakulteti Urša Lipovec Čebron je poudarila, da so želeli s protestom sporočiti, da je znanje javno dobro in mora tako tudi ostati. 

Ena od študentk, ki je prišla na predavanje na Kongresnem trgu, pa je povedala, da se ji zdi ideja o predavanjih na prostem izredno dobra. "To je dobra gesta, s katero bi lahko opozorili na težave," je dejala. Ob tem upa, da jih bodo pristojni slišali in da bodo z javnimi predavanji ljudem pokazali, s čim se fakultete ukvarjajo, kaj poučujejo.

Predavanja bodo potekala ves dan, in sicer na 41 različnih lokacijah. Program si lahko ogledate TUKAJ. Zaključek dogodka bo ob 20. uri v Galeriji ŠKUC, s koncertom kantavtorskega dueta Katarine Juvančič in Dejana Lapajne.

Protestu so se pridružili tudi predavatelji in študenti AGRFT in pedagoške fakultete

Predavanje
Predavanje FOTO: Mira Matković
Darko Marinič iz organizacijskega odbora je pojasnil, da proračun izgublja računovodsko funkcijo in se spreminja v vzvod moči. Če bo zakon o visokem šolstvu stopil v veljavo, bodo namreč lahko posamezni ministri brez vsakega načrta "razruvali" vsak svoj resor, meni Marinič.

Sicer pa so se protestu pridružili tudi na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter na pedagoški fakulteti. Predavatelj AGRFT Tomaž Gubenšek je pojasnil, da manifest filozofske fakultete v celoti podpirajo. Tudi Darja Zorc Maver s pedagoške fakultete je dejala, da so na fakulteti zaskrbljeni zaradi zniževanja standardov v visokem šolstvu.

Koordinator protestnega odbora za javno univerzo fakultete za družbene vede Aleš Črnič je dejal, da na fakulteti načrtujejo serijo protestnih akcij proti "nesprejemljivi politiki vlade". Kot je še poudaril, so se protestu pridružili tudi zato, ker sta slovenska znanost in visoko šolstvo na robu preživetja.

Sviz podpira današnje akcije

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je sporočil, da podpira današnjo protestno akcijo profesorjev in študentov, ki "s predavanji na trgih in ulicah izražajo nasprotovanje uničevalnim varčevalnim ukrepom v (visokem) šolstvu in zahtevajo ustrezno ureditev tega področja". Ob tem sindikat upa, da bodo poslanci slišali in pravilno razumeli "tokratni krik akademske skupnosti z ulice".

"Pristojni minister, ki ignorira pozive več kot 16 tisočih k odstopu in čaka le na en, Njegov podpis, ne upošteva zaposlenih, stroke, staršev, socialnih partnerjev, podatkov in argumentov ter zdrave pameti, je očitno že zamudil priložnost, da bi pravočasno prisluhnil dobronamernim pozivom k prenehanju uničevanja šolstva in jih upošteval. Danes se njemu, vladi in poslancem na cesti še dogaja znanje. Ob nadaljevanju arogantne ignorance je upravičeno pričakovati, da znanja naslednjič ne bo zraven," so še zapisali v Svizu.

V Visokošolskem sindikatu Slovenije vlado opozarjajo na vprašanja, ki bi jih morali urediti v okviru socialnega sporazuma ali na drugih ravneh. Med temi navajajo ureditev javne službe in financiranja državnih univerz, normative, način priznavanja dodatne pedagoške obveznosti ter ustreznejšo uvrstitev visokošolskih delavcev v plačnem sistemu.

Ministrstvo ostro nad akcijo

Ministrstvo pa je današnjo akcijo predavateljev in študentov označilo kot nesmiselno in neutemeljeno pobudo, ki je oprta na neresnične trditve. "Ta manifestacija se ponovno opira na lažni trditvi, da se vlada zavzema za privatizacijo visokega šolstva in da javno šolstvo meče na cesto. To enostavno ni res: odkar ta vlada obstaja ni bil odprt niti en sam zasebni visokošolski program. Financiranje zasebnih visokih šol je na natanko isti ravni, kot v času prejšnje vlade. Profesorji torej z izmišljenimi trditvami motivirajo študente za protest, za katerega ni nobenega razloga," so zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

"Namesto da bi univerze pozdravile dejstvo, da sta bila edina amandmaja k proračunu za leto 2013, ki ju je sprejel državni zbor, vezana na izobraževanje (drugi amandma namreč zadeva šolsko prehrano, ki vključuje tudi prehrano študentov), stopnjujejo proteste z dokaj nenavadnimi pobudami, ko svoje učne dejavnosti selijo na ulice, na trge in celo v gostilne. Ne gre za protest študentov, ampak za organizirano akcijo profesorjev, katerih status je zagotovljen tudi v prihodnje in katerih delovna mesta niso ogrožena. Na ministrstvu sicer razumemo nelagodje nekaterih na univerzi, ker sredstva v prihodnjem letu ne bodo naraščala in ne bo več raslo število zaposlenih, kot je prišlo v navado v zadnjih letih. V času hude krize, ki pretresa državo, visoke stopnje brezposelnosti in velikega števila družin na robu preživetja tak protest profesorjev z razmeroma visokimi osebnimi dohodki in zajamčeno prihodnostjo ni le neupravičen, ampak je tudi žaljiv za državljane, ki se vsak dan borijo za preživetje ter obremenjujoč za tiste študente, ki resno študirajo, pa se morajo potikati po mestnih trgih in ulicah ter gostilnah, namesto da bi na univerzi sledili predavanjem, kar je njihova pravica in kar davkoplačevalci plačujejo," so še zapisali na omenjenem ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (98)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rde?e in ?rno
06. 01. 2013 19.25
zasebno financirajo na isti ravni kot lani npr. javnemu pa želijo jemat. pol pa trdijo da ne uničujejo javnega v korist privatnega
lepota in zdravje
20. 12. 2012 08.12
+1
Tako študirana mladež,pa ne ve kaj je varčevanje
flamengo
20. 12. 2012 07.57
+1
Žal si ti ostanki leve "revolucije" še vedno lastijo javni sektor. Kadrovanje na vodilna mesta še vedno vodi levica. Tu ne gre samo za direktorje, pač pa nižje vodilne. In predvsem tu so nepravilnosti pri javnem naročanju, ki siromaši državno blagajno. Upam, da bo vlada prekinila to partijsko kadrovanje.
Realist_
20. 12. 2012 07.35
+1
pa komu vi pravite "elita"?!?!?! Ljudem, ki so pokradli naš denar?!?!
ivo55
20. 12. 2012 07.31
+2
Mojo podporo bodo imeli, ko bodo začeli na FDV profesorji in študentje protestirat s transparenti z napisi : JE TREBA DELAT. ZAKON o delovnih razmerjih in dakih in prispevkih na tej podlagi MORA VELJATI ZA VSE Toliko ljudstvo jutri je sodni dan!
Dobljan
19. 12. 2012 22.34
+1
Raj se ozrite na preteklos ki je bila šola vekik bol težja ne pa sedaj ki lahko vsak hodi ne da bi naredil sprejemnih izpitov na faks. Vsi bi bili radi do 30 leta v šoli saj ni čudno da ni dela za visoko izobražen ljudi delat pejt v fabrko pa tih bot.
JanezNovakJohn
19. 12. 2012 22.01
+1
Spoštovani gasilci, župniki, ključarji ! Kar je preveč je preveč. Preveč je slabega v naši Sloveniji. Oblastniki tega ne želijo reševati, saj so vmešani in jim barabije in kriminal ustreza. Zato bomo protestirali! Povejmo oblastnikom, da nas je strah za bodočnost naših otrok, naše mladine! Ne želimo, da je to izgubljena generacija! Ne želimo živeti v nepravni državi! Ne želimo imeti oblast, ki ne ve kaj se z nami dogaja! Dodajte še vi prispevek. Enostaven in učinkovit: 21.12. 2012 ob 16.45 uri po vseh gasilskih domovih vklopite sirene, v cerkvah naj zvonijo zvonovi. Naj se lopovom naježi koža! … kljub mirnim protestom…
ljubljanatv
19. 12. 2012 23.51
+0
Ma ja vsi vse povsod tako kot so demonstracije in njene niti vodene kot każe iz PS
mili?
19. 12. 2012 21.26
+4
Ne rabimo AGRTF, FDV, Filozofske fakultete, Pedagoške fakultete. Janša, Krkovič, Škrinjarca in Turk so čisto dovolj. Obvladajo vse pore družboslovja in humanistike (predvsem slednjega). Če jim pomaga še tandem Kuntner smo na konju. Bližamo se kitajskemu ali korejskemu načinu delovanja; "Gonilna sila gibanja (kitajske kulturne revolucije) so bili predvsem mladi delavci in kmetje , združeni v Rdeče straže, ki naj bi si z začetnimi napadi na intelektualce in akademike v mestih in s poznejšimi akcijami na podeželju pridobili revolucionarno zavest, potrebno za gradnjo komunizma..." Tudi naš Janša v včerajšnjem nastopu na RTVS najprej napade intelektualce (učitelje, zdravnike, profesorje...) kot zajedalce države in nas opomni na reveže iz Gorenja, ki so si težko prigarali plačo- Danes pa sedi na prireditvi z naslovom MATI DOMOVINA, ki jo je priredil njegov sotrpin v vojaških poslih Krkovič (pravi umetnik, dramatik, režiser, skladatelj...).
debela.kura
19. 12. 2012 19.53
+3
današnji študenti imajo pravico študirati pod takimi pogoji,kot so študirali vladni in ostali politiki!! AMEN!!!
Buena Vita
19. 12. 2012 17.58
-9
eno je pribito kot žebelj;;;bojijo se zasebnih šol,ker bi morali več delati,ti pasi lahko še tako pameten lenuhanisi sposoben naučiti delati,in slovensko šolstvo je največja vojska lenuhov,145 delovnih dni zmorejo naleto, za12xplačo ,regres,malico ,prevoz v službo za te privilegije se borijo,nikar ne mislite daso voljni popustiti,in morda morda morda več delati,le kje,kdo bi delal če lahko bajbno uživa brez dela
Buena Vita
19. 12. 2012 17.48
-8
pravilno bi bilo da imamo zasebne šole,ker potem nebi paraziti v javnih šolah lenarili,morali bi biti konkurenčni,morali bi več delati,morali bi se truditi za otroke,morali bi otroke naučiti znanja,olike,bontona,odgovornosti
hellcat_666
19. 12. 2012 19.42
+4
spomni se teh besed, ko tvoj otrok ne bo mogel študirati, ker ne bo denarja za šolnine....
MeaParvitas
19. 12. 2012 21.23
+3
..imejmo privatne šole, vendar jih ne financirajmo iz državnega proračuna, niti centa.
FAUSTOS1
19. 12. 2012 17.33
+2
DEJSTVO JE DA VLADA ŽELI UVESTI ELITNE PRIVATNE UNIVERZE NA KATERE ČEPRAV PRIDNI IN INTELEGENTNI REVNI ŠTUDENTI NEBI IMELI MESTA ZARADI NEZMOŽNOSTI PLAČILA ŠOLNINE
ivo55
20. 12. 2012 07.37
-1
Pridni in inteligentni s ciljem bodo zmogli, če ne doma pa v tujini. To pa kar imamo sedaj pa je inflacija diplom brez dobrega znanja in rentništvo tistih
sime sime
19. 12. 2012 17.18
+6
izobraženi ljudje so grožnja trenutnem sistemu ker hmal nebo več primitivcev za izkoriščat...bugarov pa romunov bo tud zmankal...
dule100
19. 12. 2012 16.55
-4
To se ne bo nič poznalo ! Študenti so tako več na cesti, kot na faksu !
Terezinka
19. 12. 2012 15.12
+7
Koliko naših študentov različnih profilov je v zadnjih 20 letih magistriralo in dohtoriralo na znanih univerzah po svetu po tem, ko so zaključili univerzo doma? Koliko teh priznanih izobraženih ljudi smo potem doma zaposlili? Koliko teh ljudi nas zastopa na naših predstavništvih v tujini? Koliko takih izobraženih ljudi je v naših ministrstvih? Koliko takih ljudi je v naših državnih bankah in podjetjih? Koliko takih izobraženih ljudi so naše stranke kandidirale ali povabile v politiko? ODGOVOR NOBENEGA, DA JIM NE SLUČAJNO VZAME STOLČEK
Terezinka
19. 12. 2012 15.07
+10
Naše javne šole kritizirate kar počez. Vprašam pa vas, zakaj so nekateri naši izobraženci v tujini dobri? Vam povem nekaj, zato, ker dobrih doma nočejo. Zato, ker se poleg krize, ki je itak pobrala delovna mesta, doma zoposli samo tiste, ki so otroci nekaterih, tiste, ki so iz pravih družin in strank. Marsikateri domači izobražen otrok je moral v zadnjih 2o letih po svetu, ker ni bil dovolj naš. Marsikateri je odšel, ker so sprejeli podmladek strank in otroke politikov. To je klientilizem in tudi tukaj je razpad države. Koliko naših otrok je magistriralo in dohtoriralo v zadnjih 2o letih na priznanih univerzah v tujini? Koliko jih je v poštenih razpisih zaposlenih? Koliko jih je na naših ministrstvih? Nihče, vsi so samo svoji brez konkretnih znanj in izkušenj
jutranjisij
19. 12. 2012 14.44
+6
Resničo, zbrala se je sama "elita": FDV, FF, PeF, AGRFT. Lahko bi jih izvažali, tisoče in tisoče jih je preveč. Neverjetno, koliko denarja gre za te super in veleizobražence, gospodarstvo pa nima sredstev za razvoj in proizvodnjo, marsikdo, ki je v življenju garal, pa celo za hrano.
Freeeedom
19. 12. 2012 14.44
+2
Terezinka
19. 12. 2012 15.07
+7
Gospodarstvo mora od univerze dobiti pravi kader. Omejitev vpisa je potrebno naredit tako, da bodo univerze izobraževale tisto kar gospodarstvo rabi. govorit apriori proti šolstvu pa je bolno. Od kje bomo dobili dohtarje, učitelje, strojnike, elektro inženirje, programerje ...in tudi pravnike, ki bodo naš pravni sistem uredili
Buena Vita
19. 12. 2012 17.53
+0
univerze ne delajo z roko v roki za gospodarstvo,,, ste morda videli katero njihovih raziskav(mimogrede vsak profesor zatako raziskavo pobere od države od 500 do 700 tisoč evrov)hja,eno tako vam omenim;;;,kaj delajo gospodijne, ali tisto ki jo je pokasiral promorski profesr;;,pesmi istre in mašni ovratniki
Freeeedom
19. 12. 2012 14.20
+8
Naj mi nekdo razloži dodano vrednost FDV in Filozofske fakultete. Tja hodijo sami abrvezniki, ki potem čakajo, da jih zaposli javna uprava. Ti strokovnjaki (polna jih JU) se kar naprej nekaj pritožujejo in jamrajo. Najlažje je živeti na tuje žule in nič delat. Govorim iz iskušenj, ker imam opravka s podobnimi strokovnjaki in vam povem da so za samo škodo.
klopotaca12
19. 12. 2012 14.25
+3
Terezinka
19. 12. 2012 14.31
+3
To mora ugotoviti ministrstvo in omejit upis. Omejit tudi privat šole tega tipa
meta37
19. 12. 2012 14.16
+4
In komu koristijo univerze, če potem ni služb?
Terezinka
19. 12. 2012 14.45
+4
Bolše, da so otroci v šoli kot na cesti, pravijo starši. Če bodo v šoli je bolje kot, da so brezposelni doma. Tako je pač logika večine. Ni narod kriv, da je politika vse zafurala
Freeeedom
19. 12. 2012 14.50
+5
Tudi to je res. Vsi nabijajo, kako je potrebno visoko šolstvo. ZAKAJ? Da potem ne dobiš ustrezne službe in delaš za drobiš (če imaš delo). Določeni na fakultetah pa na ta račun mastijo brke.
Terezinka
19. 12. 2012 15.38
+1
Ustvariti je treba pogoje za delo, omejiti vpis na nepotrebnih univerzah in srednjih šolah , zahtevat ocenjevanje p dela profesorjev in zahtevat rok za zaključek šolanja
Terezinka
19. 12. 2012 14.05
+4
Univerze so potrebne. V momentu, ko je treba šparati pa je treba najprej zapreti pipico privatnim šolam in naj si tam pač kdor želi šolanje plača
Freeeedom
19. 12. 2012 14.08
+4
So. Samo ne take kot so sedaj, ko profesorji živijo v svojem pravljičnem svetu za dobro plačo in doživljenskim mandatom.
Terezinka
19. 12. 2012 14.19
+9
Red je treba zahtevati in politika naj skupaj z univerzo in študenti pripravi red in način potrjevanja profesur. Postaviti mora zahteve in ocenjevanje profesorjev. Strinjam se, da profesor, ki ni doprinesel dovolj in ga študentje slabo ocenijo izgubi profesuro. Toda zaradi tega, ker ni nekaj uredu ni treba vse uničit. Večina je namreč kljub vsemu boljša kot na privat šolah. Verjami, dd ti to povem tudi iz lastnih izkušenj.
Freeeedom
19. 12. 2012 14.28
+3
Da se razume, tudi privat šole so en velik pofl.
Freeeedom
19. 12. 2012 14.31
+3
Samo za primer Gea College je raj za gojenje tajkunčičev in pokvarjenih kapitalistov.
Terezinka
19. 12. 2012 14.47
+1
In še marsikatera družboslovna nova univerza. Pravniki in ekonomisti iz NG so popolnoma nič, če nikjer ne moreš greš tja