Slovenija

Pozor: v sončnih dneh na cestah več kolesarjev in motoristov

Ljubljana, 23. 02. 2012 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pred nami so lepši in toplejši dnevi, ki bodo na ceste znova privabili kolesarje in motoriste, ti pa so med najranljivejšimi udeleženci v prometu. Policija je zato začela preventivno akcijo, s katero želijo povečati prometno varnost in zmanjšali delež nesreč z najhujšim izidom, ki smo jim bili priča tudi v lanskem letu.

Lansko leto je na slovenskih cestah umrlo 28 motoristov.
Lansko leto je na slovenskih cestah umrlo 28 motoristov. FOTO: Thinkstock

Lepše vreme in prvi sončni žarki privabijo na ceste številne kolesarje in motoriste. Prav ti so najranljivejši udeleženci v prometu, zato je policija z opozorili in napotki začela akcijo, ki bi izboljšala črne statistike v prometu, ki smo jim bili priča lani. Lansko leto je v prometnih nesrečah umrlo 28 motoristov in 14 kolesarjev. Da bi zmanjšali krvni davek, je potrebna večja previdnost in prilagajanje razmeram na cesti ter tudi svojim izkušnjam.

"Vozniki motornih koles in koles z motorjem se morajo zavedati, da razmere za vožnjo niso optimalne," opozarja vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun. "Asfaltna površina je namreč še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik. Poleg tega je na vozišču še veliko udarnih jam in obilo peska od zimskega posipa. Ob tem zagotovo ne smemo pozabiti, da za vožnjo ne zadošča zgolj izdano vozniško dovoljenje. Izjemno pomembne so tudi naše vozne spretnosti in izkušnje, ki so med zimskimi meseci pri voznikih enoslednih vozil zapostavljene," še dodaja.

Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 do 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več. Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 kilometrih na uro 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.

Napotki za varne motoristične užitke

Preden se odpravimo na cesto, je tako treba poskrbeti, da je naše kolo ali motor tehnično ustrezno. Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte. Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na ustrezna in dobro vidna oblačila s ščitniki.

Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili in tudi vi njih. Na motornem kolesu in kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.

Na policiji opozarjajo, da je lahko usodna tudi sla po hitrosti in adrenalinskih užitkih. Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava 'brzela' tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet. Hitrost in način vožnje še posebej prilagodite v prvih minutah deževja. V dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah. Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku). Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja, še dodajajo na policiji.

Tudi kolesarji morajo upoštevati prometne predpise.
Tudi kolesarji morajo upoštevati prometne predpise. FOTO: Thinkstock
Ker zakonsko čelada sicer ni obvezni del kolesarske opreme, a lahko pogosto reši tudi življenje, na policiji spodbujajo uporabo čelad. Kolesarji naj imajo oblečena tudi vidna oblačila, odveč pa niso niti odsevniki. Poskrbeti je treba za tehnično brezhibnost kolesa, nikakor pa ne smemo pozabiti niti na primerno psihofizično stanje.

Cestnoprometna pravila veljajo tudi za kolesarje

Da bi bila udeležba kolesarjev v cestnem prometu bolj varna tako zanje kot za ostale udeležence, morajo kolesarji spoštovati cestnoprometna pravila. Prav neupoštevanje teh lahko pripelje do hudih poškodb ali smrti in ne samo do kazni, ki jo na cesti napišejo varuhi reda.

Kolesarji morajo voziti po kolesarskem pasu, kolesarski stezi ali kolesarski poti. Kjer teh prometnih površin ni, smejo voziti ob desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Voziti morajo drug za drugim, razen na kolesarski poti, kjer smeta voziti dva kolesarja vzporedno, če širina poti to omogoča. Med vožnjo s kolesom je prepovedano iz rok izpustiti krmilo, dvigniti noge s pedal, voditi, vleči ali potiskati druga vozila, pustiti se vleči ali potiskati, prevažati predmete, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, voziti druge osebe, razen če to dopušča zakon.

Na kolesu je dovoljeno prevažati otroka, mlajšega od 8 let, če je na kolesu pritrjen poseben sedež za otroka in je kolo dodatno opremljeno s stopalkami za otroka. Na kolesu in v priklopnem vozilu, ki je dodano kolesu, sme otroka prevažati le polnoletna oseba.

Voznik mora imeti ponoči in ob zmanjšani vidljivosti prižgano na sprednji strani belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč. Na zadnji strani kolesa mora imeti nameščen rdeč odsevnik, na obeh straneh pedal rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa rumene ali oranžne bočne odsevnike. Bodite še posebej previdni in primerno prilagodite hitrost pri vključevanju na prednostne ceste ter v zgoščenem prometu.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prognostik
23. 02. 2012 22.30
+4
Manekenov na biciklih je že tolk na cestah ,da se morajo vštric vozit !
JezekTekaTeka26
23. 02. 2012 21.49
+2
D'best ... pa ne sam to ... tudi bradvičke pridejo kmal ...
clouk1994
23. 02. 2012 20.19
-1
POZOR: dragi motoristi in kolesarji...na cesti so TUDI avtomobili
Medo72
23. 02. 2012 20.50
+2
sam250
23. 02. 2012 19.17
+2
ljubim kolesarje ko se vozijo v štric in mora avto počakat da ma fraj in zapelje mimo in jih lepo pozdravim in jim dam za pit če so žejni
0425
23. 02. 2012 18.57
+6
pošten članek,glede na prihodnje temperature,tk da gremo na motor pa na juriš
m12
23. 02. 2012 17.11
+4
mogoče bi enkrat za spremembo začeli VSI udeleženci voziti po predpisih, predvsem kar se hitrosti tiče. nič ti ne pomaga, če se ti prerpičaš, preden zaviješ na prednostno cesto, ali je prosto, če se ti v nepreglednem ovinku namesto 60 nekdo pripelje 90.
Madkupe
23. 02. 2012 19.54
+0
m12
23. 02. 2012 20.13
hehe, jaz sem običajno "močnejši" udeleženec. ampak to še ne pomeni, da lahko kršim predpise in se peljem 90 po cesti, kjer je 60. ker običajno je razlog, verjetno kaka stranska cesta, ki se priključuje glavni.
VOY
23. 02. 2012 16.19
+11
Mopedaši....merkite na šodr...pa to
bibi266
23. 02. 2012 16.35
-6