Slovenija

Pozor! Ponekod je treba vodo prekuhavati

Ljubljana, 03. 02. 2014 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi izpadov električne energije je po večjem delu države motena tudi oskrba z vodo. V Mariborskem vododvodu pozivajo k varčevanju s pitno vodo. Ponekod je treba vodo do preklica prekuhavati.

Mariborski vodovod obvešča porabnike vode, da je zaradi izpadov električne energije oskrba s pitno vodo motena na širšem področju celotnega vodooskrbnega sistema. Do odprave okvar na elektroenergetskem omrežju je potrebno s pitno vodo varčevati.

Točenje vode iz pipe
Točenje vode iz pipe FOTO: Jani Dolinšek
Mariborski vodovod zagotavlja vodo 16 občinam, direktor Danilo Burnač pa je povedal, da je trenutno distribucija omejena v dveh tretjinah občin. Še v četrtek so načrpali 44.500 kubičnih metrov vode dnevno, v soboto in nedeljo pa je črpanje upadlo za četrtino. Od 221 prečrpališč jih 71 nima električne energije, to pa pomeni, da na nekatera območja vode ne morejo zagotoviti. Po njegovih podatkih je bilo tako čez dan 10.150 ljudi v 11 občinah brez vode iz javnega vodovodnega omrežja, samo v Mariboru več kot 1000. "Oskrbujemo okoli 220.000 ljudi, kar pomeni, da okoli pet odstotkov prebivalstva na našem območju nima pitne vode," je dejal Burnač.

Na Celjskem je motena oskrba s pitno vodo na sistemu Štore-Lipa, Pečovje in Svetina, drugod družba Vodovod-kanalizacija Celje zagotavlja pitno vodo. "Zaradi zimskih razmer – ledu, poledice in podrtih dreves – je danes onemogočen odvoz odpadkov iz nekaterih hribovitih predelov občin, zlasti v Šentjurju, Dobju in na Dobrni. Odpadke bomo odpeljali v prihodnjih dneh, takoj, ko bodo to omogočale vremenske razmere," pa so sporočili iz celjske družbe Simbio.

Vodja urada za komunalne dejavnosti na velenjski občini Anton Brodnik je pojasnil, da za zdaj težav z oskrbo s pitno vodo na območju občine še ni, so pa gasilci v pripravljenosti tudi za primer, da bi katero od naselij morali s pitno vodo oskrbovati s pomočjo cistern. Največ težav bi v tem primeru zaradi težje dostopnosti lahko pričakovali na Paškem Kozjaku.

Zaradi izpada črpališč bo na celotnem območju, ki ga oskrbuje Komunala Slovenska Bistrica, prihajalo do prekinitev dobave pitne vode. V primeru pojava motnosti pitne vode je potrebno prekuhavanje. Prav tako je zaradi izpada električnega toka popolnoma prekinjena dobava vode za odjemalce naselij Štatenberg, Vrhole pri Laporju, Hošnica in Pečke-Savinjsko v bistriški občini.

Javno komunalno podjetje Slovenske Konjice pa obvešča vse uporabnike konjiškega javnega vodovodnega sistema, da je zaradi vremenskih razmer prišlo do izpada električne energije na vseh glavnih črpališčih vodovodnega sistema Slovenske Konjice. Sporočajo tudi, da bo oskrba s pitno vodo do vzpostavitve električne energije na glavnih črpališčih motena in občasno prekinjena.

Na Gorenjskem so težave predvsem na območju Komunale Kranj, in sicer je oskrba s pitno vodo zaradi izpada elektrike motena v naseljih Duplje in Strahinj v občini Naklo, do pomanjkanja ali prekinitve dobave pitne vode pa lahko pride tudi na območju naselja Potoče v preddvorski občini. Zaradi napake na sistemu so možne motnje pri oskrbi s pitno vodo tudi v občini Žirovnica, kjer občane pozivajo naj varčujejo z vodo.

Zaradi izpadov električne energije je po večjem delu države motena tudi oskrba s pitno vodo.
Zaradi izpadov električne energije je po večjem delu države motena tudi oskrba s pitno vodo. FOTO: Drago Peršl

Na Koroškem so bile težave pri oskrbi z vodo predvsem na območju, ki ga pokriva Javno komunalno podjetje (JKP) Radlje ob Dravi. Oskrba je bila prekinjena zaradi izpada električne energije, potrebne na črpališču. Brez oskrbe s pitno vodo je bil tako od noči s sobote na nedeljo naprej velik del občine Radlje ob Dravi, najdlje pa so bili brez vode v Vuhredu, kjer je bila oskrba ponovno vzpostavljena danes. Drugje je bila že prej.

Težave so bile tudi na območju občine Podvelka in dela občine Vuzenica, medtem ko težav v občinah Ribnica na Pohorju in Muta ni bilo, je povedal direktor JKP Radlje ob Dravi Erik Mravljak.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

garacacka
03. 02. 2014 22.35
prepozno me je zvilo :(
Začni Živeti
03. 02. 2014 18.56
-4
v fužinah je voda dobesedno siva...... ne zaupam več našim vodovom.... že kar nekaj časa 1xtedensko hodimo po vodo na izvire.... seveda je pametno pred tem izmeriti kakovost vode doma in na izviru in videli boste nenormalno razliko.... seveda je pa večini itaq vseeno kaj meče in daje vase
bik123
03. 02. 2014 18.56
+1
kaj ti bo voda, če ni elektrike?
LordKEK
03. 02. 2014 16.47
+7
Das v vodo malo koloidnega srebra in ni treba prekuhavat.
Začni Živeti
03. 02. 2014 18.50
+2
Ramzess
03. 02. 2014 12.19
-24
Ta je pa dobra, da jim vode manjka, ...okoli hiše je je dovolj, res je trda, a to se da hitro spremenit, ...velik lonec pa malo osnovne fizike.
OvcaR
03. 02. 2014 16.26
+5
Prjatu, trda voda je tista, ki vsebuje minerale, torej tista, ki pronica iz izvirov. Mehka voda pa je deževnica, posledično tudi sneg. Če pijemo mehko vodo se naše celice utopijo in zato takšne vode ni ravno priporočljivo piti v nekih količinah. Sicer pa malo poguglaj pa bo, jaz sem se to sicer naučil v šoli.
miqa
03. 02. 2014 18.03
+2
Mudel clouk je napisu trda kot agregatno stanje, očitno si preveč pameten da bi razumu :D ce pa s tako vodo kej skuhas pa se ne bodo celice čict nič utapljale, mogoč si se res velik nauču ampak naučeno treba tut logično uporabit.
bik123
03. 02. 2014 18.58
+8