Slovenija

Pozor! Policisti pripravljajo maratonski lov z radarji

Ljubljana, 08. 04. 2015 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pri 50 kilometrih na uro kar 85-odstotna verjetnost, da bo pešec umrl. Pri 30 kilometrih na uro se verjetnost zmanjša na manj kot 10 odstotkov. Tudi zato se bodo slovenski policisti pridružili evropskim pri maratonskem lovu na dirkače.

Policisti bodo med akcijo poostreno nadzorovali hitrost.
Policisti bodo med akcijo poostreno nadzorovali hitrost. FOTO: PU Kranj

Med akcijo Hitrost - Počasneje je varneje, ki bo do 19. aprila, bodo slovenski policisti in občinski redarji poostreno nadzirali hitrost. 16. aprila se bodo med 6. in 18. uro pridružili maratonskemu lovu za dirkači, ko bo v večini evropskih držav "speed enforcment marathon".

Na slovenskih cestah bi bilo kar za tretjino manj smrtnih žrtev, če vozniki ne bi prehitro vozili. Predvsem bi morali upoštevati omejitve v naseljih z več otroci, starejšimi, pešci in kolesarji, saj se tam zgodi 46 odstotkov nesreč zaradi hitrosti, opozarjajo na Javni agenciji za varnost v prometu.

Na slovenskih cestah se je lani zaradi prevelike hitrosti zgodilo 3250 nesreč, največ v naselju. Umrlo je 34 oseb, 271 je bilo hudo poškodovanih, povzročitelji so bili največkrat stari od 18 do 34 let. Največ prometnih nesreč se zgodi med vikendom, predvsem v soboto. Največkrat so smrtne žrtve med 8. in 18. uro, predvsem popoldne.

Poleg prevelike hitrosti so bili lani najpogostejši vzroki najhujših nesreč nepravilna smer vožnje in izsiljevanje.

Voznike želijo vzpodbuditi, da bi upoštevali omejitve in prilagajali hitrost razmeram na cesti, da bi bili v naseljih še posebej pozorni na otroke, starejše, pešce in kolesarje, da bi zmanjšali hitrost v bližini igrišč, šol, vrtcev in domov za starejše, da bi ustavili pešcem na prehodih, da bi pri zavijanjih in premikih vozila dodatno preverili, ali se jim približuje motorist, kolesar ali pešec, da bi držali varnostno razdaljo.

Da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 kilometrov na uro kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se zmanjša na manj kot 10 odstotkov. In še - ob zamudi raje sporočite, da boste pozni, kot da bi vozili hitreje. Namreč rek "bolje pozno kot nikoli" zagotovo drži.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (480)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

poslanka sexs
15. 04. 2015 20.43
-1
novinarji spadajo na dob ker sodelujejo z udbo
poslanka sexs
15. 04. 2015 20.42
-1
spet lopovi na prezi
poslanka sexs
15. 04. 2015 20.41
-1
spet lopovi na prezi
dobri?ina
11. 04. 2015 07.20
+5
Mene je bel Ford provida v Kranju provociral tako, da je priletel po obvoznici za mano na 2m in pričakoval je, da bom pospešil, ker pa sem ga predhodno videl kako je pripeljal iz smeri Besnice sem vedel, da so kapsi..........lepo sem drgnil 50 na uro (kot vedno).......na sredi obvoznice je zavil na desni pas (vedno vozim po levem, ker je desni ves luknjast, poln jaškov skratka pogojno vozen) in zviz mimo mene, ker je videl, da ne bo cekinov (najraje bi jima pokazal srednji prst, ko sta se peljala mimo mene).......omejitev je gladko prekoračil in je lepo peljal 80, če bi jaz to napravil, bi pa snemali pra.ci, kasirali in pisali točke........klinc pa taka provokatorska policija........potem pa tarnajo, kako ljudje ne cenijo njihovega dela. Od mene ne dobite €......v Kranju merijo v glavnem tam, kjer ni bilo nikoli nesreč, oblast pa ustvarja inkasantske točke - primer cesta Kranj - Medvode mimo Orehka 70 - 50 (300m) -90!
bob bob 1
11. 04. 2015 10.23
+4
To se je meni pred leti zgodilo, zvečer, na avtocesti iz primorske tik pred ljubljansko obvoznico. Jaz sem celo naredil napako in pospešil, ko se mi je skoraj zabil u rit, ampak smo takoj zatem pripeljali na obvoznico (luči) in sem v retrovizorju videl uniforme + kamera, ki jim visi (hvala bogu...) zraven retrovizorja. Sem upočasnil, dal žmigavc, šel na desni pas, onadva sta me pa prehitela in me fuuuuul grdo gledala, haha... Ni bilo dinarčkov!:))) Sicer pa, kolikor je meni pravil kolega policaj, zaradi ZUJF-a (zakon o uravnoteženju javnih financ...lol) trenutno nimajo izplačila nagrade za pobrane kazni!?! Ve kdo kaj več?
MaršNapolje
13. 04. 2015 15.17
+0
se je že meni zgodilo kako policist v civilu provocira na celovški v LJ da bi šel dirkati z njim... sem tudi že videl kako mu je to uspelo pri meni pa mu na žalost ni potegnil sem do omejitve (70km/h) on pa odletel naprej vsaj z 100km/h
borisl1
10. 04. 2015 20.40
+7
Fora je v tem, da v naši prelepi seveda demokratični državici, nisi varen pred policisti pa če si najbolj vzoren voznik. Če policist reče da si prevozil rdečo luč, si jo, pa ni važno če je res ali ne. To sem že nekajkrat videl na lastne oči. Pa tisti s Touaregom, ki so se zabili in pobegnili. Najprej naj začnejo zaposlovati varuhe zakona, takšne ki bodo sami znali upoštevati predpise, spoštovati Slovenski narod(ne samo njihova braća) ter govoriti Slovensko, potem pa se lahko spravljajo na ovčke. Na cesti pa so kot kavboji, ker vedo da jim enostavno nihče nič ne more. Da ne govorim samo o slabih, nekaj je tudi dobrih policistov. Zakaj samo nekaj? Primer: Znanec je bil policist v MB. Ustavil je pijanega sodelavca, mu dal pihati, čez nekaj dni pa izgubil službo(seveda je policist bil Slovenec ki je ustavil policista bolj južnih korenin). Pa da s takimi akcijami varujete? bolj polnite... mislim na državno blagajno. 2 tedna nazaj sem se peljal v LJ, na avtocesti zaradi del zaprt 1 vozni pas, hitrost omejena na 60km/uro, čeprav se da lepo peljat 80, na tem območju pa radar(kangoo) ki je bil, ko sem šel nazaj že postavljen na drugi lokaciji blizu(da se ljudje ne navadijo preveč)... Skratka buče o varnosti lahko vi prodajate komu drugemu. Ko vas človek v stiski potrebuje vas ni od nikoder, če se izkaže da je treba komu napisat lepo kazen, ste pa takoj zraven...
tali?ni tom
09. 04. 2015 22.49
+8
zdele imamo državljani priliko da jih zafrknemo in jih prikrajšamo za nakradene milijone evrov! enostavno vozimo v skladu s predpisi in stvar je rešena! kot zanimivost , s kolegom sem bil pred sedaj že leti na furi po evropi! tja do portugalske,atlantska obala pa krog na sever španije ,francija in nazaj! nekje 12 tisoč kilometrov! ko sva odhajala pač ker vidiš nonstop nimaš pozornosti , nato pa po prestopu meje ,prvi policijski avto,prazen seveda na meji francija-španija in nato spet po prestopu meje s slovenijo od vrtojbe do dolenjske kamor je peljal SEDEM POLICIJSKIH PATRULJ KI SO ČAKALE V ZASEDI!SEDEM v kolk,približno 250 ali nekaj kilometrov poprej pa nekje v 12 tisoč kilometrih nikjer nobenega policista! NIKJER! in ni blo popolnoma nič problemov na cestah ne v italiji,franciji,španiji! nikjer! to pove vse!
poslanka sexs
15. 04. 2015 20.45
+1
hypr
09. 04. 2015 18.55
+3
BRAVO BRAVO !!! PA TAKO SE VSI ZGRAŽAJO NAD JUGOSLAVIJO, SEVERNO KOREJO, ALBANIJO,,,,TAKE REPRESIJE NAD LJUDMI S STRANI MAFIJSKEGA POLITICNEGA VODSTVA KOT JE PRI NAS NI NIKJER NA SVETU !!! TO JE ČISTO ENA NAVADNA REPRESIJA IN TEROR IN NIMA NOBENE VEZE Z VARNOSTJO V PROMETU ALI PODOBNO !! LJUDJE ODPRITE OČI !! TO DELAJO ZATO, DA NIMAMO ČASA MISLIT NA NIČ DRUGEGA KOT SAMO TO ALI BOMO PREŽIVELI !! POLICISTI, ZAMISLITE SE NAD SEBOJ IN SE VPRAŠAJTE KDO VAS PLAČUJE IN KOGA MALTRETIRATE !! ?? ROKO, KI VAS HRANI GRIZETE !!!!!!!! DOL Z POLITIČNO BANDO POKVARJENO. MI VSI BI MORALI NAREDITI MARATONSKI "MARŠ" PO CELI SLOVENIJI IN ODSTRANIT MAFIJSKO BANDO
bombolini
09. 04. 2015 17.49
+8
Ce bi se vozili 5km na uro je 99% moznosti da pesec prezivi! Super, uvedimo taksne omejitve! ...spet je zmanjkalo denarja, pa bo treba pobrat...kdaj pa se je drzavnim organom slo za dobro navadnih ljudi....
lalalala1343
09. 04. 2015 17.23
+3
Zaradi hitrosti ni nihče umrl ampak zaradi hitrega in nepričakovanega zaviranja
bob bob 1
09. 04. 2015 12.49
+12
KARENTIP, pelji se od Dolskega do Brinje pri Ljubljani. Omejitve so od 30-90 km/h. Tam kjer je bil včeraj radar je po moje omejitev 50. Lahko pa je tudi 30, nisem ziher (pa se peljem tam 2-3 krat mesečno). Zdaj si pa predstavljaj nekoga, ki tam prvič vozi (brez radar detektorja...) in spregleda (mali) znak omejitev 30! Pelje normalno 50... Bankrot! + kaz. točke. Takim kot ti, KARENTIP, želim točno to, da se to zgodi TEBI in TEBI ENAKO RAZMIŠLJUJOČIM!!!
KARENTIP
09. 04. 2015 10.06
-4
Le kako sploh pride do nesreč na cestah, povoženih pešcev in kolesarjev, saj smo očitno prav vsi strokovnjaki, ki vemo kako hitro se je smiselno peljati skozi naselje. Zakaj le imamo potem omejitve?
bob bob 1
09. 04. 2015 08.58
+10
Se peljem včeraj zjutraj skozi Brinje proti Ljubljani, mi začne piskati: "laser, laser...". Gledam jst, nikjer nobenega avtomobila, ničesar. Nato pa po 100 metrih na koncu grmovja tripod z laserskim merilnikom + kamera!!! Nobenih policajev, nobenih redarjev, ničesar, samo merilec. Kaj me je rešilo (ne prvič)? Escort passport! Toplo priporočam:))
Preprosti
09. 04. 2015 09.11
-7
Mene pa rešuje tempomat. Pri dani omejitvi ga aktiviram in se brezskrbno peljem po naselju.
KARENTIP
09. 04. 2015 10.09
-5
Toraj se omejitve spoštujejo le, ko je radar postavljen? Drugače je pa brez veze? Žalostno, ampak dejansko smo tako daleč....V trgovini, kjer nimajo kamer je potemtakem dovoljeno krast?
ledr
09. 04. 2015 11.03
+14
In zakaj se omejitve spoštujejo "le ko je radar postavljen"??? Zato ker imamo pri nas na zelo, zelo veliko mestih totalno neumne in nesmiselne omejitve!!!
opazovalec_
09. 04. 2015 08.34
+17
Glede na to, da se ponavadi policaji z radarji skrivajo na ne nevarnih odsekih cest, kjer ni pešcev, se jim gre pri nas PONAVADI za pobiranje denarja in ne za varnost udeležencev v prometu!
ledr
09. 04. 2015 07.59
+34
Podpiram lov za "dirkači" kot piše v članku, ne pa počenjanje neumnosti kot to v veliki meri počne naša policija in lovi obubožane ljudi z radarji na mestih, kjer so omejitve skrajno neumne. Pri nas vidiš na avtocestah omejitve 40, pa 60 km na uro??? A je to komu normalno??? Meni ni! Pa na starih Magistralkah imamo povsod po naseljih 50 ali celo 40 km/h, to je enako kot v vseh ostalih ulicah in uličicah po vaseh kjer se ponekod še dva mopeda teško srečata. A je to normalno? Zame ni! Avstrijci so vsaj toliko pametni da imajo po teh magistralkaj skozi naselja omejitve 70 km/h, kar se mi pa zdi povsem normalno. In zato, če pelješ po taki cesti 70, NISI DIVJAK!!! Ampak pri nas te že doleti 500 EUR pa kazenske toćke itd... Skratka totalni idiotizem!
speeddragon
09. 04. 2015 08.19
+16
Točno tako. pri nas so omejitve večinoma butasto nastavljene. Kjer je pri nas 50... je recimo v Avstriji 70 ali 80. Zato pa me raskuri ko eni tukaj pametujejo.... "vozi po omejitvah" pa bo vse OK. Kateri pametnjakovič pa je postavljal omejitve. Primer od avtoceste do Gruškovja (meja s HR) je skozi omejitev 60, pa je čista ravnina in nobenih križišč. (križišča so kao s poljskimi cestami kjer 1x na leto pride traktor. Vsi pa bi morali cincat po tej glupi cesti....
opazovalec_
09. 04. 2015 08.41
+6
Tipičen primer neumnih omejitev je 50km/h v naselju na ravni magistralki, ki ima z obeh strani pločnik... Dugi tipičen neumen primer je iz 90 v naselje na 50 in potem takoj na 70. In pri tabli čakajo gospodje z radarjem!
ledr
09. 04. 2015 11.07
+4
Ja in takih skrajno neumnih primerov je pri nas zelo veliko!!! In tam te čakajo z radarji samo da "ustvarjajo statistiko" pri tem jim je pa malo mar, kako težko danes ljudje zaslužijo denar, da plačujejo visoke kazni za NEUMNOSTI!!! In da ne bo pomote, sem absolutno ZA ukrepanje proti DIVJAKOM. In to DRASTIČNO!!!
Lisec6
09. 04. 2015 07.47
+0
Poleg prevelike hitrosti so bili lani najpogostejši vzroki najhujših nesreč nepravilna smer vožnje in izsiljevanje. IN KJE JE ALKOHOL????
borisl1
10. 04. 2015 20.46
Eh alkohol jim zdaj ni važen. Ko bodo policisti imeli kakšno akcijo 0.0 šofer, takrat bo paspet alkohol med največjimi vzroki.
poslanka sexs
15. 04. 2015 20.49
+1
imam sorodnika policaja pa vem kaki pijancki so a imajo na avto pripeto policijsko vineto zakaj???
KARENTIP
09. 04. 2015 07.47
-9
Vsi tisti, ki mešate k tej temi politiko, tajkune in izginule milijarde: potencialni morilec za volanom je kljub temu potencialni morilec. In še nekaj: žrtev v takem primeru ni le ubit pešec in njegova družina, žrtev je tudi voznik! Imejte vsaj sebe radi, če že ostalih nimate!
novak.novak
09. 04. 2015 08.28
+5
če bi se res šlo za varnost, sam se ne gre, veš karentip....
Ka pa mislis
09. 04. 2015 07.40
+14
Npr pr sosedih v hrv, bih, tud v avstriji kjer sem vcasih bil 2x tedensko si na vsake tok km videl policaje. Samo prisotni so, opazujejo, toliko da folk dobi obcutek da je treba biti pozorn. Pr nas pa ce ga vidis je to v avtu al pa s pistolo cilja voznike.
opazovalec_
09. 04. 2015 08.43
+7
Pri nas jih ne vidiš, ker so skriti v grmovju in čakajo žrtve!
Preprosti
09. 04. 2015 07.39
-8
Jaz se vedno pravočasno odpravim na pot in se držim predpisov. In ko sem to ozavestil se bolje počutim. Policija pa samo opravlja svoje delo. V naravi večina ljudi je, da stalno neko kritiziranje. Kaj pa če bi sprejeli dejstvo, da hitrost ubija in se večino prometnih nezgod zgodi ravno zaradi prevelike hitrosti? Da ne bo pomote nisem policist.
Ka pa mislis
09. 04. 2015 07.50
+10
Med ostalimi tudi to, da imamo neumne omejitve, ceste zelo slabe, prehitevat ne moors veliko zaradi neumnih polnih crt na sredini. Potem se najdejo pocasni posnetki na cesti itd...malo tudi zaradi karakterja. Vsega je pomalo
ledr
09. 04. 2015 08.05
+8
Problem je v tem, da imamo pri nas tako neumne omejitve, da se jih "normalni" vozniki enostavno in preprosto NE MOREJO držat. In pri tem je treba ločit hitrost "ki ubija" od hotrosti vožnje "normalnih ljudi" ki vozijo lepo normalno in pošteno, pa za to plačujejo kazni. V življenju sem videl veliko prometnih nesreč tudi tistih najhujših. In zagotavljam vam, da pri tistih najhujših hitrost nikoli ni bila 70 km/h!!! je pa to hitrost zaradi katere pri nas največ ljudi plača kazen. Torej kaznovani so zato, ker vozijo lepo in normalno...
Preprosti
09. 04. 2015 08.41
+1
Deležen sem minusov. Lahko se še toliko jezite pa ne bo pomagalo. Osebno se držim predpisov in nimam nobenih težav. Mogoče se boste pa vseeno strinjali malček z menoj, da slovenska kultura na cesti je obupna. Veliko sem že prevozil
Preprosti
09. 04. 2015 08.43
+3
ampak vozniki v domačem okolju največkrat kršijo predpise. Nihče se pa ne pritožuje v tujini ko se enkrat pelje po neki cesti in je trapasto postavljen kakšen omejitveni znak.
DaveKodryn
09. 04. 2015 07.38
-10
pravilno!! to bi mogl met vsak dan pr nas...da bi se folk mal kulture v prometu naučil...pa alkotest zraven..vedno!!! drugi ukrep bi biu pa ničelna toleranca alkohola v prometu...0,00..za vse!!!!!
Ka pa mislis
09. 04. 2015 07.33
+10
Zgleda da je zmanjkalo denarja