Slovenija

Morje in reke lahko poplavijo

Ljubljana, 22. 12. 2009 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po ledenem obdobju je nastopila otoplitev. Zahodno in osrednjo Slovenijo so zajele padavine, ki se bodo v prihodnjih dneh še okrepile. Vremenoslovci napovedujejo poplavljanje rek in morja.

Policisti so ponoči obravnavali 30 prometnih nesreč, v katerih se je 14 udeležencev lažje poškodovalo, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Če smo še včeraj zjutraj, na prvi zimski dan, čutili ledeni mraz  – v Murski Soboti in v Cerkljah se je živo srebro spustilo celo do minus 21 stopinj Celzija, pa je danes slika drugačna. Zbudili smo se v precej toplejše jutro – okoli ničle je bilo – velik del Slovenije pa je, kot so napovedovali vremenoslovci, zajelo deževje. Kombinacija dežja in nizkih temperatur na cestah povzroča preglavice, saj so le-te mokre in spolzke. Prometno-informacijski center zato voznike opozarja, naj bodo previdni, zjutraj je težave namreč povzročala tudi poledica.

Pred cestninsko postajo Hrušica, pogled proti Ljubljani
Pred cestninsko postajo Hrušica, pogled proti Ljubljani FOTO: Promet.si

Cesti Predmeja–Lokve in Lokve–Čepovan sta zaradi poledice zaprti. Zaradi snega na cestišču so obvezne verige na cestah čez prelaza Ljubelj in Predel, na avstrijski strani ceste čez prelaz Jezersko za tovorna vozila, na avstrijski strani ceste čez prelaz Korensko sedlo, cesti Žaga–Učja in na cesti na Pokljuko. Na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič in Idrija–Godovič je zaradi snega na cestišču prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

Več o stanju na cestah....

Padavine se bodo še okrepile

Zahodno in osrednjo Slovenijo so ponoči zajele padavine. Kot napoveduje meteorolog Brane Velkavrh, bo imela do srede največ dežja zahodna Slovenija. Hkrati se bo talil tudi sneg, meja sneženja se bo postopoma dvigovala do 1800 metrov nadmorske višine. V hribovitem svetu jugozahodne Slovenije bo do večera krajevno padlo prek 50 mm padavin. V noči na sredo in v sredo se bodo padavine v zahodni Sloveniji še okrepile. Zaradi taljenja snega in izdatnih padavin bodo v prihodnjih dneh močno narasle reke predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. V noči na sredo in v sredo dopoldne lahko pričnejo poplavljati Vipava, Reka, Kolpa in Ljubljanica. Prav tako v noči na sredo bo morje v Kopru poplavilo nižje dele obale, opozarjajo na Agenciji RS za okolje.

Zaradi obilnih padavin lahko poplavi reka Vipava.
Zaradi obilnih padavin lahko poplavi reka Vipava. FOTO: Mateja Vidmar

Na zahodnih, južnih in osrednjih območjih države, zlasti pa v Posočju, bodo reke začele naraščati že danes, v sredo pa bodo reke dosegle velike letne pretoke. Poleg omenjenih rek bodo lahko poplavljali tudi nekateri njihovi manjši pritoki. V četrtek in petek so predvidene intenzivnejše padavine, zato na agenciji pričakujejo poplave v večjem obsegu zlasti na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa ter drugod v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

Okrepil se bo tudi veter. Močnejši jugozahodnik bo pihal predvsem na Štajerskem in v Prekmurju in na tem območju naj bi se ozračje najhitreje ogrelo. Tako bodo v prihodnjih dneh po nižinah večinoma ves čas temperature nad ničlo.

Božič ne bo bel

Moja božična smrečica
Moja božična smrečica FOTO:

Na božični dan bodo večji del države od zahoda zajele padavine. Zjutraj bo padavin manj, s petka na soboto pa naj bi se okrepile. Tako bo deževalo tudi v soboto, kasneje pa je več možnosti za suho vreme. Prihodnji teden naj bi se spet nekoliko ohladilo, a takega mraza, kot smo ga imeli ta konec tedna, ne bo.

Vremenska napoved za Slovenijo

Danes bo oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo deževalo, v vzhodni Sloveniji bo padavin malo. Meja sneženja se bo do večera dvignila do 1200 metrov nadmorske višine. Ponekod bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 6, ob morju in v vzhodni Sloveniji od 7 do 11 stopinj C. Ponoči in jutri dopoldne oblačno s padavinami, ki bodo popoldne v večjem delu Slovenije prehodno ponehale. Največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Še bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo popoldne prehodno oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, ob morju 10, najvišje dnevne od 4 do 8, ob morju in v vzhodni Sloveniji do 12 stopinj C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes in jutri bo v krajih zahodno in južno od nas oblačno in deževno. V krajih severno in vzhodno od nas bo danes še delno jasno in večinoma suho, ponoči in jutri pa bo prehodno deževalo tudi drugje v sosednjih pokrajinah. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob Jadranu jugo.

Obeti

V četrtek in petek bo oblačno. V severovzhodni Sloveniji bo povečini brez dežja, drugod bo deževalo. Največ dežja bo v zahodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo.

Več o vremenu...

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crispl
22. 12. 2009 11.12
Norec ,pridi se peljat iz Ajdovščine proti Colu----vso srečo, pa nobenga razbitga blatmika!!!
rico1986
22. 12. 2009 10.56
tut v lj je ob 8 zjutraj se zmeraj poledica na nekaterih mestih .. posebaj na parkiriscih k niso bla spluzena :}
ariena
22. 12. 2009 10.33
Ja, ja, ob devetih tudi pri nas ni bilo več no bene poledice. Kdor pa je pomolil nos iz bajte okrog petih zjutraj, pa ve, da je bilo marsikje vse ledeno.
norec79
22. 12. 2009 09.43
nikjer ni poledice, kva nakladajo meteorologi in 24ur!!!!!!!!!
jezni_jezek
22. 12. 2009 09.09
pri nas ni poledice !
gorencdask
22. 12. 2009 09.01
Med Radovljico in Jesenicami so edina ovira vozniki, ki ne znajo vozit po mokri avtocesti. In to samo zato, ker so včeraj slišali, da bo huda poledica.
Debely
22. 12. 2009 08.55
V Ljubljani poledice ni.
Domzalcan
22. 12. 2009 08.52
Evo... čisti dokaz! Pred cestninsko postajo Hrušica takšna cesta, baza DARSa z vozili za posipavanje in pluženje pa 200metrov stran. Seveda, bog ne daj da bi par kil soli vrgli za varnost državljanov RS... da bi se sneg raztopil do konca, al pa da bi ga vsaj splužli. ma brezvez, bols da to fino vse zmrzne...pol se pa sam znajd če se boš razletu...
kurufuk
22. 12. 2009 08.44
tona ti si zarukan
Tonček Balonček
22. 12. 2009 08.37
Kaj če bi se ta portal 24ur.com združil z arso.si, kajti o vremenu poročajo še bolj ažurno in izčrpneje kot državna agencija za vreme!