Slovenija

Gasilci zaščitili plaz ob stanovanjski hiši, zaradi taljenja snega so pričakovana razlivanja ob Sotli, Dravinji in Krki

Ljubljana, 10. 03. 2018 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA/K.P.
Komentarji
3

Zaradi velike vodnatosti in še hitrejšega taljenja snega lahko pričakujemo prva manjša razlivanja na vzhodu države. Povečana je tudi možnost zemeljskih plazov, enega so že sanirali v Dvorjanah v občini Duplek. Zaradi temperaturnih sprememb se lahko pojavijo tudi kamninski podori in padajoče kamenje, opozarjajo geologi.

Zaradi napovedanih padavin se bo po navedbah geološkega zavoda zlasti v vzhodni Sloveniji povečala verjetnost zemeljskih plazov. V tem delu države bodo zaradi kombinacije hitrejšega taljenja snega in velike vodnatosti možna tudi manjša razlivanja rek in manjših vodotokov, predvsem ob  Dravinji in Sotli.

V noči na nedeljo se bo v manjšem obsegu pričela razlivati reka Krka. Razlivne površine ob Krki se bodo počasi večale še v nedeljo in ponedeljek, v noči na ponedeljek bodo manjša razlivanja možna tudi ob reki Kolpi, so opozorili na Agenciji RS za okolje.

Manjša razlivanja rek in manjših vodotokov so možna predvsem ob  Dravinji in Sotli ter ob Krki in Kolpi.
Manjša razlivanja rek in manjših vodotokov so možna predvsem ob  Dravinji in Sotli ter ob Krki in Kolpi. FOTO: ARSO

Na Geološkem zavodu Slovenije opozarjajo, da je povečana možnost zemeljskih plazov v vzhodni Sloveniji in vseh predelih s snežno odejo. Prav tako se zaradi temperaturnih sprememb v teh dneh lahko pojavijo kamninski podori in padajoče kamenje.

V naselju Dvorjane v občini Duplek so prostovoljni gasilci zjutraj združili moči pri zaščiti zemeljskega plazu, ki se je sprožil ob stanovanjski hiši in je ogrožal pomožni objekt. Gasilci PGD Dvorjane in Korena so plaz pokrili s folijo, poroča Uprava za zaščito RS, korenski gasilci pa so potek akcije dokumentirali tudi na Facebooku.

Gasilci PGD Korena so združili moči s PGD Dvorjane.
Gasilci PGD Korena so združili moči s PGD Dvorjane. FOTO: PGD Korena

Geologi še opozarjajo, naj bodo ljudje pozorni na spremembe v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih, predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi.

Bodite pozorni na nagubanost zemljišča, posedanje, razpoke ...

Po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje je verjetnost za nastanek plazov večja na strmih pobočjih in pobočjih, kjer je bila odstranjena vegetacija. Poveča se lahko po obilnem deževju, potresu ali zaradi neustreznih posegov v pobočja. Zato naj bodo ljudje pozorni na znake, kot so nagubanost zemljišča, posedanje, večja namočenost, razpoke in premiki na zemljišču, nagnjeno drevje, nagibanje ograj in podpornih zidov, razpoke na stavbi, ter na nenavadne zvoke, na primer pokanje dreves, so še navedli na upravi.

V vzhodni Sloveniji so možni zemeljski plazovi in manjša razlivanja rek.
V vzhodni Sloveniji so možni zemeljski plazovi in manjša razlivanja rek. FOTO: iStock

Danes bo pretežno oblačno, v nedeljo se bo dež razširil nad večji del države

V nedeljo bo večinoma oblačno, le na severovzhodu bo dopoldne še nekaj sonca. Dež na zahodu se bo okrepil in se zvečer razširil nad večji del države. Ob morju bo pihal jugo, ponekod drugod južni do jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 9, v zatišnih legah severne Slovenije okoli 0, najvišje dnevne od 9 do 12, na vzhodu do 15 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih in osrednjih krajih bo občasno še deževalo. Še bo pihal jugozahodnik. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, nastala bo kakšna krajevna ploha.

Več o vremenu na vreme.24ur.com.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iwilliwillhacku
10. 03. 2018 13.45
-6
še dobro, da so zaščitili plaz pred hišo, saj ga je le-ta življenjsko ogrožala. Upam, da je preživel ubogi plaz...
iwilliwillhacku
10. 03. 2018 13.50
+2
ne, da sem hotel sedaj kaj popravljati, ampak, spoštovani 24ur.com, ali boste kmalu dodali možnosti za urejanje oziroma brisanje komentarjev...??? se mi zdi primerno, da bi, če hočem popraviti ali izbrisati svoj komentar, imel to možnost. najlepša hvala in lep dan še naprej! lp, b
modrix
10. 03. 2018 16.16
+1
ne ne... prej premisli kaj napises ..in kako se bos ze navadil reda