Slovenija

FOTO in VIDEO: Snežni plaz zasul cesto Vojsko–Idrija

Ljubljana, 01. 12. 2010 07.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./T.Š./STA
Komentarji
162

Sneg in žled sta marsikje po državi povzročala obilo težav v prometu, ponekod je bila motena tudi oskrba z elektriko. Dva avtobusa pa sta zaradi vremena obtičala. Zaradi poledice je bilo več poškodb kot običajno.

Če imate fotografije ali videoposnetke današnjega sneženja, jih prosim pošljite na 24ur.com@pop-tv.si. Pripišite, da dovolite brezplačno objavo. Navedli vas bomo kot avtorja.

Padavine so v večernem času v večjem delu Slovenije prenehale, pred tem pa je sneg po večini države prešel v leden dež. Zaradi ledenega dežja je po celi Sloveniji nevarnost poledice, zato je na cestah potrebna posebna previdnost.

Zaradi poledice se je že povečalo število poškodovanih, ki jih obravnavajo zdravstvene službe.

Na urgentnem kirurškem bloku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v torek oskrbeli 233 bolnikov, kar je za 50 poškodovancev več, kot je bilo povprečje na dan v prejšnjem tednu, pojasnjuje vodja urgentnih travmatoloških ambulant Anže Kristan.

Najpogostejše poškodbe, ki jih beležijo te dni, so zlomi kolkov in zapestij, zvini gležnjev, padci, udarnine in rane. "Takšen porast lahko pripišemo izjemno slabim vremenskim razmeram. Noben bolnik ni potreboval oživljanja, kar nekaj pa jih je potrebovalo operativni poseg," je še pojasnil Kristan.

Zaradi plazu na cesti obtičal šolski avtobus

Okoli 13.30 je na cesti Vojsko–Idrija v občini Idrija zaradi več snežnih plazov ostal ujet šolski avtobus, poln otrok. Kot je za 24ur.com povedal Iztok Konjar iz idrijske Komunale, so plaz prebili, tako da je lahko avtobus nekaj čez 16. uro normalno odpeljal naprej. Plaz je bil sicer velik, zasul je celo cesto, vendar so posledice že sanirali in je sedaj prevozna.

Sicer pa sta težak sneg in žled danes marsikje po državi povzročala obilo težav v prometu, ponekod je bila motena tudi oskrba z elektriko. V občini Ilirska Bistrica pa so zaradi padavin ostali brez električne energije. Brez elektrike je bilo 24 transformatorskih postaj oziroma 528 gospodinjstev. Popoldan je bilo brez elektrike še 51 gospodinjstev.

Drevo padlo na avto

Nekaj pred 16. uro je pri Seničnem v občini Kranj drevo padlo na sprednji del vozečega osebnega vozila. Kranjski gasilci so drevo razžagali in odstranil ter na osebnem vozilu odklopili akumulator. Sprva ni bil nihče poškodovan, vendar pa je okoli 19. ure voznica poklicala od doma in prosila za zdravniško pomoč, ker jo boli glava. Reševalci so jo najprej z reševalnim vozilom prepeljali v zdravstveni dom Kranj in nato v jeseniško bolnišnico.

Tudi jutri predvsem dež

Ponoči se bodo padavine pojavljale le na zahodu države, je za 24ur.com povedal dežurni prognostik Andrej Pečenko. Kot pojasnjuje, bo jutri na vzhodu nekaj jasnine, na zahodu in deloma v osrednji Sloveniji pa se bodo spet pojavljale padavine, a v nižinah predvsem kot dež. V petek pa lahko pričakujemo spet novo pošiljko snega. A le od pet do deset centimetrov, pravi Pečenko.

V četrtek bo na vzhodu države deloma jasno in suho vreme, drugje pa bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodni in tudi osrednji Sloveniji bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi posamezne nevihte. Največ padavin lahko pričakujemo na območju Julijskih Alp in zahodnih Karavank, kjer bo večinoma snežilo, je še dejal Gregorčič.

Več o vremenu.

Vožnja po dolenjki danes dopoldne. Vse stoji.
Vožnja po dolenjki danes dopoldne. Vse stoji. FOTO: I.A.

Previdno in strpno za volanom

Tudi na prometnoinformacijskem centru svarijo pred poledico. ''Po celi Sloveniji je zaradi lokalnih padavin ledenega dežja nevarnost poledice. Na avtocestah in ostalih cestah so zimske razmere, ter zaradi popoldanske prometne konice promet poteka upočasnjeno,'' so zapisali na Promet.si.

Zaradi prometne nesreče oziroma zdrsa tovornjaka je zaprta polovica gorenjske avtoceste med priključkoma Naklo in Kranj-zahod v smeri Ljubljane, za osebna vozila priporočajo izvoz Naklo in po vzporedni cesti. Tudi na štajerski avtocesti je zaradi prometne nesreče med cestninsko postajo Kompolje in priključkom Lukovica v smeri Ljubljane oviran promet.

V Vipavski dolini je zaradi burje na hitri cesti ter na regionalni cesti Ajdovščina–Podnanos še vedno prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi snega na cestišču in zimskih razmer velja prepoved za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič, Ajdovščina–Podnanos, Idrija–Godovič in Kobarid–Bovec.

Na cestah Dolenja Trebuša–Oblakov vrh in Mojstrana–Vrata je zaradi zasneženega cestišča popolna zapora ceste, cesta Dragarji–Medvedjek–Draga pa je v zimskem času zaprta.

Zaradi zimski razmer so ob 8.15 skoraj na vseh slovenskih avtocestah začeli izločati tovorna vozila, je za 24ur.com povedal Andrej Sever, vodja službe za tehnično pripravo dela pri Darsu. Sprva so jih želeli izločati vse do 13. ure, a so z izločanjem končali ob 11. uri, saj so se razmere umirile, je razložil Sever. Na pomoč je priskočila tudi policija.

Tovornjaki so na dolenjki spet povzročili zastoje.
Tovornjaki so na dolenjki spet povzročili zastoje. FOTO: I.A

Zamujajo avtobusi in vlaki

Snežne padavine so povzročale težave tudi v javnem potniškem prometu po večini države. Večje zamude so beležili tako v železniškem kot v avtobusnem prometu, pri tem pa so bile posebej na udaru povezave Primorske in Gorenjske z Ljubljano.

Novozapadli sneg je zjutraj povzročil nekaj zamud na Letališču Jožeta Pučnika, kjer promet zdaj večinoma poteka tekoče.

Več o prometu.

Poleg snega težave povzročata tudi žled in poledica.
Poleg snega težave povzročata tudi žled in poledica. FOTO: Damjan Žibert

Večjih težav tokrat ni bilo

Na Koroškem je ponoči zapadlo okoli pet centimetrov snega, sneženje pa se je zjutraj okrepilo, tako da je zapadlo še dodatnih pet do deset centimetrov. Sneg se oprijemlje cestišč, a so vse ceste na Koroškem normalno prevozne z zimsko opremo.

Na širšem mariborskem in ptujskem območju je ponoči zapadlo do sedem centimetrov snega. Večjih težav na tamkajšnjih cestah za zdaj ni, promet pa je upočasnjen tudi na Celjskem, kjer je že zapadlo okoli pet centimetrov novega snega.

Tudi na gorenjskih cestah sneg ne povzroča večjih težav. Cesta čez Vršič je zaprta, na avstrijski strani prelaza Jezersko so obvezne verige, za tovorna vozila nad sedem ton in pol pa je promet prepovedan.

Na ceste se nikar ne odpravite brez zimske opreme. V nekaterih državah je časovno določena, medtem ko je ponekod pogojena le z zimskimi razmerami.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dednidol
02. 12. 2010 11.06
če drugač ne, pomlad ga bo ziher uzela.
trava@pinkponk.com
02. 12. 2010 08.42
1po smo že sporočili čakamo.bil pa je telefonski kabel ki pa je šel mimo naše hiše in je bil priklopljen na dve drugi bajti in sploh ne vem kam ta pelje in za kaj se potrebuje. vprašanje pa je če ne bo tako kot praviš treba plačati.še dobro da je šel sam ta kabel in nič drugega in to se je zgodilo ponoči.še dobro če bi se čez dan bi bilo lahko še kdo poškodovan saj se tam tudi kida sneg. me je pa strah da se bo še kaj polomilo ker veje so res vse prepognjene in sneg je zaradi žleda zelo težek.
Zombie_oka
02. 12. 2010 07.39
24 ur - kaj znato samo našo prestolnico slikat? Kaj pa druga mesta v Sloveniji - ali ne obstajajo?
Maček2
02. 12. 2010 07.32
trava-kolegu je na avto padu pred blokom drevo in mu je morala občina plačati škodo.zdaj nevem kako je s tem,če ti tvoj drevo nič naboljše,da vprašate in boste vidli kako pa kaj.
trava@pinkponk.com
02. 12. 2010 07.08
sedaj pa resnično ne maram snega.naredil nam je škodo.ko je nehal padat sneg je začel dež in naredil žled.in ne boste verjeli 30 cm debelo češnjo nam je zlomil pa da ni dovolj je pretrgal še en kabel mogoče za telefon.moram poklicat.zanima me ker so take vremenske razmere a vseeno plačamo kazen saj nisi mogel vedeti da se bo drevo podrl.kaj mislite.hvala za odgovor.
specialc13
02. 12. 2010 07.04
FOTO in VIDEO: Snežni plaz zasul cesto Vojsko–Idrija Slike so pa iz centra Ljubljane.. kaj vam ni jasn??
1muIc1
02. 12. 2010 02.57
ženska, pejt nazaj v O.Š., pa naj ti tršica razloži, da ŽLED NI IVJE! da sta to dve čisto različni stvari, da ivje nastane, ko zračna vlaga zmrzuje in kristalizira na drevju, travi itd. zadeva je skoraj brez teže in neškodljiva, a lepa. to, kar pa ti butasto gledaš, je pa ŽLED, ki nastane, ko dež pada na predmete, rastlinje, tla itd in tam sproti zmrzuje v debel sloj ledu. težak, nevarensloj ledu, ki na tleh ustvari najhujšo poledico, kar jih obstaja, lomi, podira drevje, trga električno napeljavo, podira rastlinjake,...
Goldenmind
02. 12. 2010 02.21
h.i da ti odgovorim malo kdo je v zaporu! Vsak, ki se zjutraj zbudi in cez dan ne pocne tisto, kar njemu ustreza..temvec gara zato da placuje poloznice in bogati lasnike, kateri morajo placevat davke..in s tem podpirajo korupcijko oblast, katera nateguje ljudi(z svojimi mafijskimi posli) hehe:) Upam, da tvoje sanje ne bodo umrle na pokopaliscu! V kolikor ima kdo drugaco misljenje. Welcome to fantasy Land :)
hannasabrina
01. 12. 2010 23.06
RESNO VPRAŠANJE: ZAKAJ SE TELI KI PLUŽJO..... VOZIJO Z DVIGNJENEMI PLUGI??!?!? ... res me zanima no... pač... zakaj? :D zaaaakaaaaaj???
Nad.oblaki
01. 12. 2010 22.10
V Ljubljani je vse vredu, tako da ne zganjajte panike.
hovdec
01. 12. 2010 21.55
Snežni plaz zasul cesto Vojsko–Idrija Slike pa kažejo Ljubljano, kjer snega skoraj ni. Bedasto!
Jožajoža
01. 12. 2010 20.55
a bo konec sveta, ko bo v sloveniji zapadlo 20 cm snega???? bo, kot je danes. tovornjake s plugi je treba tankat, delavce pa plačat. a ni denarja ne za nafto ne za delavce ne za visoke obroke lizingov. slovenci ste v dreku, lastniki z denarjem na sejšelih.
odkimasin
01. 12. 2010 20.38
Čakam na izjavo Lučke Kajfež Bogataj. Aja spet je na neki konferenci o globalnem segrevanju, v toplih krajih.!
odkimasin
01. 12. 2010 20.34
Moravška mat je djava, naša mačka meva dva mvada, enga bevga, enga pa čist bevga!
Loto2010
01. 12. 2010 20.25
Goldenmind z našim denarjem ane... lenobe mafiske
Igor Hari 1
01. 12. 2010 20.12
Goldenmild , da slučajno nisi v kakšnem zaporu ???
Igor Hari 1
01. 12. 2010 20.11
Tega pa nam res ni treba ...
ljx
01. 12. 2010 20.07
Za toliko denarja koliko smo ga dali za te ceste,bi nam lahko SCT in ostala kompanija z DARS-om na čelu vgradili TALNO GRETJE cestišč in bi bil problem rešen. Sam kdo bi pol posipavu pa plužu,verjeten se tud tuki neki kasira?
Goldenmind
01. 12. 2010 19.53
samo luzerji hodijo v sluzbe po takem vremenu bogatit lastnike podjetij. Pametni uzivamo na toplkih krajih haha:)
tali?ni tom
01. 12. 2010 19.53
glih tako vsi mjavkate kot da je prvič v zgodovini pri nas sneg!! saj gre sam ne vsi drvet da bi bli prvi , mal prej vstat , pa gume al pa ketne pa bo šlo ! eno stvar se zavedajte in to vsi :-vse bo počakalo le če človek brez veze umre al pa se poškoduje in to zardi tega da bi bil prvi , hitrejši in boljši in da bi mel pest evrov več je brez veze ! pa tut sneg se bo stopiol in padal bo še pa če se še tako pehamo za prvim mestom!! pa srečno na cesti in v življenju vsem ki to berete in ostalim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!