Slovenija

Spet obračali tam, kjer ne bi smeli

Ljubljana, 10. 06. 2011 10.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Med včerajšnjo nesrečo na štajerski avtocesti, ko je zagorel tovornjak, so vozniki spet nespametno ravnali, da bi se izognili gneči. Iz uvoza na avtocesto naj bi vozili kar vzvratno in izsiljevali prednost.

V gneči vozniki pogosto zapeljejo v nasprotno smer, da bi prej prispeli na cilj.
V gneči vozniki pogosto zapeljejo v nasprotno smer, da bi prej prispeli na cilj. FOTO: Gašper Kogovšek

Na štajerski avtocesti pri Žalcu je včeraj okoli 16. ure zaradi napake na zavornem sistemu zagorelo manjše tovorno vozilo. Ogenj je zajel motor in uničil tudi armaturo, je pisalo na strani Uprave za zaščito in reševanje. Ogenj so pogasili gasilci iz Celja in Šempetra, avtocesta pa je bila več ur zaprta.

Zaradi zaprte ceste je nastala gneča, bralec pa je poročal, da so se zgodili tudi številni prometni prekrški. Vozniki naj bi s svojimi avtomobili vozili kar vzvratno iz uvoza na avtocesto in izsiljevali prednost. Udeleženci v prometu namreč očitno pozabijo na svojo in predvsem varnost drugih, ko se znajdejo v zastoju.

Nekaj podobnega se dogaja tudi v primerih toče, ko se ljudje ustavljajo kar pod nadvozi ali v tunelih. Posledica takega početja so lahko nevarni naleti in verižna trčenja, ki se lahko končajo tragično. Policija zato voznike opozarja, naj ne ustavljajo na nevarnih mestih in čakajo na boljše vreme, temveč naj ob primerni hitrosti nadaljujejo pot. "Tuneli so najmanj primerni prostor za zaustavljanje in za vedriti," še opozarjajo. Med pogostejšimi prekrški, ki jih navajajo policisti, so še obračanje vozil v predorih, puščanje vozil na kraju, vožnja vzvratno ali v nasprotni smeri.

Prometnoinformacijski center je le pred nekaj dnevi poročal o nespametnih voznikih. ''Zaradi močnejših krajevnih padavin in zaradi ustavljenih vozil pod avtocestnimi nadvozi je na primorski avtocesti oviran promet med Vrhniko in Ljubljano,'' so zapisali. Sicer pa grozijo takim nespametnim voznikom tudi globe.

Opozorilne table očitno niso dovolj!
Opozorilne table očitno niso dovolj! FOTO: Kanal A

Kako ravnati, če vozite v napačno smer?

Če se vam zgodi, da pomotoma zapeljete na napačni pas in peljete v napačno smer, vozilo takoj ustavite, po možnosti zunaj vozišča in to tako, da ne ogrožate sebe in drugih prometnih udeležencev, svetujejo na policiji. Policijo morate nato čim prej o dogodku obvestiti, saj bodo oni poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.

Ostali vozniki, ki so obveščeni, da po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo, naj zmanjšajo hitrost, po potrebi naj tudi vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo še posebej previdno. Vozijo naj po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo. O dogajanju naj takoj obvestijo policijo.

Policija kot najpogostejše vzroke za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah navaja nemarno vožnjo, in sicer neupoštevanje prometne signalizacije, objestno vožnjo, stave, vožnjo pod vplivom alkohola ali mamil, slabše psihofizične sposobnosti za vožnjo. Slednje velja predvsem za starejše občane, ki niso vajeni vožnje po avtocesti in nehote zapeljejo v napačno smer.

V takih primerih policisti poskušajo nevarnega voznika čim prej ustaviti in vozilo odstraniti na odstavni pas oz. drug primeren prostor. O nevarnosti praviloma obvestijo medije in upravljavca ceste, ki skrbi za obveščanje ostalih udeležencev v prometu. V določenih primerih lahko tudi upočasnijo in po potrebi preusmerijo promet, da kraj zaustavitve vozila primerno zavarujejo. Kršitelju v skladu z zakonom določijo sankcijo in poskrbijo za varen odvoz vozila. Če pa kršitelja ne izsledijo takoj, začnejo zbirati obvestila o dogodku in dejstva, ki so potrebna, da lahko sprožijo prekrškovni postopek.

Gneča pri izvozu Šentrupert proti Šempetru
Gneča pri izvozu Šentrupert proti Šempetru FOTO: Miha Panjek

Do 260 evrov za obračanje in ustavljanje na nevarnih delih ceste

Po zakonu o varnosti cestnega prometa znaša globa za voznika, ki na avtocesti ali hitri cesti vozi v napačno smer, 300 evrov. Poleg tega pa dobi še pet kazenskih točk.
Za vzvratno vožnjo v predorih in na drugih mestih, kjer bi lahko ogrozili sebe in druge, pa boste morali odšteti 160 evrov. Dobili boste tudi tri kazenske točke. Tudi če boste obračali v predoru, na drugih nevarnih delih cest ali v gostem prometu boste oglobljeni, in sicer za 120 evrov. Če pa boste obračali, vozili vzvratno, ustavljali ali parkirali na vozišču avtoceste in ceste, rezervirane za motorna vozila, ter na odstavnem pasu (razen v primeru sile) boste morali odšteti 140 evrov več. Kazen za ustavljanje v predoru, galeriji, podvozu, na viaduktu, mostu in nadvozu je 80 evrov.

Sicer pa je bil podan predlog, da bi kot kaznivo dejanje nevarne vožnje obravnavali tudi vožnjo v napačno smer. Poleg tega se za tako vožnjo predlaga obvezen odvzem vozila, ki se je že pokazal kot zelo učinkovit ukrep za izločanje nevarnih voznikov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

profi1
10. 06. 2011 22.29
drejcMB! kaj so ti pa zdaj spet tovornjaki naredli. večino nesreč povzročijo osebni avti s svojo objestno vožnjo! potrudi se in zberi podatke koliko km naredijo tovornjaki in v koliko nesrečah so udeleženi. in koliko od teh jih pa sploh povzročijo ? če boš podatke primerjal z osebnimi avt,i boš presenečen! kaj pa sedaj ? boš osebne avte dal na vlak ali jim boš prepovedal prehitevati ? 1000 E kazni pa daj tistim osebnim avtom ki vozijo v napačno smer ali pa divjajo pa AC in ogrožajo vse okoli sebe. Tudi tovornjake !!
undertakerslo
10. 06. 2011 17.43
drejcMB BRAVO. To je beseda. Mogoče ne bi bilo slabo, če bi nam, stalnim šoferjem teh relacij, dali tiste belordeče stožce, šraufnciger in bomo si sami porihtal. Kar v ponedeljek, kr itak se bo spet eden nesposoben šofer našel. Če že oni ne sfolgajo. Jst za svoja dejanja naslednjič ko bom stala kot i-d-iot v teh kolonah ne odgovarjam več, norma za leto 2011 je bila v zadnih 14 dneh izpolnjena!
undertakerslo
10. 06. 2011 17.35
Jst sem se peljala mimo, hvalabogu še pravočasno pred zastojem. In tovornjaček je gorel na odstavnem pasu. Vožnja mimo po prehitevalnem pasu ne bi smela biti noben problem. Ergo, a lahko nekdo od odgovornih pojasni, zakaj je bila cesta zaprta?? Tokrat za tole ni bilo nobene potrebe! Jst bom naslednjič šla kar čez njive. Pa tale naslednjič, bo po trendu zadnjih 14 dni zelo hitro.
StajercSSS
10. 06. 2011 17.33
Kazen ni tak mala za peljat v nasprotno smer,ampak najmanj 1000€ in odvzem izpita. 24ur,spet nimate pojma,kaj pišete.
Tilen Natek
10. 06. 2011 17.23
največji problem je biu na mostu seveda glavni problem začasni semafor...ljudje so se vozili največ v rdečo...res vozniki ne mislite le nase,mislite tudi na druge...je pa res da da bi morala prometna policija v takem primeru odreagirati in visoko kaznovati te voznike...
KD_FT
10. 06. 2011 16.57
Če bi prometna policija opravljala svoje delo, teh obračanj ne bi bilo!
Draža
10. 06. 2011 16.43
Nestrokovno odstranjevanje posledic prometne nesreče tukaj naredi velik zastoj.
tadejstein@email.si
10. 06. 2011 16.38
+1
danes pri tobačni. Križišče Y oblike. Folk rine v križišče, čeprav le tega ne morajo zapustiti. In nato stojijo sredi križišča in blokirajo promet. Najprej iz enega kraka, nato še iz drugega. Nato se še rinejo, ustvarijo iz enega pasa več pasov, itd. Na avtocestah mamo spet te iste voznike, ki vozijo rikverc, ustavljajo zaradi toče, vozijo po odstavnem pasu ko je nesreča, itd. O vozniški kulturi ne moremo govort ker je sploh ni! Policija pa stoji za znaki naselja in polni blagajno, namesto da bi se ukvarjali z resnimi problemi!
V.V.V.
10. 06. 2011 15.44
kje je tu policija da bi urejala promet da se cimprej umaknejo z ceste da ne stojis tam 4 ure
Red_October
10. 06. 2011 15.09
Ah, kaj pa je to kaj takega. Vsak se po svoje znajde pač ......
Kauko
10. 06. 2011 14.33
prebrat registrske tablice in vsem odvzet vozniške. Naj se z avtobusi vozijo oz vlaki, če nimajo za pšenično zrno pameti...
Sre? Povalej
10. 06. 2011 14.32
Ja se je tako odvijalo, kolona skoraj do Šentjakoba. Kje so pa v takem primeru naši prijatelji, da bi preusmerili promet, mogoče je pa kdo moral po otroka v vrtec...? Najlažje je kazati na drugega...
buderus
10. 06. 2011 14.05
Kakšna novica - Ogenj je zajel motor in uničil tudi armaturo,
slovan33
10. 06. 2011 14.00
to kar delajo taki kot tele mungli na sliki, je isto k da bi se nekdo odloču vzet pištolo in začel strelat ukol sebe. oni so se zavestno odločil, da obrnejo svoj avto in začnejo vozt u nasprotno smer. se prav so tut vedl, da lahko nekoga ubijejo zarad tega... in mislm, da je v članku napisana višina kazni absolutno premajhna za take voznike.
profesjonalc
10. 06. 2011 13.57
to smo pa mi na avtobuso slikali =)
svegel
10. 06. 2011 13.55
Takom pobrat vozniske in zaseci avto DOZIVLJENSKO, pol bo pa vsak razmislu kaj bo pocel na cesti
povrsniste24kur
10. 06. 2011 13.49
razen v primeru sile? kakšne sile? :)))) višje? skrite? :) hjojojojjj
nekdo...
10. 06. 2011 13.23
tepee daj ne nabijaj! razn če maš občutek da je štajerska že od Ljubljane naprej! Po celotni sloveniji se ne zna vozit in še najbolj se to odraža v Lj! Panterr ti pa lahko pustiš tvoje podatke pa boma šla enkrat se nekam na odprto v avtu postavit ko bo 35 stopinj zunaj, pa da vidim kako boš po 5ih urah nestrpen! Eno je nestrpnost ko ne moraš počakat 2minuti drugo pa je ko čakaš v razbeljeni pločevini 5UR
VonFaust
10. 06. 2011 13.23
Te kazni pa so smešne, glede na to da se pa tukaj ogrožajo življenja drugih! tu pa nebo posodobitve?
Panter88
10. 06. 2011 13.18
v tem primeru bo stvar po novem zakonu, kateri se začne uporabljati 1. 7. 2011 povsem jasna: 1000€, in 18 kaz. točk-EDINO PRAVILNO, red mora bit in kdor je nestrpen naj se pač poslužuje javnih prevoznih sredstev al pa nj bo doma.