Slovenija

Pozor: Ledene sveče padajo!

Ljubljana, 03. 02. 2010 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi temperatur nad ničlo se je začel taliti sneg, ponoči pa lahko spet pride do poledice. Paziti pa velja tudi na ledene sveče in sneg, ki odpadajo s streh. Snežilo naj bi znova konec tedna.

Sneg se topi in sproti zmrzuje.
Sneg se topi in sproti zmrzuje. FOTO:

Zaradi temperatur, ki so čez dan presegle nič stopinj Celzija, se je povsod po državi začel taliti sneg. Kot je pojasnil dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Jure Cedilnik, zaradi nizkih temperatur ponoči obstaja nevarnost poledice. Prav tako so lahko nevarne tudi ledene sveče in sneg, ki zaradi odjuge odpadajo s streh.

Temperature bodo v primerjavi s preteklimi dnevi nekoliko višje tudi v četrtek in petek, ponoči pa se lahko tam, kjer ne bo oblačnosti, ozračje toliko ohladi, da bo staljen sneg zamrznil, pravi Cedilnik.

Spomladanskega vremena še ne bo

Po njegovih napovedih se bo v prihodnjih dneh malo otoplilo, a snega je skoraj povsod po državi toliko, da se ves ne bo stalil. Prave odjuge namreč še ne bo, saj nas v soboto verjetno spet čaka manjša pošiljka snega, je dejal prognostik.

Temperature sicer po njegovih napovedih ne bodo tako nizke, kot so bile v preteklih dneh, a bodo še vedno zimske. Čeprav bo čez dan občasno tudi nad nič stopinj Celzija, se nam spomladansko vreme še ne obeta, napoveduje Cedilnik.

Za ledene sveče odgovorni lastniki hiš

Za pešce nevarnost ob otoplitvi predstavljajo tudi ledene sveče in sneg, ki odpadajo s streh. Na vprašanje, kako se z omenjeno nevarnostjo soočajo v ljubljanski in mariborski občini, so nam v Ljubljani odgovorili, da mora po določbah stvarnopravnega zakonika lastnik nepremičnine skrbeti za svojo lastnino tako, da z njo ne ogroža in ovira druge lastnine, v tem primeru občinskega pločnika in uporabnikov teh pločnikov. Ob poškodbah lahko poškodovanec do lastnika stavbe, s katere so padle sveče, vloži odškodninsko tožbo.

V mariborski občini pa problematiko obravnava odlok o občinskih cestah, po katerem je lastnik stavbe dolžan odstranjevati sneg in ledene sveče s cestne oziroma ulične strani stavbe ter namestiti snegolove na strehah, s katerih se lahko vsuje plaz snega na javne površine.

Globa za kršitev znaša za pravno osebo 1.255 evrov, za odgovorno in fizično osebo pa 125 evrov, še pojasnjujejo na mariborski občini.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesi
03. 02. 2010 21.01
graf ti si faca :) nasmeju si me do solz haha
Chatefucio
03. 02. 2010 20.05
kozarc, veš kaj ti (ali tvoja mami) še vse plačuje(š), pa sploh ne veš oziroma ti je malo mar! Snežne službe so naredile kar so lahko, verjami pa, da ti ne bodo prišli spucati do predpražnika... Lopato v roke pa sčisti, če te moti, sicer pa s kolesom v službo (šolo)....
Chatefucio
03. 02. 2010 20.03
Folk, ne se hecat...pazte na tele svečke, nwem, če bo komu fajn, ko mu bo nedolža prozorna špičasta stvarca padla na glavo in mu po možnosti prebila kožo... S čealadami na pločnik! XD
manco-capac
03. 02. 2010 19.45
Ne se hecat, če komu na glavo ali na avto padejo sveče, "ki so pod vašo pristojnostjo", vas bodo tožili!
graf
03. 02. 2010 19.35
.......seveda padajo , kdaj ste pa še videli da bi celo leto na strehah ostale ?
SheppardJohn
03. 02. 2010 19.28
samo kasiral bi radi nardil pa nc fuj
kozarc1
03. 02. 2010 18.55
Zakaj pa plačujemo te službe?? Naj očistijo že enkrat, kdaj mislijo iz parkirnih boksov odstraniti navožen sneg?? Banda!
grdavs
03. 02. 2010 18.32
Mal počakte, da bo TončekBalonček dostavu komentar :)
12345s
03. 02. 2010 18.17
Kdo je minister za padanje sveč?