Slovenija

Vozniki, pozor! Ko temperatura pade pod -20 stopinj Celzija, lahko dizelsko gorivo zmrzne

Ljubljana, 30. 12. 2014 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vam je že kdaj zmrznilo dizelsko gorivo? Temperature okoli 20 stopinj pod ničlo so tovrstne preglavice povzročile našemu bralcu. Sprašuje se, kako je to mogoče? Odgovore smo iskali pri enem od ponudnikov goriv.

Hud mraz je zajel vso državo. Okoli 20 stopinj pod ničlo so v noči na sredo namerili v Celju, podobno nizke temperature pa so bile tudi drugod. Ne le voda, ob takšnih temperaturah lahko zmrzne tudi dizelsko gorivo, se nam je potožil bralec, ki je moral zaradi nedelujočega vozila zjutraj klicati avtovleko. Kot je razvidno iz fotografij, ki nam jih je poslal, so očitno ledeni kristali zamašili filter za gorivo in s tem ustavili pretok. "Je to normalno?" se sprašuje naš bralec, ki trdi, da vedno uporablja Petrolovo gorivo.

Bralec, ki nam je posredoval to fotografijo filtra za gorivo, se čudi, kako je lahko dizelsko gorivo v njegovem vozilu zmrznilo že pri -18 stopinjah Celzija. Na Petrolu pojasnjujejo, da standard sicer veleva filtrirnost do -20 stopinj Celzija, a da njihovo gorivo vzdrži celo pri nekoliko nižjih temperaturah.
Bralec, ki nam je posredoval to fotografijo filtra za gorivo, se čudi, kako je lahko dizelsko gorivo v njegovem vozilu zmrznilo že pri -18 stopinjah Celzija. Na Petrolu pojasnjujejo, da standard sicer veleva filtrirnost do -20 stopinj Celzija, a da njihovo gorivo vzdrži celo pri nekoliko nižjih temperaturah. FOTO: T.M.

Predstavniki omenjene družbe so nam pojasnili, da je v Sloveniji v zimskem obdobju potrebno skladno s standardi zagotavljati filtrirnost do -20 stopinj Celzija. Kljub danemu standardu pri omenjeni družbi zagotavljajo še nekoliko bolj trpežno dizelsko gorivo. Kot pravijo, filtriranost njihovega Petrol QMAX Diesla v zimskem obdobju znaša med -21 in -29 stopinj Celzija.

Kaj storiti, če se stopinje spustijo pod -20 stopinj Celzija?

V primeru napovedi ekstremno nizkih temperatur, torej pod -20 stopinj celzija, ob daljšem parkiranju vozila na vremensko zelo izpostavljenih lokacijah, ali pa v primeru, da se skladiščenju goriva na prostem nikakor ne moremo izogniti, svetujejo, da si lastniki vozil pomagajo z uporabo ustreznega nizko-temperaturnega dodatka. "Je pa potrebno poudariti, da predstavlja aditiv učinkovito preventivo le, če je pravočasno uporabljen, torej ko je gorivo še bistro in se parafin še ni začel izločati," pojasnjujejo. Ob tem poudarjajo, da ne smejo pozabiti na dejstvo, da so lahko temperature pri tleh, kjer je rezervoar, tudi od 5 do 7 stopinj nižje od javno dostopnih podatkov, izmerjenih na višini 1,5 ali 2 metra.

Poledica
Poledica FOTO: Reuters

Zakaj dizelsko gorivo zmrzne?

Pojav je povezan z njegovo sestavo, pojasnjujejo na Petrolu. Parafin, ki je sicer zelo pomemben sestavni del tega goriva, saj mu zagotavlja potrebno sposobnost samovžiga, se pri nizkih temperaturah začne izločati (kristalizacija), kar je mogoče zaznati v motnosti goriva. V začetni fazi to na pretok goriva še nima vpliva, z nižanjem temperature, ko kristali presežejo velikost odprtin na filtrih, pa že lahko pride do motenj in celo popolne zaustavitve pretoka. Kritična mesta pri tem so filtri, izpostavljeni deli cevovodov in rezervoar.

Mejo zimske uporabnosti določa filtrirnost (CFPP) goriva, in je podana v stopinjah Celzija. Ker je to laboratorijsko izmerjen podatek lahko do prvih motenj v pretoku pride tudi že kakšno stopinjo prej, opozarjajo predstaniki omenjene družbe. Filtrirnost goriva se sicer z letnimi časi spreminja in je za vsako obdobje določena s standardi za goriva. V Sloveniji imamo predpisana štiri različna obdobja, kjer se kakovost goriva razlikuje prav po nizkotemperaturnih lastnostih. Trajanje in zahteve za filtrirnost dizel goriva v teh obdobjih so podrobneje prikazane v spodnji tabeli.

Standardi filtrirnosti za goriva
OBDOBJETemperatura filtrirnosti (CFPP)
od 15. aprila do 30. septembra (poletno obdobje)
 
     vsaj 0°C
od 1. oktobra do 15. novembra (jesensko obdobje)     vsaj -10°C
od 16. novembra do 29. februarja (zimsko obdobje)     vsaj -20°C
od 1. marca do 14. aprila (pomladansko obdobje)     vsaj -10°C

Pazite, da ne predozirate!

Pri uporabi aditivov je naprej potrebno ločiti med tistimi, ki so namenjeni boljšemu izgorevanju in povečani zaščiti motorja, ter aditivi za izboljšanje nizkotemperaturnih lastnosti. Vse te proizvode je seveda potrebno uporabljati v skladu z navodili, kot tudi zahtevami in omejitvami, ki jih postavljajo proizvajalci motorjev. Pri uporabi "zimskega" dodatka praviloma omejitev ni, paziti moramo le, da dodatka ne "predoziramo", saj lahko v tem primeru ta celo poslabša zimske karakteristike goriva, pravijo.

Pomembna je tudi dobra priprava na zimo

S stališča zimske uporabnosti goriv veliko pripomore tudi primerna priprava na zimo. Pri tem se zelo priporoča, da pred prvim mrazom opravimo pregled napajalne napeljave, še predvsem filtra goriva in tega po potrebi pred zimo tudi zamenjamo. Skozi leto se namreč v njem lahko naberejo sledovi vode, kar pomeni, da lahko težave v pretoku nastanejo že takoj, ko temperatura pade pod ničlo.

Pri motornih bencinih pozimi ni kakršnih koli dodatnih priporočil ali omejitev, saj zaradi svoje sestave niso podvrženi nevarnosti zmrzovanja, še pojasnjujejo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (481)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Fišinger
31. 12. 2014 20.03
+12
Gorivo tocite na Molovih bencinskih servisih. Ta nafta nikoli ne "zmrzne". Preverjeno se pri krepko nizjih temperaturah. Filter cist in masinca tece kot urca.
kam_to_pelje
31. 12. 2014 22.48
+9
jpred leti ko so bile prav tako ekstremno nizke temperature. So ljudje tarnali ko avti niso hoteli vžigati. Nekaj primerov je bilo tudi pri uporabnikih petrolovega dizla. pa je petrol to lepo zanikal da bi bilo njohovo gorivo krivo za težave. V kočevju je takrat ravno pričel obratovat MOL. in nekdo se je odločil naredit enostaven test. Vzel kantico in na vsakem bencinskem servisu ločeno natočil dizel ter kantice preko noči pustil na prostem. Najbolj čist in brez izločenega parafina je bil dizel z MOLA.
zanvr
31. 12. 2014 17.49
-5
LJUDJE ZIMA JE IN TO JE ČIST NORMALNO!!!
civitasstain@gmail.com
01. 01. 2015 09.25
+5
Normalno gor, normalno dol. Če je pri molu boljši dizel,bom šel tja. Pa naj eni zanikajo kolkor hočejo!
Nauders
31. 12. 2014 17.06
-9
jst imam dodatno opremo odmrzovalec nafte, doplačal sem 3k Ojrov
mentorhercul
31. 12. 2014 16.45
+0
Kaj češ, je tankal nazadnje enkrat avgusta, pa včasih je potrebno tudi filter zamenjat, saj zato se mu reče filter...............
slovenc59
31. 12. 2014 14.35
+8
Goljufija s strani bencin servisa ali distributerja. Saj je vseeno, samo dokazat ne moreš nič, ker imaš v roki samo filter kot je na sliki, pa nedelujoč avto. Bosti se z njimi je pa isto kot z našimi birokrati. Ne prideš nikamor ! Da je pa v gorivu vode se ve pa že desetletja.
wolfterier
31. 12. 2014 16.01
+7
V gorivu ne zmrzne voda,pač pa se strdi parafin.Pomaga,če pravočasno dodamo nafti nekaj bencina.
Macay
31. 12. 2014 13.38
+13
Drgač pa AVSTRIJA bencin poceni, špeceraj tud pa še pir za 12 evrov plato pa to..
vivaro
31. 12. 2014 12.41
+24
Sam sem bil veliko let blizu tej "naftni družbi" in vem kako se temu streže in meče pesek in nateguje kupce.To je podobno kot bi sam sebi pisal spričevalo ali diplomo-Petrol sam sebi piše oz. ocenjuje kvaliteto goriva,potem ga prodaja naprej drugim preprodajalcem,ki jo spet kupijo"nekje" in jo prodajajo kot Petrolovo gorivo(papirji o kakovosti seveda Petrolovi) in tako dalje...........,pa dodajanje raznih "adetivov" in ne vem kakšnih MAX-ov še, potem pride še do mešanja goriv pri pretakanju bodisi iz vag.cistern ali cist. na črpalkah pa se to veselo "oplemeniti",medtem ko se voznika avtocisterne,ki se mu to pač zgodi,kaznuje z visoko denarno globo in prepoved opravljanja prevozov za dol. obdobje pred dokončno prepovedjo.S takimi ukrepi ustvarja dobiček ena največjih državnih firm.Mogoče bo g.Jerman v kakšni radijski oddaji razril še kaj,seveda bi bilo treba razkrinkati nekaj "stricev" iz velike Petrolove hiše na Dunajski c. in skladišču v Zalogu.Če bi jim kdo na silo razvezal jezik pa bi poti vodile tudi v bivše Yugo republike, na Cipru imajo pa itak že 40let vse"legalno" kot tudi pri bišem TIB-u iz Ilirske Bistrice in še kje.........................
Frejtonarca
31. 12. 2014 15.57
-4
Haha, prireja rezultate. Pri vsaki pošiljki se verjetno zraven dobi tudi papir, na katerem so opravljene analize iz rafinerije. Se strinjaš? In kako naj Petrol potem potvarja rezultate? Saj naj bi bili skladni s tistimi iz rafinerije, ne? A veš, da pri Petrolu delajo tudi za zunanje naročnike? Ni vse v nezaupanju.
civitasstain@gmail.com
01. 01. 2015 09.27
+1
Nowotny
31. 12. 2014 11.53
+8
yadeva je enostavna .. pri ceni goriva, ki je v Slo. prodajalec na petrolovi ;rpalki ven potegne 20 litrov dizla in nazaj v rezeorvar nalije 20 litrov vode.. to se je redno dogajalo ponekod po sloveniji in se še vedno!
miki67
31. 12. 2014 18.24
+0
Pokaži mi vsaj eno črpalko kjer ni v vsakem trenutku vsaj 5 strank, da ne štejem še tiste v bifeju, ki ga ima že vsaka črpalka, tud pononoči se non stop vozijo razni bureki po cigarete in pir in zdaj bo šel tankštelar vlečt ven nafto na cevko in potem s kantico za rože zalivat vsem na očeh dolivat vodo v rezervoar, mislim, da je služba ki jo ima in to še na taki firmi kot je Petrol v današnjem času več vredna kot kanta ukradene nafte
Suckhead
31. 12. 2014 11.42
+4
Bencinar še rajši vžge ;-)
zanvr
31. 12. 2014 17.50
+1
civitasstain@gmail.com
01. 01. 2015 09.28
+1
slovenija981
31. 12. 2014 11.22
+20
Že vse od leta 97 odkar se vozim na kurilno olje (ze pozabil kako kako nafta zgleda :) ) dodam 5% bencina in nikoli nobenega problema...pa se za vse modrece... avti ki jih tankam ni noben do zdaj bil starejši od 4h let.........
Against
31. 12. 2014 13.50
+4
Ni mogel biti, saj je vmes crknil. Moj, ki ga zlorbaljam, dela 10+ let.
BŠK
31. 12. 2014 11.02
+3
Močnejši akumulator in Webasto grelnik pa ne bo nobenih težav!
korintos23
31. 12. 2014 11.16
-3
In dober avto ne pa kaki starček! Ta je za poleti dober.
hcaine8
31. 12. 2014 16.05
+4
Webasto ga res zmaga! Imaš avto pakiran na frej, prižgeš Webasto, prideš zraven, se še malo nasmejiš ostalim, ki veselo praskajo led s stekel in se usedeš v topel avto! Je pa res, da močno dvomim, da bi Webasto v zgornjem primeru pomagal.
zanvr
31. 12. 2014 17.54
-1
miki67
31. 12. 2014 18.28
+3
in garaža se vozi s tabo al kaj, v garaži tudi tisti na sliki ne bi imel problemov, težave so potem izven garaže
mucek4
31. 12. 2014 10.55
+9
Do sedaj sem bil na bencinskih črpalkah samo 2x opeharjen. Prvič, ko sem točil v avto, ki je bil še nad polovico in sem natočil noter 41l (rezervoar je 42 litrski). Po pritožbi na licu mesta delovodji se je samo prijazno nasmehil in rekel "pa nas tožite, če upate". Drugič pri točenju plina (LPG) kjer je šlo v avto 0.01l več kot je polna kapaciteta rezervoarja (plovec je nastavljen na nekje 85%) in avto zdaleč ni bil prazen. Kljub temu, da je točilni avtomat točil počasneje kot je "minimalni pretok" sem dobil "zelo prijazno" sikanje poslovodja. Prvič OMV na avtocesti proti Šentilju, drugič OMV Radovljica. Drago OMV hvala, vendar nikoli več.
Vsem ki nabijate o tem, da na instalacije d.o.o tankajo obema družbama isto diesel gorivo predlagam, da se enkrat odpravijo tja na obisk. Že ogled izven ograde jim bo povedal vse o njihovi zmoti.Ni da imam kaj proti enim ali drugim. Samo nabijati neumnosti je tudi hudič. Lahko vam pol še kdo verjame.
Frejtonarca
31. 12. 2014 10.53
+7
Vsakih par let se spomnijo napisat članek v katerem spluvajo Petrol.Tako kot dejavu. Pa nič zato, črpalke bodo še vedno imele promet, če ne Petrolove, pa katere druge. Samo da bo narod zadovoljen in se bo lahko po raznih forumih pričkal katero gorivo je boljše. Pa si sami "skuhajte" diesla, pa ne bo težav. Res bo smrdel kot hudič, pa vseeno. Bo vaš produkt, bo najboljši.
Marko Kmetec
31. 12. 2014 10.55
+3
Všeč mi je tvoje razmišljanje, pa čeprav si malo ekstravaganten haha.
zanvr
31. 12. 2014 17.55
+5
Oprosti ampak se pozna če tankaš na petrolu.Najboljše izkušnje imam z OMV-jem in MOLOM.
Vedezvevse
31. 12. 2014 10.32
+10
preverjeno : pri nas na dolenjskem v kurilno olje dodajamo 10 % cvicka pa 5 % modre frarniknje : nikol nobenega problema z acti in traktorji....to vedo vsi mehankarji in davkarije , ampak nočjo tega dat v javnost, ker je cvicek cenejsi kot aditivi pa se drzava davka nic ne more pobrat...
korintos23
31. 12. 2014 10.39
+16
Mi v Prlekiji pa to delamo z rizlingom in šiponom! Ma kaka poledica in zima. Srečno v Novem!
korintos23
31. 12. 2014 10.28
+3
Nič ne bomo šinfali ali hvalili, samo ko natankam 100 oktanskega na OMV moj motorček prede kot stari mačkon.
Domen Koprivnik 1
31. 12. 2014 10.28
+4
Najbolša nafta je definitivno na agip-u. mi v vseh teh letih kolikor tankam tam ni še nikoli zamrznila ter tudi pri istem tempu vožnje naredim več kilometrov kot pa z nafto, ki jo tankam na PE..... IN O......
zanvr
31. 12. 2014 17.57
+0
oprosti mame prov zanima kok kilometrov ti delaš da imaš pri agipu tako sijajne rezultate ker se meni agip ne zdi prav nič bolši od OMV-ja in MOLA in PETROLA
scipio
31. 12. 2014 10.23
+12
najhujši hudič je voda (H20!) iz tanka, tam jo vedno jo je nekaj dol pod nafto, sploh ni treba da pride od črpalke ali črpalkarja, ta voda je lahko kapljevina od kondenza v tanku, takole iz lepo potočenih kapljic in srag na notranji stenah tanka, magari ostanek soparnih dni in blagih noči preteklega poletja, iz zraka, ki ga dihamo vsak dan. in potem slučajno v polarnem jutru premakneš avto ravno toliko, da jo potegneš v cevi pod avto, kjer ti pri -25oC veselo zamrzne. Ti gara ne bo vžgala vse do odjuge, to si lahko prepričan, če že miren ne moreš biti. ali pa te bo rešila sanjska topla garaža, če je slučajno porivalno blizu, avtovleka je le klic stran, lahko pa na notranji klic tudi lastni amaterizem z vinto in letlampo, zelo previdno iztegnjen in dobro oblečen, ravno poležen pod avtom pred napol skidanim blokom...pritožiš se lahko sem gor na 24ur, še bolje pa je, da ti brez pritoževanja ženska pripravi četrt ali pol litrce kuhanca, da se potem oba poveselita, ko ti gara eventualno gara v tej ogrevalni vaji zakašlja, črno pokadi in veselo zabrni...
Frejtonarca
31. 12. 2014 10.19
+2
Pa Nafta se ne prodaja tko k drva..al pa šodr...za vsakim vogalom...ni to Bosna...Srbija ...pa to ...
Skopušnik Janez
31. 12. 2014 10.18
+1
Petrol katastrofa, postrežba katastrofa.
zanvr
31. 12. 2014 17.58
+2