Slovenija

Pozor, čas za vložitev ugovora glede dohodnine se izteka

Ljubljana, 28. 06. 2013 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kmalu se izteče rok za oddajo pritožb na izračune dohodnine, ki jih je Durs odpremil konec maja. Če ugovor ne bo podan, bo z julijem izračun postal odločba. Rok za plačilo se izteče konec julija, preplačane dohodnine pa bo država vračala 26. julija.

Davčna napoved
Davčna napoved FOTO: Thinkstock

V ponedeljek se izteče rok za ugovor zoper informativne izračune dohodnine, ki jih je Durs odpremil 31. maja. Če se zavezanci z informativnim izračunom strinjajo, jim ni treba storiti nič, ker bo informativni izračun po 1. juliju samodejno postal odločba.

Obrazec za ugovor lahko najdete tukaj.

Če zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo podati ugovor, so sporočili z Dursa. Sicer pa je datum vračila preveč plačane dohodnine 26. julij, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 31. julija.

V drugem svežnju bo informativne izračune prejelo 486.662 zavezancev, od tega 134.177 (27,6 odstotka) z doplačili, 314.642 (64,6 odstotka) z vračili, 37.843 (7,8 odstotka) pa brez vračila ali doplačila dohodnine. V tej tranši bo skupaj za 55.154.390,65 evra doplačil in 162.756.237,39 evra vračil. Povprečni znesek doplačila znaša 411 evrov, povprečni znesek vračila pa 517 evrov.

31. marca je Durs zavezancem izdal prvih 509.916 informativnih izračunov. Skupaj jih je bilo tako izdanih 996.578. Niso pa informativnega izračuna dohodnine prejeli tisti, za katere na Dursu od izplačevalcev dohodkov niso prejeli podatkov o odmeri dohodnine. V tem primeru morajo napoved vložiti sami, in sicer do 31. julija.

Zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora zoper informativni izračun dohodnine

Na Dursu še opozarjajo, da v nekaterih primerih nastajajo manjše razlike (nekaj centov) med zneski dohodkov, ki so navedeni v informativnem izračunu, in zneski, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca dohodkov. Omenjene razlike nastajajo zaradi različnega zaokroževanja zneskov. Izplačevalci dohodkov so namreč davčni upravi poročali na mesečni ravni, zavezancem pa so poročali na letnem nivoju.

Tako zavezancem ni treba vlagati ugovorov zoper informativni izračun dohodnine, če razlika med zneski ne presega enega evra. Pri večini zavezancev, pri katerih bodo zaradi zaokroževanja zneskov nastajale razlike, bodo te znašale nekaj centov, večja razlika (do enega evra) pa lahko nastane pri zavezancih, ki so imeli v preteklem letu več različnih izplačevalcev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.