Slovenija

Poznate nevarnosti? Prijetna toplota se lahko hitro spremeni v ognjeni pekel

Ljubljana, 20. 10. 2015 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Padle so prve snežinke, temperature se spuščajo vse nižje. Kurilna sezona je torej tu, a če se želite varno greti, bo prej potrebno postoriti še kaj več kot zgolj naložiti drva v peč. Za tiste, ki se jezijo na dimnikarske zakone v državi, pa zgolj opozorilo – naj slaba volja ne bo vzrok za zamašen in nevaren dimnik.

Dimnikar
Dimnikar FOTO: Thinkstock
Potem ko so v višjih legah padle prve snežinke, prave zime sicer še ni na vidiku, kljub temu pa ob nižjih temperaturah že marsikdo z veseljem zakuri in se pogreje.

Da je to lahko tudi precej nevarno početje, kažejo izkušnje iz lanske kurilne sezone, ko so dnevi običajno minevali z ne le enim, ampak več dimniškimi požari po državi, v številnih primerih pa so se požari razširili na celotne stanovanjske objekte, ogenj pa je pogoltnil večino premoženja ljudi. Okoli novega leta smo lani povprečno našteli štiri dimniške požare na dan!

Na mestu bo zato opozorilo, da je potrebno dimnike in kurilne naprave na novo kurilno sezono pripraviti – tudi ob pomoči dimnikarjev, pa čeprav med lastniki kurilnih naprav in dimnikarskimi podjetji obstaja precej napet odnos, ki izhaja večinoma iz tega, da so lastniki prepričani, da jim dimnikarji za svoje, ne vedno najbolje opravljene storitve, zaračunavajo preveč denarja. A vendarle – jezni na dimnikarje ali ne, naj bo pred novo kurilno sezono na prvem mestu varnost!

O tem, kako naj bodo kurilne naprave pripravljene, smo se pogovarjali z Bojanom Brenčičem iz murskosoboškega ABD dimnikarstva. Kot pravi Brenčič - le "pravilno vgrajene, vzdrževane in uporabljene kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave zagotavljajo njihovo varno uporabo tako z vidika zaščite zdravja ljudi, požarne varnosti, kot tudi varstva okolja in racionalne rabe goriv in s tem tudi miren spanec." 

Brenčič opozarja, da pri kurjenju s trdnimi gorivi v neprimernih izvedbah kurilnih naprav - predvsem kurišča na pregorevanje, njihovi neprimerni uporabi (prevelika ali premajhna moč, neustrezno dodajanje goriva v kurišče, neustrezen dovod zraka ...) in uporabi neprimerno pripravljenih drv, nastaja nepopolno zgorevanje, s tem pa tudi saje in smole, ki se nabirajo kot katranske obloge na stenah  kurilne naprave in v dimniku. "Le nekaj milimetrov sajnih ali katranskih oblog v dimniku pa lahko povzroči dimniški požar." Upoštevati je treba tudi, da vsak milimeter sajnih oblog v kurilni napravi zmanjša izkoristek za 4 do 6 odstotkov. 

Zaradi zagotavljanja požarne varnosti, preprečevanja zastrupitev z dimnimi plini, varstva okolja in racionalne rabe goriv ter zaradi zagotavljanja možnosti obratovanja kurilnih naprav, je treba te saje in smole večkrat na kurilno sezono tudi odstraniti.

"Pravilnik o dimnikarski službi določa, da je treba kurilne in dimovodne naprave do 50 kW, očistiti najmanj dvakrat na kurilno sezono (na tri mesece), če so toplotne izgube z dimnimi plini nižje od 20 odstotkov (izkoristek nad 80 odstotkov) in štirikrat na kurilno sezono (na dva meseca), če so toplotne izgube z dimnimi plini nad 20 odstotkov," razlaga Brenčič.

Požar
Požar FOTO: Thinkstock

Zakaj se dimnik sploh maši in kako se ga pravilno očisti?

Ob vsakem čiščenju kurilne naprave je potrebno očistiti dimovod, dimnik in iztočni del dimnika, pojasnjuje sogovornik, saj saje in smole v dimovodu, dimniku lahko povzročijo dimniški požar:  "Če se v dimniku nabirajo saje in smole to pomeni, da gre za izredno slabo zgorevanje in tako zgorevanje je v bistvu nedopustno tudi z vidika varstva okolja in racionalne rabe goriv. Razloge za saje in smole v dimniku je treba iskati v kakovosti kurilne naprave, nepravilnem kurjenju ali neustrezni pripravi drv. Požarno varnost se zagotavlja predvsem z dobrim zgorevanjem. Dimniški požar je zelo očiten znak, da je kurjenje skrajno neprimerno."

Saje se iz dimnika odstranijo mehansko s posebnimi krtačami, nadaljuje: "Odstranjevanje katranskih oblog iz dimnika pa je bistveno bolj zapleteno in potrebno je bistveno več časa, saj se jih odstranjuje s posebnimi orodji in napravami mehansko ali z izžiganjem. Katranske obloge se pogosto vžgejo na začetku kurilne sezone ali ob bolj intenzivnem kurjenju, ker so se v času kurilne sezone osušile, zato jih je treba obvezno odstraniti iz dimnika.  Upoštevati je treba, da odstranjevanje katranskih oblog povzroča poškodbe na dimniku, posebno še izžiganje. Dimniški požar pa praviloma pomeni poškodbe, zaradi katerih dimnik ni primeren za nadaljnjo uporabo."

Dimnik
Dimnik FOTO: Thinkstock
Kaj vse je potrebno še storiti pred kurilno sezono? Nikar ne pozabite na detektorje ogljikovega monoksida!

Čiščenje dimnika ni edina naloga pred začetkom kurilne sezone. Zamenjati je treba vse dotrajane ali poškodovane dele kurilne naprave, dotrajana tesnila vrat in odprtin na kurilni napravi, preveriti je treba delovanje varnostnih ventilov ...

"Delovna temperatura kotla naj bo nad 70 stopinj Celzija, priporoča se 70-80 stopinj Celzija. Nižja temperatura je lahko razlog za nabiranje saj in smol v kurilni in dimovodni napravi," opozarja strokovnjak. "Klasični kotli imajo vgrajen regulator zraka (vleka), ki samodejno regulira temperaturo medija v kotlu ali temperaturo peči. V prehodnih obdobjih kurilne sezone se nižja temperatura medija za ogrevanje doseže z mešalnim ventilom in ne s regulatorjem temperature na kurilni napravi."

Pred vsako zakuritvijo je treba tudi odstraniti pepel iz pepelišča in kurišča in s tem zagotoviti nemoten dovod zgorevalnega zraka: "Za zgorevanje potrebujemo zrak, ki ga v kurilnico ali drug prostor dovedemo neposredno skozi odprtine iz okolice. Prosti presek odprtine za dovod zgorevalnega zraka za kurilne naprave do 50 kW  mora biti velik najmanj 150 kvadratnih centimetrov, za kurilne naprave nad 50 kW pa za vsak kW moči nad 50 kW še 2 kvadratna centimetra."

Od kurilnih in dimovodnih naprav je potrebno odstraniti vse gorljive materiale za najmanj 40 centimetrov in poskrbeti za čistočo kurilnice.

Do 01.01.2017 je v bivalne prostore, v katerih je vgrajena kurilna naprava, ki uporablja zrak iz prostora, treba opremiti z javljalnikom ogljikovega monoksida ( CO). Pozorni pa bodite tudi, če ste zamenjali okna in vrata, saj je potrebno v prostor, v katerem je kurilna naprava, ki si zajema zgorevalni zrak iz prostora, obvezno pripeljemo sveži zrak od zunaj.

Kamin
Kamin FOTO: Thinkstock

Drva morajo biti ustrezno pripravljena

Pravilno pripravljena drva so pogoj za nizke emisije in visok izkoristek. "Uporabljajo se lahko le drva z vlažnostjo do 20 odstotkov, zato jih je treba sušiti, polena pa morajo biti velikosti, kot to določa proizvajalec kurilne naprave. V splošnem velja za enostavna kurišča pravilo, da naj bodo polena trikotne ali tudi štirikotne oblike z obsegom od 20 do 27 centimetrov, njihova dolžina pa prilagojena kurišču. Drva iz mehkega lesa, se lahko v idealnih pogojih sicer posušijo v roku enega leta, vendar se priporoča sušenje vsaj 1,5 leta. Bukova drva naj se sušijo približno 2 leti, hrastova pa tri leta. Sušenje drv se izvaja na sončni legi, zrak naj drva obkroža z vseh strani, drva naj bodo pokrita zaradi dežja," svetuje Brenčič.

Kurilne naprave na sekance morajo uporabljati sekance primerne velikosti in tudi sekanci morajo biti suhi, zato jih pripravimo iz zračno suhega lesa in skladiščimo na suhem. V kurilnih napravah se uporabljajo tudi peleti, "ki pa sami niso problematični glede vlage, ampak glede same kvalitete. Zaradi slabe kvalitete peletov imamo več sajnih in drugih oblog, slabši izkoristek in tudi večje stroške vzdrževanja. Peleti se morajo prav tako skladiščiti na suhem."

Kotli na trdno gorivo z ročnim dodajanjem drv v kurišče, morajo imeti pregrajen hranilnik toplote volumna 55 litra na kW toplotne moči kotla.

Drva
Drva FOTO: Thinkstock


Ne kurite na drva, ampak na druga goriva? Tudi te dimnike in naprave je treba očistiti!

Ker lahko tudi v teh napravah poteka nepopolno zgorevanje, zaradi česar nastajajo sajne in druge obloge, ki se nalagajo na stene kurilne in dimovodne naprave, je potrebno pred kurilno sezono opraviti servis gorilnika in zamenjati iztrošene dele ter gorilnik pravilno nastaviti tudi z vidika nizkih emisij dimnih plinov. "Servis gorilnika se opravi na očiščenih kurilnih in dimovodnih napravah. Kurilne naprave moči do 50 kW se očisti in pregleda najmanj enkrat letno."

Dimnikar ni zgolj zato, da "skrtači" dimnik in odnese denar!

Uporabniki so še vedno prepričani, da je dimnikar le za čiščenje, ampak v praksi ni tako, dodaja Brenčič. Med naloge dimnikarjev spadajo še opozarjanje na pomanjkljivosti, ki se ugotovijo pri čiščenju in pregledu naprav, nadzor nad mejnimi vrednostmi  dimnih plinov iz kurilnih naprav, vodenje evidenc in svetovanje pri vgradnji, rekonstrukciji naprav in uporabi naprav.

Morebitne nepravilnosti dimnikar zapiše na poročilo o letnem pregledu, s katerim lastnika naprave seznani z ugotovitvami. Po odpravi nepravilnosti pa mora lastnik naprav o tem dimnikarja tudi obvestiti.
Požar
Požar FOTO: Thinkstock


Razmišljate, da bi začeli kuriti na drva ali zakurili v peči, ki je dolga leta samevala? Previdno!

Strokovnjak svetuje, da se s pooblaščenim dimnikarjem na vašem območju posvetujete, še preden kupite kurilno napravo. S tem se boste zavarovali pred kasnejšimi težavami, dragimi popravili, predvsem pa bodo lahko dela izvedena kot je treba.

Brenčič svetuje, da izberete kurilno napravo, ki ni odvisna od zraka v prostoru oziroma je njen dovod zgorevalnega zraka od zunaj speljan neposredno v kurišče. "Današnji način gradnje in sanacije stavb namreč ne omogoča varnega, pravilnega in učinkovitega delovanja kurilnih naprav, ki porabljajo zrak iz prostora," razlaga.

Prav tako bodite pozorni, da ima kurilna naprava certifikat oziroma dokazilo, ki je potrdilo o proizvodnji in kakovosti te kurilne naprave ter njene skladnosti z zahtevanimi standardi. Posebej preverite, ali bo nova kurilna naprava primerna za priključitev na dimnik, ki je morda že v stavbi, pri čemer je odločilno predhodno mnenje dimnikarja.

Naprava mora biti vgrajena strokovno. "Napake ali pomanjkljivosti pri vgradnji naprav so eden od najpomembnejših razlogov za požare, nedelovanje, zastrupitve ...," opozarja strokovnjak.

Vsako novo kurilno napravo je po zakonu obvezno prijaviti pooblaščenemu dimnikarju, ki bo preveril, ali je pravilno pripravljena na delovanje, jo vnesel v evidenco ter redno pregledoval. Podobno temeljit pregled kurilne naprave – tako Brenčič – opravite tudi, če naprave nekaj let niste uporabljali, zdaj pa bi v njej znova želeli zakuriti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

05. 11. 2015 21.56
Izkoristite brezplačno svetovanje strokovnjaka za dimnike ... dimnikuni.si
piu
20. 10. 2015 22.54
+0
Koncesije so podelili oziroma podelili bodo licence in to je garancija, da ne bo požarov...
wolfterier
21. 10. 2015 16.02
+1
Še posebno je nevarno kuriti šotore in postelje,nje...
razocarani
20. 10. 2015 15.43
+11
zal je tole veliko nakladanje ,,vecina dimnikarskih sluzb je namenjena odiranju ljudi ,,po nasem kraju smo vecina priklopljeni na daljinsko ogrevanje ,,dimnikar se enkrast letno prikaze v bloku samo toliko da najde zrtev ki bi mu podpisala nalog da lahko iztavi mesten racun ,,se ve ne kje so jaski neuporabnih dimnikov in zracnikov ,,ve pa kao se racuna nekaj kar niso opravili ,drzava jim je dala zakon da legalno ropajo ,,,,oce v drudi hisi kuri in si sam poisce dimnikarja ki mu vse postori za razumno ceno in to res strokovno ,,ne pa tile ki jim je drzava dala koncesijo za ropanje
ni_mi_vse_eno
20. 10. 2015 14.50
+6
Zgolj opozorilo: Če vam dimnikar ne očisti dimnika in mastno zaračuna ne bo nosil nikakršne odgovornosti in nobenih posledic. :)
razocarani
20. 10. 2015 15.44
+5
to je to in tega se zeloooo drzijo ,,vazno je da pokasirajo in drugo jih ne briga ,,
mentorhercul
20. 10. 2015 14.38
+0
Kmalu bodo pričeli zraven pregleda kasirati 1€ na kW moči peči na drva. To bo dajatev ker kurimo na drva, onesnaževanje pa to......... pol bo šele veselo!
plan9
20. 10. 2015 14.38
+3
...tu bo neki šalabajzar govoril kaj so dimnikarji, vstop v stanovanje ali hišo nima pravice nihče, če mu lastnik ne dovoli, edino davčva in policija z sodnim nalogom...
razocarani
20. 10. 2015 15.49
+3
pa da bi res kaj naredil ,,pri nas pride samo da mu zrtev podpise nalog ,,enkrat sem naletel na njega in glej se orodja ni imel da bi odprl neuporabljene dimniske jaske ,,,,razen tiste mapice z narocilnicami ni imel nicesar z seboj ,ko pa pride racun je toliko del zapisano na njem ,,da bi moral biti v bloku najmanj cel dan ,pa je izginil po nekaj minutah ko mu je neka boga soseda podpisala tisti papir ,,ne da bi kaj pogledal kaj sele kaj posistil ,ker imamo daljinsko ogrevanje ,,taki jim drzava omogoci legalno krajo ,,in takih blokov je v mojem kraju vecina ,,lopovska drzava z lopovskimi dimnikarji
plan9
20. 10. 2015 14.29
+2
...najprej so dimnikarji opravljali delo brez koncesije(dovrtel) potem so zlobirali, da so sprejeli ne veljaven zakon za predrage storitve, jaz si lahko sam očistim dimnik, ne da nekomu plačujem prav drago, zakaj pa potem prodajajo orodje za čiščenje, navadni nateg ti dimnikarji, ko so bili še pošteni in hodili enkrat letno ter zaračunavali normalno, se nihče ni jezil, sedaj pa lobiranje in ožemanje lastnikov neprimičnin, sramota, da te kap...
razocarani
20. 10. 2015 15.51
+2
in to je to ,,drzava podpira bando da nas se dodatno ropa ,,
santamaura
20. 10. 2015 11.42
+10
Jaz se jezim na dimnikarske zakone v državi samo zato, ker mi vsako leto hočejo očistiti dimnik čeprav jim že dvajset let dokazujem, da dimnika sploh nimam, Evo, ravno danes sem dobil pismo, da moram biti v petek cel dopoldan doma, ker mi bodo prišli pregledati dimnik. V redu, bom doma in držal se bom za gumb, ko bo pozvonil dimnikar. Če že živim v premaknjeni državi, bom pa še sam malo premaknjen.
kure bedne
20. 10. 2015 14.39
+2
hehe, ja res je tako v naši domovini. Nobene logike ni več.
razocarani
20. 10. 2015 15.53
+3
v mojem koncu imamo vecina daljinsko in dimnikar izdaja racune kot da bi fabriski dimnik pucal ,,pride samo po podpis naloga brez kakrsnegalolo orodja ,,racun pa kot bi cel teden garal na bloku ,ni cudno da so lastniki teh servisov med najbogatejsimi v dezeli ,,
ROMELS
20. 10. 2015 10.55
+11
Po istih poteh so prihajali otomani ropali, netili požare, pobijali, ugrabljali mladenke in mladeniče in jih odvlekli v suženjstvo, kjer jih je čakala kruta prevzgoja.
hotchilipoper
20. 10. 2015 10.26
+9
Je treba za raufnke kasirat,da bodo imeli za begunce futrat
razocarani
20. 10. 2015 15.55
+4
zal se od tega denarja lepo futra samo lastnik takega dimnikarskega servisa ,,pa jim nic ne mores ker te barabe sciti drzava ,ki je se bolj zlocinska ,,
soba666
20. 10. 2015 10.16
+8
za grafa 20.10.2015 08:56:52 ...35 let me ni noben vprašal kdo in kako mi čisti dimnik ...........in pregled stane 9 eur, če pa še malo poštora po dimniku, da dobi eno smetišnico saj, pa kar 25 eur, peč pa samo odpre tudi nekaj pošoba, pa reče, da to pa ne sme delat, moraš sam za njim počistit, zadaj dimnik pa sploh ne pogleda; jaz sem ga že tudi skužila
razocarani
20. 10. 2015 16.01
+2
imas se veliko sreco --sem v bloku ki ima daljinsko ogrevanje ,,dimnikov nihce ne uporablja ,,,pride dimnikar brez orodja ,,najde prvo bogo zrtev ji porine pod nos v podpis nek obrazec da je bil v bajti in gre ,,enkrat sem ga imal priliko ujeti da vidim kaj sploh naredi ,pa ni revez vedel kje so te dimne tuljave ,,kaj sele da bi pogledal vsaj zracnike ,,ko pride racun razdeljen po stanovanju cez 35 evrov po posamezniku ,,za nic dela ,,a je to lepo od te zlocinske drzave ,,se mi je dimnikar lepo nasmejal ko sem mu rekel kdaj bo pa za toliksen denar kaj postoril ,,odgovor tak je zakon ,,da nas lahko nategujejo ,,HVALA TI BEDNA DRZAVA KI PODPIRAS VSE TE ZLOCINCE
Redtka
20. 10. 2015 10.02
+5
Slovenska vlada je kot Jugoslovanska na begu...
janezpodre
20. 10. 2015 09.58
+2
Dimnikar ma čist prov. Kar poglejete, kaj se je zgodil v Ćernobilu, ker niso ometl raufanka.
peet001
20. 10. 2015 09.06
+12
pa še aktualne politične razmere vojska mora dobiti vsa pooblastila če prestopijjo ne legalno meje morajo streljati naj velja za vse isto ne pa za ekonomske imigrante da so zaščiteni bolj kot cigani pa kočevski medvedi žalost naših predcednikov cmerarjev.
peet001
20. 10. 2015 09.08
+4
pa še to je stvar da so politiki tako obupani da si iščejo nove volilce ne pa da prepričujejo stare bravo levi.
BandaRde?aSkorumpirana
20. 10. 2015 09.03
+19
Raufnki so problem ... begunci sploh niso, pa to ... lol ...
peet001
20. 10. 2015 09.02
+8
jest nimam proti dimnikarjem nimam nič slabega pač enkrat letno mi vzame 40e ampak mi da potrdilo o tehnični izpravnosti peči in dimnika in če je kaj narobe mi v tem primeru mora zavarovalnica vrniti denar. no tu pa so problem skorupirane zavarovalnice.
plan9
20. 10. 2015 14.33
+0
...za pregled peči na tehničnem nivoju mora biti usposoblhen strokovnjak, ki dobro pozna matetiale in strukturo peči, ne pa nekdo, ki jo zna samo očistiti, glede zavarovalnic se pave, da se izogibajo plačilu, če se le da...
razocarani
20. 10. 2015 16.03
+1
1xy
20. 10. 2015 08.57
+6
in polna usta so jih bila o pripravljenosti, vseh po spisku, drugi mediji pa že objavljajo sezname kaj potrebujejo za humanitarno pomoč.......no, glih za 2 dni so imeli zalog..........podn od podna!!!
graf
20. 10. 2015 08.56
+16
35 let me ni noben vprašal kdo in kako mi čisti dimnik ...zdaj pa dobivam obvestila o "obveznih pregledih" na 3 mesece ! Tako prejšnemu dimnikarju od Okića kot zdajšnemu od nekega "inženiringa" iz Radovljice sem lepo razložil da ne toleriram njihovega zaslužkarstva in dovoljujem pregled izključno in samo enkrat letno , to je v začetku kurilne sezone .. vse ostalo je nadlegovanje ! Dimnik in kurilno napravo si od nekdaj čistim sam ker preprosto ne zaupam 25 letnim jugo "mojstrom" ! Ob pregledu vsakemu pokažem očiščen dimnik , potem pa na vprašanje dimnikarja zakaj ćistim sam .. saj to je njegovo delo vprašam če v primeru njegovega čiščenja prevzame odgovornost če (slučajno) pride do dimniškega požara ...se samo obrne in pregled je končan !
1xy
20. 10. 2015 08.56
+12
z vso brutalnostjo je na dan planila nesposobnost, neodločnost, licemerstvo in cincaštvo aktualne vlade.........omg, kakšna vladna ekipa za varnost države in njenih državljanov.......a je lahko še slabše?????
METKA102
20. 10. 2015 09.03
+11
Ja, vidiš piščanček, dokler gre vse kot po maslu je vsak lahko "šef"m ko pa se stvari zakomplicirajo, se pa izkaže kdo je kdo. Tu ne pomagajo razni dr.-ji, mag-ji, tu pomaga le zdrava pamet, ki pa je ti ljudje, ki so predvsem teoretiki, ne znajo uporabljati.
peet001
20. 10. 2015 09.11
+4
ne ni čisto to iščejo nove volilce sem se enkrat pogovarjal za politikom in je rekel mene ne zanima kaj bo če 50 let mene zanima kaj bo sedaj bravo idiotom
razocarani
20. 10. 2015 16.06
+1
nasi imajo smolo ko pa begunci bezijo naprej ,,samo namalcajo se in cao ,,no se prevoz pa popotnico jim gospoda da ,,
upornik22
20. 10. 2015 08.39
+4
3 svetovna vojna se bo začela v mariboru..........
1xy
20. 10. 2015 08.43
+2