Slovenija

Požar na Velikem Rogatcu pogašen, a požarna straža ostaja

Celje, 16. 08. 2013 07.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./V.L./STA
Komentarji
3

Gasilci so nekatera območja požarišča na Velikem Rogatcu pregledali in prekopali ter polili z vodo. Požar je dokončno pogašen, je dejal vodja intervencije. A zaradi napovedanega toplega vremena in vetra požarna straža ostaja.

Stanje na območju Velikega Rogatca je stabilno, požar je saniran in za zdaj ni vidnih novih žarišč, je povedal vodja intervencije in poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Luče Tomaž Funtek. Vseeno pa bodo zaradi napovedanega toplega vremena in vetra ponoči na kraju požarne straže.

Gasilci so tudi danes nekatera območja požarišča na Velikem Rogatcu pregledali in prekopavali ter polivali z vodo, s čimer so po besedah Funtka preprečili, da bi se požar širil podtalno.

"Požar je zdaj dokončno pogašen, a ni rečeno, da bo tako tudi ostalo, saj obstaja problem podzemnih požarov," je dejal Funtek in ob tem izrazil upanje, da se ne bo pojavilo kakšno novo žarišče, ki bi ga bilo treba sanirati.

V tem primeru bodo gasilci po njegovih besedah poskrbeli, da ne pride do vnovičnega požara.

Požar v Rogatcu - 3
Požar v Rogatcu - 3 FOTO: Bralka Damjana

Včeraj na terenu locirali žarišča in jih prekopali

Gasilci PGD Luče so včeraj na Velikem Rogatcu v občini Luče pri pregledu požarišča ugotovili, da je požar dodobra omejen, vendar pa so prisotna posamezna žarišča, ki se vnemajo in se lahko znova razplamtijo ter požar razširijo zunaj območja varovalnega gozda v gospodarski gozd. Gasilci iz PGD Luče in Solčava, usposobljeni za gašenje v visokogorju, so odšli na teren in locirali žarišča ter jih prekopali.

Pri gašenju je pomagal helikopter Slovenske vojske s posadko, dodatno pa so gasili še gasilci PGD Okonina, Ljubno ob Savinji, Gornji Grad in Gorica ob Dreti, ki se jim je v popoldanskem času pridružil še drugi helikopter Slovenske vojske. Vsega skupaj je bilo tako na delu 40 gasilcev in 10 gasilskih vozil.

Kot so sporočili s Centra za obveščanje RS, prebivalce, predvsem pa obiskovalce gora, obveščajo, naj do preklica nikakor ne hodijo na območje Velikega Rogatca in se pri tem izpostavljajo nepotrebni nevarnosti. Zaradi požara v minulih dneh je namreč teren na celotnem območju gore izredno krušljiv, prihaja do rušenja posameznih kamnov in podorov kamenja ter vejevja. Kljub dežju so še vedno prisotna posamezna žarišča.

Požar je sicer zajel območje 17 hektarjev, njegov obseg pa znaša skoraj dva kilometra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
17. 08. 2013 00.35
-1
Sigurno ni bil cerkveni gozd.
expl0it
16. 08. 2013 08.14
+13
Osebno raje vidim da gozd zgori, kot da ga dobi Mirage, RKC ali kak drugi lopov.
Ajmomali
16. 08. 2013 19.26
-1