Slovenija

Poziv k darovanju krvi

Ljubljana, 28. 10. 2008 19.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Nataša Repovž
Komentarji
27

Iz Zavoda za transfuzijsko medicino so poudarili, da v Sloveniji primanjkuje krvi, najbolj skupin A pozitivne in Nič pozitivne.

Iz Zavoda za transfuzijsko medicino so poudarili, da v Sloveniji primanjkuje krvi, najbolj skupin A pozitivne in Nič pozitivne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aJna.
03. 01. 2009 00.20
a morš bit pounoleten??? pa a to vse krvne skupine sprejemajo?? in kje se lahka pozanimam kakšno krvno skupino imam??
.1349
29. 10. 2008 23.39
jst bi rada dala sam nisem polnoletna... mogl bi zbit starostno mejo nek na 16
rjudnic@gmail.com
29. 10. 2008 19.10
Hackerka če imaš kako resno operacijo rabjo po par litrov krvi in te ne morjo poklicat en teden prej pa rečt dej prnes 5 litrov al pa če maš nesrečo, kako naj oni vedo da boš mel nesrečo in boš prej kri rabu
Spondgeeee
29. 10. 2008 14.21
Iskreno povedano ne hvala! Sm sama dala 2 x na krvodajalski in kaj se je zgodilo? 2x te pičijo z iglo, na kar ti žile ne najdejo in pododbne zadeve, seveda zaradi nesposobnih sester in zdravnikov. Drgač pa, po mojem mnenju bi bilo pametno uvesti nekakšne zbirlanice lastne krvi. Daš kri in kadar jo potrebuješ DOBIŠ SVOJO. In pač ko veš da imaš operacijo, te pokličejo in povejo >pridi dat kri<. In to bi bilo najboljše in najbolj varno.
Ranunculus
29. 10. 2008 14.10
Ma dej no, za tiste, ki bi dali 3x na leto po 2 deci naj dajo zastonj dodatno zdravstveno zavarovanje, ostalim pa popust v sorazmernem deležu glede na donirano kri. Če sem pa rekel preveč, pa 2x na leto. tako bi dobili več krvi, ampak ni volje, ker bi se zaradi tega podražila tudi tista kri, ki jo sedaj dobijo zastonj. No, če je tako, naj si primanjkljaj kar sami dokupijo in podražijo zavarovanje, tako kot to znajo.
Zakon1
29. 10. 2008 14.07
Marsikdo brez pomisleka daruje svojo kri (je***ti tiste, ki darujejo tujo!), se brezplačno in volontersko udejanja v različne dobrodelne namene, javno - družbeno dobro. Cenjeni so tisti, ki to počno ne zaradi sebe ampak zaradi iskrene pomoči drugim. ... A le kaj se mu lahko utrne v glavi, ko gre zjutraj v službo (če jo sploh ima v tej državi!) in, če seveda sploh ima avto, na križišču na stranski cesti čaka in čaka in čaka ... da bi ga mimovozeči egoisti le spustili na glavno cesto?! Ali ko ga nekega dne po krivem obdolžijo nekega neobstoječega prometnega prekrška (po policiji je vseeno kriv, ker nje ne briga nič kaj dosti) nakar se gromovniško nanj zgrne sodniški srd, po možnosti os teptanjem ugleda njega kot zglednega državljana. Sodnik mu zagrozi vsepočez (beri pravni poduk), ga oglobi za več 100 EUR in mu ponudi možnost, da se odkupi s prostovoljnim delom v družbeno korist. Zapovrh ga po glavi udari povprečna plača (če jo sploh ima) in naraščajoči življenjski stroški = borba za preživetje. Da davkarije in dohodnine ne omenjamo. In potem ... Hmmm?? Koliko časa bo ta človek še ... prostovoljec? Kajne, ti \"dragi\" kapitalistični sistem, ki si pri nas žal tak da imaš pomanjkanje čuta za socialo, za človeka. Za novodobne sužnjelastnike in tajkune pa pač ne. Torej?
Zakon1
29. 10. 2008 13.59
Tonček Balonček, marsikdo bi te gotovo rad vprašal, ali res nimaš nič drugega za početi kot da s svojimi večinoma negativnimi in sovražnimi komentarji nabijaš in svinjariš skorajda pod vsemi članki in po vseh forumih? Če si zaposlen potem svojo službo jemlješ pre**eto neresno! Je pa jasno razvidna tvoja stiska in to, da si pod pritiski. Vzemi si malo frej in pojdi kam.
Tonček Balonček
29. 10. 2008 12.55
Gre za čisto nekaj drugega, kot so npr. sejnine, tam je potrebno znanje, tu te pa le izčrpajo....
rewritable@email.si
29. 10. 2008 12.49
No vsaj malico in dopust bi ti pa res lahko privoščili. Očitno je ne potrebujejo tako zelo nujno :)
rewritable@email.si
29. 10. 2008 12.48
Priznam, da se sliši čudno, da krvodajalci nimajo nekih denarnih nadomestil. A je ravno zaradi tega pri nas kri zelo kvalitetna (v primerjavi z ZDA, kjer jo darujejo predvsem tisti, ki nujno potrebujejo denar). In skoraj ne verjamem, da kdo na račun neizplačevanja hipotetičnih nadomestil služi.
Tonček Balonček
29. 10. 2008 12.22
Seveda, gre za gesto dobre volje, vsi bi dali kri, kot nekoč, ko smo jo na debelo izvažali, ne pa da nas zdaj dobesedno \"za**ba...jo\", ni dopusta, ni malice, nič, samo hvaal lepa. To ni vzajemno! Vzajemna se kopa v denarju in si delijo dobičke, a tisti zaposleni na Zavodu za transfuzijo in v RK naj pa novačijo kar tako, na bazi zavesti!? Vse je bilo že utečeno in ej laufalao kot namazano, pa so še to podrli, ker je bilo rdeče, ha, ha!
Ranunculus
29. 10. 2008 10.45
Kot je napisal puklosve, za krvodajalce je potrebna neka nagrada in to naj ne bo sendvič s klobaso ali dela prost dan pač pa boniteta pri zdravstvenem zavarovanju, kateremu s podarjeno krvjo zmanjšuje stroške oskrbe iz tujine, ali pa jim povečuje prihodke s prodajo v tujino (menda tega ni, ampak če so viški...) humanost umira, za druge dajemo/delamo, če imamo od tega korist. Kapitalizem nagrajuje učinkovitost izrabljanja sredstev in ljudi, socialo pa izloča.... In ljudje se bomo temu prilagodili v celoti, kar pomeni, da bomo kri dajali, če bodo od tega tudi osebne koristi. Sicer pa neko zalogo krvi morajo vedno imeti, da lahko zavarovancem zagotovijo potrebno oskrbo. Če jo bodo začeli kupovati na veliko v tujini in nam dvignili zavarovalnino? Tudi v redu, bomo pa več plačevali ampak dokler krvodajalci nimajo nečesa v zameno, moje krvi ne vidijo, ker sredstva od mene dobijo skozi Vzajemno. Mislim pa, da bi v primeru, da bi kri prejel, kljub vsemu potem dal toliko krvi, da bi poplačal prejeto z obrestmi...
Tonček Balonček
29. 10. 2008 10.18
V glavenmm gre za zdrave ljudi, ki ne hodijo kaj dosti k zdravniku! Bonitete bi morale biti odvisne od količine odvzete krvi! Ne vem, zakaj bi kri dajal zastonj, ko hočem pa k zobarju, sem na vrsti čez pol leta? Še dopuste so ukinili, včasih smo po odvzemu dobili klobaso in kavo in en dan dopusta, pa veliko vojakov je dajalo kri, si imel nagradni vikend! Iz nič ni pa nič, saj gre za simbolične strpoške, vsaj v primerjavi z ostalim \"stranmetanjem\" denarja! Krvodajalstvo ni problem zdravstva ampoak spsplošnega vzdušja v družbi. Če ni solidarnosti in vzajemnosti, tudi krvi ne bo zastonj, ne bomo samo dajali!!
puklosve
29. 10. 2008 08.40
Marsikatera storitev v zdravstvu je za doplačat,marsikdo nima dod.zdr.zavarovanja pa predlagam naj krvodajalci dobijo bonitete na tem področju-brezplačno dod.zavarovanje ali oprostitev vseh doplačil.Menim da bi v tem primeru bilo krvi več kot dovolj.LP.
Tonček Balonček
29. 10. 2008 08.35
Izvoz se povečuje, gospodarska rast pač!
teddy_bear
28. 10. 2008 23.21
pardon...droge
teddy_bear
28. 10. 2008 23.21
fuksel - mislm da če maš THC u krvi al pa sledi druge, da ne bodo krvi uzel... LP
Joži Priboši?
28. 10. 2008 22.12
Tudi jaz sem že prijavljenav na krvodajalsko akcijo v našem kraju. Ne prvič. Vsaj meni se zdi, da je to najbolj humano dejanje in sem ponosna na to,da tudi moja kri rešuje življenje.
rhiness
28. 10. 2008 22.00
glede pirsinga - eno leto ne smeš dat, ko sem zadnjič vprašala, ker sem si glih enega nardila :P
fuksel
28. 10. 2008 21.51
kaj pa če maš THC v krvi pa sledi še kake droge...?