Slovenija

Janša: Predlagati interpelacijo po nekaj mesecih je, milo rečeno, neresno

Ljubljana, 03. 07. 2012 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.D./K.Š./D.L./STA
Komentarji
1789

V Pozitivni Sloveniji razmišljajo, da bi zoper nekatere ministre – neuradno naj bi to bili Šušteršič, Gorenak in Gantar – vložili interpelacijo, v SD pa ne izključujejo možnosti konstruktivne nezaupnice proti Janši. Ta je v odzivu opozicijo povabil, naj sestavi vlado, če lahko.

Minister za finance Janez Šušteršič
Minister za finance Janez Šušteršič FOTO: Miro Majcen

Veliko prahu je dvignila informacija, da Pozitivna Slovenija (PS) pripravlja interpelacijo proti več ministrom. Najprej je v javnosti zakrožilo ime finančnega ministra Janeza Šušteršiča, pozneje sta se omenjala še dva, notranji Vinko Gorenak in minister za zdravje Tomaž Gantar, so sicer neuradne informacije navajali v oddaji 24UR.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je sicer sklical novinarsko konferenco na to temo, a imen ni omenjal. Potrdil je le informacijo, da je med njimi Šušteršič. Na vprašanje, ali ga bo doletela prva interpelacija, je Möderndorfer odgovoril, da je tudi on eden od teh ministrov.

Möderndorfer je ob tem spomnil na nedavno sejo parlamentarne Komisije za nadzor javnih financ, na kateri so razpravljali o dokapitalizaciji NLB. "Tisti, ki bi moral članom tega odbora razložiti marsikaj, tega ni storil," je dejal Möderndorfer. To pa je po prepričanju PS nedopustno. V ozadju morebitne interpelacije zoper Šušteršiča naj bi bil sicer poleg vladnega odnosa do NLB tudi zakon o uravnoteženju javnih financ.

"Ko bo čas dozorel, bodo interpelacije tudi vložene," je še dejal Möderndorfer. Po poročanju novinarke 24UR bi prva lahko bila že v ponedeljek.

Šušteršič za zdaj redkobeseden

Odzval se bom, ko bo interpelacija na mizi, je za SVET dejal Šušteršič. "Prepričan pa sem, da v njej ne bo veliko stvari, ki jih ne bi mogli argumentirano zavrniti," je dodal. Vinko Gorenak se je odzval na družbenem omrežju Twitter. "PS baje razmišlja o interpelaciji zoper mene. Kaže, da so opazili, da delam," je zapisal. Gantar interpelacije ne komentira, dokler ne bo vložena.

Gantar, Gorenak in Šušteršič, trije ministri, ki naj bi jim grozila interpelacija.
Gantar, Gorenak in Šušteršič, trije ministri, ki naj bi jim grozila interpelacija. FOTO: 24ur.com

SD ima svoje načrte

Za zdaj se PS pri "razmišljanju o interpelacijah" še ni pridružila druga opozicijska stranka SD. Vodja poslancev SD Janko Veber je ocenil, da še ni razloga za interpelacijo zoper Šušteršiča, temveč bi bilo "bolj smiselno razmišljati o tem, da vlada ne deluje ravno dobro". Ob tem ne izključuje, da bi na konferenci SD 12. julija razpravljali o konstruktivni nezaupnici zoper premierja Janeza Janšo.

V takem primeru bi bile po Vebrovem mnenju najboljša rešitev nove volitve in ne iskanje novega mandatarja. "Šolo iskanja mandatarja v tem mandatu smo že dali čez. Če bi že razmišljali o tem, bi bile volitve zagotovo primernejša oblika reševanja te situacije," je dejal.

Predčasnih volitev v SD po Vebrovih besedah ne želijo napovedovati, želijo pa vplivati na to, "da se popravijo povzročene krivice v tem času in upam, da bo to šola za vse ostale ukrepe, ki jih Slovenija potrebuje".

Predsednik SD Igor Lukšič je povedal, da se bodo glede morebitne interpelacije zoper Šušteršiča odločali, ko bo čas za to. So se pa po njegovih besedah že pogovarjali o tem, da bo imel minister težave s kredibilnostjo. V pripravi odločitve glede NLB je namreč zagovarjal drugačno stališče, to, za kar se je zdaj odločil, pa označil za eno od najslabših možnosti, je dejal Lukšič.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: Reuters

Janša: Če imajo program, ekipo in večino, naj sestavijo vlado

Razmišljanja o interpelaciji in nezaupnici je komentiral tudi premier Janša. Dejal je, da tega v vladi zagotovo niso pričakovali. "Če mislijo po nekaj mesecih predlagati interpelacijo proti ministru, je to pač neresno, milo rečeno. Če razmišljajo o predčasnih volitvah, potem je treba gospoda Vebra spomniti, da je Slovenija lani šla na predčasne volitve ravno zaradi nesposobnosti njegove stranke, da bi karkoli naredila za to, da bi Slovenija izšla iz krize, in ne vem, zakaj si želijo ponavljanja take situacije," je dejal za mariborsko televizijo RTS.

Dodal je še, da če v opoziciji menijo, da imajo program in dobro ekipo ter trdno večino v državnem zboru, potem naj sestavijo vlado. Po Janševih besedah nihče iz vladne ekipe "ni privezan na to funkcijo", vsi bi zdajle raje šli na dopust, kot pa delali to, kar delajo, za plačo, kakršno imajo.

Virant: Šušteršič potrebuje podporo, ne polen pod noge

Finančnega ministra "čaka še zelo veliko resnega, napornega in odgovornega dela, zato potrebuje predvsem podporo in ne polen pod noge", je o morebitni interpelaciji zoper Šušteršiča povedal predsednik Državljanske liste Gregor Virant. Šušteršič je minister iz kvote njegove stranke. Z morebitnimi razmisleki SD o konstruktivni nezaupnici vladi Virant ni seznanjen.

Predčasne volitve? Katastrofa!

"V tem trenutku iti na predčasne volitve bi bila totalna katastrofa. Ne predstavljam si šestmesečne blokade, šestmesečnega praznega teka, v katerem se ne bi nič zgodilo in bi država še bolj drvela v neko globoko luknjo, iz katere bi se še težje rešila," je novico komentiral vodja poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin

Po njegovem mnenju interpelacije ne bodo pripomogle k ničemur, razen k brezplodnim razpravam v parlamentu. Spomnil je, da potrebuje opozicija za to, da s pomočjo interpelacije odpokliče ministra, večino v državnem zboru, česar v tem trenutku nima. Opozicijo zato poziva, naj raje predlaga konkretne rešitve. "Nagajati z raznimi interpelacijami in konstruktivnimi nezaupnicami se mi pa zdi iskati pozornost v času poletnih počitnic," je dejal.

Morebitna konstruktivna nezaupnica zoper vlado bi bila ta trenutek zelo neresna in neodgovorna, je ocenil tudi vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc. "Ali bomo šli ponovno na predčasne volitve?" se je vprašal in poudaril, da si država tega ne more privoščiti. Po njegovem mnenju interpelacija zoper Šušteršiča ne bi bila upravičena, zlasti zato, ker gre pri NLB ta trenutek za reševanje zatečenega stanja.

SDS in DeSUS se na razmišljanja opozicije o interpelacijah in konstruktivni nezaupnici vlade nista odzvala.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1789)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

playback
07. 07. 2012 14.33
-8
VSO SREČO ŽELIM TEJ VLADI, KI SE TRUDI, DA NE BOMO ŠLI PO POTI GRČIJE. DOVOLJ JE PREDČASNIH V OLITEV IN TAKŠNIH JAJC. POMAGAJMO VSI, DA BOMO KONČNO IZŠLI IZ TE KRIZE IN BODO NAŠI MLADI IMELI ŠE KAKŠNO PERSPEKTIVO. PUSTIMO PRAZNA NAKLADANJA, KER NIKAMOR NE PELJEJO.
MERDE-AVE-MERDE
08. 07. 2012 17.03
+7
PREDČASNE VOLITVE PA DA NAROD JASNOI IN GLASNO POVE KAJ SI MISLI O TEJ VLADI IN NJENIH NEUMNIH UKREPIH
playback
07. 07. 2012 14.21
-7
Ko komunajzarjem zmanjka argumentov in nimajo več nobenih "pametnih predlogov", jim preostane samo še interpelacija, čeprav vedo, da ne bi uspali, ker ima vlada večino. Samo, da bi tratili čas in denar. Drekomešalci.
Piranez
08. 07. 2012 16.59
+3
To, kar si napisal, mene spominja predvsem na majerjev modus operandi...
DonLuigi72
08. 07. 2012 17.03
-2
Pa dobro, komunisti so bili 3 leta na oblasti, in kaj so pustili za sabo razen enormnega dolga?
MERDE-AVE-MERDE
08. 07. 2012 17.08
+3
JANŠA je že v prvem mandatu Slovenijo dodobra obremenil s krediti
maestrol
07. 07. 2012 09.18
+7
Banda samooklicana...vsem interpelacijo in marš delat v rudnik!!!
Tito_Partija
06. 07. 2012 14.03
+11
Ta vlada, neizvoljena, je prišla na oblast s prevaro, tako da je logično, da se pojavljajo interpelacije...
playback
07. 07. 2012 14.27
-7
Kakšna prevara pa je bila, ko Jankovič ni uspel izvoliti Pahorja za predsednika parlamenta? Kakšna prevara pa je bila, ko smo čakali eno uro na rezultate izrednih volitev? Kakšna prevara pa je bila, ko so Kučan in njegovi komunajzarji šli prosit Jankoviča naj kandidira ? Kakšna prevara pa je to, da je Ljubljana najbolj zadolženo mesto v Sloveniji ? Kakšna prevara pa je to, da ima Jaklič še vedno na črno zgrajen vikend in mu ga ne podrejo ? Prevaranti so komunajzarji, ki so pokradli vse kar so lahko, sedaj pa cvilijo, ko jim hoče Janševa vlada vzeti nazaj!! Pa lažejo kako jemlje ubogim upokojencem, v resnici pa samo tistim, ki imajo tako kot Stanovnik do 7000 EUR visoke pokojnine. To se vprašaj in se poglej v ogledalo.
4ny4
08. 07. 2012 13.13
+4
moj deda nima penzije višje od 420 evrov pa so mu še to zaj znižali na 400 evrov!
MERDE-AVE-MERDE
08. 07. 2012 17.04
+5
olyca
05. 07. 2012 19.00
+3
Uvest nov sistem, ustvari nazaj socializem, ta demokradija nas bo pokopala, predvsem pa JJ in ritolizniki. Po vseh državah z demokracijo vlada mafija, nemiri, padec gospodarstva, velika brezposelnost in temu pravijo ameri FREEDOM. Tako svobodo naj imajo kar doma, pod našim Jožekom mi ni nič manjkalo, imel sem delo, predvsem pa vsakega 15-ga plačo pa tudi dopust sem si lahko privoščil. Kaj pa danes, brezposelnost 20 %, mafija na vsakem koraku, gospodarstvo na psu, pri vsaki večji investiciji države politični priveski zadeve podražijo par kratno, krivca ni, ustvari pade na navadne smrtnike, ki pri tem kaosu niso nič krivi. Ta opevani ameriški sistem demokracije je samo za lopove, ki so nas v 20-tih letih spravili do tu kjer smo in še naprej nam solijo pamet. Sem zagovornik trde roke, pravice in poštenja, ki je pa za naše lopove in uničevalce države tabu tema.
Fuji_xseries
05. 07. 2012 18.15
+12
Predčasne volitve čimprej,ne smemo pustit da janša oropa še zadnji drobiž kar je ostalo od države,ker to je še njegov zadnji cilj. Samo poglejte si ta njegov nedolžen obraz,kot ubogi kalimero ampak v resnici temu ni tako.
aleaiactaest
05. 07. 2012 17.20
+7
Civilna iniciativa...ne čakajmo na interpelacije - zberimo se in zahtevajmo odstop ter predčasne volitve!
Ulikses
05. 07. 2012 01.08
+6
ko se je napovedovalo, da bo pahor šel na predčasne volitve, sem si misli, dobro, sej so že 3 leta na oblasti, tolko zdrah so meli med sabo, mogoče pa res ni slabo, če se kej spremeni. zdej, po 3 mescih janševe vlade, pa se mi zdi, da je edina prava možnost ne samo interpelacija ali kakršnakoli nezaupnica, temveč samo in izključno predčasne volitve in da na oblast končno pride en sposoben manager, ki bo to državo vodil kot se zagre. lepo ekonomsko vzdržno, z nekim dolgoročnim planom in vizijo, kvalitetnimi potezami, itd.
Thor-1st
04. 07. 2012 18.19
-7
Bolniški strežnik Janez Möderendorfer bi kar interpeliral. Od bolniškega strežnika hitro do strokovnjaka! On bi postavil gotovo Alenko Bratušek, ki je v treh letih s Križanićem zadolžila državo za 11 mrd €. Bolno, do konca bolno.
Ulikses
05. 07. 2012 01.11
+8
joschka, a si spet nek janševistični študent, ki straši okoli z naučenimi parolami? na vseh portalih vas je ogromno in ste precej naporni, ker nikoli ne poveste nič konkretnega. samo neki natolcujete, večinoma imate itak nepravilne in izmišljene podatke, pa bunite se v 3 dni za brez veze, ponavadi čisto izven konteksta članka, ki ga komentirate.
luckyss
04. 07. 2012 18.05
+1
Bolniki..levi in desni, ter njihove ovce...
jeznijanez
04. 07. 2012 17.59
+3
Res je Janša in SDS je fejst nagajal Pahorji v njegovem mandatu. Imeli smo predčasne volitve in dobili novo vlado. SD je prišla v opozicijo in namesto, da bi se pokazala za boljšo od SDS se je spustila na njihovo raven. To je SRAMOTA od slovenske politike, da se raje ukvarja s tem kdo bo koga in kdo je bil bolj pomemben tle pa tam, namesto da bi nam šihte zrihtal, porihtal zdravstvo, socialo in take stvari. Naj mi prosim kdo pove kaj imamo od teh kretenov druzga kot rane na želodci, živčne zlome in sive lase. Janša, Pahor, Jankovič, Turk, Virant, Žerjav, Erjavec VSI so enako nesposobni in dokler bo bilo kateri od njih in drugih sedanjih politikov na oblasti bo čedalje slabše. DOL s strankami!!!!!
srebrnibreg
04. 07. 2012 12.07
+19
Recimo, a je to dejanje res neresno ampak kaj je potem bila njegova interpelecija pred iztekom stotih dni Pahorjeve vlade.
Piranez
05. 07. 2012 18.01
+8
Janša lahko drugim dela kar hoče, pa je vse ok, tudi rušenje celotne države s ciljem prevzema oblasti je ok, ko pa je sam na oblasti, bi pa rad, da so vsi konstruktivni, vsi prijazni in razumevajoči, kdor pa ni z njim, je pa državni sovražnik številka ena... To, ker on lahko drugim dela, je, ko se to dogaja njemu, smešeno, neresno, škodljivo itd. itd., ko pa to dela on, je pa vse lepo in prav, a še ne veš tega? =)
alienosmipotnik
04. 07. 2012 12.06
+26
janša, toliko uničiti v samo nekaj mesecih je zločinsko. samo spelji se. NOČEMO TE, janša. kdaj boš dojel?
Thor-1st
04. 07. 2012 18.20
-11
Borat je v treh letih zapufal Slovenijo za 11 mrd €, janšisti je še niso.
Scorpion-M
04. 07. 2012 19.25
+13
Piranez
05. 07. 2012 18.03
+6
Joško je začel politko spremljati pred tremi meseci, tako da ne more vedet, kaj se je v vseh prejšnjih mandatih dogajalo... Piše le o nekih miljardah, ki da jih je Pahor zapravil, ker je tako pač v kakem reporterju ali demokraciji prebral... Ne ga tako grdo sekirat, no =)
?ira?ira
06. 07. 2012 12.23
-2
Pahor sploh nebi bil slab brez Golubiča in Kresalke, Pahor in Janša bi Slovenijo postavila na noge. 100%
Alen Norman
04. 07. 2012 12.03
+7
Opa to ploetje bo še prekleto vroče...
vertex
04. 07. 2012 11.36
+26
ampak ta na sliki je res podoben tistemu ki ga išče sodišče in interpol
BMWmunja
04. 07. 2012 11.31
+4
Ker admin zopet lomasti po komentarjih pod tem člankom, grem raje komentirat na M.M.C. Tam vedo, kaj pomeni demokratična svoboda govora.
srebrnibreg
04. 07. 2012 11.48
-5
tutmozis
04. 07. 2012 11.27
+27
Gospod predsednik vlade Janez Janša, vaša aroganca resnično ne pozna meja. Leta 2006 ste z zakonom o prevzemih postavili temelje slovenskega gospodarskega zloma. Beseda interpelacija vam je v zadnjih treh letih bila stalnica ob napadih na tedanjo vlado in njene napore za omilitev krize katero ste vi povzročili. Vsak poskus odprave težav ste minirali z raznimi referendumi in drugimi obstrukcijami......Res ste hinavec.
Scorpion-M
04. 07. 2012 19.27
+3
SLOISTRA
04. 07. 2012 11.20
-26
Izgleda, da opozicija želi SLO spraviti na dnu EU ali celo na dno balkana oz v 15. st., hkrati pa zavladati s svojimi slavnimi yu potezami in yu cro kulturo v presdtolnici po možnosti z nastopom Danijele za sivestrovanje, žalostnmo toda resnično.
subisubiw
04. 07. 2012 11.27
+12
spet dajemo ven nacionalna čustva ? kaj pa izdelki multinacionalk, tv programi in vse ostalo, ki uničuje tvojo slovensko kulturo, ekonomijo ... to te nič ne moti ?
SLOISTRA
04. 07. 2012 13.17
-1
Ja tudi to me moti, pa nisem nacionalno naravnan, še hujše je ko to prihaja na gospodarsko področje, ko se na glavnih oglaševalnih lokacijah v LJ reklamirajo izdelki, ki so bili nekoč naši (Cocta.. itd.) sedaj jih pa oglašujemo za kvazi dobro sosedsko držao, ki nam krade zemljo in cel kup takih stvari, ki ne sodijo v LJ in SLO. Če se pa sprehodiš po LJ ponoči je Bronks mačji kašelj. Se je mal za zamislit kdo vodi LJ.
Marianela
04. 07. 2012 11.11
+27
Janševa vlada nas vodi v totalno diktaturo in totalitarni režim, ki ga v slovenski zgodovini še nismo bili priča.
Jožajoža
04. 07. 2012 11.15
+22
samo jasno mi ni, a tisti , ki imajo SDS-ovo izkaznico, ne zapadejo v te JANŠISTIČNE varčevalne ukrepe.
layers
04. 07. 2012 11.08
+9
tehnicno vlado predlagam, brez ponarejenih spriceval, in teh zdajsnjih politikov, ki se oklepajo kot pijanec sanka