Slovenija

The Economist: Največja težava Slovenije so banke

Ljubljana, 17. 08. 2012 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V PS nasprotujejo zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Glede sanacije bank pa bodo podprli tisto rešitev, ki bo najcenejša za državljane. O težavah Slovenije se je razpisal tudi britanski The Economist. Rešilni paket, ki bi ga potrebovala Slovenija, bi bil za evropske rešilne sklade drobiž, so zapisali.

Maša Kociper
Maša Kociper FOTO: Aljoša Kravanja

V Pozitivni Sloveniji (PS) nasprotujejo zapisu fiskalnega pravila v ustavo. Fiskalno pravilo je vlada po besedah poslanke PS Maše Kociper spremenila v politično temo številka ena in videti je, da bomo z zapisom pravila v ustavo nenadoma in z enim zamahom rešili vse probleme. "To pa ne drži," je poudarila Kociprova.

Vlada po njenem prepričanju s siljenjem zapisa pravila v ustavo skriva dejstvo, da nima drugih, pravih rešitev. Ob tem Kociprova poudarja, da sam zapis fiskalnega pravila v ustavo ne bo rešil javnofinančnih težav Slovenije, ne bo izboljšal bonitetnih ocen in ne bo pocenil kreditov.

V PS po besedah Kociprove zapisu fiskalnega pravila v ustavo nasprotujejo, ker je Slovenija ratificirala mednarodno pogodbo, ki jo neposredno zavezuje. Poleg tega bi z vpisom pravila v ustavo tako zelo omejili javne finance, da velikih investicij v gospodarstvo sploh ne bi bilo več. "Kot je namreč predvideno zdaj, zadolževanje tudi za investicije ne bo mogoče," je dejala.

Vztrajanje pri zapisu pravila v ustavo je po ocenah Kociprove tudi v posmeh pravni državi, saj je bilo načelo uravnoteženosti izdatkov in prejemkov že zapisno v zakonodaji, pa tega vsakokratna oblast ni spoštovala.

Kociprova vlado poziva, da začne delo in se loti nujno potrebnih reform, med njimi reforme trga dela in pokojninske reforme. Ob tem pa naj z navadno večino sprejme zakon o fiskalnem pravilu, ki bo dal trgom podobno simbolno sporočilo.

Kot še poudarja poslanka, ki je bila članica delovne skupine za fiskalno pravilo, je izjemno negativno, da vlada javno problematizira notranji konflikt glede fiskalnega pravila. "Modra vlada bi morala pravočasno oceniti, da za vpis fiskalnega pravila v ustavo ni političnega soglasja, in iti v druge ukrepe," je dejala Kociprova.

Bratuškova je medtem kot članica delovne skupine za upravljanje državnega premoženja razmeroma zadovoljna z delom skupine, ki bo v nasprotju s skupinama za fiskalno pravilo in sanacijo bank delo še nadaljevala. Kot je dejala, so imeli člani delovne skupine iste pomisleke in glede zakona o Slovenskem državnem holdingu je po njeni oceni mogoče najti politično soglasje. V PS sicer vztrajajo pri tem, da se v razpravo o vsebini zakona o državnem holdingu vključijo vsi deležniki, torej tudi sindikati in upokojenci, ter da se s sprejemanjem zakona ne hiti.

Kaj pa banke?

Poslanka PS Alenka Bratušek poudarja, da bodo glede sanacije bank podprli tisto rešitev, ki bo najboljša za banke in najcenejša za državljane. "Da ugotovimo, katera je to, pa potrebujemo učinke takšne rešitve na banke in na javne finance," je dejala.

Na delovni skupini za reševanje slabih terjatev bank, katere članica je bila Bratuškova, so članom predstavili štiri možne rešitve za sanacijo bank, in sicer sta se dve rešitvi nanašali na rešitve znotraj bank, ena na jamstveno shemo in ena na neke vrste slabo banko.

Člani delovne skupine iz vrst koalicije so se zavzeli za zadnjo rešitev, ki ima po ocenah Bratuškove tudi slabe lastnosti. Ena od njih je, da bo država slabe terjatve od bank morala kupiti po tržni vrednosti, kar pomeni, da bodo banke morale takoj opraviti slabitve, in lahko se zgodi, tako meni Bratuškova, da bodo te iste banke takoj potrebovale dokapitalizacijo.

"Ne gre si zatiskati oči, da s slabo banko ne bo intervencije z javnim denarjem," je dejala Bratuškova in dodala, da bo ob tem treba tudi znati pojasniti, kako gre takšna intervencija skupaj s fiskalnim pravilom.

Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice ob koncu tedna vztraja krepko nad psihološko mejo sedmih odstotkov, ki državi na daljši rok ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Po podatkih z elektronske borze MTS se je ob zaključku trgovanja zahtevana donosnost nahajala pri 7,72 odstotka, kar je 0,13 odstotne točke več kot v četrtek.

The Economist: Slovenija naslednja v vrsti

O težavah Slovenije, ki bi lahko postala šesta članica evroobmočja, ki bi potrebovala finančno pomoč, se je razpisal tudi britanski tednik The Economist.

Rešilni paket, ki bi ga potrebovala Slovenija, bi bil za evropske rešilne sklade drobiž, ugotavlja The Economist. Slovenski bruto domači proizvod (BDP) namreč predstavlja le 0,4 odstotka gospodarstva evroobmočja. "Evroobmočje ima večje skrbi," piše tednik in izpostavlja prihajajočo recesijo.

Evropa
Evropa FOTO: Thinkstock

V The Economistu ponavljajo že znano dejstvo, da so največja težava Slovenije banke, država pa ob tem zaradi visokih proračunskih primanjkljajev v zadnjih treh letih in naraščajočega dolga ne more pritegniti tujih vlagateljev. "Slovenija je še ena žrtev pogubne povezave med šibkimi bankami in šibkimi vladami, ki botruje neukrotljivosti krize evra."

Ne glede na to, ali bo Slovenija na koncu sprejela denar od zunaj ali ne, se mora država "resno lotiti bolečih reform", če želi cveteti v klubu, zaključuje tednik.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1747)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MsPikapiki
19. 08. 2012 22.42
+2
Največja težava naše države je Janša. Državo je uničil on osebno in njegovi pomagači.
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 18.18
+9
Pa poglejmo: 1.Janez Janša predsednik vlade. 2004 -2008 2. predsednik uprave NLB Marjan Kramar 2004 3. predsednika Nadzornega sveta NLB 2008 Igor Marinšek (SDS) 4. Igor Bavčar Istrabenz 2004 5. predsednik uprave Zvona 1 Simon Zdolšek 2004 6. Ustanovitev T2 sredi 2004 7. Nakup patrij 2006 8. Pivovarna Laško, Merkator, 2005 Šrot, Janša, Bavčar 9. Navidezna podjetja, tudi Ram invest. Sporni posli SCT z navideznimi podjetji naj bi med letoma 2004 in 2006 so sovpadali z 2,2 milijona evrov davčnih utaj. Zidar , Tovšakova (SDS)........ PA KAJ ČAKA TA NAPIHNJENA SAMOIZVOLJENA VLADA. PA KAJ ČAKAMO MI BUTALCI, OVCE, NOVODOBNI SUŽNJI. STVARI SO JASNE. UKRADLI SO NAM DRŽAVO TI KI VLADAJO.
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.25
+11
Sami poštenjaki. Janša, BREZIGARJEVA, Janković, Virant, Grims, Wolf, Bavčar, Adamič, Kresalova, Pavček, Šrot, Tovšakca, Zidar, Simčič, Magajna,Turk, Kramberger, Rode, Brezigarjeva, Senica, Jelinčič, Gorenjak ,Krašovec, Prijatelj, Stojko, Strojanovi, ...... SLOVENSKE GORE LISTI
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.20
+9
Jasno je kdo je iz NLB dal in kdo prejel. Prejemniku je treba odvzeti vse kar ni vrnil, darovalca je pa potrebno obsoditi za povzročitev velike škode državi. Če se to ne zgodi, bo vsako ustvarjanje državnega holdinga in slabe banke TATVINA. ENOSTAVNO, ČE SEVEDA VLADAJOČI NIČ NE SKRIVAJO V SVOJIH ŽEPIH. Postaviti je potrebno vlado in parlament, ki sta sposobni to pospraviti - narediti. In zato mora ta parlament in ta vlada pasti. Nato bo zelo hudo vendar samo leto ali dve. Z Majerjevo vlado se nam hudo piše desetletja.
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.16
+6
Kapital sprejema demokracijo dokler ta ne posega vprofit. Nato je kapital pripravljen demokracijo ukiniti. In JJ to načelo globoko spoštuje. Kapitalisti ki so na oblasti in imajo NLB za pralnico in izžemalnico ljudskega denarja, že krepko posegajo po demokraciji. Zvon Ena - 126 milijonov evrov •Energoplan - 95 milijonov evrov •Vegrad - 85 milijonov evrov •SCT - 84 milijonov evrov •Primorje - 72 milijonov evrov •GPG - 55 milijonov evrov •Viator & Vektor - 51 milijonov evrov •Sarajevska pivara - 40 milijonov evrov •Invej - 39 milijonov evrov •Cestno podjetje - 36 milijonov evrov •Konstruktor - 32 milijonov evrov •Kraški Zidar - 23 milijonov evrov •Merkur - 23 milijonov evrov •Istrabenz - 20 milijonov evrov
volek
19. 08. 2012 08.15
+0
Ameriški ambasador v Sloveniji je rdečim talibanom svetoval naj se raje ukvarjajo z romsko problematiko v Sloveniji, finance in gospodarsko politiko pa naj prepustijo drugim, ki se bolje spoznajo . HAHAHAHA. Stem se strinajo tudi eminentni ekonomisti Jože P. Damjan, Sašo Polanec, Brščič in Pezdir. Mencinger in Tajnikar pa v jok.
MsPikapiki
19. 08. 2012 22.46
-1
Brščič in Pezdir sta pa res eminentna ekonomista. Hahaha
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.10
+7
BARABE BARABINSKE. Izvedli SMO osamosvojitev, Slovenske države, jo dali v upravljanje nesposobnim, ki v svojem življenju niso bili sposobni zaslužiti z poštenim delom 2 jurja. Prav ti so sprejeli zakone, ki so omogočili ugrabiltev države. Delili so si zasluge za zmago v obliki vojnih dobičkov, pokradli kar se je dalo pokrasti , mislili so da so bogovi in da morajo dobivati darila (podkupnine)in še naprej tlačijo in izžemajo narod.
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.06
+4
Janez Janša ni sposoben speljati reforme, ki jih je z referendumi rušil, zato je edina rešitev "Mayerjev totalitarizem". To dokazuje njegov dosedanji nastop in rek: "ni pomemben narod ne država. Važno da smo na oblasti. Na oblasti pa moramo biti, sicer bomo končali kot Sanader" !
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.02
+4
Krščanska vera pozna štiri v nebo vpijoče grehe. 4. je: Delavcem in najemnikom zaslužek zadrževati ali odtegovati. Razlaga:"glejte, plačilo ki ste ga utrgali delavcem, kateri si poželi vaša polje, vpije; in njih vpitje je prišlo do Gospoda vojnih čet in vas bo pokončalo". (Jak.5.4.)
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 08.01
+6
Banke rušijo ta svet. Očitno politikom ni jasno da lahko zakuhajo vojne, bankam pa nočejo nadeti uzde. Ta kapitalistična požrešnost bo pripeljala do rušenja dosedanje politične ureditve. Politiki bodo to rušenje plačali z življenji. Nič bolje se ne bo pisalo Pavčkom, Hildi, Zidarju, Janši... Tudi Janša in njegovo bodo leteli, saj ne naredijo nič pa bi morali, ker SO se izvolili in za rešitve zadolžili.
JanezNovakJohn
19. 08. 2012 07.54
+3
Največja težava niso banke Temveč Tomaž Majer in njegov Sanadarjev sindrom. Vse kar se vrti okoli tega imena jenekreativno, totalitarno, nedemokratično, nedržavotvorno vezano isključno na grabljenje in izčrpavanje malega človeka.
Thor-1st
19. 08. 2012 06.08
+0
Kociper in Bratušek sta dve pravi perli, ki "obvladata" javne finance in ekonomijo nasploh. Kociper je doštudirala prava, Bratuškova pa naravoslovje. Drugih pa pingvini itak nimajo, saj so v parlamentu sami osnovnošolci.
lightning
19. 08. 2012 09.32
+2
no, "genij" - in kako bi lahko bil boljši za državo doštudirani obramboslovec???
drugi_maj
18. 08. 2012 20.59
+7
Kdo je že pisal o telebanih in butalcih. Imel je ćisto prav.
illy2
18. 08. 2012 19.36
+15
The Economist: Največja težava Slovenije so banke.... :):):) ne banke, ampak ljudje, ki so upravljali z njimi, ljudje, ki so dopustili, da so si posamezniki s tovornjaki vozili krvavo zaslužen denar naroda, ljudje, ki jih vsak dan gledate na televiziji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..... ampak na žalost velik del slovenskega naroda še zmeraj to ni dojel in živi v iluziji rdečih in belih barv, ki jim predstavljajo identifikacijo, ponos.... in vi, ravno vi zagriženi , neomajni, ozkogledani podporniki ste soodgovorni , da je slovenija na kolenih..... veste, glava se lahko uporablja tudi za razmišljanje, ne pa da jo uporabljate zgolj za nošenje kape in očal...... zakaj mora ves narod zdaj plačevati za dolgove?????? pa pejte zdaj vi dokapitalizirat banke.... niste sposobni nič drugega, kot pljuvati na nasprotni breg, no to vam gre res odlično od rok in po napisanem sodeč, niste sposobni sestaviti več kot enega stavka, pa še ta je poln slovničnih napak........... kakšne imamo volilce, take imamo v hramu....... jabolko ne pade daleč od drevesa !!!!!!!! a, ne !!!!!!!!! ovce so pač ovce, ki brez pastirja same ne znajo v štalo, žal jih je slovenija polna, zato pa smo , kjer smo in zato vsi tisti, ki imajo kaj soli v glavi zapuščajo našo s težkimi mukami pridobljeno državo...lansko leto se je beg možganov povečal za neverjetnih 60 %, sam poznam vsaj 20 ljudi, letos, pa se predvideva, da se bo ta procent še dvignil.... mladi intelektualni, delovno pridni ljudje nam bežijo, kdo bo plačeval za pokojnine, davke, kdo????????????????????????????? in kaj je najbolj interesantno nobeden se ne vrača, plus tega pa je slovenski delavec v tujini zelo cenjen !!!!!!!!!!!!!!!!! no zdaj me pa zasujte z minusi, vsi vi, ki nam izbirate te poštenjake, ki so nas namesto v švico , pripeljali v srednji vek..... kot sem že enkrat omenil, rabiš tri stvari: OSNOVNO ŠOLO ( no katero imajo zaključeno le redki v našem hramu) POL URE ČASA KLJUČE OD NLB to rabiš , da razkriješ teh 20, 30 spornih pogodb, postelješ postelje na dobu in zasežeš vso ukradeno premoženje slovenskega naroda..... vse možne BARVE so imele to možnost IN............... VSE TIHO JE BILO................. vse kar nam znajo ponuditi je zmanjševanje plač, pokojnin, šolnin, porodniških, dokladov .......in seveda njihova poslastica pa je ideologija, ki jo potem nekateri z velikim intuziazmom žvečite do nezavesti, med tem pa se pospravljajo okostnjaki pod preprogo in se odvaža kar je še pametnega ostalo..... in naj vam nekaj zaupam :::: ŠE BOLJ BOSTE ŠPARALI, ŠE BOLJ...... rezultat ::::: SLOVENIJA DANES:::::: BRAVO SLOVENIJA ČAS JE DA VSTANEŠ, PREDOLGO SPIŠ..............
povemvsem
18. 08. 2012 16.54
+5
kam pa naj angleži vpišejo to kozlarijo merklove?
volek
18. 08. 2012 17.03
-4
polenovka zate velja isto kot za hibernacijo, sta dve merkuci iz ZOO.
M_teorija
18. 08. 2012 17.12
+3
povemvsem
18. 08. 2012 17.15
+3
povemvsem
18. 08. 2012 17.16
+3
lani je bil pa jezen ker so mu kuglice pošipali
povemvsem
18. 08. 2012 17.17
+3
povemvsem
18. 08. 2012 17.18
+1
razumljivo da ne more biti vesel,kdo pa bi bil?
M_teorija
18. 08. 2012 17.19
+1
Nasploh zgleda, da imajo desni nasmešek le če jim ga narišeš!?
povemvsem
18. 08. 2012 17.27
+3
povemvsem
18. 08. 2012 17.28
+3
Thor-1st
19. 08. 2012 06.09
+1
volek
18. 08. 2012 16.42
-1
Admin, zakaj si mi brisal komentar. Citiral sem samo ameriškega veleposlanika Mussomelija v intervjuju za DELO. Če si nerazgledan in ne bereš medijev, ti ne morem pomagati. Daj vpraš kakšnega bolj pametnega in razgledanega na POP o vsebini intervjuja.
M_teorija
18. 08. 2012 16.47
+1
Če si predstavnik gnilega kapitalizma ga boš pa ja menda zagovarjal!?
Tonček Balonček
18. 08. 2012 16.53
+2
Če bi napisal, da je treba Mussollemioja zbrisat, bodo čez 10 minut pri meni policisti!
M_teorija
18. 08. 2012 16.55
+4
Demokracijo pa izvažajo zato, ker jo težko doma prodajajo!?
volek
18. 08. 2012 17.00
-5
hibernacija, si pretup da bi se zavedal da ješ kruh, ki ti ga daje/po tebi/ gnili kapitalizem. Ješ kruh, ki ga bi moral jesti šele čez 10 do 15 let. Pa dvomim da razumeš, ker si preglup.
M_teorija
18. 08. 2012 17.10
+3
Gnili kapitalizem vsem 99% jemlje! Pa ne mi rečt, da nisi med njimi!?
prašek
18. 08. 2012 15.57
+3
Lep pozdrav na obe strani Rubikona !!!! A je sonček ☼ kaj razbistril vaše misli ????
VolkBrenin
18. 08. 2012 15.02
+7
The Economist: Največja težava Slovenije so banke..... seveda...predvsem tiste v davčnih oazah....
Dongjang1
18. 08. 2012 15.28
-8
povemvsem
18. 08. 2012 16.58
+0
a ni ciper v eu? a je nezakonito tja nalagati denar?
Thor-1st
19. 08. 2012 06.11
+3
periot22
18. 08. 2012 14.58
+7
Največja težava prinas je nesposobna vlada ki nezna,noče tajkunom ki so državo spravili na puf pobrati nakradeno samo to je težava ki se jo da odpraviti!!!!!!!!!!!!
VolkBrenin
18. 08. 2012 15.03
+6
se strinjam...še lepše bi bilo...kar pa nikoli ne bo...če bi ukinili davčne oaze in bi morali vsi, ki imajo tam denar, tega nesti v matično državo...to bi bil hec....
Thor-1st
19. 08. 2012 06.12
+1
Kaj misliš, da se tajkunom kar pobere, kar imajo na Cipru, Lichtensteinu in drugje????????? Pri nas tajkuni nimajo več premoženja. Spomni se ubogega Kordeža.
gordo
18. 08. 2012 14.43
+6
vse skupaj je en velki nateg naroda