Slovenija

Štrukelj: Umik ukrepa o številu učencev je le tolažilne narave

Ljubljana, 24. 04. 2012 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so nadaljevali pogajanja o predlaganih spremembah na področju šolstva, vsebinskega napredka pa niso dosegli. Vlada je sicer umaknila spremembo normativa za število učencev v razredu osnovnih šol.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so v okviru podskupine nadaljevali pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov na področju šolstva, vendar vsebinskega napredka niso dosegli, je po pogajanjih ocenil glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviza) Branimir Štrukelj. Vlada je sicer umaknila spremembo normativa za število učencev v razredu osnovnih šol.

Po besedah Štruklja vlada namreč na pogajanjih ni ponudila nobenega približevalnega predloga, ki bi se bistveno razlikoval od predloga, ki ga je z zakonom za uravnoteženje javnih financ poslala v DZ.

"Državna sekretarka Mojca Škrinjar je predlagala le, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28, vendar gre za predlog, ki je bolj tolažilne oziroma simbolne narave," je dejal Štrukelj.

Na pogajanjih so predstavniki vlade sindikatom po besedah glavnega tajnika Sviza ves čas dopovedovali, da bi morali imeti sindikati približevalni predlog, a po besedah Štruklja vladna stran ne razume, da je njihova zahteva za "umik standardov in normativov povezana s pristajanjem na nižanje plač, ki bo v šolstvu bistveno večje kot kje drugje". V zvezi s tem jim je po Štrukljevih besedah Škrinjarjeva sicer danes povedala, da nima mandata za umik predlaganih normativov in standardov.

Spremembe standardov in normativov na področju izobraževanja so eden ključnih razlogov za stavko v šolstvu.
Spremembe standardov in normativov na področju izobraževanja so eden ključnih razlogov za stavko v šolstvu. FOTO: Thinkstock

Ministrstvo umaknilo ukrep povečanja števila učencev

Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, kjer so potekala današnja pogajanja, pa so v sporočilu za javnost zapisali, da Škrinjarjeva ob koncu pogajanj z zadovoljstvom ugotavlja, da so tokrat vendarle stekla pogajanja o normativih. Pojasnjujejo tudi, da je ministrstvo v znak približevanja umaknilo ukrep povečanja števila učencev v razredu osnovne šole (OŠ) z 28 na 30.

Pogajanja o normativih naj bi se po današnjem dogovoru nadaljevala v četrtek ob 10. uri. Štrukelj pa je do zdaj že večkrat povedal, da so zaposleni v izobraževanju pripravljeni pristati na znižanje plač, nikakor pa ne mislijo popustili pri standardih in normativih.

Obljubljenega pisnega predloga vlade še ni

Glede pogajanj v podskupini, ki se pogaja o plačah v javnem sektorju, je Štrukelj, ki vodi tudi Konfederacijo sindikatov javnega sektorja Slovenije, povedal, da pisnega predloga vlade, ki ga je obljubila v ponedeljek, danes do 16. ure še niso prejeli. Naj bi se pa pogajanja o tem nadaljevala v sredo ob 14. uri, vendar ne na vladi kot do zdaj, ampak na ministrstvu za pravosodje in javno upravo, je povedal.

Kdaj se bo dobila še tretja pogajalska podskupina, to je podskupina za področje socialnih pravic, pa Štrukelj tudi danes ni vedel povedati. Kot je dejal, je namreč minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak na seji Ekonomsko-socialnega sveta napovedal korekcije v tem delu zakona za uravnoteženje javnih financ, ki pa jih sindikati še niso dobili. Ko jih bodo prejeli, bodo imenovali tudi osebo, ki bo vodila pogajanja s sindikalne strani, je povedal.

PS: "Takšen način dela, kot nam ga vsiljuje vlada, je za državni zbor skrajno žaljiv."
PS: "Takšen način dela, kot nam ga vsiljuje vlada, je za državni zbor skrajno žaljiv." FOTO: Miro Majcen

Pogajalski strani sta podskupino ustanovili pred tednom dni na začetku pogajanj o stavkovnih zahtevah. Takrat se je podskupina tudi prvič sestala, vendar konkretnega napredka ni bilo. Štrukelj je pred tednom dni opozoril, da so tri četrtine vseh prihrankov v proračunu na šolstvu, znanosti in kulturi, kar se mu zdi skrajno problematično in za razliko od drugih razvitih držav v Evropi nenavadno.

V zadnjem tednu so najbolj intenzivno potekala pogajanja o plačah. V ponedeljek so se dogovorili, da bo vlada še danes sindikatom pisno poslala svoj zadnji predlog, v katerem predlaga odpravo obeh četrtin plačnih nesorazmerij, 10-odstotno znižanje plač in 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo. Tretja pogajalska podskupina, zadolžena za pogajanja o posegih v socialne pravice, pa še ni začela z delom. Za sindikate sporne ukrepe je vlada zapisala v predlog zakona za uravnoteženju javnih financ.

V PS pravijo, da se o predlaganem zakonu še ni opredelila parlamentarna zakonodajno-pravna služba, kar se jim zdi neobičajno.

"Nadaljevati bi se moral socialni dialog"

V Pozitivni Sloveniji (PS) pa so proti naglici, s katero poskuša vladajoča koalicija izsiliti čimprejšnje sprejetje zakona o uravnoteženju javnih financ. Opozarjajo, da je zakon poln nesmislov, nasprotujočih si določil, predvsem pa po njihovem mnenju ni usklajen s socialnimi partnerji in tudi ne z rebalansom.

V poslanski skupini PS nasprotujejo obravnavi zakona po nujnem postopku in zahtevajo, da o vrsti postopka odloči še državni zbor (DZ). "Takšen način dela, kot nam ga vsiljuje vlada, je za državni zbor skrajno žaljiv," pišejo v izjavi za javnost. Opominjajo, da zakon prinaša reformne spremembe, saj naj bi hkrati spreminjal 45 drugih zakonov. Ob enem poudarjajo, da je bilo besedilo sprejeto v naglici in je na trenutke nedosledno ter nerazumljivo.

Kolegij predsednika DZ Gregorja Viranta je v ponedeljek sklenil, da bo DZ zakon za uravnoteženje javnih financ obravnaval po nujnem postopku. Temu so nasprotovali v poslanskih skupinah PS in SD. Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer je opozoril, da zakon spreminja kar 45 zakonov, predlagano besedilo pa vsebuje vsebinske nesmisle, nedoslednosti in nerazumljive določbe.

V PS želijo opozoriti, da pri zakonu ne gre le za uravnoteženje javnih financ, temveč gre za vpeljavo reformnih predlogov, ki so dolgoročne narave. "Gre za unikaten primer med primerljivimi državami članicami EU, saj so drugod reforme, potrebne za zmanjšanje izdatkov blagajn javnega financiranja, izvedli s spremembami posameznih zakonov," pojasnjujejo.

Opozarjajo še, da vlada s predlogom zakona posega na področje pravic, ki so sicer urejene v kolektivnih pogodbah, in da mimo volje socialnih partnerjev posega tudi v vsebino veljavnih kolektivnih pogodb. "Pri vključitvi tovrstnih ukrepov v zakon bi pričakovali, da bo vlada najprej končala pogajanja s socialnimi partnerji, še posebej po prekinjeni splošni stavki javnega sektorja. Tako pa socialnim partnerjem na nenavaden način ponuja nadaljevanje socialnega dialoga skozi zakonodajni postopek," pišejo v izjavi.

V PS zato predlagajo, da bi se odločanje o rebalansu proračuna in predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ preložilo in da bi v tem času nadaljevali socialni dialog. Menijo, da bi tako pridobili več časa za politično razpravo in pripravo boljših rešitev.

"Vladni ukrepi so zgrešeni"

Po mnenju Janka Vebra (SD) so predlagani vladni ukrepi zgrešeni in pomenijo razgradnjo socialne države. Kot poudarja, bi morala imeti država "razsodnost, da poišče ustrezne rešitve v proračunu, ki bodo ustvarjale neko ravnovesje v naši družbi". V preteklih letih je bilo po njegovem mnenju v DZ narejeno vse, da bi Slovenija ohranila zdrave javne finance, a so nekatere stranke veliko pripomogle k temu, da so ti ukrepi lani na referendumih padli.

Koalicija sklicala izredno sejo DZ

Medtem pa so koalicijski poslanci že vložili zahtevo za sklic izredne sejo, na kateri bi DZ odločil o omenjeni zahtevi PS. Menijo namreč, da je treba to zahtevo obravnavati čim prej, saj je nujni postopek obravnave omenjenega zakona nujen za preprečitev težko popravljivih posledic za državo.

Vizjak: Z ukrepi ne želimo posegati v pravice najšibkejših

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je obravnaval predlog rebalansa proračuna za letos in predlog zakona za uravnoteženje javnih financ. Kot je pojasnil minister Andrej Vizjak z ukrepi ne želijo posegati v pravice socialno najšibkejših. Obenem poudarja, da gre za izhodiščni predlog za pogajanja in da se že oblikujejo obrisi rešitev, ki bodo ukrepe nekoliko omilile. A o njih danes še ni želel govoriti. Obenem je še pojasnil, da vlada predlaga tudi ukrepe za razbremenitev gospodarstva, kot so olajšave za investicije, spodbujanje financiranja z evropskimi sredstvi in spodbujanje javno-zasebnega partnerstva.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huey
10. 05. 2012 17.09
+0
Postajamo banana republjik, kjer bo en učitelj na enega otroka! Noben pa se ne vpraša, kdo dela za plačo tega učitelja! To je slika naše javne uprave in javnega sektorja. Mislijo da denar za njihove plače prinese božiček!
Huey
10. 05. 2012 17.10
+0
Resnično povem vam...ko se bo delavec dvignil in prijel svoj pajser...se pijavke ne boste mogli skrit!
Huey
10. 05. 2012 17.12
+1
Jaz sem mnenja da tisti ki proizvaja pozitivno vrednost, drži državo, birokracijo, javno upravo...s svojo pridnostjo gor! Se še ni našel jinak ki mi dokaže nasprotno!
Dipling
25. 04. 2012 07.49
-3
Naj je bilo 32 v razredu, pa je šlo (pred 20 leti). Manj učencev na razred pomeni več učiteljev.
Priap
25. 04. 2012 08.04
+1
Kelti Kelten
25. 04. 2012 22.59
+0
anede, kok je brihten! celo seštevati in odštevati se je naučil, kaj več pa tudi ne!
moat
25. 04. 2012 07.32
+0
Ne vem no, ampak ti sindikati se sploh ne pogajajo. Vlada je popustila pripravila ne vem katero spremembo že, sindikati pa nič. Že toliko sprememb, da se bojim o uspešnosti reform. Po moje vlada ne sme več popuščati!
tantadruj1
25. 04. 2012 07.39
+1
kr neki ja... eni in drugi in tretji so plačani, ta čas. tako da...ko bo to mimo, se bomo spet pogovarjali kdo je rušil vlado... al ne vem, nekaj pač... mešanje megle vse skupaj.
tantadruj1
25. 04. 2012 07.23
-2
če bi se šolniki tako zvesto predajali svojemu poklicu, "službi", poslanstvu,kot se sindikalisti. tudi ne bi bilo slabo. :D
Kelti Kelten
25. 04. 2012 23.01
-1
ali politiki uspešnemu in resnično zainteresiranemu reševanju gospodarstva - ne pa linčanju ljudi! rezultat je vsesplošna agresija in favšija do vseh, ki zaslužijo več od tistih, ki so tako retardirani
zoobkozob
25. 04. 2012 07.21
+3
če kdo koga žali,je to sindikat,ki ni z ničemer zadovoljen,naj gredo že enkrat delat,po teh pogajanjih si ne zaslužijo niti minimalno plačo
Kelti Kelten
25. 04. 2012 23.01
-1
ja itak prov imaš, škoda da ne rešuješ ti gospodarstva!
BETTY70382
25. 04. 2012 06.56
+7
Kdo obtožuje javne uslužbence?.Tisti človek, ki ni nikdar rabil zdravniške pomoči, nima otrok, za katere bi rabil varstvo in izobraževanje, nikdar ne rabi upravnih storitev, je mišljenja, da ne rabimo varuhov reda itd... Ali se zavedate, da vsak javni uslužbenec svojo plačo vrača delno nazaj v proračun, še večji del pa v gospodarstvo. S svojo plačo kupuje dobrine in storitve gospodarstva, torej pomaga posredno živeti tudi gospodarstvu. Če ne bi bilo teh potrošnikov oziroma, če jih bo manj, se bo tudi gospodarstvu slabše pisalo....
tantadruj1
25. 04. 2012 07.02
+0
dej no. kdor ne rabi zdravstvenih storitev, je pač zdrav. na ŠKODO zdravstva. tako da... upravne storitve so vsiljene vsem. nihče ne rabi osebno zaradi sebe. niti potni list. to dela sistem. če ne bi bili zaposleni v državnih firmah, bi se pač morali znajti, kot vsi ostali. tudi to je sistem. in podrlo se je najprej gospodarstvo in zato so zdaj težave. dajmo vse privat, pa bomo hitro vidli, kako je ko ni PAVŠAL samoumeven, ker ga je preveč. pol se ga pa še mal pokrade, če si bl visoko. :D
ajnajs
25. 04. 2012 08.21
-1
Vse te storitve rabimo eni več, drugi manj, vendar roko na srce gospodarstvo trpi že nekaj let, javna uprava nič, še povečalo se je število zaposlenih. O učiteljih imam svoje mnenje glede na to da imam 5 otrok in da sem spoznala učitelje z dušo in taka da jim mine 4 ure in gredo domov "delat pripravo" za drug dan, kot že nekaj let isto snov. Če so počasni pri jemanju snovi, jim nak oncu zmanjka časa za tiste ki so med oceno in vzamejo Delovi zvezek in ga ocenijo, seveda so ocena na dol, ke DZ rešuješ ko jemlješ snov, ko se učiš ti je marsikaj jasno. Če bi taka učiteljica ostala po pouku dodatno uro in tiste ki bi hoteli popraviti oceno vprašala bi rekla da je taprava. pa da ne govorimo o šolah v naravi. Vsako leto je organizirana, potem pa poslušamo kako je naporno,....
nixion
25. 04. 2012 10.33
+0
tantadruj1 zakaj si se potem cepil ko si bil otrok?? sej si bil navsezadnje zdrav.
wizeman
25. 04. 2012 14.00
+1
ajnajs, zakaj torej nisi šel za učitelja, če je to tako lagodno delo?
Kelti Kelten
25. 04. 2012 23.04
-1
betty, res je vse to!!! nikoli si ne bi mislil, da so povprečni ljudje - taki, ki večinoma pišejo tukaj gor, tako slepi, da ne vidijo dlje od svojega nosu in tako neumni, da ne razumejo prave narave nastale krize in preprosto blebetajo tako, kot se jim zazdi tisti trenutek pod vplivom večinskega mnenja, ki je itak podn
mototurist
26. 04. 2012 00.05
+1
wizeman zakaj pa ne gredo učitelji za tekoč trak,ali zidat na mraz oz.kaj podobnegače je poučevanje tako naporno.fleten poslušaš ropotanje 8ur ali pa si fino umazan,ali pa te prijetno boli hrbet in podobno.drugače pa mislim da bi ti raje poučeval za 500eur,kot pa delal za 1000.ne verjameš?poskusi samo en mesec ob nabiti normi potem pa otresaj!
Huey
10. 05. 2012 17.38
+1
Bety, javni uslužbenci se osem ur praskate po genitalijah, surfate po netu in iščete načine, kako bi šiht hitreje minil. A ti napopam linke forumov ki to dokazujejo? Škoda ker se ne najde en pošten raziskovalni novinar, da to parazitstvo mal preveri!
tantadruj1
25. 04. 2012 06.51
-3
jaz več res ne vem. ali je težava denar. ali kakovost, ker en dan so na udaru plače, pol se cukajo ali je 22 ali 25 učencev v razredu... razlika res. in tako... vsi pogajalci in vlada, pa dobiva plače. učitelji tudi. res mešanje megle.
hanoveranec
25. 04. 2012 00.24
-1
Kva, a ta res nima za frizerja..... lol
Buena Vita
24. 04. 2012 23.41
+7
NEHAJTE UČITELJI IN RAVNATELJI LAGATI IN LAŽOVATI,DOVOLJ IMAMO VSEGA PRED KOLIKO LET JE BILO V SLOVENIJI CELIH ŠEST TISOČ OTROK VEČ KOT DANES,A OTROK JE TOLIKO MANJ,UČITELJEV PA VEDNO VEČ,SPRENEVEDENJA PASTUKRAT PREVEČ
davison20
25. 04. 2012 06.45
+6
Buena Vita, po pisanju codeč ti šola ni ležala najbolj:))
Shooter82
25. 04. 2012 08.25
+5
Se strinjam davison20 glede Buena Vite. Če je že sedaj tako slabo znanje pri nekaterih, kaj šele bo.
Kelti Kelten
25. 04. 2012 23.06
uf, še en otrok z ulice, ki sovraži šolo! @buena vita
lotmerzanec
24. 04. 2012 23.21
+6
Boste videli,da Štrukelj nebi bil zadovolen niti,če bi jim plačo dvignili! To se dela zato,da bi vlada odstopila in bi prišla na oblast levica,ki bi zopet veselo jemala kredite dokončala Stožice potem pa odstopila ter krivdo obesila JJ tako kod je navajena! Še dobro,da imamo Bruselj,ki bo naredil red, nam v gospodarstvu ne morejo vzeti dosti saj smo po večini na zajamčenem dohodku! Takrat boste videli kakšen fris bop naredil Štrukelj!!
zoobkozob
25. 04. 2012 07.22
-1
Shooter82
25. 04. 2012 08.26
+5
Malo si poglej kdo je vzel največ kreditov in kdaj. Takrat ko je bila gospodarska rast so se največ najemali krediti, ki so potem šli za razne tajkune in tako dalje. In vse to v času Janševe vlade. Vse lahko preverite.
Kelti Kelten
25. 04. 2012 23.07
kako eni blebetajo ne da bi sploh karkoli vedeli o naših dogajanjih! kr neki - flancanje (za lotmerzanca)
rhana
24. 04. 2012 23.04
+24
"Ne primerjat let, ko si ti hodil v šolo in zdajšnjih. Če bi kdaj delal v šoli, bi videl o čem je govora. Otroci so predeljeni s posebnimi potrebami ( en ma gibalne ovire, drugi govorne, tretji je hiperaktivc, četrti dislektik, par ciganov, pa si tam)- včasih so šli taki v posebno šolo, danes pa STARŠI tega ne dovolijo. Če dodamo še neposlušnost in nespoštovanje učiteljev, pa uči 30 učencev. Porabiš pol ure, da otroke ukrotiš in vzgojiš (KAR NAJ BI BILA NALOGA STARŠEV; KI SVOJE OTROKE PREVEČ ZAGOVRJAJO). Če sem jaz prišla domov s podpismo, sem dubla batine, zdaj pridejo starši v šolo in težijo učitelju. Potem pa imej avtoriteto. Da ne govorim, da moraš seveda za vsak ukrep spisat vse živo. Ni avtonomije učiteljev. In niso krivi za neznanje. Vsa pravila, učbenike in znanje opredeljujejo tisti, ki nimajo pojma o šolstvu, pedagogiki (ministri in razne založbe, ki služijo na nas)... Zato pa smo tam kjer smo. Učitelj se ukvarja s papirologijo namesto z vsebino. Da ne govorim o ocenah. Kmalu jih bodo starši kar sami začeli pisat, smo že tako daleč. Mi gre tudi na bruhanje ta 9letka, kjer so otroci cele dneve v šoli, potem pa še s starši doma sedijo, da lahko naredijo nalogo za 4. razred. In kdo je bil za tak sistem? VLADA! Imamo tudi bistveno več vsebin in predmetov kot drugje po Evropi, pa vse skupaj nič pametenga. Otroci se učijo preveč podatkov, potem pa pridemo do tega, da ne znajo osnovnih stvari (brati, pisati, računati). O TEM BI LAHKO RAZMISLILI! ne pa o nekih normativih ..." TOČNO TAKO!
silce
24. 04. 2012 23.19
+25
nisem v javnem sektorju,ampak vsem stersem polagam v razmislek:ce se ne strinjate z uciteljem,tega ne debatirajte pred otrokom in ne dajajte jim potuh,saj s tem pljuvate v lastno skledo.
Principat
25. 04. 2012 05.21
-13
rhana ---- ; vse kar si naštela je plod učiteljskih domišljij , da sami sebi delo delajo in to kar imate danes napram gospodarstva je bilo doseženo z IZSILJEVANJI , težko je bundo slečt, mi že dolgo nosimo vetrovke in na račun JU tudi zmrzujemo
BETTY70382
25. 04. 2012 06.51
+4
Haloooooooooo! "vglavo"...vsevprek obtožuješ JU. Torej si človek, ki ni nikdar rabil zdravniške pomoči, nima otrok, za katere bi rabil varstvo in izobraževanje itd... Ali se zavedaš, da vsak javni uslužbenec svojo plačo vrača delno nazaj v proračun, še večji del pa v gospodarstvo. S svojo plačo kupuje dobrine in storitve gospodarstva, torej pomaga posredno živeti tudi tebi. Če ne bi bilo teh potrošnikov oziroma, če jih bo manj, se bo tudi gospodarstvu slabše pisalo....
zoobkozob
25. 04. 2012 07.24
+0
saj ne plačuje nazaj samo javni uslužbenec,tudi tisti ki delamo v gospodarstvu za 500 evr
CyChick85
25. 04. 2012 07.31
-3
mal vsi pozabljate, da vsi tisti otroci z učnimi ali drugimi težavami dobijo individualno pomoč...teh je pa danes zelloo veliko, tudi takih ki so problematični in bi rabli sam mal bol trdo vzgojo. To povprečje v razredu in normativi je res kr neki in se strinjam kot učiteljica, da bi te normative bilo potrebno uredit. ne pa da imaš po 17 otrok v učilnici...haloo. Se spomnim, ko je bilo nas po 32 in nismo nič bolj trpeli. Tako da ne vem kaj je tem sindikatom, sam utrujajo...
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.38
+8
o faaajni komentarji, spet klanje na klanje! kaj je slovenija res tako polna negativizma??? le redke svetle izjeme vidite in razumete, kaj se pravzaprav dejansko dogaja. v prihodnosti pa še teh izjem ne bo več, ker nivo, ki se razpreda med ljudmi vsak dan bolj, prerašča v nekontrolirani negativizem in ostale bolane značilnosti. nobeden se pa ne vpraša, kako bo preživel on sam čez 5 ali 10 let in kako bodo živeli njegovi otroci - še manj, v kakšne šole bodo hodili!! vsak drugi komentar od treh je naravnan v poudarjanje tega, kako revni st tisti, ki delate izven JS. vam bo torej šola, ki bo postala izključno privilegij bogatih, bolj všeč in učitelji, ki bodo delali v takih masovnih šolah za mizerne mezde, bodo potem bolj cenjeni? boste na svoje stroške vozili otroke daleč vstran, ko bodo ukinili podružnice šol??? ko se bo uvedla centralizirana regulativa odločanja o temu, koliko otrok se lahko vpiše v eno šolo - višek pa bo moral drugam??? VSE to in še mnogo več je bilo zajetih v novih normativih zato ne presojajte nekaj, o čemer NIMATE POJMA in ne pljuvajte po Štruklju in podobnih, ki dejansko branijo socialno pravično državo in ki jim ni vseeno za to, da bo s temi reformami MOČNO PADLA KVALITETA IZOBRAŽEVANJA IN TUDI DOSTOPNOST!!! JE KDO IZPOSTAVIL TUDI UKREPE V VRTCIH?? UKREPE NADOMESTIL ZA PORODNIŠKE IN CELE VRSTE UKREPOV??? NE, NISTE, SAMO KOLJETE PO LJUDEH, KI SO SE POSTAVILI NA STRAN REVNIH IN STRAN MNOŽIC!!! torej se za vami ki ste tako polni negativizma, skrivate PETIČNI BOGATINI KI VAM JE VŠEČ, DA JE REVNIH VSAK DAN VEČ!!! ! GROZNO :(((
Jakce
24. 04. 2012 22.49
+3
Ne naj te popravim, to je slovenska foušarija. Če imam jaz 500€ pa tudi drugi ne bo imel 1000, čeprav je npr študiral in se matral, medtem ko sem jaz žural :)
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.51
+1
FAVŠIJA IN NEUMNOST! - se strinjam!! favšnim in neumnim pa ni težko vladati: če jim vzameš igračke, NORIJO KOT MAJHNI OTROCI IN SE PRASKAJO, GRIZEJO, TEPEJO, DRUGIM UNIČIJO NJIHOVE- BOLJŠE IGRAČKE.. zrcalo tega, kar se dogaja prav tukaj pri teh komentarjih.
erjauc
24. 04. 2012 23.43
-1
NORIJO KOT MAJHNI OTROCI A so tebi vzeli igračko (%plače), sodeč po zgornjem komentarju, že
thhomas
24. 04. 2012 23.43
+2
Kelti pa vsaj vidimo kdo vendar joče. Učitelji in nekatere druge cvetke v javnem sektorju so kot majhni razvajeni otroci, ko se jim vzame liziko. Dojemite enkrat, da ne morete biti neka posebna razvajena in zaščitena kasta. Zato pa je nujno zlato pravilo. Ko bo gospodarstv cvetelo bo več tudi za vas in obratno.
thhomas
25. 04. 2012 00.05
+3
Kelti in še to: Praviš, da ste se postavili na stran revnih. Lepo te prosim ne govori neumnosti. Jz sem usmerjen skrajno levo in socialno in ravno ta vlada ne posega in jemlje tistim, ki imajo najmanj- za razliko od prejšnje kvazi levice, ki pravi, da je socialna ampak je zdaleč od tega. Zato prosim ne omenjajte revnih in si vsi skupaj nalijmo čistega vina in povejmo, da se vam gre le, da ohranite sebi nadpovrečen standard, ki si ga ne zaslužite.
nixion
25. 04. 2012 00.07
+3
thhomas najprej se vprašaj kaj so sploh normativi in standardi v šoli in kaj pomeni jih spreminjat, kakšne posledice prinaša to za sabo. me zanima kdo bo jokal, ko bodo otroci deležni slabše kakovosti izobraževanja. in seveda, ko se bo to zgodilo, bomo ravno tako učitelji krivi! prepričana sem, da se da sprejet zlato pravilo, ne da bi se posegalo v normative. in ne želimo biti razvajena in zaščitena kasta, ampak spoštovana kasta. ker zadnje dni (oz. že leta in leta) se samo pljuva po učiteljih. krivi smo ker so vaši otroci nevzgojeni (ampak sami jih niste pripravljeni vzgajat), krivi smo za recesijo, krivi smo za to in ono in še bi lahko naštevali. deležni smo takega poniževanja kot ga nihče drug ni. in ob tem se še pričakuje od nas, da bomo tiho.
Kelti Kelten
25. 04. 2012 22.57
nixon, bravo! ostalo pa: no comment, ker če bi se tule gor vrtelo več ljudi iz JU, bi prevladalo povsem drugačno mnenje!
SimonaHamer
24. 04. 2012 22.35
+1
BARBARA Spomni se Barbara kar naprej je deževalo na Brest tisti dan in ti si šla nasmejana razigrana pokapana oprana po dežju spomni se Barbara kar naprej je deževalo na Brest in srečal sem te na Siamski cesti smejala si se tudi jaz sem se smejal spomni se Barbara nisem te poznal nisi me poznala spomni se spomni se kdaj na tisti dan ne pozabi ga pod obokom je vedril mlad fant in zaklical je tvoje ime Barbara in stekla si k njemu po dežju pokapljana nasmejana razigrana in se mu vrgla okrog vratu spomni se tega Barbara in naj te ne jezi če ti rečem ti ti pravim vsem ki jih imam rad čeprav sem jih le enkrat videl ti pravim vsem ki se imajo radi čeprav jih ne poznam spomni se Barbara ne pozabi ga tega modrega in srečnega dežja na tvojem srečnem obrazu nad tem srečnim mestom tega dežja nad morjem nad orožarno nad ladjo pred Brestom o Barbara vojna je velika svinjarija kaj je s tabo zdaj ko z neba se zliva jeklo ogenj kri in kaj je z njim ki te ljubeče je objel je mrtev pogrešan je preživel o Barbara kar naprej dežuje na Brest kot je deževalo takrat a zdaj je drugače povsod same ruševine zdaj pada dež gorja in bolečine niti več ne lije jeklo ogenj kri le oblaki se podijo in crkajo kot psi kot psi ki jih jemlje hudič in jih nese voda mimo mesta in bojo zgnili daleč daleč daleč stran od Bresta od katerega ni ostalo nič. Jacques Prévert (Prevod: Aleš Berger)
Katja10
24. 04. 2012 22.35
+2
Vsak pameten pesnik Enkrat napiše pesem O koncu besede O ustvarjalni nemoči O tem, da je tako ali tako če sešteješ Blakea in Bukowskega povedano vse, Kar se je povedati dalo. O izpraznjenih duhovnih prostranstvih. O ujetosti v jezik. O tem, da bi šel rajši gledat poročila, Vendar bi se potem počutil nekoristnega In oropanega smisla. Tole je moja. Ni preveč dobra, Je pa res, da gimnazijskim profesoricam preprečuje, Da bi jo interpretirale na svoj Pesnik-je-že-nameraval-na-nek-svoj-način-z-besedo-pomagati-izgubljenemu-narodu Način. Ni. Pesnik si je samo želel, da bi lahko povedal kaj resničnega, Ker so mu rekli, da ga bo resnica osvobodila; Pa mu ne gre preveč dobro od rok; Stari sitni akademiki postavljajo koncentracijska taborišča Za njegove poceni pozlačene židovske misli, Moderen bi moral biti že kakšnih deset let nazaj, Zdaj bi moral počasi iskati vrata iz postmoderne. Pa jih ne. Nasloni se na okensko polico in gleda, Koliko voznikov se drži prometnih predpisov. (Katja Perat: Kaj dela pesnik pozno popoldne na delovni dan)
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 04. 2012 22.10
-8
Šola itak nima prihodnosti, treba vse ne strokovne šole ukinit in učitelje poslati na prisilno delo na obnavljanje železnic
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.29
+2
zelooo brihtno - torej si želiš imeti v prihodnosti nepismene in neumne ljudi, ki jim bo še lažje vladati in ki bodo pripravljeni ker ne bodo imeli poklica, delati za 300 eurov popolnoma vse, kar jim bodo ukazovali njihovi šefi? kul tako, ni kaj in hvala!
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 04. 2012 22.35
+0
ahahaha sola je vir informacij za služenje sistemu a pamet je nekaj s čimer se rodiš in lenoba je močnejša od vseh omenjenih tako da zaveži z moralo
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.44
+1
KAKO PAMETNO - ŠE BOLJ KOT ZGORAJ!! po tvojem mnenju smo se torej rodili s knjigo v roki in doktoratom v žepu zaveži pa ti, ker si tudi ti produkt izobraževanja - aja, ti si med tistimi, ki ste se naučili pisati že ob spočetju v maternici
wonn
24. 04. 2012 23.13
+1
kdo pa je spravil svet v recesijo -delavec ali visoko šolani ????!!!!???Mislim ,da vsi vemo odgovor!!!
nixion
24. 04. 2012 23.19
+3
g. Trepanator mislim, da ko je višja sila delila ljudem pamet, si ti nekje izostal...
tara35
24. 04. 2012 21.30
+6
Pa kaj bi ti šolniki sploh radi??! Govorijo o nekih standardih, normativih, kakovostih izobraževenja, v resnici pa si želijo le še naprej takšno uživaško delo, ki ga pičijo že nekaj let ... Šolstvo so zafurali že doooolgo nazaj, glede na to, da mi je bilo v 'čast' delati v nekaj mesecev v srednji šoli in sem lahko spoznala, da dijaki v 3. letniku ne znajo brati, kaj šele seštevati, da o kakšnih zahtevnih miselnih procesih sploh ne govorim, in ti je po ovinkih rečeno, da vsi morajo prilesti naprej. Kdo bi pa se branil službe, kjer vsako leto znižujejo kriterije uspešnosti in so kar naenkrat vsi učenci pravi fenomeni, učitelji pa veleumi, ker jim takšni dosežki uspevajo. Vlada jim samo naj uvede kakšen nepričakovan nadzor nad poklicno maturo, kjer je prava anarhija in izkrivljeni rezultati, kjer dosegajo učenci fenomenalne rezultate samo za statistiko, ker to popravljajo učitelji znotraj šole, če bi pa nekdo preveril, pa do teh rezultatov nikakor ne bi prišel! Res mi gre že rahlo na bruhanje njihovo preseravanje. Delat naj se spravijo in naj tako kot vsi ostali na koncu leta pokažejo neke rezultate in dosežke in naj bodo plačani za njih - bo večina (pozor: ne vsi) na minimalcu!
Shooter82
24. 04. 2012 21.42
+12
Draga smrklja, učitelji ne določajo kaj je potrebno otroke naučiti ampak to urejajo na ministrstvu, kjer pa znižujejo kriteriji z namenom, da naredijo takšne pohlevne ovce kot si ti, ki jim bodo samo kimali in jih ubogali na ukaz.
tara35
24. 04. 2012 21.48
+0
če učitelj ne nauči otrok brati in računati, ne vmešavati ministrstva, ker to ni njegova naloga! Kriteriji pa se znižujejo na podlagi dosežkov otrok, kar spet ni nič kaj ni v rokah ministrstva!Sploh ne mislim, da dela vlada vse v redu, samo se pa lahko šolniki malo zamislijo nad zadnjimi dnevi, kaj govorijo in kaj počnejo na drugi strani!
Kelti Kelten
24. 04. 2012 21.53
+0
smrketa: v 3 mesecih bi ti vsekakor zmogla naučiti tretje letnike abecede - ali ti je bilo tudi to nedosegljivo?
Mr.JanHara
24. 04. 2012 21.55
+7
Ne me basat! V tretji razred nosijo otroci s seboj igrače in večino pouka presedijo na tlek ko se igrajo!
Mr.JanHara
24. 04. 2012 21.56
+6
Mi smo pri 50 v enem razredu v tretjem obvladali poštevanko kot Očenaš!
Shooter82
24. 04. 2012 22.00
+0
To je sedanji 4. razred. Ne poveš pa, da si bil v tretjem razredu star že 18 let ;). .
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.02
+4
v 50 se današnji otroci še niso rodili in v 50 ni bilo računalnikov - kako bolane primerjave!!! torej so UČITELJI uvedli takšne metode v devetletki??? kdo kroji podobo šolstva??? VLADA!!!!
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.04
+13
v 50 so učitelji tudi tepli otroke s palico in delili klofute - zato pa ste znali kot očenaš!
botjabotja
24. 04. 2012 21.02
+15
Niso problem sindikati ampak njihovi voditelji!
sanje2211
24. 04. 2012 22.18
+0
ni problem vlada, ampak ljudje v njej :)))))))
NotMe
24. 04. 2012 20.48
+11
Ne mi govort, da profesorji niso sposobni obvladovat še dveh črvičkov več v razredu! V 80. nas je bilo 33 v razredu, pa sem pri 28-ih magistriral, danes jih je 28 pa pri 33-ih še študirajo!
Kelti Kelten
24. 04. 2012 21.55
-2
v 80-ih smo bili še Jugoslavija brez demokracije!! kaj je EU in reforme iz bruslja se nam takrat še niti ni sanjalo, ko pa so naši predniki živeli pred 20.000 leti, je bila ledena doba!
nixion
24. 04. 2012 22.07
+4
v 80. nas starši niso razvajali, danes je to običajna praksa. učit takrat 33 otrok ni bil problem. danes v šoli ne poučuješ več, ampak krotiš 28 razvajenih mulcev. verjemi, tista +2 lahko naredita veliko razlike.
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.16
+0
nixon: res je! seveda dotični vpleteni - starši, ki imajo take otroke, tega ne slišijo ali berejo radi in najlažje je valiti krivdo pač na grešne kozle - učitelje med tem ko svojega praga ne pometejo tako kot bi ga bilo potrebno
silce
24. 04. 2012 22.19
+3
nixion,se strinjam.otroci so v teh casih razvajeni.kriv pa je sistem in plastika,ki je nadomestilo starsev.in seveda tudi evropski delavni urniki.
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.24
+2
in sedaj se polovica slovenije klanja za nameček še evropskim reformam: negativizem pa usmerjajo na drugo opozicijsko stran, namesto da bi pogledali resnici v oči in jo videli tako, kot je!!
Matej Erjavec 1
24. 04. 2012 22.40
+10
Ne primerjat let, ko si ti hodil v šolo in zdajšnjih. Če bi kdaj delal v šoli, bi videl o čem je govora. Otroci so predeljeni s posebnimi potrebami ( en ma gibalne ovire, drugi govorne, tretji je hiperaktivc, četrti dislektik, par ciganov, pa si tam)- včasih so šli taki v posebno šolo, danes pa STARŠI tega ne dovolijo. Če dodamo še neposlušnost in nespoštovanje učiteljev, pa uči 30 učencev. Porabiš pol ure, da otroke ukrotiš in vzgojiš (KAR NAJ BI BILA NALOGA STARŠEV; KI SVOJE OTROKE PREVEČ ZAGOVRJAJO). Če sem jaz prišla domov s podpismo, sem dubla batine, zdaj pridejo starši v šolo in težijo učitelju. Potem pa imej avtoriteto. Da ne govorim, da moraš seveda za vsak ukrep spisat vse živo. Ni avtonomije učiteljev. In niso krivi za neznanje. Vsa pravila, učbenike in znanje opredeljujejo tisti, ki nimajo pojma o šolstvu, pedagogiki (ministri in razne založbe, ki služijo na nas)... Zato pa smo tam kjer smo. Učitelj se ukvarja s papirologijo namesto z vsebino. Da ne govorim o ocenah. Kmalu jih bodo starši kar sami začeli pisat, smo že tako daleč. Mi gre tudi na bruhanje ta 9letka, kjer so otroci cele dneve v šoli, potem pa še s starši doma sedijo, da lahko naredijo nalogo za 4. razred. In kdo je bil za tak sistem? VLADA! Imamo tudi bistveno več vsebin in predmetov kot drugje po Evropi, pa vse skupaj nič pametenga. Otroci se učijo preveč podatkov, potem pa pridemo do tega, da ne znajo osnovnih stvari (brati, pisati, računati). O TEM BI LAHKO RAZMISLILI! ne pa o nekih normativih ...
Kelti Kelten
24. 04. 2012 22.48
+7
šolniki NIKOLI niso sami izbirali sistema, v katerem delajo - vsi zakoni in reforme so sprejeti s strani VLADE!! strinjam se, milchi :) primer: če uspejo te najnovejše reforme, bodo UČITELJI MORALI DELATI TAKO KOT BO PO NOVEM NAPISANO!! in kdo bo čez 5, 10 let ali še prej valil krivdo ZA ŠE VEČJI KAOS V ŠOLSTVU NA VLADO??? nobeden!!!! KDO BO VALIL KRIVDO NA UČITELJE???? VSI!!!!!!!!!!!!!
nixion
24. 04. 2012 23.16
+1
jst pravim samo eno: ne pametuj o učiteljskem poklicu, če sam nisi nikoli poučeval. ko pa boš poučeval me pokliči in tem bom vprašala "no, a še vedno misliš, da tista dva črvička več v razredu ne delata razlike?"
NotMe
25. 04. 2012 06.47
+2
Še vedno! Spomnim se razlik na predmetni stopnji, pri nekaterih predmetih je bil kraval, pri drugih smo sedeli kot nalimani, vsi, od piflarjev do pretepačev. Pa nas ni tepel noben učitelj, nekateri so znali uveljaviti avtoriteto, drugi ne. Večino razgrajačev je volja minila po prvih kontrolkah, so kasirali dva, tri šute in to je bilo to. Eni smo šli dalje na faks, drugi so šli na mehanično, tretji so zabluzili. In prav je tako! Danes se šenkuje ocene in na faks leze vsak, ki je imel 2. Treba je zaostrit kriterije, poenostavit sistem in sklestit učni načrt nepotrebne šare, pa jih bo komot 30!
antonino
24. 04. 2012 20.46
-9
Janša, pri meni in še marsikom si izgubil točke. Kaj nimaš svoje besede - toliko si obljubljal o zmanjševanju JS, na koncu boš pa štruklju še plačo povečal - poglej si grčijo,italijo,španijo - tam vlada nekaj sprejme in spelje - pri nas pa ste že vse svoje besede pojedli - vlade brez j*jc ne rabimo
botjabotja
24. 04. 2012 21.03
+3
Kelti Kelten
24. 04. 2012 21.56
+1
v grčiji so penzije 5000 eurov - upam, da mu bo vsaj to uspelo speljati, kajne?
nixion
24. 04. 2012 22.18
+4
šele danes je Janša zgubil točke pri tebi...? :)
9794106
24. 04. 2012 20.41
+12
Pa kaj sploh hoče ta Štrukelj??? A ni pred dvema dnevoma ne veliko propagiral, da niso sporne plače, ampak novi normativi.. Kaj zdaj pa so spet sporne plače in ne normativi?? Saj ga bodo zrihtali - zlepa ali zgrda.....samo kaj, ko jih bo on odnesel najbolje, z razliko od njegovih članov!
Kelti Kelten
24. 04. 2012 21.57
+2
štajerka: si natančno pregledala, kaj so poleg števila učencev še predvideli ti normativi??? kaj govoriš, če pojma nimaš!!
hanoveranec
25. 04. 2012 00.34
+0