Slovenija

PS: Ambrožič, odstopi!

Ljubljana, 31. 07. 2012 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Svet Pozitivne Slovenije Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoji magistrski nalogi prepisal večino tuje diplome, poziva k odstopu s poslanske funkcije. Če tega ne bo storil, bo svet predlagal, da ga izključijo iz stranke. Rektor Pejovnik pa sporoča, da bodo vse slovenske diplome, magisterije in doktorate računalniško preverili.

Ambrožič vse očitke zanika.
Ambrožič vse očitke zanika. FOTO: Državni zbor

Svet Pozitivne Slovenije Boruta Ambrožiča, ki naj bi v svoji magistrski nalogi prepisal večino tuje diplome, poziva k odstopu s poslanske funkcije. Če Ambrožič tega ne bo storil, bo svet predlagal izvršnemu odboru, da ga izključijo iz stranke, je povedal predsednik sveta Pozitivne Slovenije Vasja Butina.

Člani sveta stranke so bili danes soglasni, da ne odobravajo ravnanja Ambrožiča glede uporabe istovetnega besedila iz tuje diplomske naloge v njegovem magisteriju, je pojasnil Butina.

Pri tem po njegovih besedah niso pomembni odstotki prepisanega, temveč je "dejstvo, da so prepisani celi odstavki, cela besedila in tudi po več strani". "To ni skladno z vrednotami stranke Pozitivna Slovenija, njenim statutom in programom, v katerem se zavzemamo za pravno državo," je še dejal.

Svet je tako Ambrožiča pozval, naj še enkrat razmisli in odstopi s funkcije poslanca, s čemer so soglašali vsi razen enega člana sveta, ki je bil vzdržan. Če Ambrožič ne bo odstopil s funkcije, bo v skladu s statutom o izključitvi poslanca iz stranke odločal izvršni odbor. Ta bo po ocenah Butine zasedal v roku enega meseca. Ambrožič je sicer po besedah Butine še dejal, da bo s stranko sodeloval tudi kot nepovezanih poslanec.

Kaj jim je odgovoril Ambrožič?

Ambrožič je po seji sveta ponovil, da bo očitno v DZ deloval kot nepovezani poslanec. Z drugima dvema nepovezanima poslancema Ivanom Vogrinom in Ivanom Simčičem se ne namerava povezati v poslansko skupino. "Ta kombinacija se mi ne zdi verjetna, in sicer že zato, ker smo s poslanskima kolegoma bili na povsem drugačen način osamljeni," je dejal.

Ob tem je poudaril, da programske usmeritve, ki jih zastopa Pozitivna Slovenija, še vedno ostajajo prioriteta v njegovem političnem delovanju. Glasoval bo, pravi, po svoji vesti in po svojem političnem prepričanju, ki je bilo "vedno pozitivno naravnano". Na vprašanje, ali popolnoma izključuje možnost, da bi se v prihodnje včlanil v kakšno drugo stranko, pa po njegovih besedah "težko odgovarja".

Ambrožič je zatrdil, da so bili njegovi pogovori s stranko korektni. S predsednikom stranke Zoranom Jankovićem je govoril v petek, je pojasnil poslanec, ki zanika, da bi v stranki pritiskali nanj.

Na njegovem mestu bi ga sicer lahko nadomestila Alenka Lampe, so poročali v informativni oddaji 24UR.

Pravna fakulteta se je lotila primera

Prepričan pa je, da je vse glede očitkov o prepisovanju v njegovi magistrski nalogi nedorečeno in prenapihnjeno, prav tako prejudicirano. "Odločitev je bilo treba sprejeti, še preden je o tem odločal relevantni organ, in sicer pravna fakulteta v Mariboru," je dejal. Pravna fakulteta naj bi sicer danes prejela vse gradivo v zvezi z Ambrožičem in se lotila primera.

Na vprašanje, kakšna so njegova pričakovanja glede odločitve izvršnega odbora, je Ambrožič ponovil, da "nima kristalne krogle, da bi napovedoval prihodnost", a da se bodo verjetno odločili, da ga izključijo iz stranke. Kot je dejal, je že v ponedeljek "doživel ognjeni krst na novinarski konferenci, na kateri je bil sam naproti silnim močem medijev".

Borut Ambrožič
Borut Ambrožič FOTO: POP TV

'Ambrožič se je narobe odločil'

V podobnem položaju se je v tem mandatu že znašel Ivan Simčič, ki je po očitkih o ponarejenem srednješolskem spričevalu moral zapustiti poslansko skupine DeSUS in ostal nepovezani poslanec. Kot nepovezani poslanec trenutno deluje tudi nekdanji poslanec DL Ivan Vogrin, vendar ta zaradi očitkov o dolgovih njegovega podjetja.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer obžaluje poslančevo odločitev in upa, da jo bo še enkrat pretehtal. Po njegovem mnenju se je namreč odločil narobe, saj "bi v takih primerih lahko z odstopom razbremenil DZ, poslance in stranko".

Spomnil je, da bo PS imela verjetno enega poslanca manj, vendar če bo potrebno, bodo "delo pač nadaljevali s 27 poslanci". Po njegovih besedah bo poslanska skupina Ambrožiču na svoji prvi naslednji redni seji pojasnila, da ni več njihov član.

Möderndorfer je prepričan, da je stranka danes jasno sporočila, da ne glede na to, da odločitev lahko pomeni tudi drugačna razmerja v DZ, ne bodo trgovali s poslanskimi glasovi zgolj zato, da bi lahko imeli večino v DZ. Tudi ostali poslanci, ki se soočajo s podobnimi očitki, se morajo po prepričanju Möderndorferja zamisliti. Teh je preveč, je ocenil in še dodal, da je čas, da tudi drugi glede tega kaj ukrenejo.

Kaj očitajo Ambrožiču?

Ambrožič naj bi v svojem magisteriju prepisal večino tuje diplome, ne da bi jo navedel kot vir. Analiza, ki jo je s posebnim programom opravila mariborska fakulteta za računalništvo, je pokazala, da je v poslančev magisterij skoraj v celoti vdelana diploma študentke ljubljanske ekonomske fakultete iz leta 2002. A Ambrožič poudarja, da je magistrsko delo njegovo avtorsko delo in ne plagiat. Po njegovih besedah mu je Milan Ojstršek s fakultete za računalništvo potrdil, da omenjeni računalniški program zgolj primerja besedila in ne ugotavlja plagiatorstva. O plagiatorstvu morajo po besedah Ambrožiča odločati strokovnjaki, ki se spoznajo na obravnavano tematiko.

Vse slovenske diplome, magisteriji in doktorati gredo v računalniško obdelavo. Rektor prepisovalcem sporoča, naj jih bo kar strah.

Rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik je za informativno oddajo Svet na Kanalu A dejal, da je univerza vedno in v vsakem primeru nakazala, da ne bo dopuščala nikakršnih postopkov, ki ne bi bili plod lastnega, trdega in kakovostnega dela. "Kaj pa počnejo drugi, pa naj se vprašajo predvsem sami,'' je kritično dodal. Poudaril je, da so se na vseh slovenskih univerzah dogovorili, da bodo digitalizirali vsa diplomska, magistrska in doktorska dela. To bo omogočilo preglede vseh dosedanjih del. "Lahko kar takoj povem – tisti, ki so prepisovali, naj jih bo kar strah,'' je zaključil.

Minister za šolstvo Žiga Turk pa je dejal, da se strinja, da je treba v Sloveniji povišati marsikateri etični in moralni standard. Prav tako bi morali biti bolj zavezani resnici in resnicoljubnosti, ob tem pa je minister dodal, da smo družba, ki preveč stvari tolerira.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bebo3
05. 08. 2012 20.47
+1
Ambrožič govori resnico! On ni nič prepisoval! Dejstvo je, da je diplomo kupil in on osebno ni nič prepisoval! Če pa so drugi, ki so mu diplomo naredili prepisovali, pa to ni njegov problem. Tako je to. Isto kot Simčič. On ni ponaredil diplome. Seveda jo ni, kupil jo je, ponarejeno. Torej naj odgovarja tisti, ki jo je ponaredil. Tako je to pri nas. Sramota.
Mateja Žgajnar 1
05. 08. 2012 18.26
- najbrž problem  ni enostaven, kakovost zaključnih študijskih del je dela strokovnega razvoja posameznika, s skrajševanjem študija in nevključenostjo v navezan praktični proces je lahko še slabše- specifične znastvene panoge ustvarjajo enoten besedni zaklad, podobno strukturiranje informacij, kjer ni izrazitih teoretični zaključkov in zahtevnega-nerazumljivega jezika je to še veliko težje- študent se za neko vsebino odloča po osebnem preudarku, če začuti, da je nekje prisoten velik primanjkljaj, bo vsebina diplomske naloge gotovo vezana predvsem na povzemanja, oblikovanje in formiranje razumljive strukture ter kasnejša analitična dodajanja v procesu rasti in strokovnega dela, če je teoretski nivo dovolj velik bo osnova kratka uporaba različnih definicij, in če je  lemogoče osebna aplikacija- pred izrazito potrošniško norijo so imele zaključne študijske naloge izrazit interni značaj, osnova je bila torej pridobitev ustreznega znanja, razvrednotiti neko delo /seveda ob navajanju virov, avtorjev/ je povsem neumestno,v primeru nenavajanja virov, avtorjev seveda ne moremo govoriti o ustrezno pripravljeni zaključni nalogi, o pravi kraji pa seveda govorimo, ko se oseba javno sklicuje na dognanja kot njegova lastna, ali ko ponudi takšno gradivo v trženje, prodajo- pri celotnem procesu, seveda so osebe odgovorne za lastno delo,  /naloga diplomskih nalog je ozaveščenje ustreznega navajanja avtorstva/, vendar pa je nujno opozoriti tudi na delo mentorjev, njihovo usmerjevalno vlogo ter vlogo poznavalca obravnavanega gradiva, ki lahko/opozori slušatelja  na napačno ravnanje, sevead pa zahteva dober odnos tudi veliko časa, ki pa ga žal denar vrednoti drugače-. nihče ni priplavala pameten po župi, strokovnein osebnostne kvalitete pa se gradijo skozi čas v pošteni in pravični igri- le zakaj ne pišem iz zakladov novih, ko slišim nekaj, kar nastalo je včeraj
M3t89
02. 08. 2012 22.39
+1
Če študentje kršimo določena pravila, smo za njih ustrezno kaznovani. Glede na to, da je tukaj govora o plagiatu, je potrebno ukrepati enako kot z nami "navadnimii" - NALOGO ZARVNITI ALI NEGATIVNO OCENITI! Vsekakor se strinjam s tem, da se politike obravnava enako :) Če je pravica, naj bo pravica za vse! LP
leonzupancic
01. 08. 2012 20.39
+3
Prepisal,kradel,goljufal,ponarejal diplome,izpite,dnevnice,potne naloge...itd.,to je stalnica v nasi politiki!!!!Zdej se pa dela bav-bav iz te naloge,cela Slovenija je pokonci!!!!Imamo pa predsednika vlade Janeza Janso ki je obtozen glede patrije,predsednika drzavnega zbora ki je poleg ogromnega nadomestila vlekel se druge prihodke,da o drzavnih firmah sploh ne govorimo kam gre nas denar!!!!!!!Ko pa navaden drzavljan gre delat sezonsko delo(obiranje sadja),mu po koncu dela povedo na csd da ne mores uveljavljat pravic(socialne pomoci)saj naj bi presegli cenzus!!!!!Cestitke vsem ki pridete na poslansko mesto!!Cim vec kreganja,dolgih postopkov,cudnih zakonov...,sej smo se rodili zato da bomo hlapci nesposobnim ljudem ki ste na oblasti!LP
žiga099
01. 08. 2012 11.22
+3
Mene ne zanima gdo iz katere stanke....mene zanima zakaj,vrh uničuje stabilnost države in to že 20 let-mi pa plačujemo za njihove grehe in lopovske navade....????Gdaj boste imeli dovolj,ukradenega???Kje je sedaj tasodnija,ki nas davi za najmanjše prekrške???SAMI POSRANČKI,KI VEDO DA JIM NIČ NE SMEJO-UPAM ,DA BOMO KMALU ZAMENJAL VSE-CELI KRADLJIVI VRH,KI NAM TAKO REČENO KREDEJO PRED OČMI IN ZA NIČ NE ODGOVARJAJO....UPAM,DA SE KMALU NAJDE NEGDO,KOT JE BIL TIP IZ BATMANOVE PREMIERE IN VSTOPI V PARLAMENT...LP
mpk2
01. 08. 2012 11.15
+0
hahahahha: \"VREDNOTE\" STRANKE PS !!!!
Pro75
01. 08. 2012 10.11
+8
Lažnjivi goljuf, naj takoj odstopi , kar pa se (seveda)ne bo zgodilo, kajti takih je ogromno v parlamentu.
RICHard32
01. 08. 2012 10.10
+6
Moja diploma je tudi bila tarča plagiatorstva. Ker mi je bila mentorica oseba iz podjetja, sem en izvod diplome + elektronska oblika dal v knjižnjico podjetja. Zadnjič pa med guglanjem najdem podobno temo diplomskega dela od zaposlene v tem podjetju. Na hitro jo preletim in hiter mi postane domača. Slike, grafi, izračuni so bili moji. Besedila sploh nisem šel gledat. Takoj grem gledat seznam literature in virov. Mene in naslova moje diplomske naloge seveda nikjer ni bilo omenjeno. Razmišljam da bi ukrepal.
comment123
01. 08. 2012 10.10
+7
GOLJUFIVI POSLANCI, VEN IZ PARLAMENTA
nogomet12
01. 08. 2012 10.53
+4
azupac
01. 08. 2012 10.02
+4
pa dajte objavt to diplomo in magisterij, pa da vidmo
hecate
01. 08. 2012 11.35
+1
nej gre en v pravno fakulteto v MB, si izposod to njegovo delo, ga skenira in objav na internetu..zravn pa isto z diplomsko od une od kere nej bi prepisovau - pa se bomo pol sami odločl... ni treba računalnika da pove kok je prepisano in kok ne.
comment123
01. 08. 2012 09.44
+9
Zahtevamo zakon, po katerem bomo lahko odpoklicali goljufive, koruptivne, nesposobne in nedelovne poslance !!!! Zame stranka,ki ne bo počistila in naredila reda ne pride nikoli več v poštev pri katerihkoli volitvah!
otrov
01. 08. 2012 09.43
+1
Za čudo božje da ti NE ljudje sedijo u parlamentu, v strankama, in primajo visoke plače. Kje so zakoni,kje so odgovorni za vse to. A je to vse skupaj zmešano "TI MENI JAZ TEBI "
comment123
01. 08. 2012 09.43
+4
Za javnost ti bomo rekli, da odstopi, v resnici ti pani treba, kar potuhni se, tako kot že nekateri kolegi....
bukefal
01. 08. 2012 09.36
+5
A kdo ve, ali je dr. Borut Ambrožič iz Ponarejevalske Stranke že odstopil?!?
kameltrajbar
01. 08. 2012 09.41
+1
..prawjo...da čakajo na SDS-ovca mariniča....ima prednost...:))))
prašek
01. 08. 2012 09.50
+2
Še dobro , da imamo "poštene" stranke , SDS , DL , ....... bukefal , kdaj je pa Ambrožič delal doktorat ????? Trenutno ima priznano samo magistraturo !!!!!! Upam , da tudi tega ne bo več dolgo imel !!!!!
Lukadomobranec
01. 08. 2012 09.55
+0
O, evo ga, došal je prašak. Koji prašak? Niko ne zna. Prašek, a kaj pogrešaš Svetislava?
bukefal
01. 08. 2012 13.23
+3
Medo, tokrat se pa strinjam s teboj. Tisto o doktorju je bilo pa rečeno bolj v hecu, saj cela Slovenija ve, da je poslanec Plonkarske Stranke prigoljufal magisterij, za katerega upam, da mu ga bodo odvzeli!!!
bplese1
01. 08. 2012 09.33
+7
V parlamentu je itak preveč poslancev. Za polovico manj bi jih moglo biti, glede na število prebivalcev (45 na 1 milion).
comment123
01. 08. 2012 09.50
+4
jamajaka
01. 08. 2012 09.28
+5
naj kar odstopi in še kakšen drugi ki je prepisal diplomo
comment123
01. 08. 2012 09.50
+3
odpisan2x
01. 08. 2012 09.13
+3
KVA BO PA TO KATASTROFA
cirus
01. 08. 2012 09.05
+10
Napaka naše zakonodaje je ta, da volivci ne morejo odpoklicati osebo, ki so jo izvolili. Tako lahko politiki pred volitvami lažejo in, ko so enkrat izvoljeni, ne rabijo se več pretvarati in izpolnjevati predvolilnih oblub
comment123
01. 08. 2012 09.51
+4
wsharky
01. 08. 2012 09.04
+0
... poslanec g. mag. Ambrozic je posten ... vse je konstrukt ...
Lukadomobranec
01. 08. 2012 09.26
-1
saintjozef
01. 08. 2012 08.53
+6
Rektor Pejovnik pa sporoča, da bodo vse slovenske diplome, magisterije in doktorate računalniško preverili. --To bo luštno. Pri JJ-jevi diplomi bomo vsaj zvedeli, kdo je MAJER.