Slovenija

Pozitivna Slovenija bi reorganizirala državni svet

Ljubljana, 03. 05. 2012 15.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Podpora ukinitvi državnega sveta ostaja negotova. Pozitivna Slovenija namreč ne bo podprla začetka postopka za spremembo ustave, bodo pa do naslednjega zasedanja pripravili predlog sprememb, s katerimi bi državni svet zgolj reorganizirali.

Predlog sprememb ustave je primer nekakovostno pripravljenega akta, saj je obrazložitev skopa, pomanjkljiva, nedosledna in vsebuje vrsto vsebinskih napak, opozarja predsednik državnega sveta.
Predlog sprememb ustave je primer nekakovostno pripravljenega akta, saj je obrazložitev skopa, pomanjkljiva, nedosledna in vsebuje vrsto vsebinskih napak, opozarja predsednik državnega sveta. FOTO: Blaž Garbajs

Ustavna komisija DZ je danes razpravljala o predlogu ustavnih sprememb za ukinitev državnega sveta, vendar o tem, ali bo DZ začel postopek za spremembo ustave, ni odločala. Pozitivna Slovenija je namreč predlagala, da o tem odločajo naslednjič, do takrat pa bodo v stranki pripravili predlog sprememb, s katerimi bi državni svet zgolj reorganizirali.

Vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije (PS) Jani Möderndorfer je namreč napovedal, da PS v nasprotnem primeru začetka postopka za spremembo ustave ne bo podprla. Ker je predsednik komisije Gregor Virant ocenil, da sklep o začetku postopka v tem primeru ne bo izglasovan, je predlogu ugodil, razpravo in odločanje o tem, ali bo DZ začel postopek za spremembo ustave, pa napovedal za 9. maj.

PS in SLS proti ukinitvi, za reorganizacijo

Gregor Virant je prepričan, da državnega sveta ne potrebujemo več.
Gregor Virant je prepričan, da državnega sveta ne potrebujemo več. FOTO: Aljoša Kravanja

V današnji razpravi so podporo ukinitvi državnega sveta (DS) napovedali v vseh štirih strankah predlagateljicah – SDS, Državljanski listi, DeSUS in NSi – pa tudi poslanec in predsednik SD Borut Pahor. Nasprotno so se proti ukinitvi izrekli v PS in SLS. V obeh strankah namreč na ukinitev ne pristajajo, so pa za to, da se z določenimi spremembami izboljša njegovo delovanje.

V začetku seje je predlog za ukinitev sicer predstavil predsednik Državljanske liste, ki je bila tudi pobudnica ukinitve, Gregor Virant. Povedal je, da predlog temelji na besedilu, ki ga je že pred leti pripravila strokovna skupina, ki je delovala pod okriljem vlade Toneta Ropa, govori pa o ukinitvi DS brez kakršnega koli prenašanja njegovih pristojnosti na drugi organ. DS namreč po Virantovem prepričanju ne prinaša nobene dodane vrednosti pri delovanju političnega sistema, prav tako ne prispeva k dvigu kakovosti zakonodajnih odločitev.

Prav ta Virantova navedba je po mnenju predsednika državnega sveta Blaža Kavčiča neutemeljena. Nasprotno, prav doprinos h kakovostnejši zakonodaji je bistven argument za obstoj državnega sveta, opozarja Kavčič in dodaja, da je bil državni svet v svojih zahtevah za presojo ustavnosti in zakonitosti skoraj 50-odstotno uspešen.

Virant: Prihranili bi lahko do 2 milijona evrov letno

Več kot 20 držav, ki imajo dvodomni parlamentarni sistem, ima manj kot 5 milijonov prebivalcev. Več kot deset od teh je manjših od Slovenije ali ima manjše število prebivalcev. Kavčič glede izjave, da dvodomnega parlamenta manjše države večinoma nimajo

Z ukinitvijo DS bi po prepričanju predlagateljev poenostavili politični sistem na raven, ki je primerna za majhne države, prihranili pa bi tudi okoli dva milijona evrov, kolikor jih zdaj država letno namenja za DS. Kot enega izmed pomembnih razlogov za ukinitev državnega sveta predlagatelji po besedah Viranta vidijo tudi v večji preglednosti političnega sistema, saj člani DS niso neposredno izvoljeni na volitvah tako kot na primer poslanci, posledično pa za svoje odločitve ne odgovarjajo volivcem.

Nasprotno je predsednik državnega sveta Kavčič ocenil, da se kakovost zakonodajnega postopka z ukinitvijo DS ne bo izboljšala. "Dvodomni sistem namreč že po definiciji zmanjšuje demokratični deficit," je dejal. Ukinitev po njegovi oceni tudi ne bi pripomogla k večji preglednosti sprejemanja zakonodaje. Z ukinitvijo bi namreč ukinili vrsto demokratičnih institutov, kot so veto, vpliv civilne družbe na zakonodajni postopek, zahteva za razpis referenduma in podobno, opozarja Kavčič. Glede sredstev, ki jih za delovanje DS namenja država, pa ocenjuje, da ta niso tako visoka: "Ves državni svet letno stane toliko kot en italijanski senator."

Letni proračun državnega sveta znaša manj kot polovico stroškov referenduma in manj kot osem odstotkov letnega proračuna Državnega zbora. Kavčič glede stroškov delovanja

V rebalansu proračuna za leto 2012 so za državni svet načrtovana sredstva v višini 1,97 milijona evrov, kar je 315.000 evrov manj od realizacije proračuna Državnega sveta za leto 2011. Spada torej med skromnejše porabnike proračunskih sredstev in z njegovo ukinitvijo gospodarske in finančne krize ne bi rešili, poudarja Kavčič.

V državnem svetu predlogu spremembe ustave očitajo, da je pomanjkljiv ter da je med drugim osredotočen le na eno možno rešitev ureditve zakonodajne veje oblasti, čeprav stroka večinoma navaja tri možne rešitve: poleg ukinitve drugega doma tudi nadgradnjo njegove obstoječe ureditve in njegovo preoblikovanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vicente
04. 05. 2012 12.51
-1
eno vprašanje ali je gospod Virant v svojem življenju kaj ustvaril z svojim delom????
Milan Koleznik
04. 05. 2012 10.28
+2
pozitivna slovenija torej Jankovič,rad bi prišel v ta državni svet in bi si malo opomogel od dolgov in bi spet lahko pomagal svojima otrokoma,vsak politik gleda samo na sebe in kje bi lahko največ pridobil za svoje žep,ne za narod brez skrbi.
Buena Vita
03. 05. 2012 23.56
+4
udbovci iz negativne slovenije
Jaka Planinc
04. 05. 2012 09.27
+2
KRISTAN TA GOSPOD VSEVED,JE SEVEDA ZA SEDENJE V RAJU,ŽIVETI NA RAČUN NEDELA,SVETITI V PRAZNO,MEŠATI MEGLO. DRŽAVNI SVETNIKI DAJO NJVEČ OD SEBE KO GREDO V WC,DELO PA ČISTILKAM,KO MORAJO ČISTITI WC-je,ker ti SVETNIKI SAMO MAŽEJO WC-je,to je EDINA KORIST O DS TO JE OD DRŽAVNIH "SVETILNIKOV"
M_teorija
03. 05. 2012 21.22
+0
Način delovanja in razmišljanja vlade je še najbližje MEHANISTIČNEMU NAČINU razmišljanja, kar pa spada v neke prejšne čase in ropotarnico idej in pristopov. Državo kot sistem je treba krmiliti na mehek ORGANISTIČEN način, ker je po svoji kompleksnosti bolj podobna kakšnim ekosistemom. Če pri tem uporabljamo zdravo kmečko pamet še ne pomeni, da je država kmetija!
botjabotja
03. 05. 2012 21.01
+7
Vidni predstavniki PS, so pred volitvami, besedo SPREMEMBE, izrekli neštetokrat. Danes jim ne "dišijo"...
M_teorija
03. 05. 2012 21.10
-1
Ja res je, da je tudi umiranje na obroke lahko sprememba, ampak niso imeli takšne sprememebe v mislih!?
botjabotja
03. 05. 2012 21.11
+0
DSS
03. 05. 2012 21.57
-2
PS je alternativa. Vse ostalo je že prežvečeno. Dons sem gledou Jerovška na odboru kakšne je sekal. Boh se usmil. Ženskam je razlagal, da zakon ni motor ampak zaganjač. In to naj bi bil odgovor na očitke, da je pravna služba dala 48 pripomb na predlog zakona, ki tudi krši ustavo v nekaj poglavjih.
X-XY
04. 05. 2012 09.35
+2
nMaša koCiper pa je rekla, da na 1 eur, 22% DDV ni tako veliko, samo 2 centa, bi pa država pobrala 300mio gnara kot, da vse stane 1 eur in je še rekla, da se podjetjem ne bi splačalo digovat cen, halo. Jerovšek pa je rekel, da se ne postavljat na glavo, ampak ostati na nogah.
M_teorija
03. 05. 2012 20.51
+1
Ja žalostno je da so si nekateri na pollegalen način prisvojili vodenje sitema kot je država. Lotili so se njegovega krmiljenja kot če bi bika držali za roge, pa jo državo, kot sistem na silo silili v napačno delovanje njenega mehanizma, ki bo pod nasilnim krmiljenjem prišlo do preobremenitev in posledično do kraha sistema. Kdor omejuje šolstvo, ukinja kulturno ministrstvo, zmanjšuje vlaganje v znanost in razvoj, ima podcenjevalen odnos do družbenih ved kot so filozofija, sociologija, JS (softveri in programski delčki neke celote nekega sistema) pelje državo v srednji vek v dobo inkvizicije, kjer je bilo prepovedano povedati nekaj kar je mimo dogme (se ve koga). In res je žalostno, da imamo v parlamentu prevarante, ki so ponarejali spričevala, goljufali na izpitih, ampak zgleda, da so ti še majhen problem v primerjavi z nekaterimi. Hujši so tisti, ki imajo legalno, formalno izobrazbo, ampak zgleda, da ispite, ki so jih opravljali spoh niso nikoli zastopili, dejansko doumeli, kaj so jim profesorji poskušali razlagati o sociologiji, pedagogiki, kulturi, sitemih (umetnih kot je država, ali naravnih kot so organizni in njihovi ekosistemi)...in ker očitno niso doumeli zato delajo takšne abote.
Uporabnik113189
03. 05. 2012 20.50
-3
Ukinjanje državnega sveta je še ena abotnost, ki je ztasla na zeljniku Viranta. Če češnja letos nima sadja jo bomo pa kar žagali. Na naslednje leto pa nihče ne misli? Vse česar se loti ta izguba, se spremeni v karastrofo..Če je slovence zadnji primer njegovega umotvora udaril po denarnici in naredil čudo milijonov škode, pa bo najnovejši predlog s spreminjanjem ustave spremenil državo kar v korporacijo. Skratka njegov zadnji podvig bo še dražji in pogubnejši. Če nimamo sredstev, naj državni svet posluje z minimalnimi sredstvi, ali pa kar na prostovoljni bazi, kot institucija pa naj obdrži svoja pooblastila oziroma naj jih dobi celo več Če ne bodo delili državnega denarja in bodo imeli možnost vplivanja na državni zbor, se bodo kaj kmalu našli ljudje, ki bodo znali delati več in za javno dobro. Če ne bodo delali toliko slabše za narod, razlike pa ne bo nobene. Danes za dobre plače tudi ni z njimi nič koristnega. Pomembno je da obstoji sistemska možnost, ko bo stiska jo bomo zagotovo izkoristili. Njihov veto naj ima pa močnejše posledice za strankokracijo ki jo imamo. Le na ta način je možno omejiti koalicijsko razumevanje poslancev kot kmetov na šahovnici in jim omogočiti bolj samostojno vlogo. Hkrati pa se bodo sami odstranili poslanci brez znanja, ker bodo kaj hitro videti smešni pri svojih retorikah v primerjavi s strokovnimi argumenti.
M_teorija
03. 05. 2012 20.53
-2
Buena Vita
03. 05. 2012 23.54
+4
državnega sveta čisto res ne potrebujemo
Buena Vita
03. 05. 2012 20.43
+5
TRI LETASMO POSLUŠALI KREGANJE TROJČKA,PASJEJEVCE ZGAGITUTOVCI SO SE SKREGALI ŠE PREDNO SO NAPISALI POGODBO O SESTAVI KOALICIJE NO,JA,,KREVELJAČ JE MISLU DA BO SESTAVO SAM SVOJO VLADO Z 27 %,BREZ DRUGIH STRANKA,MISLIL JE DVIGNITI DAVEK NA 25% ,TAKO KOT NA HRVAŠKEM,IN KOT V NJEGOVI NAVADI IZ MERKATORJA ,OPS ZDRUŽEVANJA PO GUTANOVO,,,;;,,UNIČITI FIRME IN JAVNEMU PARAZITARSTVU DVIGNITI PLAČE
korintos1
03. 05. 2012 20.50
-6
v jesen se pripravi na 25%, pa ne zaradi Jankoviča.
botjabotja
03. 05. 2012 21.02
+3
korintos,misliš da bodo nove volitve? janković pravi, da ne
cyklon
03. 05. 2012 20.33
+2
Slovenija je v dicku!! Se vidi celo na TV-ju!! Na Pop-u guru.. miljontič!! Še za en spodoben film dnarja nimajo!!
Buena Vita
03. 05. 2012 20.15
+7
hja,negatvci jankoviča,zato vam ni uspelo sestaviti vlade ker lažete kot psi tečejo,
cyklon
03. 05. 2012 20.35
+3
Ako bi bilo samo to,Blanka!! Ampak so res totalno nesposobni!! Potem pa poslušaš ;sem bio v merc. pa vem in zdej v največji občini....,da se ti obrne!!
M_teorija
03. 05. 2012 20.11
-6
Najbolj žalostno je , da bomo prepozno spoznali, kako ozkogledo vlado imamo, ki je kratkovidna, ki ne vidi kakšno veliko skodo dela državi na dolgi rok. Posledice teh uničevalnih ukrepov, pa tudi te kratkovidnosti kot je tudi ukinjanje DS bodo katastrofalne, celo nepovratne!
Uporabnik113189
03. 05. 2012 20.56
+0
Res je, ampak to je tako, če opicam razdeliš računalnike. Morda lahko pričakuješ, da bodo razvili kakšen nov sofware? Razbile bodo vse in se obmetavale, za njimi pa bo ostalo razsulo. Isto je s to koalicijo. Njihov domet je malce večja občina, vse ostalo je izven dosega njihovega uma. Za vse razstaviti v rezervne dele in prafaktorje so pa več kot odlični..
cyklon
03. 05. 2012 19.58
+8
Mater so PS-eki dejavni! Vlade pa niso in niso mogli scumprati skupaj...pa ,da jih hebeš!!!!!
M_teorija
03. 05. 2012 20.03
-5
Kdor je na sleparski način in ne po volji večine prevzel vajeti ne bo dolgo!
cyklon
03. 05. 2012 20.05
+5
Mi smo reci in piši zaglibili!!! Mimogrede;saj si toliko pameten,da veš,da je tisto kar si napisal butasto!! :-) Janša je prišel na oblast zaradi zoknijeve totalne nesposobnosti!!! O ekipi pa sploh besed ni vredno zgubljati!!
M_teorija
03. 05. 2012 20.07
-5
To lahko nakladaš tistim s kratko politično memorijo!
cyklon
03. 05. 2012 20.09
+3
Buena Vita
03. 05. 2012 20.16
+4
KAKO BI SKUP SCOPRALI VLADO ČE ;;;KOLIKO KRAT ZEHNEJO,LAŽ PEHNEJO
M_teorija
03. 05. 2012 19.10
-10
Ni čudno, da je PS dobila na volitvah največ ter jim podpora zadnja čase raste!? Državni svet je absolutno treba ohraniti in kar je še pomembneje je treba njegovo vlogo in pristojnosti okrepiti. Zakaj!? Enostavno zato, ker je potrebno omejiti strankokracijo omejiti, emejit delovanje glasovalnega stroja neke večine kot je naprimer trenutna koalicija, ki svoje zakone vsiljuje brezkompromisno kot valjar. Delovanje DS je morda treba reformirati, ampak bolj v smeri za kar je bil ustanovljen v smer civilnega, javnega širšega konsenza, tako, da se sliši glas civilnih pobud. Še posebej je prav, da DS ostane zato, ker je ukinjena možnost, da imamo v parlamentu poslanca, ki je hkrati lahko Župan ( kar je prav). Namesto, da se DS ukine, ker , da je nepotreben in komplicira sprejemanje zakonov, je treba SPREJETI, DA PO MOREBITNEM VETU V DS MORA PARLAMENT PONOVNO GLASOVATI ZA DOLOČEN ZAKON, Z VSAJ 50 (VSAJ VEČ KOT JE ABSOLUTNA VEČINA IN MANJ KOT JE USTAVNA VEČINA) GLASOV POSLANCEV. TAKO BI O POMEBNIH ZAKONIH VEČ NE ODLOČALA NEKA KOALICIJA, AMPAK BI BIL POTREBEN KONSENZ TUDI IZ NEKATERIH OPOZICIJSKIH STRANK. Le na tak način bi DS dobil na pomenu, predvsem, pa bi se bolj slišalo glas civilnih iniciativ (ker bi tako imele civilne iniciative tudi večjo moč, bi se javnost bolj uključevala v sprejemanjae zakonodaj), lokalnih skupnosti!
porka.malorka
03. 05. 2012 19.44
+6
Ti pa si mahnjen. Le kaj pa rabmo kvazi drugi dom. . Ne samo da se ga mora ukinit Potrebno bi še ukinit vse ambasade v eu.občine,.... Sigurno maš kakšno korist. Ker drugače takih traparij..... Ker naš državni svet je leglo podrepnikov in lobistov. In on nima prav nobene dodane vrednosti. Vse kar si napisal je ena velka neumnost Mimogrede NAS JE SAMO DVA MILJONA. In koliko od teh nas prinaša dodano vrednost bore malo.
porka.malorka
03. 05. 2012 19.45
+2
Mi se moramo obnašat kot ena občina ne pa kot da nas je 50miljonov
cyklon
03. 05. 2012 19.59
+1
Hibernacija je postala njegovo naravno stanje!!!
M_teorija
03. 05. 2012 20.00
-4
Tisti, ki zagovarjajo ukinitev DS sploh nimajo pojma kako naj bi celostno deloval sistem država, zato pa jim prihajajo na um take abote kot so: -ukinitev kulturnega ministrstva -uničevanja JS (softvera nekega sistema) -ukinitev DS (ukinjanje široke baze idej civilno-javnega in strokovnega, lokalne problematike... udejstvovanja v zakonodajnih postopkih -rezanja šolstva, inkubator znanja -rezanje znanosti -uničevanja nižjega sloja prebivalstva in njegovo odrinjanje na marginalo, kjer se ne bo mogel vključevati in dajati svoj potencial na razpolago, ker ga onemogoči že v fundamentu - tiste za katere delo in delavci so strošek in ne vrednota Najbolj paradoksalno pa je, da Zokiju čitajo levite, da država ni podjetje, pa ravno TI ISTI udejanjajo takšno ozkousmerjeno miselnost, kjer vidijo le posamezna drevesa in ne gozda, ne celote. Ekonomijo pa dojemajo na nivoju računovodstva in knjigovodstva malega podjetja.
M_teorija
03. 05. 2012 20.21
+0
Ja klopotačka sedaj si me pa res argumentirano prepričala, zakaj je treba ukiniti DS!?
porka.malorka
03. 05. 2012 22.55
+1
Zanimivo je da kljub temu da si naštel kar nas tare slovence, Še zmeraj zagovarjaš DZ. Kjer sedijo japiji,ki samo služijo na naš račun. Oni so paraziti naše družbe in ravno proti takim se moramo obrniti. Mi se pa ne moremo ozeroma nismo sposobni obnašat kot ena država. Ker nam je šlo vse k vragu
porka.malorka
03. 05. 2012 22.57
M_teorija
03. 05. 2012 23.26
+0
DZ, DS, JS, RS...to smo mi, skratka država smo mi vsi, ampak škoda, ker nekateri mislijo, da je katerakoli institucija nek tujek, ki ga je treba odstraniti. Narobe! Treba se je vključiti in dati svoj prispevek k izboljšavam posameznih delov sistema. Seveda je treba pri vseh izboljšati kvaliteto in učinkovitost, ampak to se ne dela z rezanjem, institucije niso torta, da jo le režeš na manjše ali na večje kose, niti niso stara srajca, da jo kar odvržeš. Prevsem pa so glavni gradnik teh institucij ljudje in ljudje niso strošek, ampak vrednota v katero je treba vlagati, da bo tudi lahko kaj dajala! Ampak vlada s temi ukrepi dela ravno nasprotno z socialo izgubljamo kot družba potencile , ki so tudi med revnimi, z omejevanjem kulture, šolstva, pa še toliko bolj, ker je le to bil tisti inkubator, ki je ustvarjal vlečne konje po pameti, kot po sposobnostih. Navsezadnje tudi Boskarol se je šolal , kalil in brusil v takšnih šolah. Naj brž mu ves znanje in sposobnosti nio bile kot od boga dane! In z novo pardigmo vlade bomo vse to izgubili inna dolgi roh bo to katastrofa.
kontaminiran
03. 05. 2012 19.01
-2
državni svet naj ostane, ker lahko omejuje diktaturo vladajočih koalicij. funkcija člana državnega sveta naj bo neplačana, povrnejo se samo potni stroški in sejnina.
porka.malorka
03. 05. 2012 19.53
+1
Tako je naj delajo za čast in slavo,. Mimorede. Naj se preveri ffinančno stanje teh ljudi in njihovih družinskih članov. Grem stavit da bi našli polno nepravilnosti
Buena Vita
03. 05. 2012 20.18
SANJASVINJA O KORUZI,KDAJ S PA VIDUPOLITIKA DEKLAT ZASTONJ
lightning
03. 05. 2012 18.55
-6
PS ve kaj dela! proti vsem neumnim predlogom ivana janeza & hiy merry men and ludmila dokler je sds proti skrajšanju nadomestila za poslence na 6 mesecev, dokler veliki vodja prejema bistveno večjo plačo kot prej borat...dokler.... zakaj bi varčevali le na drugih...začnite pri sebi!!!
Uporabnik811241
03. 05. 2012 18.54
+5
Saj pozitivna slovenija so samo prišleki iz drugih strank ,ki jim je slabo kazalo ali so pa celo bili pred izpadom kasneje pa celo izpadli iz parlamenta tako da bo najbolje če reorganizirajo sebe !
Buena Vita
03. 05. 2012 20.19
+1
Milan Koleznik
03. 05. 2012 17.33
+9
pozitivna slovenija je stranka ki se prilagaja ljudem,od zadaj pa udari in vzame kjer se le da.Po mojem takoj ukinit državni svet,varovanje poštenih ljudi,ti so takoj za,potem ukinit vse bonitete v državnem zboru,delavec je imel večjo ceno prvomajske malice kot poslanec kosilo v parlamentu,pa je bil delavski praznik in še bi lahko naštevali,ukrepi so nujni a prvo morajo ministri pospraviti pri sebi in potem bo narod za,ne pozabit pa tajkunom vzeti premoženje itd itd.
HooplaToopla
03. 05. 2012 17.31
+11
Pozitivna Slovenija? je morda državni svet prepreka Jankoviću, da bi bolj resno zastavil z nepremičninskimi posli? Ali pa gre za kako drugo, še bolj prefinjeno sleparijo. Iz ljubezni do nas sirotinje se Zoki gotovo ne ubada s temi zadevami.
hrcekmuri
03. 05. 2012 16.53
+1
POZITIVA SLOVENIJA BI SE LAHKO IMENOVALA SKUPINA KI BI JO USTANOVILA RECIMO FAKULTETA ZA STROJNIŠVO,ELEKTROTEHNIKO KATERA BI LAHKO SVOJE ZNANJE Z POMOČJO DRŽAVE PLASIRALA NA SVETOPVNI TRG/STROGO NEPOLITIČNO/VSE OSTALO JE PA STREL V PRAZNO
JezekTekaTeka35
03. 05. 2012 16.43
+11
Teli jugoslovani bi kar haral ... najprej naj bodo izvoljeni ... HAHahahahaha ... ... a gašpar gašpar ... hehehehehuhuhuhuh ... jaooo trebuh me boli ...
DSS
03. 05. 2012 21.52
+0
Kolk tebe rajcajo tel taspodni......povab kkšnega da te izpolne...