Slovenija

Požar nad Čabranko: ogenj ustavili, a ponekod še tli

Osilnica, 21. 08. 2012 08.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 50 gasilcev, ki sta jim pomagala dva vojaška helikopterja, je obvladalo in lokaliziralo požar, ki se je v soboto popoldne razplamtel na neprehodnem strmem gozdnem območju na Kočevskem. Do srede zvečer naj bi bilo požarišče tudi sanirano.

Tudi danes bodo požar gasili iz zraka.
Tudi danes bodo požar gasili iz zraka. FOTO: Bralec Matjaž

Požar, ki ga od sobote gasilci in helikopterja Slovenske vojske gasijo na neprehodnem, skalovitem in strmem gozdnatem območju nad reko Čabranka v občini Osilnica, so danes popolnoma obvladali in lokalizirali. Helikopterja sta ga gasila še do večera, v sredo zvečer pa naj bi bilo požarišče sanirano, je povedal vodja intervencije Leon Behin.

Po Behinovih besedah so požar na vseh bokih, severnem, zahodnem in vzhodnem, ustavili, tako da se ne more več širiti. Le na sredini in v južnem delu požarišča je še nekaj posameznih žarišč, na zahodnem delu požarišča pa tleče žepe že neposredno gasijo gasilci. Omenjeni del prizadetega območja so do večera pogasili, tako da tam ponoči ne bi vnovič zagorelo, v sredo pa bodo gašenje požara nadaljevali v osrednjem in najtežje dostopnem delu požarišča, kjer na posameznih delih gozd in njegova podrast še vedno gorita.

Zaradi nedostopnosti zemljišča bodo v sredo gašenje nadaljevali z vsaj enim, če ne dvema vojaškima helikopterjema, povsem zagotovo pa bo požar pogasil šele dež, je še povedal Behin.

Omenjeno požarno območje obsega približno poldrugi kvadratni kilometer neprehodnega, skalovitega in strmega območja nad reko Čabranka, približno pol kilometra od meje s Hrvaško. Sega od približno 500 do 1000 metrov nadmorske višine, zemljišče pa je v spodnjem delu požarišča poraščeno s podrastjo in z borovim gozdom, ki proti vrhu območja prehaja v mešani gozd.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anon.si
21. 08. 2012 13.47
-9
zakaj jih tako zelo skrbi za nekaj skal okoli katerih gori malo smrek in grmovja? očitno ni recesije, če za vsako osmojeno grmovje takoj najdemo sredstva za gorivo in vojaške intervencije
Vostro
21. 08. 2012 23.56
+4
Problem je, ker je teren nedostopen za pehoto in če bi pustili da se zadeva razširi bi bile posledice katastrofalne!!! Ni problem če pogori par smrek, problem je k bi blo to potem par hektarjev!!!
BoratPahor
22. 08. 2012 09.35