Slovenija

Konec tedna bodo na Sveti gori iskali in uničevali neeksplodirana ubojna sredstva

Nova Gorica, 10. 08. 2012 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pripadniki enote za varstvo pred NUS bodo pregledali pogorišče požara na območju Svete gore. Ker je zgorela podrast, so namreč ubojna sredstva bolj vidna in lažje dostopna. Območje bo med akcijo označeno in zaprto.

Ko je na območju Svete gore pri Novi Gorici divjal požar, je nekajkrat glasno počilo. Eksplodirala so namreč ubojna sredstva iz prve svetovne vojne.

Ker gre za zelo nevarna sredstva, posebno pri visokih temperaturah, bodo pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) ta konec tedna pregledali pogorišče požara na omenjenem območju. Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so na pogorišču, ki obsega okoli 90 hektarjev, ubojna sredstva zdaj bolj vidna in lažje dostopna, saj je zgorela podrast.

V Državni enoti za varstvo pred NUS domnevajo, da je na pogorišču največ pehotnega streliva, topovskih granat in drugega streliva iz prve svetovne vojne.
V Državni enoti za varstvo pred NUS domnevajo, da je na pogorišču največ pehotnega streliva, topovskih granat in drugega streliva iz prve svetovne vojne. FOTO: Bralec Tomaž Bremec

V akciji bo sodelovalo 15 pripadnikov enote, teren pa bodo vizualno in z detektorji kovin pregledale ekipe strokovnjakov. Da bodo podatki čim bolj zanesljivi, bodo uporabili šest različnih detektorjev kovin in magnetnih lokatorjev, dodatno pa tudi kovinske tipalke za pregled zemljišča, so še zapisali v izjavi za javnost. Vse najdbe, ki jih bo mogoče odstraniti in odpeljati, bodo do uničenja hranili v začasnem skladišču. Tista ubojna sredstva, ki jih ne bo mogoče odpeljati zaradi njihovega stanja, bodo uničili na kraju samem.

Akcija je sicer predvidena za jutrišnji dan, a če dela ne bodo končali, ga bodo nadaljevali v nedeljo. V tem času bo območje zaprto in označeno s trakovi civilne zaščite. "Pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi občane naprošajo, naj se med akcijo zaradi nevarnosti ne približujejo območju pogorišča," so zapisali v sporočilu. Namen akcije je odpraviti nevarnost, ki grozi predvsem prebivalcem in ljudem, ki bi lahko zašli na to območje, ter zbiralcem starega orožja, so še sporočili z uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
10. 08. 2012 14.29
+2
So zamudili precej več, če mene kdo kaj vpraša.... Zadeva je tam od leta 1918.... Na takšen način se da še danes precej militarij tam \"zgoraj\" nabrati....
Mil?007
10. 08. 2012 15.37
Ma kakšnih militarij, rjavine in odpadnega železa. In s tem nekateri celo trgujejo namesto, da bi končalo na odpadu. Pravi asi pa so tisti, ki sami odpirajo granate in podobno, pravi norci.
Jimi1
10. 08. 2012 18.35
+2
Tisto ohišje granate, če mene vprašaš res ni vredno človeškega življenja....
odpisan2x
10. 08. 2012 14.05
+0
a niste 20 let zamudl