Črna kronika

Za 'strašno in zavržno' dejanje morilcu policista 30 let zapora

Ljubljana, 01. 02. 2016 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Samo Tadin, ki se je na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji, je obsojen na 30 let zapora. To je tudi najvišja možna kazen za umor in poskus umora. Sodnica je njegovo dejanje označila za 'strašno in zavržno'.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 30 let za umor in poskus umora
    02:16
    Iz SVETA: 30 let za umor in poskus umora
  • Iz 24UR: Tadini 30 let zaporne kazni
    01:53
    Iz 24UR: Tadini 30 let zaporne kazni
Sodišče je Tadina obsodilo na 30 let zapora.
Sodišče je Tadina obsodilo na 30 let zapora. FOTO: S.L.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Samu Tadinu, ki se je julija lani na Ižanski cesti namerno zaletel v policijsko vozilo na nujni vožnji, dosodilo 30 let zapora. Za umor policista mu je dosodilo 25 let zapora, za poskus umora drugega policista pa 15 let zapora, nato pa izreklo enotno kazen 30 let zapora, kar je tudi najvišja možna kazen v tem primeru.

Sodišče je torej sledilo predlogu tožilstva, ki je predlagalo takšno kazen.

Tadin je dejanje na preobravnavnem naroku priznal, njegov odvetnik Bojan Župevec pa je sodišče zaprosil, naj bo pri izreku sodbe milostno in izreče najnižjo možno kazen, saj da je Tadin star že skoraj 45 let, brez službe in stalnega prebivališča.

A sodišče olajševalne okoliščine zanj ni našlo. Kot je v današnji obrazložitvi sodbe povedala sodnica Alja Kratovac, je olajševalne okoliščine (priznanje krivde, obžalovanje, nekaznovanost) v predlogu za izrek kazni upoštevalo že tožilstvo, sama pa olajševalnih okoliščin ni našla.

Najavil lažno intervencijo, nato se zaletel v policiste

Tadin je julija lani poklical policijo in v lažni najavi za intervencijo dejal, da bo pobil svojo družino. Ko so policisti odhiteli na pomoč, je na Ižanski cesti v zasedi počakal prvo policijsko vozilo in namerno trčil vanj. Eden od policistov je umrl na kraju nesreče.

Drugi policist iz avtomobila, v katerega je trčil Tadin, se je lažje poškodoval, povzročitelj nesreče pa je nekaj tednov ležal v komi. Tadin se je nato nekaj časa zdravil, še danes pa potrebuje rehabilitacijo. Trenutno je v priporu, kjer bo najbrž ostal do pravnomočnosti sodbe.

prometna nesreča na Ižanki
prometna nesreča na Ižanki FOTO: I.J.

Tožilstvo, ki je obtožnico vložilo konec lanskega leta, meni, da je bil motiv za dejanje brezobzirno maščevanje zaradi večkratnega posredovanja policistov ob Tadinovem nasilju nad nekdanjo partnerico. Ravno nekaj dni pred napadom, ko je žensko napadel z nožem, so mu izrekli prepoved približevanja. Do policistov, ki so posredovali zaradi njegovega nasilništva, je bil vedno tudi aroganten in nesramen, je na sodišču opisovala tožilka Petra Vugrinec.

Po njenih besedah je Tadin kaznivo dejanje torej storil z neposrednim naklepom. Preden je poklical za intervencijo in zagrozil, da bo na Igu izvedel "masaker", je najel avtomobil in kupil daljnogled, da bi imel pregled nad dogajanjem na cesti. Ko se je prvo policijsko vozilo približevalo, je speljal na cesto in vozil proti policijskemu vozilu, ki je peljalo v nasprotni smeri. Malo preden sta se vozili srečali, je Tadin namerno zavil na levi pas in trčil v policijsko vozilo.

'Strašno in zavržno dejanje'

Tožilstvu je danes pritrdila tudi sodnica, ki je napad na policista označila kot strašno in zavržno dejanje. Z njim je po njenih besedah Tadin pokazal, da ne upošteva drugih, pač pa sledi le svojemu egoističnemu razmišljanju. Sodnice pri tem ni omajalo niti priznanje krivde, po njeni oceni pa dejanja tudi ni resnično obžaloval. "Dolgoletna dosojena kazen vas bo zato prisilila, da se boste poglobili vase in zares spoznali, kaj ste storili," je dejala.

Tadinovo ravnanje je bilo po oceni sodnice toliko bolj zavržno, ker je sklenil kaznovati policista, ki ju ni niti poznal in ki sta zgolj opravljala svojo dolžnost, pričakal pa ju je tudi v zasedi. Policisti sicer ponavadi opravljajo težko delo, kjer je mogoče pričakovati konfliktne situacije, a teh tokrat niti ni bilo mogoče predvideti, je še opozorila.

Je pa sodišče Tadina oprostilo stroškov kazenskega postopka in mu do pravnomočnosti sodbe podaljšalo pripor.

Tadinov zagovornik po razglasitvi sodbe še ni vedel povedati, ali se bo nanjo pritožil. Kot je dejal, bo to storil, če bo to želel njegov klient, s katerim pa se mora o tem še pogovoriti. Pri sodbi se mu sicer poraja vprašanje smiselnosti priznanja krivde, če se to ne upošteva kot olajševalna okoliščina.

Tožilka Petra Vogrinec je bila z izrečeno kaznijo zadovoljna. Glede njene višine pa je dejala, da gre za dve kaznivi dejanji, "zato je takšna kazen primerna".

Razglasitev sodbe so spremljali tudi bližnji in prijatelji umorjenega policista Igorja Mauserja. Njegov oče je dejal, da jim obsodba v nobenem primeru ne bo vrnila sina. Izrazil je tudi razočaranje nad delovnimi pogoji, v katerih delajo policisti. "Pri nas se policijski vodje vozijo z džipi, intervencijski policisti pa s starimi avtomobili, ki niso varni," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3