Slovenija

Ne opomin, le opozorilo za poveljnika gasilcev na Sveti gori

Nova Gorica, 09. 08. 2012 15.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med gašenjem požara na Sveti gori pri Novi Gorici je gasilce obiskal inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Ta naj bi izrekel opomin zaradi gašenja na območju neaktiviranih bojnih sredstev. Na inšpektoratu pravijo, da ni šlo za opomin, ampak le opozorilo.

Na inšpektoratu so za 24UR pisno pojasnili, da je očitno prišlo do nesporazuma in da inšpektor ne more izreči ustnega opomina, temveč zgolj opozorilo. Za nesporazum so se opravičili. Dodali so, da se proti Vendraminu ne bodo vodili nikakršni prekrškovni postopki, saj so omenjena navodila zgolj priporočila.

Poveljnik Javne gasilske službe v Novi Gorici Simon Vendramin je zaradi včerajšnjega gašenja požara na območju neaktiviranih bojnih sredstev na Sveti gori prejel opomin inšpektorja za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Vendramin ni upošteval navodila, da se morajo ob detonacijah umakniti en kilometer stran. Sam meni, da je navodilo neživljenjsko.

Na terenu jih je obiskal inšpektor

Inšpektor pravi, da če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi. Vendramin pa poudarja, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala.
Inšpektor pravi, da če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi. Vendramin pa poudarja, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala. FOTO: Blaž Škrlj

Na Sveti gori se je namreč v sredo ponovil požar, zato so tja napotili večje število gasilskih enot. Ko je bil požar deloma že pogašen, jih je obiskal inšpektor in opravil izredni inšpekcijski nadzor, je dejal Vendramin, ki je vodil intervencijo.

Inšpektor je v nadzoru ugotovil, da Vendramin, ki je sicer dogodke danes predstavil tudi na novinarski konferenci, ni upošteval navodila gasilcem za gašenje na območju neaktiviranih bojnih sredstev. Če na požarišču poka oziroma če gasilec opazi neaktivirano bojno sredstvo, se mora intervencija prekiniti in uskladiti z regijsko enoto za varstvo pred neaktiviranimi bojnimi sredstvi, pojasnjuje Vendramin.

'Požar bi se širil, gasiti pa ne bi smeli'

Če bi se držali tega opomina, bi se morali umakniti na varno razdaljo, evakuirati tudi vas Grgar, zapreti cesto, odklopiti plinovod in daljnovod, verjetno pa bi bilo treba zapreti tudi bližnjo elektrarno in samostan, pojasnjuje Vendramin. Po njegovih besedah bi se tako požar širil, gasiti pa ne bi smeli.

Vodja sredine intervencije ne obtožuje samega inšpektorja, "saj on opravlja svoje naloge v skladu z navodili in pristojnostmi ter v skladu z zakonodajo". Obtožuje pa omenjeno navodilo, ki ga je pred več leti izdala uprava za zaščito in reševanje, "ker je zelo neživljenjsko". "Posebej za naše področje, ki je zelo posejano z neaktiviranimi bojnimi sredstvi," pravi in dodaja, da če bi "upoštevali to navodilo, potem ne bi smeli gasiti požarov niti na enem območju, ker so povsod neeksplodirana bojna sredstva".

Sodelovali so z regijskim poveljnikom enote za neaktivirana bojna sredstva

Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, Vendramin odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden".
Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, Vendramin odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden". FOTO: Bralec Aljaž

Poudarja tudi, da so takoj ob začetku intervencije vanjo vključili tudi regijskega poveljnika enote za neaktivirana bojna sredstva, s katerim sta intervencijo usklajevala. Tako je bila po njegovih besedah "zagotovljena popolna varnost za vse gasilce". Prav tako so bili gasilci opozorjeni, da so na območju z neaktiviranimi bojnimi sredstvi, dobili pa so tudi navodila, kako ravnati, če se požar razbohoti, dodaja vodja intervencije.

Gasiti ali ne?

Prejeti opomin zanj po njegovih besedah pomeni dodatno oteževalno okoliščino, saj tako s prstom kažejo na njegovo odgovornost, da se odloči, ali bodo gasili ali ne. Poudarja, da mu ni vseeno, če bi se komu od sodelujočih v intervenciji kaj zgodilo.

Tudi danes je na terenu požarna straža

Po navedbah Vendramina na območju požara, ki so ga v sredo pogasili, sicer tudi danes še ostaja požarna straža. Na požarišču je namreč še nekaj žarišč, ki lahko ob ustreznem vetru vzplamtijo in predstavljajo nevarnost za vnovično razširitev požara. Na vprašanje, kako bo ravnal, če danes na tem območju znova zagori, odgovarja, da bo ravnal "prav tako kot včeraj, predvčerajšnjim in prejšnji teden".

Včeraj slišali pet detonacij

Po Vendraminovih besedah je bilo sicer med požarom v sredo slišati pet detonacij, vendar gre po zagotovilih pirotehnika za manjše zadeve. Obenem je poudaril, da na območjih v tem delu Slovenije na enak način gasijo že ves čas, a jih doslej ni prišel nihče pogledat oziroma opomnit. Navodilo je po njegovem mnenju neživljenjsko, zato bi ga morali strokovnjaki gasilstva in pirotehnike na ravni države preoblikovati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pupa_od_anbot
10. 08. 2012 07.37
+4
inšpektor je v ohlajeni pisarni gledal posnetke s prizorišča..."pogledal" v zakon in takoj ukrepal...na boga ne moreš računati..le kdo nam bo pomagal odpraviti neumne zakone, da o inšpektorjih ne govorim???(mimo grede.. če že pridejo na "ogled" oz. v inšpekcijo je to običajno na prijavo in z izpisanimi členi zakona...ne levo ne desno! samo to!!!) hvala gasilcem!
spidi33
10. 08. 2012 07.28
+7
še mal pa bodo gasilci, prišli na požar samo preverit, če pravilno gori, ker očitno jih bo naša birokracija čisto onemogočila....... lopovi ko je ogenj jih ni, ko pa pogasijo pridejo pa brihtat, kako bi mogli gasiti, pa zakaj niso tako in tako....... naj pridejo prvi na požar inšpektorji in dajo povelja komando, da se bo vedelo kdo je nesposoben!!! bravo gasilci, odlični ste!!
grozd19
09. 08. 2012 23.24
+16
Tistemu "strokovnjaku" kateri je ta zakon predlagal, in tisti kravatarji, ki so ta zakon sprejeli - se ve kateri modeli so to!! Njim izstavit račun, za vse stroške, ki so nastali okrog tega butastega zakona, ter plačat stroške za nov zakon o gašenju na pobočjih posejanih z NUS., In nov zakon naj predlaga stroka gasilcev OPERATIVCEV, ter strokovnjakov za nus. Dokler nam bodo take nemogoče zakone pisali ljudje, ki sploh še nikoli niso videli pravega ognja, in morajo požrtvovalnemu gasilcu zagreniti življenje da lahko še naprej hladijo svoje riti v klimatizirani pisarni, bo pač tako.. Slovenija republika palma de coco!!
nikinika
10. 08. 2012 12.48
+2
enrico
09. 08. 2012 21.19
+9
To je samo se en dokaz kako birokratska in neumno draga je ta nasa dezela. Inspektor zate pa mam predlog za dopust ker ga itak se nisi porabu vsega hibcek ves uni u idriji, wsu.
pipic
09. 08. 2012 21.00
+11
Ta inšpektor naj gre na komunalo prašat če imajo še kakšno metlo na razpolago bo manj škode povzročal..
Grega77
09. 08. 2012 20.58
+3
Zakaj pa ta isti inšpektor ne posreduje da se te mine odstranijo, gasilci pa naj drugič požar pustijo pri miru pa na potlej odgovarja inšpektor
gorgonalen
09. 08. 2012 20.28
+8
ne inšpektorja ampak pisca teh zakonov bi poslal gasit
rajak
09. 08. 2012 20.21
+28
HVALA GASILCEM---NASLEDNIČ PA INŠPEKTORJA POSLATI GASITI---- ŠE ENKRAT GASILCI STE ZAKON
cirus
09. 08. 2012 20.39
+9
Mogoče je gospod inšpektor sam zanetil požar in zdaj je žalosten, da mu je spodletelo.
borovec123
09. 08. 2012 20.16
+16
kje je pa prej hodil,zakaj ni takrat prišel ko je gorelo,rit posrana inšpektorjeva,takrat je pa v pisarni pravilnik bral,pa klimo privil,heroji gasilski pa v ogenj,ej kam to pelje,po koncu bitke so pa vsi generali
mali_mali
09. 08. 2012 20.07
+16
Spet en teoretik. Torej ko gori bilo katera hiša gasilci nebi smeli gasiti ker se ne ve ali je v njej jeklenka ki jo lahko raznese..... Me zanima kaj bi bilo če bi šel ogenj na inšpektorjevo hišo ki bi bila znotraj 1km pasu. Potem pa sploh ne rabimo gasilcev za gašenje. Neumnosti ki jim ni konca pa vse je po predpisih. Smo res Butale?
waris
09. 08. 2012 19.24
+12
Ehhhh inšpektor, bodi malo bolj elastičen, se držiš plota kot pijanec, ali pasi bolj papeški od papeža???? Gasilci so itak zakon, vse priznanje njim...Oni delajo, pomagajo,ko je treba, delo inšpektorja pa itak vemo kakšno je!!!!
Huey
09. 08. 2012 19.23
+9
Tipična dejavnost naše elitne JU. Iz svojih udobnih klimatiziranih in bogato plačanih stolčkopv za NEDELO, grenijo življenje na vseh možnih ravneh, delavnega človeka. Človek gara, plačuje 2/3 svoje plače v davkih za to birokratsko dr-hal...potem pa dr-hal pride k tebi in te še takole hebe v glavo. To je naša država, dobrodošli!
samuelka
09. 08. 2012 19.23
+5
V zemljo naj se skrije, pa kako lahko????? Inšpektor, ki nima pojma naj gre kam drugam delat. Sramota za celoten inšpektoriat!!!
Trapist
09. 08. 2012 19.19
+9
Inšpektorjeva navodila sta potemtakem kršila tudi helikopter SV in italijanski canadair, saj sta bila pri gašenju precej bližje kot 1 km. Pa tudi izpostavljen si v zraku mnogo bolj kot na tleh, kjer se vsaj teoretično lahko umakneš za kak greben ali v jarek. Gasilci si namesto opomina zaslužijo državno odlikovanje in kako novo vozilo darovano s strani RKC.
antonino
09. 08. 2012 19.15
+9
a je kak šrot,bavčar........kdaj imel kak obisk kakega inšpektorja - a se kdo vpraša, koliko življen pa ti ljudje ogrožajo. Kaj ko bi šel še kako nedeljo po mašo preštet "članarino" pobrano med mašo in preberit knjige. PA KJE JAZ ŽIVIM, A SMO NA MARSU ALI ZEMLJI
Carantanian
09. 08. 2012 19.15
+6
Samo v Sloveniji - - - le zakaj nisem presenečen. Zato pa v Sloveniji ne bo več nihče reagiral, ker ne bo hotel sprejeti odgovornosti za nič. Saj se bojo inšpektorji obesili za vrat človeku Tistemu ki pošteno dela, odgovarja in riskira. Najlažje se je skrivati za mizo in "črko zakona" - - - - Ta država je dejasnko postala totalitarna - - - in tisti praznik - - - velja za sedaj in ne za Socializem . . . Sramota - - - Sramota za Slovenjio - - in tisti inšpektor, če bi njegova hiša gorela - - - pa bojo pršli gasit bo pa sedaj reku vodja intervencije da ne gre noter, ker je jeklenka - - - bi verjetno čist popenil - - - ampak dejansko si bo sam kriv - - - Resnično pa res nisem presenečen
TRUMPP
09. 08. 2012 19.10
+7
Saj ne moreš verjeti.
Branko3
09. 08. 2012 19.03
+16
se nimajo na nobenga več za spravlat, zdej so se pa na ljudi, k so pomagal!! banda pisarniška! respect gasilcem in gasilkam, da so pogasil požar, pa zavarovali območje!
Carantanian
09. 08. 2012 19.03
+8
Samo v Sloveniji - - - le zakaj nisem presenečen
24Petelinov
09. 08. 2012 18.40
+37
Me zanima, kako bi ta inšpektor reagiral, če bi se požar po gozdu približeval njegovi hiši, slučajno pa bi bili tudi v tistem gozdu razni nevarni ostanki. Bi jim prepovedal gasiti? Aha ... najbrš.
Darko32
09. 08. 2012 18.51
Vsi bi se umaknili in naj mu zgori vse. Kje pa je bil prej in to pred požarom, da niso nič vedeli.