Slovenija

Povečuje se število nebralcev med visoko izobraženimi: 'Spremeniti je treba sistem, ki znanja ne ceni dovolj'

Ljubljana, 08. 09. 2017 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Obeležujemo svetovni dan pismenosti, ob katerem strokovnjaki opozarjajo, da ima težave z bralno pismenostjo vsak četrti Slovenec. Število nebralcev pri nas je sicer bolj ali manj stabilno in glede na dostopnost do bralnega gradiva, je ta rezultat slab. Najbolj se je povečalo število nebralcev med visoko izobraženimi.

Svetovni dan pismenosti, 8. september, po svetu obeležujemo že več kot pol stoletja. V Sloveniji je bilo vprašanje o pismenosti zaradi majhnosti pojava v popise prebivalstva nazadnje vključeno leta 1991. Drugače pa je z bralno pismenostjo, s katero ima v Sloveniji težave vsak četrti prebivalec.

Kot so povedali na statističnem uradu, je zadnji popis, v katerem se je zbiral podatek o pismenosti, iz leta 1991. Tedaj je bilo nepismenega 0,46 odstotka prebivalstva, starejšega od 15 let, pri čemer je bilo vprašanje o pismenosti postavljeno samo osebam, ki so dokončale manj kot tri razrede osnovne šole.

V popise prebivalstva v letih 2002 in 2011 vprašanje zaradi majhnosti pojava ni bilo vključeno, se pa v novejšem času zbirajo podatki o drugih oblikah pismenosti prebivalstva.

Kot je povedal poznavalec področja bralne pismenosti Miha Kovač, je v Sloveniji približno vsakih deset let narejena resnejša raziskava bralnih navad; prva je bila narejena leta 1973, zadnja 2014. Vmes je bilo izvedenih še nekaj manjših raziskav, ki so se ukvarjale z bralnimi navadami različnih družbenih skupin.

Vse raziskave so po njegovih besedah v seštevku opozorile na zanimiv fenomen, da je število nebralcev v Sloveniji bolj ali manj stabilno. Glede na to, da se je po letu 1973 pomembno izboljšala knjižnična mreža in da so knjige na prodaj na bistveno več maloprodajnih mestih, za povrh pa se je pomembno povečala tudi knjižna ponudba in da je v srednješolsko in visokošolsko izobraževanje vključenih vedno več ljudi, je ta rezultat v resnici slab, je poudaril.

Raziskava iz leta 2014 je pokazala še, da se je najbolj povečalo število nebralcev med visoko izobraženimi; med njimi se je najbolj zmanjšal tudi odstotek intenzivnih bralcev, tistih, ki preberejo več kot 20 knjig na leto. To ne preseneča, saj ta skupina prebivalcev najbolj naglo narašča.

Ta rezultat pa daje tudi vedeti, da se kulturno in intelektualno življenje visoko izobraženih v Sloveniji približuje kulturnemu in intelektualnemu življenju tistih s poklicno ali srednjo šolo. Ti trendi sicer niso zgolj slovenski, seveda pa obstojijo tudi države, kjer so razmere precej drugačne. Na Norveškem se denimo število nebralcev zadnjih 50 let zmanjšuje, intenzivnih bralcev pa je še enkrat več kot v Sloveniji.

V evropskem kontekstu smo po Kovačevih besedah Slovenci glede bralne pismenosti v povprečju, pri bralni pismenosti odraslih pa na repu razvitih držav, ki so članice združenja OECD.

Zadnja raziskava bralne pismenosti pri nas je bila opravljena leta 2014.
Zadnja raziskava bralne pismenosti pri nas je bila opravljena leta 2014. FOTO: iStock

Bralna pismenost je najbolj problematična za tiste z zgolj osnovnošolsko izobrazbo, kar je razumljivo, pravi Kovač in dodaja, da načeloma obstoji jasna korelacija med stopnjo izobrazbe in pismenostjo.

Zadnja leta na slovenskih šolah potekajo projekti za izboljšanje bralne pismenosti med mladimi. Ker se pri tovrstnih posegih v izobraževalni sistem rezultati načeloma pokažejo šele po nekaj generacijah, je po Kovačevih besedah težko soditi, kako uspešna so ta prizadevanja. "Je pa vsekakor dobro, da smo s tem začeli," je dodal.

Odraslim so namenjene akcije spodbujanja k branju v številnih splošnih knjižnicah. Vendar je to premalo za resen obrat v družbi, opozarja Kovač in dodaja: "Za večjo uspešnost bi slej ko prej morali resno delati na tem, da spremenimo vrednotni sistem v družbi, ki znanja, izobraženosti in omike ne postavlja ravno na piedestal."

Lani je bila tudi predstavljena nacionalna kampanja Slovenija bere in podpisan manifest o bralni pismenosti, ki pa po Kovačevih besedah zaenkrat obstaja bolj ali manj na papirju.

Vendar pa je bralna pismenost pomembna, saj nam, kot pravi Kovač, "omogoča osnovno navigacijo po svetu: to, da razumemo vest na novičarskem portalu, da si lahko pomagamo z navodili za uporabo gospodinjskega aparata, da razumemo napotke, kako jemati zdravila, da vemo, kako deluje politični sistem, da razumemo, koga volimo in kakšen vpliv bo ta imel na naš družbeni položaj in podobno".

V Sloveniji ima težave s tovrstno bralno pismenostjo vsak četrti prebivalec, kar pomeni, da se v osnovi ne znajde v svetu, v katerem živi. Taki ljudje po Kovačevih besedah "ne morejo kaj prida storiti za svojo lastno blaginjo, kaj šele, da bi prispevali k družbeni rasti in razvoju, zato je dolgoročno odpravljanje tovrstne bralne nepismenosti v najširšem družbenem interesu".

Je pa seveda vprašanje, kaj si zastaviti kot dolgoročni cilj na tem področju. "Sam si kot idealno bralno pismeno Slovenko ali Slovenca predstavljam osebo, ki bere v slovenščini in angleščini ter ima hkrati dovolj široko znanje in besedni zaklad, da razume denimo članek o astronomiji v revijah kot sta Gea ali National Geographic, ob tem pa premore tudi veselje in energijo, da kdaj prebere tudi kak zahtevnejši roman, kot izhajajo denimo v zbirki Moderni klasiki," je povedal.

Z visoko bralno pismenimi ljudmi je po njegovih besedah načeloma težje manipulirati, zato so manj dovzetni za take ali drugačne politične demagoge, hkrati se bolj racionalno odzivajo na izzive sodobnih tehnologij, oboje pa je v današnjih časih še kako pomembno. Raziskave bralnih navad nam nakazujejo, da je pri nas takih ljudi okoli deset odstotkov, na Norveškem pa štirideset.

"Toliko, da vemo, kje smo in kam lahko pridemo. Ni pa nobene garancije, da bomo tja tudi prišli: povsem možno je tudi, da bralno nepismeni prevzamejo oblast in potem intenzivno delajo na tem, da širijo svojo bazo. Zgledov za to je tudi v sodobnem svetu in razvitih državah kar nekaj," je sklenil Kovač.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sid33
08. 09. 2017 17.22
+4
spremeniti je treba šolstvo, ki množično tala diplome neizobraženim...
Fifi 24
08. 09. 2017 16.32
normalno medijem vernamejo zadnja ja leta samo hudo počasni
pepikrlinca
08. 09. 2017 13.35
saj naš šolski sistem ne išče znanja pri učencih, dijakih in študentih. Išče predvsem neznanje.
santamaura
08. 09. 2017 12.31
+3
Visoko izobražen in bralno nepismen - Pa to je recept za golaž pri šestic v Ljubljani
jmis
08. 09. 2017 11.55
-3
RECI NE KNJIGAM, REŠI DREVO
bb5a
08. 09. 2017 11.52
+5
Predvsem se povečuje razlika med realnostjo in našimi vladnimi inštitucijami...
Fulano in Beltrano
08. 09. 2017 11.38
+3
Meni se ob takih člankih ustavi pamet. Po kakšnih in čigavih merilih je nek kuhar, ki v dvajsetih letih kariere dela na treh različnih kontinentih, v top restavracijah, v treh različnih kulturnih in jezikovnih okoljih, ko se je prisiljen ves čas izobraževati in izpopolnjevati - manj vreden od nekega "knjižničarja" v javni upravi, ki se mu ni treba vprašati, od kje pride denar na račun vsakega petega v mesecu? Če sem se česa naučil v življenju, sem se tega, da nikoli ne izhajam iz samega sebe - niti v Sloveniji.
dajno
08. 09. 2017 12.25
+2
Morana7
08. 09. 2017 14.31
+4
perikle ali pa recimo en žogobrc, ki komaj izusti en smiseln stavke na novinarski konferenci, pa čeprav je prepotoval skoraj ves svet a se ob tem še angleško ni uspel naučit govorit. To, da nekdo dela in potuje po tujini ni merilo svetovljanstva v smislu kaj vse zdaj ta posameznik ve.,...ja ve, če si kaj prebere, sicer je še naprej zaplankan a v drugi državi.
tony_abcde@yahoo.com
08. 09. 2017 11.24
+14
Pametni telefoni prevzemajo pamet, tlačani manj berejo, bolj postajajo zabiti...idealno za elito, take tlačane potrebujejo...eliti se izpolnjujejo sanje. Bolj so tlačani zabiti, lažje se vzpostavlja korpofašizem.
santamaura
08. 09. 2017 11.12
+2
En tak strokovnjak kot je Muha Kovačev lahko prebere tudi 100 knjig na leto pa ne bo razumel, zakaj je šmentana muha tako suha
diocles
08. 09. 2017 10.28
+4
al je pa zato ker se nič novega na napiše, strokovna literatura itak štanca eno in isto in je namenjena predvsem da ljudje nabirajo objave za napredovat na faksu, umetnost je pa dons sam da je čim bolj kr neki
dajno
08. 09. 2017 12.26
-1
tornadotex
08. 09. 2017 10.21
-13
Branje knjig,to je tako,kot bi se še nekdo igral kavboje pa indijance,sodijo na smetišče zgodovine....znanje se sedaj,pa tudi bolj je zanimivo,se črpa iz elektronskih medijev......zaradi mene,lahko jeste tudi z leseno žlico,če vam tako paše....
jmis
08. 09. 2017 10.17
-3
Število prebranih knjig zame ni nujno merilo za razgledanost, za neko kvalitetno inteligenco in sposobnost razmišljanja je treba v prvi vrsti met precejšnjo širino, pa predvsem praktično življenjsko znanje. Knjiga je ozek, tematski medij zavlečen v nedogled, velikokrat brez pravega relevantnega znanja. Po mojem mnenju je bolj inteligentno cel dan prebirat wikipedijo (ali vsaj kakšno splošno enciklopedijo če smo že pri knjižni obliki) kot pa se ukvarjat z neko razvlečeno knjigo ki se ukvarja z eno in isto temo od začetka do konca.
Castrum
08. 09. 2017 10.24
+6
No, wikipedija ni ravno zanesljiva, saj to vemo ali ne? Število prebranih knjig je seveda pogoj za razgledanost. Kot je tudi brskanje po internetnih člankih, ali pa potovanje po svetu itd....
jmis
08. 09. 2017 10.54
+5
Seveda, knjige spadajo zraven kot vse ostalo, zame pač niso na prvem mestu še zdaleč ne
Castrum
08. 09. 2017 10.07
+2
V naših osnovnih šolah se učiteljice in učitelji ukvarjajo sami s seboj, namesto da bi se učencem. Kvaliteta učiteljev v OŠ rapidno pada iz leta v leto (čast izjemam) . Izgovarjajo se na mladino ki ni zainteresirana, resnica je pa popolnoma drugačna - učitelji delujejo po liniji najmanjšega odpora, v kali zatrejo vsako pobudo učencev, bognedaj da ketreri otrok odstopa od povprečja, ga takoj omejijo v povprečje. Skratka, žalostno in zastarelo !
mackon08
08. 09. 2017 10.16
+9
Ne bluzi, krivi so starši, za vsako oceno ki ni 5 so takoj v šoli in delajo hura.
Castrum
08. 09. 2017 10.21
+4
To je večni izgovor učiteljev ! Moji otroci so že izven OŠ, ampak vem kako je bilo. Ja, se dobi kakšen model staršev , ki teži učiteljem, ma taki so v veliki manjšini. In potem iščejo učitelji izgovor prav v teh nekaj odstotkih. Bla, bla, polovico učiteljic na OŠ bi bilo treba poslati domov, ker ne razvijajo otroških sposobnosti, temveč jih držijo v povprečju , ker je seveda to najlažje in najbolj udobno za učiteljice...
Morana7
08. 09. 2017 10.41
+5
Castrum večina staršev se ali pa se ne ukvarja z enim, dvema ali 3-mi otroci naenkrat v razredu pa je med 20 in 30 otrok...kakšno posebno obravnavo in spodbujanje vsakega posebej si pa vi domišljate? Gre za skupinski pouk, ki je prilagojen večini, kar vodi v nižanje standardov, da je temu tako pa je še dodaten razlog, šole se borijo za vpis učencev in so za zadostno število učencev to pač pripravljene počet.
Morana7
08. 09. 2017 10.44
+3
Najbolj fer bi bilo, da se gremo prilagojen pouk glede na sposobnosti učencev.....zdaj pa si predstavljaj starše učencev, ki bi po testih sodili v skupino, ki potrebuje dodatne ure, da dosega znanje druge skupine.
Madeni
08. 09. 2017 09.53
-15
Čas je da se vse spravi na Elektronske MEDIJE..knjige pa porabi za KURILNO VREDNOST ( razen Muzejskih, ki sodijo v skladišče.. ).. iz Knjižnic ter zaslužkov tam zaposlenih pa izgradit Vrtce ali otroška IGRIŠČA..
Maxx365
08. 09. 2017 10.49
+11
haha redkva, to so počeli nacisti v predvojni Nemčiji, ko so na grmadah kurili knjige Eisteina, Hemingweya... in ti bi to v današnjem času počela? sicer pa ni primerjave vzet v roke eno dobro knjigo, ali pa ropotat po spletu
tony_abcde@yahoo.com
08. 09. 2017 11.27
+5
jan.k94
08. 09. 2017 09.39
+14
No avtorji vaših člankov tudi niso najbolj pismeni, glede na vse možne napake , ki jih naredijo....
Skunk Works
08. 09. 2017 09.37
+6
Res je. To se lepo vidi pod prispevki o Severni Koreji, kjer se izkaže, da njihovi tukajšnji simpatizerji ne berejo niti svojega profesorja iz FDV ja , Bogomila Frfilo, ki je napisal zelo dobro knjigo potem ko je dolgo bival tam....Mislim, niti "svojih" ne berejo.....Pa kar neke šablonske ocene iz fake medijev o S. Koreji sekajo.....
vladaricaumov
08. 09. 2017 09.24
-5
Jst ful rada berem, najraj mam trilerje pa kriminalke, kaksnga Stieg Larssona al pa Cris Carterja. Moj tip pa bere vse, najraj kaksne tezke knjige pa zgodovinske zapise. Ma sam osnovno solo, juzni je, sam ma pa vec besednega zaklada od mene in se marsikoga druzga. Rada ga gledam, kako bere.
Skunk Works
08. 09. 2017 09.38
+5
Lepo, pa še pomagaš mu še malo zraven, ane.....
vladaricaumov
08. 09. 2017 10.04
-1
Joj, kok si ti duhovit. A si mal lubosumn, mogoce.
JanZiska
08. 09. 2017 10.06
+0
A je tvoj prebral Jakovljevićevo Srpsko trilogijo?
vladaricaumov
08. 09. 2017 10.08
-1
Castrum
08. 09. 2017 10.09
-1
Bere zgodovinske zapise?Kaj je to? In besedni zaklad je slovenski?
JanZiska
08. 09. 2017 10.19
Naj prebere, če ga zanimajo zagodovinske knjige. Fajn zadeva.
Maxx365
08. 09. 2017 11.30
+2
Rada ga gledaš kako bere, a bere na glas?
ROMELS
08. 09. 2017 09.13
-4
Štrukl še pa kar naprej nabija, kako so učitlni uspešni pri svojem (ne) delu. So dosti slabši, kot oni, ki so imeli "le 5 letno srednjo pedagoško šolo" Seveda, plače pa imajo sedaj za neuspešno delo neprimerno višje.
JanZiska
08. 09. 2017 08.57
+11
Kakovostna leposlovna knjiga na mesec je nuja za nekega povprečno razgledanega intelektualca, z vsaj nekoliko širšimi obzorji. Vse kar je manj, je v vseh pogledih žalost.
pprimozz
08. 09. 2017 08.56
+13
pri nas je cel kup visoko izobraženih, ki po svoji inteligenci tega niso sposobni, posledično nam primanjkuje kadra z nižjo izobrazbo, ki pa žal ni cenjen, kot bi moral biti....kompleksen problem šolstva in družbe.