Slovenija

Elektrika se bo dolgoročno še dražila

Ljubljana, 13. 06. 2011 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZPS ob podražitvah elektrike ljudem svetuje, naj zamenjajo dobavitelja. Prehod je enostaven, prihranek pa ni zanemarljiv, pravi Kutinova. "Če nas bo dobavitelja zamenjalo dovolj, lahko mi začnemo postavljati pravila na trgu," poudarja.

Če se vam zdi, da za elektriko plačujete preveč, zamenjajte dobavitelja, pravijo v ZPS.
Če se vam zdi, da za elektriko plačujete preveč, zamenjajte dobavitelja, pravijo v ZPS. FOTO: Reuters
Elektro Maribor je ceno električno energije za gospodinjske odjemalce zvišal s 1. junijem, Elektro Ljubljana bo to storil s 1. julijem. S podjetja sicer sporočajo, da so se javno obvezali, da cene električne energije svojim gospodinjskim odjemalcem ne bodo spreminjali najmanj do konca leta 2012, torej vsaj naslednjih 18 mesecev.

Podražitev so napovedali tudi v Elektru Celje in Elektru Primorska, medtem ko so v Elektro Gorenjska dejali, da o tem ne razmišljajo.

Medtem ko so se nekateri elektrodistributerji odločili podražiti elektriko, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) druge pozvala k zamrznitvi cen električne energije do konca junija 2012. K temu so se zavezali v družbah Gen-I in Petrol Energetika. Zveza potrošnikom svetuje, naj zamenjajo dobavitelja elektrike.

Kot je pojasnila predsednica ZPS Breda Kutin, so se zaradi gospodarske krize odločili za ukrepanje in pozvali Gen-I, Petrol in Elektro Gorenjska, ki za razliko od preostalih niso napovedali podražitev elektrike, k zamrznitvi cen za eno leto. Le v Elektru Gorenjska zaveze niso sprejeli.

Električna napeljava
Električna napeljava FOTO: Reuters

"ZPS si je za slovenske potrošnike izborila zamrznitev cen za naslednjih 12 mesecev," je poudarila Kutinova in dodala, da se morajo potrošniki zavedati priložnosti na trgu in prihrankov, ki si jih lahko z zamenjavo dobavitelja ustvarijo. Prihranki niso zanemarljivi, je ocenila Kutinova. "Ljudje ne vedo, da nov sistem omogoča zelo enostaven prehod, ne glede na to, kje živijo," je še dejala.

Da bo odločitev lažja, so pripravili izračune za posamezne skupine potrošnikov (osnovni paketi). V najnižji skupini (mesečni račun približno 20 evrov) letni prihranek lahko znaša do 22 evrov, v srednji (mesečni račun okoli 40 evrov) do 75 evrov, v veliki skupini (mesečni račun okoli 100 evrov) pa do 180 evrov. Razlike so sicer tudi med posameznimi ponudniki.

V zvezi so se zato odločili, da v pomoč potrošnikom vzpostavijo posebno spletno mesto (www.123zamenjaj.si). Na njem lahko preverijo, kolikšen prihranek lahko pričakujejo v primeru zamenjave dobavitelja. Poleg osnovnih informacij pa so na spletnem mestu vzpostavili tudi povezavo na spletno stran agencije za energijo.

Z akcijo želijo v ZPS po navedbah Kutinove potrošnike spodbuditi k aktivnosti – da bodo razumeli, da če so aktivni, se to splača. "Če nas bo zamenjalo dovolj, lahko mi začnemo postavljati pravila na trgu," je izpostavila.

'Aktualne podražitve posledica poslovnih odločitev posameznih dobaviteljev'

Slovenija je del evropskega tržišča, kjer bodo cene električne energije še rasle. Kot pravi Robert Golob iz GEN-I, bodo podražitve že v naslednjih letih neizogibne. "Res pa je, da ni treba, da se to dogaja danes," dodaja. Medtem pa Tomaž Orešič iz EFT Group pravi, da so podražitve, ki smo jim zdaj priča, posledice poslovne odločitve posameznih dobaviteljev.

Dogodki na Japonskem in nemška napoved zaprtja jedrskih elektrarn nista razloga za podražitve elektrike, čeprav je ta zaradi tega na nemški borzi dražja. Trgovci z elektriko namreč to kupujejo vnaprej in v gospodinjstvih bi morali skoke cen na borzi občutiti zadnji. "Se bo pa ta ponudba v prihodnosti zaradi novih tehnologij, zaradi večjega angažiranja odjemalcev, še popestrila in bomo priča podobni ponudbi kot pri mobilni tehnologiji," pravi Orešič.

Zagovorniki zaprtja elektrarn so prišli s študijami, ki dokazujejo, da vpliva na rast cen ne bo, nasprotno energetski koncerni dokazujejo, da bo vplivalo in na podražitev in na manjšo zanesljivost oskrbe. Tomaž Orešič

Na dvig cen bo vplivalo tudi zapiranje jedrskih elektrarn in grajenje novih, plinskih, energetskih objektov. "Žal gibanja, predvsem politična, in to je to, kar se dogaja tudi v Nemčiji, ne dajejo nobenih dobrih obetov, da bi bile cene v bodoče še kdaj nižje," ugotavlja Golob.

Dvig cen na evropskem trgu bo koristil le slovenskim proizvajalcem električne energije, ki bodo zaradi naše relativno cenejše energije kovali višje dobičke. Potrošniki pa bomo največ naredili, če bomo pametno ugašali luči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (93)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brice
14. 06. 2011 11.15
se strinjam s PREPROSTIM Tudi jaz sem šla na gen-i in tudi meni je elektro-gorenjska zaračunal "kazen". Še nikoli nisem imela toliko za plačati za vse leto, kot zdaj za pol leta, a upam, da bo pri gen-i bolje.
preprosto
14. 06. 2011 10.33
Če me spomin ne vara so ta podjetja imela dobiček. Torej zakaj že podražitev? Enostavno ker lahko! BOLANO!
preprosto
14. 06. 2011 10.31
sam sem prešaltal na gen-i in imam mirno vest ker plačujem ceneje, a prehod me je drago stal, saj so mi na elektro maribor izračunali nenormalno velik poračun....
ziva35
14. 06. 2011 09.09
In kateri ponudnik je trenutno najugodnejši?
Raztezje
14. 06. 2011 02.05
Če človek malo razmisli, Nemška strategija res ni tako napačna. Za svoje domove bodo pridelovali čisto energijo, ki jih ne bo praktično nič stala in še za okolje ni nevarna, za industrijo pa jo bodo kupovali iz tujine, kjer bodo s spretno ekonomsko politiko ustvarili močno konkurenco, da jo bo na trgu dovolj in se zanje ne bo bistveno dražila. Ko si bodo banana državice, kot je naša prišle to gor, bo pa itak že na voljo hladna fuzija ali kaj podobnega. Konkurenca običajno pomeni nižje cene, vendar vsako opravljeno delo, kot je birokracija ob naraščanju številnih preprodajalcev z našo lastno elektriko, pomeni bistveno rast cen navzgor. O raznih varuhih, kot so ta od potrošnikov ter vseh ostalih, pa pri nas skoraj nima smisla izgubljati besed, pomaga le še revolucija in 9mm, ker so ji nastavili le zato, da nas slačijo in oligarhiji pomagajo prati opičje možgane. Poleg tega so nam vse pokradli na enak način, narod pa ne dela drugega kot zavija na polno luno, kako je vse slabše in slabše...
veselo-na-delo
14. 06. 2011 00.58
Kar se pa tiče varčevanja raje izklopte stand by funkcije aparatov in senzorjev še senzor za luči rabi pa še je ogromno naprav katere v resnici nimajo nobene lučke in rabijo štrom,sem prejšje leto ravno izvajal meritve takih naprav in naletel na neverjetne rezultate koliko mi požerejo te naprave več kot 25 eur štroma, pa nekateri še vedno ne verjamejo da to te stand by ne rabi nič elektrike pa še veselo naprej kuri-(jo), no dobro pa kurte in potem pa letajo-(te) okrog drugih dobaviteljev in stokajo da imajo drag štrom ja s tem serjejo-(te) v lastno skledo prvo naj izklopijo vse take porabnike in potem bote vidl če je selitev potrebna), (nadaljevanje prejšnjega)- se pa zelo zeloooooo moti zdaj imam nižji račun in nebom zamenjeval nikogar in nobenoga
veselo-na-delo
14. 06. 2011 00.24
-1
Katerega dobavitelja pa ima 24 kur. POP tv in KANAL A da lahko vedno delujejo neglede na latni čas in podražitve al to za njih ne velja???
dreko123
14. 06. 2011 00.18
teh "distributerjev" sploh ne bi smelo biti - čisti pokvarjeni kapitalizem vsa distribucija elektrike vključno z elektrarnami bi morali biti v lasti države in po celi sloveniji iste "normalne" cene!!! to je ista banda kot zavarovalnice... vsi se reveže delajo pa dvigujejo premije itd... na koncu leta pa s takim preseškom da ne vedo kam z miljoni!
Ranunculus
14. 06. 2011 00.15
Ne vem, če je že minilo leto, da se ni podražila. Kaj je torej v naslovu novega? Ali morda namigujete, da se bo dražila v primerjavi z drugimi dobrinami? Relativnostna teorija?
dreko123
14. 06. 2011 00.12
kako se lahko elektrika draži ko pa imamo večina če ne vse svoje pridelane - nuklerarka - hidro itd... naj mi nekdo razloži kaj se če dražiti pri vzdrževanju - ko pa je vsako leto material in vzdrževanje za to cenejši in dostopnejši ter vzdrževanje še enostavnejše kot pre recimo 30 leti... pa je bila elektrika skoraj zastonj!
Lojze30
13. 06. 2011 23.02
Zanima me, kaj bo potem, ko se bodo ponudniki el. energije med sabo kartelno dogovarjali za skupno zvišanje cen, kdo bo takrat diktiral ceno?? Mi že ne, to je zagotovo. Tko k štacunarji! Vsi marže v nebo in je za vse dovolj, za nas pa, če čš jest, morš it u štacuno, al pa žri beton in je mirna Bosna.
...Lejga...
13. 06. 2011 22.53
Zakaj pa potem varčujemo in kopujemo varčne svetilke in aparate.Problem je v tem da se more v blagajno steč vsak mesec pač toliko denarja al mi varčevali al pa ne.
alterego
13. 06. 2011 22.38
seveda dražijo, če so pa zaresovci vse distribucije zapufali do plafona...
djdj
13. 06. 2011 22.16
Če zamenjam ponudnika kdo bo skrbel za omrežje in odpravljal napake? Prejšnji ponudnik ali novi?
tali?ni tom
13. 06. 2011 21.48
treba bo počas prešaltat na alternativo- oljenke kot so to delal nekoč , spat jit ob mraku , ponoč namesto pritiskanja tipkovnice računalnika ali daljinca pritiskat ženo pa se bojo kmal premislil tajkuni elektrikarski ! mi je pa čedalje manj jasno kje je smisel tega bednega človeškega pehanja za še , če na koncu vse damo za položnice in na koncu zgarani pomremo v bedi ! treba bo počet stvari ki so res nujne to je mal krompirja posadit pa pšenice ter ene par živali ! samo to rabimo in nič drugega kot so to počeli včasih pa bi takoj pohabl take zaslužkarje ! ali pa vsi dat odklopit elektriko pa bi vidl pol !
metronom
13. 06. 2011 21.31
ko bo elektrika stabilna ne ko jo prek 200 krat zmanka pol pa naj drazijo
nx56rt28kk290056
13. 06. 2011 21.18
No in ko bo tudi infrastruktura v rokah takih bo tudi cena temu primerno visoka. Kako bo šele takrat lepo. :)
Odpri.oci
13. 06. 2011 21.16
Zamenjava dobavitelja el.energija je VELIKO ENOSTAVNEJŠA kot npr. zamenjava ponudnika mobilne telefonije (če hočeš obdržati številko) !!!!!
Odpri.oci
13. 06. 2011 21.10
Leta 2007 je Elektro Ljubljana svojo podražitev argumentiralo z : "Ljudje porabijo manj, zato moramo podražiti".... Leta 2012 bo izgovor za podražitev : "Imamo vedno manj strank.... in vedno več zaposlenih.... zato moramo računati višjo ceno...." . In potem sledi (kot je rekel "simevlado").... "dirigirani" potop in odkup elektro-infrastrukture za drobiž !!!!!
Odpri.oci
13. 06. 2011 21.07
@simevlado 13.06.2011, 21:01 0 "pomoje vodstvo elektra ljubljana zanalašč hoče podražit da odžene stranke in potem bo šlo podjetje v stečaj in potem se bo našel poslovni angel tajkun ki bo to podjetje kupil od države..." . Verjetno bo tvoje razmišljanje kar držalo !!!! . S takimi (kartelnimi) podražitvami "državni" distributerji dobesedno porivajo stranke v naročje drugega.... v našem primeru privatnega distributerja.... v roke Goloba (bivši drž. sekretar.... predhodnik Kopača!!!), Bobinca (Gorenje) in "Bavčarja" (Istrabenz).....