Slovenija

Potrošniki se lahko odločijo tudi za domače pridelke

Ljubljana, 27. 07. 2011 17.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Domači proizvajalci zelenjave želijo svoje pridelke uvrstiti na police trgovin. "To ne pomeni, da se potrošnik mora odločiti za slovensko zelenjavo, ima pa pravico jo imeti na razpolago," je dejal minister.

Zelenjadarji si želijo na police slovenskih trgovin.
Zelenjadarji si želijo na police slovenskih trgovin. FOTO: Reuters

Minister za kmetijsko, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je po današnjem sestanku s proizvajalci zelenjave poudaril, da si bodo skupaj prizadevali uvrstiti slovenske proizvode na police trgovin. "To ne pomeni, da se potrošnik mora odločiti za slovensko zelenjavo, ima pa pravico jo imeti na razpolago," je dejal minister. Na današnjem srečanju, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije,  Veletržnice Ljubljana, Zadružne zveze Slovenije in Slovenskega združenje za integrirano in ekološko pridelavo, so oblikovali skupino, ki bo pomagala vzpostaviti verigo za zelenjavo.

Slovenija sicer pri proizvodnji zelenjave po besedah Židana ne more slediti doktrini stalnega zniževanja cen, tako zaradi naravnih danosti kot tudi zaradi kakovosti in varnosti hrane. "Slovenska proizvodnja temelji na integrirani proizvodnji in to ni samo floskula," je poudaril.

Zelenjava
Zelenjava FOTO: Reuters

Potrošniki spraševali, ali je zelenjava domačega izvora

Na srečanju so razpravljali tudi o škodi, ki jo je slovenskim proizvajalcem povzročil izbruh okužb z bakterijo E.coli. Slovenija je EU prijavila zahtevek za povračilo škode za skoraj 200.000 evrov pri nekaj čez 40 posameznikih. Minister je zagotovil, da bo ukrep izpeljan predvidoma najkasneje do 15. oktobra.

Janez Kužnik, predstavnik zborničnega sistema, je ob tem spomnil, da so v času okužb z E.coli k nam prihajali proizvodi, ki so bili pod ceno, kar je ustvarilo velik pritisk na cene. "Smo nekonkurenčni, ampak tudi zato, ker se gremo integrirano proizvodnjo," je poudaril. A nevarna bakterija je nekoliko vendarle spremenila odnos potrošnikov, ki so tako v zadnjem času pogosteje spraševali, ali je neka zelenjava res domačega izvora. "To je pozitivno, kar je E.coli prinesel slovenski proizvodnji," je ocenil.

Jožica Bolarič, predstavnica proizvajalcev, pa se je strinjala, da so slovenski proizvajalci preveč razdrobljeni in premalo modernizirani. "Ena od priložnosti za izboljšanje položaja pridelovalcev je tudi povezovanje zadrug, sodelovanje med njimi že poteka," je dodala. Ob tem pa pričakuje, da bo slovenska zelenjava v večji meri našla svoje mesto tudi na policah v trgovskih sistemih, kar je predvsem v dobro kupca, to pa mora biti tudi v interesu trgovcev.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
28. 07. 2011 12.04
Prepozno! Še dobro,da lahko sploh kaj kupimo za fičnike,ki nam jih blagovoli dati gospoda!
malodane
28. 07. 2011 11.34
Haha, prekleti socialisti. A zdaj nam bodo še govorili, da se lahko odločimo za domačo hrano? A brez njihovega dovoljenja ne bi smeli? Zakaj pa bi kupoval slovensko solato, če je nemška kljub dolgotrajnejšemu transportu kvalitetnejša in cenejša?
srecnii
27. 07. 2011 23.38
Saj kmetje prodajajo na tržnicah, ampak ko kupujem tam sploh kaj dosti nimam za kupit, saj so cene navite do skrajnosti, torej je vseeno bolje kupit v trgovini oz. pri kmetu ali še bolje pridelat doma, kar pa tudi počnemo, zelenjave bomo imel za 2 leti vnaprej, tako smo letos pridni na njivah.
cucjetina
27. 07. 2011 22.45
mene nobeden ne more prepričat da je domače boljše od uvozenega govedo je govedo in vsa goveda jejo travo seno krmila zelje je zelje paradiznik tudi jabolka tudi kake mate vse to daje naša zemlja ki so jo zastrupili natovci in in vsi tisti ki sprozajo vojne da bi svoje orozje isprobali oz staro ponucali zato je tako kot je
major1
27. 07. 2011 22.03
Zeleni zabojčki imajo prednost in so garancija zdrave domače hrane.
przelmuding
27. 07. 2011 21.13
Saj ni problem dati domačo zelenjavo v trgovino. Problem je cena, ker je predraga. Kaj se pa tiče pridelave samo sanjajte da je domača zelenjava manj škodljiva kot uvožena. Zemlja je zastrupljena za naslednjih 30 let.
komarec
27. 07. 2011 21.01
Adolph27.07.2011, 19:522 Mislim,da ima trgovec pravico odlocitikaj prodaja v svoji trgovini . . . .. nismo vec v komunizmu . . . .. Se strinjam, mislim pa, da ima tudi potrošnik pravico odločati kaj bo kupil.
Adolph
27. 07. 2011 19.52
Mislim,da ima trgovec pravico odlocitikaj prodaja v svoji trgovini . . . .. nismo vec v komunizmu . . . ..
Kiss_My_Ass..
27. 07. 2011 19.03
Ljubi bog, kje ste bili do sedaj? Kdaj že bi morali označiti poreklo zelenjave! Oglobiti tiste nprodajalce, ki PREPRODAJAJO zelenjavo iz bivših republik kot zelenjavo in sadje domačega porekla. Dajte nam s ponudbo blaga z znakom okolju prijazne pridelave na police, možnost da kot potrošniki lahko izbiramo. Osebno rajši redkeje kupim (ker je dražja) domačo, pridelano na okolju prijazen način.