Slovenija

Potrjen nov, še strožji zakon o prekrških

Ljubljana, 01. 02. 2011 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Če boste storili prekršek, vam bo lahko po novem policist odvzel vozniško dovoljenje, ki vam bo vrnjeno šele potem, ko bo o tem odločalo sodišče. Poslanci so namreč potrdili nov predlog zakona o prekrških.

Policisti bodo lahko vozniško dovoljenje odvzeli voznikom, ki bodo vozili pod vplivom alkohola ali mamil, tistim, ki bodo znatno prekoračili dovoljeno hitrost in voznikom, ki bodo na avtocesti vozili v nasprotno smer.
Policisti bodo lahko vozniško dovoljenje odvzeli voznikom, ki bodo vozili pod vplivom alkohola ali mamil, tistim, ki bodo znatno prekoračili dovoljeno hitrost in voznikom, ki bodo na avtocesti vozili v nasprotno smer. FOTO: Policija.si

Državni zbor je s 45 glasovi za in nobenim proti po drugi obravnavi sprejel predlog sprememb zakona o prekrških. Spremembe prinašajo novosti pri takojšnjem odvzemu vozniškega dovoljenja za najhujše prekrškarje in prenos pristojnosti za odločanje o pritožbah na eno višje sodišče. Doslej so bila pristojna štiri višja sodišča.

Kot je še pred predstavitvijo stališč poslanskih skupin pojasnil državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec, zakon prinaša natančnejšo procesno razmejitev med prekrškovnim in kazenskim postopkom, zagotovitev enotnejše sodne prakse, ureditev odgovornosti tujih oseb, ki v Sloveniji uživajo imuniteto, ter uskladitev zakona z novimi rešitvami na področju javnega naročanja.

Odvzem vozniške do odločitve sodnika

Hkrati je poudaril uvedbo novih institutov, denimo začasni odvzem vozniškega dovoljenja. Po veljavnem zakonu je bilo tako, da je policist dovoljenje odvzel in ga kršitelju vrnil čez 24 ur, zdaj pa ne bo več tako in bo odvzem trajal do odločitve na sodišču. Začasen odvzem se bo uporabljal za najvišje prekoračitve hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo v nasprotno smer avtoceste. Obenem se uvaja strožje sankcioniranje povratnikov ter kljub strožjim kaznim vpeljava preventivnih postopkov, je še dejal sekretar. Tokrat gre sicer že za sedmo noveliranje zakona, spremenjenih pa je petina določb.

Brez nasprotovanja zakonu

Podporo so poslanci napovedali že dopoldne med predstavitvijo stališč poslanskih skupin. Le v SNS so dejali, da podpirajo samo nekatere rešitve, drugih pa ne, v SDS pa so pojasnili, da zakonu "ne bodo nasprotovali".

Jasnejšo razmejitev med prekrški in kaznivimi dejanji so pohvalili tudi poslanci, ki so menili, da zakon prinaša večjo pravno varnost. Hkrati je bilo večkrat slišati pohvale na račun stranske sankcije izločitve iz javnega naročanja.

Če je večina pozdravila zagotavljanje enotne sodne prakse z določitvijo enega višjega sodišča za odločanje o pritožbah, pa je Eva Irgl v imenu SDS dejala, da se v stranki sprašujejo ravno o tem. Kljub temu je Gvido Kres (SLS) menil, da širšega soglasja za ta zakon ne bi mogli dobiti, njegov poslanski kolega iz stranke Zares Vito Rožej pa je prepričan, da bodo spremembe zakona prinesle večjo varnost na cestah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (455)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trgo
03. 02. 2011 15.27
še malo pa bojo prometne prekrške huje kaznovali kot umore.potem ko vidiš policaja samo na gas,manj te bo stalo,če ga povoziš kot pa,da se zaustaviš.
ZALJUDI
03. 02. 2011 07.31
...ljudi lahko omejuješ do neke točke,,,naj omejujejo na vseh življenskih točkah _do omejenosti v glavi,samo tako bo enkrat počilo raji,pa se bo prenehalo stim neživljenskim presingom z vseh strani!!! ..omejujejo svobodo govora s cenzuro in lažjo,sedaj pa počasi še svobodo gibanja in lastnega odločanja,korporativen zapor delajo iz te naše male gnile države!!
mh24754
03. 02. 2011 07.22
mefedron, odpri skupino... sam en more začet, sej pol bo zalafual in bomo stopil skup, sam začet je treba! slovenci ovce, pa kr čakamo in čakamo, da bomo dejansko mel 2€ v denarnici! koga čakamo? ven, pred parlament!
Vendetta_83
03. 02. 2011 01.26
PA POJDIMO NA ULICE,IN TO NE S PIŠČALKAMI KOT SO HODILI UPOKOJENCI IN ŠTUDENTJE,VENDAR Z MOLOTOVKAMI,S KAMNI,S KIJI IN TAKO NAPREJ.NAJ BO KDO FACA IN NAREDI SKUPINO NA FACEBOOKU,KO SE JI PRIKLJUČI 150000 BREZPOSELNI ČLAN GREMO PA NA ULICE.VKOLIKOR OBLAST SPREJME TA ZAKON, MI PA GLEDALI KAJ DELAJO,SI LAHKO SAMO PREDSTAVLJAMO KAJ NAM BODO ŠE V BODOČE ZAKUHALIM
kzg81
03. 02. 2011 00.46
regall :"...ravninskem delu obvoznice, kjer je omejitev 50 km/h." Kva?
regall
03. 02. 2011 00.07
Če bi se vladi in policistom res šlo za varnost in ne za polnjenje državne blagajne, bi postavljali policijske patrulje na mestih, kjer se dogajajo prometne nesreče. Vsi pa vemo, da najraje postavijo radar po 9. uri zvečer, ko ni prometa na ravninskem delu obvoznice, kjer je omejitev 50 km/h. Glede alkohola pa se skoz oglašuje, da je vsaka 3. smrtna žrtev posledica vinjenega voznika. Ni mi pa jasn, ka je pa s prvo in drugo smrtno žrtvijo. Nikol še na pop TV ju ni bilo novice, da je kdo povzročil nesrečo zaradi svoje nesposobnosti . Rezultat je pa žal v obeh primerih enak. Pa ne da zagovarjam vinjene voznike, sem tudi sam proti, sam zdi se mi da mediji in vlada vse skup mal preveč napihujejo. Naj najprej pometejo pred svojim pragom kompletno s policisti in nam naj bodo za vzgled. Žal pa za njih zakoni ne veljajo.
sandi101
02. 02. 2011 23.34
Kam to vodi ... Mogoče v prihodnje ne bodo umirali samo vozniki zaradi nesreč,ki si jih nobeden ne želi ampak mogoče tudi tisti,ki so si umisli tak zakon pa brez nesreč!!! Dol z Pahorjem,Kresalovo in Janšo,ki to podpirajo kot vsi vemo zaradi filanja državne blagajne! Takrat,ko so štrajkali bodo sedaj vse nadomestili in še več ... *!!!!
Sanja Kova?evi? 1
02. 02. 2011 23.09
maaaaaaaaaa te poslanci itk nimajo pojma o lajfu njim je fajn ja sam odločat tko neki .. a glave prazne pr ush !!
posiljatelj
02. 02. 2011 22.46
nič se ne bo spremenilo, dokler bodo kazni v evrih namesto v procentih mesečne ali letne plače.
savinjon
02. 02. 2011 22.35
tive naši poslanci,ki jih je 3/4 na koki,njih lih briga varnost...oni maajo šoferje...in eure..
MiXy
02. 02. 2011 22.28
To za alkohol ter preveč prekoračeno hitrost in nasprotno smer vožnje po avtocesti idino pravilno da se takoj odvzame vozniško dovoljenje tistim ki pa malenkost prekoračijo hitorst bi pa lahko uvedli neke pike in če bi zbral rečmo 3 pike v enem letu za malenkost prekoračeno hitrost do 10km/h bi dobil šele kazen
gamekiss
02. 02. 2011 22.26
IZZIVAM vrli poslanci ki ste bili sprejeti in imate službe zato ker ste izvoljeni z strani ljudstva da sprjmete prohibicijski zakon in uvrstite alkohol k prepovedanim drogam saj vaše ovčice ki jih tako lepo sprehajate po pašniku sledijo in ubogajo vse kar rečete sej nebo posledic pa še več vam bo kapnilo v državno blagajno
John2005
02. 02. 2011 21.59
Resnicno me zanima kaki bi bili ukrepi ce bi se pobrane kazni zmanjsale za recimo 50% in poraba goriva zaradi pocasnejse vizje za recimo 30% gledano na drzavni ravni.
kerubnimda
02. 02. 2011 21.47
grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
kerubnimda
02. 02. 2011 21.45
dol s to vlado pa to čimprej!!
Niko_K
02. 02. 2011 21.05
@tistim, ki se pritožujejo, nad "neurihtanimi" cestami Razumite ljudje, da višanje kazni POLNI proračun, rihtanje cest pa ga PRAZNI! Prav zaradi tega... Kdaj je bil sprejet zadnji zakon za "rihtanje cest"? Nisem sicer pravnik in nisem seznanjen,ampak gotovo ne pred 20 (ali 18) meseci, kot zadnje zvišanje kazni! ...draga vlada... Da se vam ne bo zgodil Egipt... Ljudje potrpijo marsikaj, prav tako kot poln lonec vode, ampak, ko je preveč, pa odleti pokrov...
vinkosan
02. 02. 2011 20.45
Poslanci, ki se sploh ne zavedajo zakaj sedijo v parlamentu in odločajo o ..... polnjenju državnega proračuna. Pa saj to ni več res. Skrajni čas za našo Slovenijo, da se malo obrnejo stvari in bo država poskrbela za varnost na cestah, ko tje to storila Švedska.... naj država poskrbi za prav široke avtoceste (samo pomusrko poglejmo). Da bodo ljudje , ki delajo za obče dobro,nagrajeni .... in ne kaznovani, kar je praksa vseh naših zaribanih politikov. Samo v oči jim pogledam, pa vidim kako jih svetijo dolarji... Menim, da je dovolj. Pa srečno na cestah in še bolj srečno na ZAVODIH ZA ZAPOSLOVANJE, od kje nam bodo jemali!!??
jamajaka
02. 02. 2011 20.39
samo denar rabmo to reši skoraj vsekar se tiče sodnikov in ????????????'
Phoenus
02. 02. 2011 20.38
"Državni zbor je s 45 glasovi za in nobenim proti" - sem mislil, da je pri nas 90 poslancev v drzavnem zboru. w.t. dela druga polovica?
vinkosan
02. 02. 2011 20.24
Poslanci, ki se sploh ne zavedajo zakaj sedijo v parlamentu in odločajo o ..... polnjenju državnega proračuna. Pa saj to ni več res. Skrajni čas za našo Slovenijo, da se malo obrnejo stvari in bo država poskrbela za varnost na cestah, ko tje to storila Švedska.... naj država poskrbi za prav široke avtoceste (samo pomusrko poglejmo). Da bodo ljudje , ki delajo za obče dobro,nagrajeni .... in ne kaznovani, kar je praksa vseh naših zaribanih politikov. Samo v oči jim pogledam, pa vidim kako jih svetijo dolarji... Menim, da je dovolj. Pa srečno na cestah in še bolj srečno na ZAVODIH ZA ZAPOSLOVANJE, od kje nam bodo jemali!!??