Slovenija

'NLB naj bo močna in uspešna'

Ljubljana, 07. 07. 2010 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava NLB je vladi predlagala možne načine dokapitalizacije omenjene banke. Premier Pahor pa meni, da je pri tem vprašanju pomembno zaupanje javnosti v pravo odločitev.

NLB-6
NLB-6 FOTO: Blaž Garbajs

Premier Borut Pahor se je skupaj s finančnim ministrom Francem Križaničem, ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjo Gasparijem in gospodarskim ministrom Matejem Lahovnikom srečal z najvišjimi predstavniki NLB. Pahor se je nato z ministri dogovoril tudi o nadaljnjih korakih vlade pri odločanju o dokapitalizaciji največje slovenske banke.

Sogovorniki, na čelu predstavnikov NLB sta bila predsednik uprave Božo Jašovič in prvi nadzornik Marko Simoneti, so izmenjali poglede na različne možnosti za dokapitalizacijo NLB v okviru sprejete strategije skupine NLB za obdobje 2010–2015.

Ker si država prizadeva za to, da bi bila NLB močna in uspešna banka z dolgoročno stabilnim lastništvom, se je premier po končanem posvetu s predstavniki NLB z ministri dogovoril o nadaljnjih korakih vlade pri odločanju o dokapitalizaciji največje slovenske banke, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Kot je danes zjutraj ob robu obiska Telekoma Slovenije povedal Pahor, naj bi odgovorni v NLB na današnjem sestanku odgovorili na njegovo vprašanje, kateri od treh scenarijev dokapitalizacije iz strategije banke za naslednje obdobje je najbolj primerna.

Možni načini dokapitalizacije

Možni načini dokapitalizacije, ki jih je vladi predlagala uprava NLB, so, da lastnika zagotovita večino novega kapitala in ohranita lastniška deleža, da v skupino vstopi nov lastnik – šlo naj bi bodisi za Evropsko banko za obnovo in razvoj ali Mednarodno finančno korporacijo, ki je del skupine Svetovne banke, ali pa da se izpelje javna prodaja delnic, ki pa je vsebinsko in časovno zelo zahtevna.

"Ko bomo slišali za mnenje uprave in nadzornega sveta NLB o najprimernejšem od treh predlaganih načinov dokapitalizacije NLB, bom opravil delovne pogovore na ravni vlade in potem predlagal neko stališče tudi v širšo strokovno in politično razpravo," je zjutraj napovedal Pahor, saj meni, da je pri tem vprašanju pomembno zaupanje javnosti v pravo odločitev glede načina dokapitalizacije NLB.

Križanič z Belgijci

Minister Križanič se je medtem v skladu z napovedmi srečal s predstavnikom belgijske bančne skupine KBC, s katerim sta izmenjala poglede na dokapitalizacijo največje slovenske banke.

Država je lastnica 33,10-odstotnega, belgijska KBC pa 30,57-odstotnega deleža v NLB. KBC je februarja zatrdila, da je pripravljena razmisliti o sodelovanju pri načrtovani dokapitalizaciji NLB, a se bo o tem odločila na podlagi pogojev in donosnosti te naložbe, ki jo bo lahko ocenila glede na novo strategijo NLB.

NLB se sicer že vse od konca lanskega leta z državo in KBC pogovarja o možnem načinu dokapitalizacije v višini 250 milijonov evrov. To je ministrstvo za finance sprva opravičevalo z načrtovano širitvijo banke, kasneje pa je uprava NLB poudarjala, da je potrebna zaradi zaostrovanja pravil glede kapitalske ustreznosti.

Decembrski poskus dokapitalizacije je propadel, saj se oba glavna delničarja nista uspela dogovoriti o načinu povečanja kapitala.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 07. 2010 00.12
norci smo,ker si to dovolimo
Buena Vita
08. 07. 2010 00.12
ne da ljudje radi poslujejo s tujimi bankami v to so prisiljeni,od domačih bank nima privatni sektor nobene koristi,obrtniki,drobno gospodarstvo crkava ker banke ne dajo po naročilu vkladajočih kreditov,180 dnevni rok plačil kateri je uvedla pahorjava vlada je že uničil polovico malih firm
rok77
07. 07. 2010 18.17
Norca se delajo vsak dan bolj...
tony_abcde@yahoo.com
07. 07. 2010 14.42
'Potrebujemo zaupanje javnosti' Ste ga že zapravili v zadnjih 19 letih.
LujXV
07. 07. 2010 14.29
Dragi moji.. Dokler bo NLB delal tako kot dela ne bo imela zaupanje ljudi... Se kdo od vodilnih vpraša koliko varčevalcev so izgubili zadnja leta... In zakaj so to odšli drugam.. Očitno ne zaupajo tej ustanovi in raje denar nalagajo v tuje banke ..Kjer se počutijo vatni in spoštovani varčevalci...
rok_tratar
07. 07. 2010 14.06
Odlično...nova porcija davkoplačevalskega denarja za kreditiranje sumljivih projektov in političnih izbrancev. Žalostno je, da glede na to kaj se s to banko dogaja, da se je res za večno znebimo. Toda bile bi ena redkih držav, ki bi se se odrekla nadzoru nad največjo banko in izgubili nadzor nad bančnim sistemom...toda očitno drugega kot to ne znajo. Bojim se, da bo Križanič NLB dokončno potopil...
FCL
07. 07. 2010 14.03
Moje pa, ko bodo vrnjeni vsi "tajkunski" in drugi krediti prijateljem in ostalim, ne pa da jo boste zopet dokapitalizurali z mojim denarjem !!!!!!! BANDA POKVARJENA EJ,...
Izbrisani5
07. 07. 2010 13.56
Zaupanje si boste pridobili, če boste financirali gospodarstvo, ki denar krvavo potrebuje ne pa propadle projekte!