Slovenija

Potrebujemo vojaško ladjo?

Ljubljana, 14. 11. 2007 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za obrambo naj bi svoj predlog za poplačilo ruskega klirinškega dolga Sloveniji v blagu oblikovalo do konca leta.

Slovenski veleposlanik v Moskvi Andrej Benedejčič in namestnik ruskega ministra za finance Sergej Storčak sta v torek podpisala sporazum o poplačilu klirinškega dolga, ki ga ima Ruska federacija kot naslednica nekdanje Sovjetske zveze, in do katerega je upravičena Slovenija kot pravna naslednica nekdanje Jugoslavije.

Bo moral Ervajec odgovarjati?
Bo moral Ervajec odgovarjati? FOTO: Kanal A

Ruski dolg se bo postopoma plačeval tri leta, in sicer na podlagi sklenjenih posameznih izvozno-uvoznih pogodb. Predmet le-teh pa bo blago, med katerim prednjači vojaška oprema, ki naj bi jo Slovenija odštela od 129 milijonov ameriških dolarjev, kolikor znaša ruski dolg Sloveniji. Med opremo naj bi bil sistem protizračne obrambe in pa vojaška ladja topovnjača.

Matej Lahovnik, poslanec stranke Zares je na obrambnega ministra Karla Erjavca že naslovil vprašanje: Je vojaška ladja topovnjača smiselna, glede na območje slovenskega teritorialnega morja, katerega obala znaša dobrih 42 kilometrov?

Mors s predlogom glede ruskega klirinškega dolga do konca leta

Ministrstvo za obrambo naj bi svoj predlog za poplačilo ruskega klirinškega dolga Sloveniji v blagu oblikovalo do konca leta, so pojasnili viri na Morsu. Predlog naj bi vseboval možnosti zaprtja dolga z nakupom vojaške ladje, pa tudi drugega orožja. Toda ta predlog naj bi bil šele začetek pogovorov o tem, kako bi ruski klirinški dolg v višini 129 milijonov dolarjev tudi poplačali, odobriti pa ga mora še vlada, so pojasnili.

Znesek dolga v višini dobrih 129 milijonov dolarjev bo Rusija poravnala v blagu v obdobju treh let, če pa dolg v treh letih ne bo poplačan z blagom, bo Rusija neporavnan saldo po izteku triletnega obdobja poravnala v denarju, so pojasnili na ministrstvu za finance.

Po neuradnih navedbah naj bi Rusija dolg poplačala tudi v vojaški opremi in že nekaj časa se omenja nakup ruske vojaške ladje in sistema zračne obrambe. Na Morsu so pojasnili, da te možnosti še vedno preučujejo in oblikujejo predlog, ki pa naj bi bil končan do konca leta. Sicer pa naj bi bil npr. nakup vojaške ladje predviden tudi v dolgoročnem razvojnem programu za opremljanje Slovenske vojske.

Na finančnem ministrstvu so medtem pojasnili, da podrobnejša odločitev o tem, kako naj bi državi zaprli ta dolg, še ni bila sprejeta. V torek podpisani sporazum je tako načelne narave, sicer pa se bosta državi o blagu in storitvah, s katerimi bo Rusija poravnavala svojo obveznost do Slovenije, dogovorili v posebni pogodbi.

Dolg se bo poplačal na podlagi posameznih izvozno-uvoznih pogodb, ki jih bodo sklenili slovenski kupci in ruski dobavitelji. Po drugi strani pa ministrstvo za finance "ni seznanjeno z odločitvami posameznih ministrstev in jih zato ne more komentirati". "Sicer pa mora po sklepu vlade vsako blagovno pogodbo potrditi tudi vlada", česar pa doslej še ni bilo, so še poudarili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mire@email.si
15. 11. 2007 14.26
Hackinto zresni se ti s tvojimi otroškimi izjavami, jaz sem rekel da bi blo lepo imet kakšno tako ladjo, za patruljiranje al pa za mednarodne misije, kaj pa fali? In če bi nas kdo napadel nas nebi fentali u parih dnevih, to ti mislis ker neves nic o vojski. Mislim da tolko joceste kot da boste ostali brez jest in brez pit ce bo rusija dala namesto kesa opremo. BABE JEDNE PICAJZLASTE!
testis@email.si
15. 11. 2007 10.24
Jaz pa mislim, da bi morali blejski otok spremeniti v mogočno trdnjavo (otok je treba seveda povečat tako da bo v bistvu blejski otok le še jarek okoli trdnjave). Po tem "jarku" pa bi rabili pluti vsaj 2 ladji topovnjači, okoli leteti dve leteči topovnjači pa ena bi rabla bit še za pod vodo. Oprema pa itak dodatno ne bi nič stala, ker bilo všteto v ceno 129 mil $. V trdnjavi bi se utrdila JJ in Kahel, branila pa bi se pred razjarjeno blejsko rajo ker še vedno nimajo obvoznice.
Apocalypse
15. 11. 2007 09.32
mire...zaradi varnosti rabimo vojsko? rabimo ladjo? Dj se zresni...če bi nas hodu kdo napast nas fentajo v parih dnevih, prvi dan pa tko al tko vojska pade. K misliš da bo kj drgač če bomo mel eno ladjo :D. bodo hrvatje začel...barčica po lužci plava lalalalala. Na bledu naredimo drugi perl harbour, pa ladjo not, pa mednarodna srečanja tam na otočku, da bodo drugi vidl kak smo oboroženi do zob da se noben ne bo upal nč. :P
fmunih@email.si
15. 11. 2007 09.29
Ne vem zakaj je potreben nakup vojaške ladje, če lahko z mobilnim raketnim sistemom najučinkovitejše zaščitimo piranski zaliv.
fljuskus
15. 11. 2007 08.49
Ja, par Eurofighterjev bi prav prišlo, pa kak AWACS, blackbird itd. Pa en super-laserski satelit tudi, da bi lahko nacijlal vsakega, ki bi se upiral :D Mislim, dejte se zresnit no, glede na velikost Slovenije na morju ne potrebujemo sploh vojaških ladij, mogoče 2-3 policijske manjše in hitre čolne. Da o zračni obrambi in letalih niti ne začnemo... Pa s čim bojo pilote plačali, če vsi bežijo stran, ker so plače mizerne? Topovnjača, hahahaha
ak6799@volja.net
15. 11. 2007 08.47
Ja in crknt od gladu in delat zastonj ker ne bo denarja za plače, kr bo šlo za arzenal vse. ti boš pa metke žrl al kaj
m&k
15. 11. 2007 08.36
Jaz sem za nakup, ja kako pa bo, če ne bomo imeli poponoma nič svoje vojaške opreme ??? Ob morebitnem napadu bomo pa kaj, zbežali in prosili Italijane in Avstrice da nas branijo, haloooooooo, najprej se moramo sami, poleg ladje bi bilo treba kupiti še letala, topove, bojne helikopterje in še marsikaj!!!
mire@email.si
15. 11. 2007 01.40
alc19 motis se zelo! Vse vlade po svetu nategujejo kot nasa in to ni dezela ovc. Ce je rusija dolžna poravnati svoje dolgove in je pripravljena plačati v vojaški opremi al topnicarko je meni vredu, saj nebojo kupili iz proracuna ladjo in SE MI ZDI da bi vsaj eno tako ladjo rabili pa vsaj za kake internacionalne misije al kaj takega in da se nam nehajo hrvati smejat MA nasploh vsi! Kot sem ze enkrat rekel tudi če je mir je za moje pojme vojsko treba imeti in vedno DOBRO opremljeno in pripravljeno, ker je svet nenormalno šel dobesedno v k....! Za tiste ki pa nonstop nategujete da kako ne rabimo vojske da bi rajsi dali denar v zdravstvo in nevem kam pa prosim res brez komentarjev, mislim da nasploh zaradi varnosti če ne pa zaradi ljudi vojsko rabimo. Za ene je to poklic in jim ji ga je lepo opravljati isto kot vam vaše delo. Kako bi vam bilo da bi vam vzeli delo ki ga imate radi? No vglavnem če je res tako da rusi hočejo v opremi in z topnicarko se odpufat jaz sem za.
alc19@email.si
15. 11. 2007 00.20
Mislim da bi bilo bolje od topovnjace vzet jedersko podmornico. ta minister je pa res pripaljen... ah ... kar cela vlada... to s elahko dogaja samo v dezeli ovc_ v slovenij nikjer drugje se vlada ne more delat norca iz drzavljanov pri nas pa je to prislo ze kar v rutino raja pa kot da nima mozga verjetno prevec kur pojedo in so se mozgani tako tudi prilagodili kar jes to si ;)
Darth Sidious
14. 11. 2007 23.08
Hm, kaj pa če nam bi rusi poslal raje par jedrskih raket. Kahl bo srečen, Bush bo srečen, Hrvati bodo tiho.... P.S. Prodam zazidljivo parcelo streljaj od doma, na gričku je, sončna lega, ugodna lokacija za protiraketni ščit, seveda za pošteno ceno. Interesenti pokličite 0500-cut the crap
Ja ker se bojijo Hrvatov celo pa sedaj ko imajo ti volitve se morajo dobro oborožiti,ker jim je tole dosedanje orožje premalo saj ne znajo ravnati z njim kot je treba.hahaha
mac4_m
14. 11. 2007 21.49
najbolš nabavit eno staro floto letalonosilk pa zaparkiramo piranski zaliv. Pol nej pa pisne kdo tm čez, če upa..:))
indefinable.motiv@gmail.com
14. 11. 2007 21.21
Zakaj ne bi nabaavli kr kašno jedrsko podmornico, pa še svoj protiraketni ščit bi lahk naredili, aja pa atomsko bombo tudi rabimo. A se mogoče bliža 3. svetovna vojna?
curci
14. 11. 2007 21.17
KAKSNO VOJASKO LADJO IN KAKSNO VOJASKO LETALO-PLACE JIM DAJTE,KOT SI JIH ZASLUZIJO NE PA USIVIH 600e-POTEM SE PA SPRASUJETE,ZAKAJ NI VOJAKO.
Prvo Bore
14. 11. 2007 21.10
Tonček Balonček LOL In uvedla nove pasoše in nova vozniška LOL
politik70
14. 11. 2007 21.08
Totalen odklop.Še meje nismo rešel mi bi pa kr ladjo mel.Ja kje jo bomo pa parkiral? V Novem gradu?Res tale Kahli ga pa res piha.pri vseh stvareh ki jih rabi slovenija se gre on odločit ravno za ladjo!
Tonček Balonček
14. 11. 2007 21.01
Pa kdo se norčuje iz vlade, ki je odpravila nalepke za tehnične preglede in podaljšala delovni čas upravnih enot in lahko delujete tudi ob sobotah!! Da vas ni sram!!???
blue-art.org
14. 11. 2007 20.43
Ja najbolj pa potrebujemo sedaj eno veliko ladjo. Ankaran še polne brzine ne more razviti v naši luži. Ladja naj bo tako velika, da bo segla od špice Debelega rtiča do Savudrije. Naj nam dajo raje nafto za klirinški dolg.
w&m
14. 11. 2007 19.47
toliko denarja kot mi porabimo za vojaško opremo...???!!!! kaj bomo kmalu evropska vojaška velesila al kaj? raje bi ta denar razdelili med poštene delavce, pa bi vsak imel 50 eurov večjo plačo.
esfflight
14. 11. 2007 19.42
Kaj ko bi kupili kar letalonosilko? Ce vas ljudje spodnesejo, vsi gor, pa ste na varnem. Joj, kje imate pamet? Kaj boste z ladjo? Kje jo boste obracali na tako malo morja kot ga imamo. Kot vam je ze nekdo prej rekel, kupite betonsko zelezo, saj se to vedno potrebuje. Tega imajo Rusi dovolj in je stvar resena