Slovenija

Stanovnik: Iz te zemlje ne bodo nikdar naredili banana republike

Dražgoše, 08. 01. 2012 14.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na slovesnosti v Dražgošah se je Stanovnik obregnil ob potezo veleposlanika Mussomelija, ki naj bi si vzel pravico, "da skliče fantomsko koalicijo". Potezo je označil kot nedostojno povabilo, stranke, ki so se mu odzvale, pa za cankarjanske "hlapce".

Predsednik države Danilo Türk je na 55. prireditvi Po stezah partizanske Jelovice – Dražgoše 2012 večtisočglavi množici v svojem govoru poudaril pomen dražgoške bitke in narodnoosvobodilnega boja, ki izražata "sposobnost slovenskega naroda, da je v najtežjih trenutkih svoje zgodovine, tudi med drugo svetovno vojno, ko mu je grozilo uničenje, vzel svojo usodo v lastne roke in prelomil s svojo dotedanjo pasivno tradicijo." 

Izzivi današnjega časa so veliko manj nevarni od tistih iz vojnega časa, meni Türk.
Izzivi današnjega časa so veliko manj nevarni od tistih iz vojnega časa, meni Türk. FOTO: POP TV

To sposobnost smo izkazali še pri osamosvojitvi, je povedal in dodal, da je "od takrat naprej odgovornost za našo usodo v naših rokah." Zdaj nas čakajo spremembe, saj potrebujemo razvojne usmeritve, boljše delovanje državnih organov in pravosodja ter učinkovit boj proti korupciji. Proračunski primanjkljaj moramo zmanjšati, ustaviti rast državnega dolga in okrepiti podjetnost in inovativnost, je naštel.

Vse to so po mnenju Türka uresničljive naloge, ki naj bi jih skozi reforme uresničevala prihodnja vladna koalicija. "Potrebujemo zavezništvo za reforme, predvsem pa voljo in pripravljenost vseh političnih sil, da stopijo na pot potrebnih dogovorov," je pojasnil.

Prava pot naprej po mnenju predsednika države zahteva iskreno iskanje kompromisa in skupnega imenovalca – danes je to sporazum o najpomembnejših reformah. Glavni izziv je torej doseči zgodovinski kompromis o ključnih reformah in o rešitvah, ki bodo zagotovile dolgoročni razvoj prihajajočim generacijam, je še dodal.

Izzivi današnjega časa so veliko manj nevarni od tistih iz vojnega časa, je zaključil svoj govor in še dodal, da pa so bolj zapleteni. Po mnenju predsednika države tudi v današnjih razmerah potrebujemo zrelost in "pogum za soočenje s problemi, pogum za priznanje razlik in pogum za iskanje skupnega".

Stanovnik oster do Mussomelija

Pred Türkom je zbrane v Dražgošah nagovoril še predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki v Dražgošah vidi simbol trpljenja, da bi si narod pisal svojo usodo sam.

Türk in Stanovnik
Türk in Stanovnik FOTO: POP TV

Ob tem se je obregnil ob potezo ameriškega veleposlanika Josepha Mussomelija, ki naj bi si vzel pravico, "da skliče fantomsko koalicijo". Potezo je označil kot nedostojno povabilo, stranke, ki so se mu odzvale, pa za cankarjanske "hlapce". Za predstavnike strank, ki so na sestanek odšli, bi Ivan Cankar po njegovem mnenju namreč dejal: "Hlapci, za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni."

Stanovnik je ostro nastopil tudi do poziva k vladi narodne enotnosti. To bi bila vlada brez naroda in velika manipulacija, je zatrdil in dodal: "Na svoji zemlji smo svoj gospod, iz te zemlje ne bodo nikdar naredili banana republike. Nista nas zlomila ne Hitler ne Mussolini, ki sta želela zgraditi kolaborantsko koalicijsko oblast."

Janković: V primeru koalicije z Virantom ta ostaja predsednik DZ

Lepo vreme je v Dražgoše sicer privabilo nekoliko večjo množico ljudi kot običajno, prireditve pa so se med drugim udeležili kandidat za mandatarja Zoran Janković, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič in eden izmed dveh še živih udeležencev dražgoške bitke Franc Čopi - Borotin.

Čeprav je Janković doživel sprejem z aplavzom, miren še vedno ne more biti. Še vedno namreč ni jasno, ali koalicijo ima, predvsem pa, ali bo v sredo na tajnem mandatarskem glasovanju v parlamentu zbral potrebnih 46 glasov.

Po prireditvi je sicer potrdil, da bo v primeru sestave koalicije z Listo Gregorja Viranta njen predsednik ostal na mestu predsednika DZ. Zanikal pa je, da naj bi predsedniku DeSUS-a ponudil mesto predsednika uprave Petrola. Je pa Stanovnik izrazil prepričanje, da bo Virant v ponedeljek izbral koalicijo z Jankovićem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni