Slovenija

Zagreb še ni dobil ponudbe Ljubljane

Bruselj, 03. 12. 2008 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija podpira vstop Hrvaške v EU, a najprej mora zavarovati svoje nacionalne interese, je odločen premier Borut Pahor. Meni tudi, da Hrvaška še naprej prejudicira mejo.

Pahor je Hrvaško opozoril, da se ji izteka čas.
Pahor je Hrvaško opozoril, da se ji izteka čas. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenija podpira vstop Hrvaške v Unijo, a najprej mora zavarovati svoje nacionalne interese, je odločen premier Borut Pahor. "Ti so ogroženi spričo dejstva, da je Hrvaška poslala Evropski komisiji dokumente, ki bi jih kdo lahko razumel kot prejudiciranje določitve meje na kopnem in na morju," pojasnjuje Pahor. Tudi zato mora Slovenija prejeti močna zagotovila Hrvaške in Bruslja, da Zagreb s temi dokumenti nikakor ne prejudicira meje med državama, je odločen Pahor.

"Če bo ta pogoj izpolnjen, bomo v Sloveniji preučili možnost za soglasje k temu, da se nekatera vprašanja zaprejo in da se nekatera odprejo. Če pa tega pogoja hrvaška stran tako ali drugače ne more sprejeti, potem tudi mi ne moremo sprejeti odločitve, da nekatera poglavja, ki so sporna, odpremo ali zapremo," še dodaja Pahor.

Z današnjim srečanjem s Pötteringom je Pahor sklenil dvodnevni obisk v Bruslju, ki je bil njegova prva pot v tujino po prevzemu premierskega položaja.

Po njegovem obstaja možnost, da se še v času francoskega predsedstva, torej do konca meseca, najde rešitev, vendar je zaenkrat še prezgodaj napovedovati razplet. Najprej moramo počakati na odziv predsedstva na slovensko pobudo, nato pa še na odziv Hrvaške, pravi Pahor.

Zagreb še ni dobil ponudbe

Hrvaška predloga, ki ga je Slovenija za rešitev blokade v pristopnih pogajanjih Hrvaške z EU predložila francoskemu predsedstvu, še ni dobila ne formalno ne neformalno, zato se do njega še ne more opredeliti. Hrvaška nacionalna televizija pa je drevi poročala, da po neuradnih informacijah Francija ni sprejela vseh slovenskih predlogov glede rešitve blokade.

Hrvaški diplomatski viri ocenjujejo, da francosko predsedstvo EU zdaj usklajuje vsebino dokumenta, in menijo, da bi slovenski predlog že predstavili hrvaški strani, če bi bil popolnoma sprejemljiv in usklajen na strani EU.

"Ponudba je poštena"

"Ideja Slovenije je dobra ideja in iz Zagreba sem že prejel pozitivne signale," je glede nove pobude Slovenije za rešitev vprašanja pogajanj Hrvaške za vstop v EU danes v Bruslju dejal poročevalec Evropskega parlamenta za Hrvaško Hannes Swoboda. "Upam, da bo Hrvaška ponudbo sprejela, saj se mi zdi, da je ta zelo poštena," je dodal.

Po mnenju Swobode bi lahko predlagana rešitev pomenila pot naprej, sicer bodo pogajanja blokirana. "Mislim, da bi bilo treba ponudbo sprejeti. To je velik korak naprej," pravi evropski poslanec. Če namreč Hrvaška sedaj predloga Slovenije ne bo sprejela, "ji mora biti jasno, da leto 2009 za dokončanje pogajanj ne pride v poštev", je dodal.

Že včeraj se je Pahor sestal s predsednikom Evropske komisije Barrosom.
Že včeraj se je Pahor sestal s predsednikom Evropske komisije Barrosom. FOTO: Reuters

"Hrvaška to ve in bilo bi zelo slabo, če ne bi bilo z njene strani jasnega odgovora. Če bi bil sam hrvaški premier, bi skočil na vlak, saj v prihodnjih tednih ne bo nove ponudbe, ki bi pospešila pogajanja," je bil jasen Swoboda. Slovenska ponudba tako lahko po njegovem pripomore k odprtju novih poglavij v pogajanjih Hrvaške za vstop v EU, saj morajo biti vsa poglavja odprta zelo kmalu, če želi Zagreb pogajanja zaključiti v letu 2009, je poudaril.

"O izsiljenih datumih ni modro govoriti"

Poslanec iz Slovenije Jelko Kacin (ALDE/LDS) je ob obravnavi poročila Swobode o napredku Hrvaške v letu 2008 dejal, da je "prav in korektno", da se vzpodbuja Hrvaško v njenih prizadevanjih za vstop v EU. "V EU želimo, da Hrvaška v pogajanjih čim prej zapre vsa poglavja. Kljub temu pa smo se na primeru Bolgarije in Romunije naučili, da ni modro govoriti o izsiljenih datumih," je dejal.

"Menim, da bi bilo bolje Hrvaško pozvati k čim hitrejšemu zaključku pogajanj, kot da določamo skrajne in prisilne roke. V tem trenutku lahko samo ena vlada upočasni hrvaška pogajanja z EU, in to je hrvaška vlada. Težave Hrvaške bi bile slab zgled za vse druge države Zahodnega Balkana," meni poslanec, ki je opozoril še na na odnos Hrvaške do tujcev in pozval k pospešenem vračanju premoženja ter opozoril na hrvaško upravljavsko sposobnost pri črpanju kohezijskih sredstev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
04. 12. 2008 13.52
sam neki vprašam! vem da hrvaščina in srbščina nista enaki, pa vendar nista tako različni da se predstavnika obeh jezikov nebi mogla razumeti(kot npr.slovenščine,makedonščine ne bi razumel hrvat če je nebi prej nikoli slišal,srbščino pa verjetno bi ane) torej po mojem mišljenju je razlika v dialektu,nekaterimi izrazi ,kot npr: med ljubljanščino in štajerščino???
bnam 2707
04. 12. 2008 13.50
4evercvicek:ne Slovenija nima teh problemov,mi smo znotraj vi pa zunaj.Imate pa večje število problemov,kot ste jih našteli! Tisto kar je znotraj EU je urejeno,med tem ,ko tisto zunaj nje ni urejeno in bo moralo biti, še pred vstopom....O zgodovini raje nebi......ker je preveč jasna. Kar se tiče pa jezika ali srbo-hrvatski,ali hrvatsko srbski,menim,da ima vsak narod,tudi hrvaški pravico do svojega jezika.To je povsem normalno,dasiravno neke bistvene razlike ni.Je samo modifikacija na eni ali drugi strani.Zato lahko Srbi govorijo srbski,Hrvati pa hrvatski jezik.Mi razumemo oboje,medtem ,ko slovenskega v teh deželah ravno ne razumejo.
4evercvicek
04. 12. 2008 13.10
pozabil sem tudi dodati da se lahko marsikdo zgleduje po Vindap-u...ima razčiščeno v glavi kar pomeni da ni politično in medijsko podlegel / izmanipuliran...ima širino in objektivno razmišljanje in sprejemanje... vinadap - poz in respekta ;)
4evercvicek
04. 12. 2008 13.00
hakihak \"4evercvicek04.12.2008, 11:51 daj mi povej, kateri jezik je srbo-hrvaščina in v kateri državi ga govorijo!!!???\" Srbo-hrvaški ali Hrvaško-Srbski jezik je konstrukt ali umetni jezik kateri je nastal zaradi 3. članic SFRJ, to so te verjetno naučili v šoli. Omenil sem pa ker šteje leto 2008 in dan danes se še vedno v sloveniji govori srbo-hrvaščina...wtf bi rekel vendar zameriti vam ni...žalosto je pa to da smo vsi živeli znotraj 1 drž. slovenci pa še danes ne poznajo razlike med hrvaškim in srbskim jezikom. Niste poznali razlike takrat, ne poznate danes...vsaj večina ne...Dan danes vsakega drugega slišiš \"srbo-hrvaščina\"... Primer: komentator iz hrvaške ali srbije pusti komentar pač v svojem jeziku, ljudje ga pa klincajo naj ne govori \"srbo-hrvaško\"... A odgovor na tvoje vprašanje je: v Sloveniji ;) poz
vinadap
04. 12. 2008 12.44
prosper - iz daljnega leta 1964 ti povem,ko smo hodili na dopust v Umag,je bila tabla z napisom SR HRVATSKA postavljena nekaj metrov naprej od kamnoloma. Kamnolom pa je takrat upravljalo mislim da cestno podjetje Koper.
gjuro007
04. 12. 2008 12.30
Popravek ...srbo- hrvaščina...zatipkanje, pač...
gjuro007
04. 12. 2008 12.29
Re: Hakihak ...še en pametni ZLOvenec...kaj ne znaš brat???...napisal je: \"...konstrukt jezika (srbo- hrbaščina\"..\"...KAPIŠ????
hakihak
04. 12. 2008 12.28
hrvate je pa treba prijet na trdo, tako kot bi oni nas!!
gjuro007
04. 12. 2008 12.26
Od leta 1990 volimo levico; no, pa je tudi te zgodbe enkrat konec...naj ti \"Dimitrije, bre\" prinaša glasove v bodoče...ajde, Pahor, živio ti meni....štejemo, štejemo, štejemo izgubljene glasove...a ne da...ena, dva, tri, štiri, pet (ožja družina) izgubljenih glasov...plus tri tete z družinami je cca. 15 glasov...uhh, Borči, primorski fašist, ljubitelj Dimitrija....to je že 20 izgubljenih glasov...štejemo dalje- prijatelji M,M,F,P in družine...ups, \"delavec v Armaniju\"...to je že novih 30 glasov...plus znanci in \"ustno izročilo\"...ni kaj, Pahorček, ljubitelj Dimisija Rupsija...naslednjič ne bo nič...že letos smo zavoljo Čepiča (lopova ala Pristan) imeli pomisleke, zdaj nas ne ustavi več nič...niti tradicija...papa primorski fašist in izgubljeni maneken, khm, \"delavec v Armaniju\"....odu glasovi; veš imamo sorodnike tudi na Braču pa nas malo skrbi zanje, ko taki- kot si ti- odločajo o njihovi usodi...aja; dedek je bil partizan, skojevec, babica pa AFŽ...ali ode to....propadli maneken, \"delavec v Armaniju\" ni tisti, ki bi nas predstavljal...zbogom!
vsevid
04. 12. 2008 12.22
BORUT, če se boš tu na meji izkazal TI bo zaplet z RUPLOM popolnoma oproščen.
eBuddy
04. 12. 2008 12.20
pismo mešajo drek.....naj že enkrat konkretno povejo kaj jih moti....ne pa neka zagotovila glede prejudiciranje meje....naj pove direkt....tu si hrvati narobe predstavljete mejo in mimo tega ne moremo dokler ne spremenite zeljevide al karkoli že.....
hakihak
04. 12. 2008 12.20
4evercvicek04.12.2008, 11:51 daj mi povej, kateri jezik je srbo-hrvaščina in v kateri državi ga govorijo!!!???
gjuro007
04. 12. 2008 12.17
Pahor, Pahorček.... ...volitve so blizu, preblizu...4 leta hitro minejo...nekaj mesecev je že mimo...zima, zima bela...prolječe, ljeto pa opet zima....kako je že tista korejska mojstrovina ( Wong Kar Wai, če se ne motim) \"Pomlad, poletje, jesen, zima...in spet pomlad\"...čakaj, čakaj....bom videli na volitvah...pa veš, da rajši volim kretenoidnega šovinista, khm, plemenitega, kot pa \"delavca v Armaniju\"....uh, Pahor....kar nekaj glasov manj in najbrž veš, kako v Mariboru peša volilna udeležba...potem si pa Dimsija Rupsija kam zaveži...pamti pa vrati, pravijo...
realnost
04. 12. 2008 12.10
4evercvicek.. preberi ti kaj o zgodovini slovenije, da ne izpadeš smešen ob svojem poveličevanju hrvaške, recimo kaj o ndh in o ustaštvu , sicer pa ste imeli možnost podpisati sporazum Drnovšek Račan s katerim tudi mi nismo bili zadovoljni ,vendar je temeljil na tem , da pač mora vsakdo nekaj popustiti, mi smo bili to pripravljeni ,vi hrvati seveda ne, zato , ker vi želite vsakega tko malo peljat žejnega prek vode, samo upam , da vam to sedaj ne bo več uspevalo.
realnost
04. 12. 2008 12.02
Od hrvaške ne zahtevamo nič drugega kot vse kar smo morali izpolniti tudi mi ob vstopu vv EU, razlika je samo v tem , da bi pa hrvati radi tako po svoje malo prikrojili zadeve kot njim odgovarjajo. Nismo proti vstopu hrvaške v EU ,toda brez vsakih privilegijev, sploh pa ne na račun slovenije, katera jim je že tako preveč popuščala.
gjuro007
04. 12. 2008 12.01
Takih idiotov s tako idiotskimi tezami, kot je \"realnost\" pa itak ne mislim komentirat. Ostaja dejstvo, da je \"delavec v Armaniju\" zjebal sam sebe, ko si je vzel Rupla in ni pričakoval tako ostre reakcije javnosti...potem so mu prijazno svetovali (ker lastne pameti itak nima) naj igra na karto, ki v Sloveniji vedno dobi- \"Hrvaška, hrdeki, hrvateki, hrvat je tat, lopovi, cigani, hrčki\" in ostala sranja zapakirana v \"južna meja\" ...in zdaj se ven vlači...v redu, ni problema, Hrvaška pač naslednjeleto ne bo končala pogajanj in je še ne bo ttako hitro v EU (kar si partijska matica itak želi), ampak \"vse se vrača, vse se plača\"...mogoče tako, da naša družina (ožja in širša), ki voli za levico neprekinjeno že 20 let, samovšečnemu \"delavci v Artmaniju\" pač ne bo več dala glasov...enako je z mojimi prijatelji, s katerimi sem do sedaj govoril in enako z njihovimi prijatelji...e, moj Pahor, to pa je že več kot 100 glasov...in kje so še ostali...pa ti malo misli...in tvoj štab, tvoji svetovalci također, drugovi bre....
4evercvicek
04. 12. 2008 11.51
realnost - preberi si kako knjigo o zgodovini hrvaške, samo toliko da ne ispadeš smešen v družbi...Slovenci, slovenci, slovenci...le kaj so vas učili po šolah? A ni bilo dovolj da se vam prilagodi konstrukt jezika (srbo-hrvaščina), vsaj še zgodovino juge in zgodsovino vsake bivše članice da bi se naučili (pravilno - brez cenzure)...
4evercvicek
04. 12. 2008 11.48
realnost - prosim???Jadran bi se moral deliti??? Hm...kje sem že to slišal? Aha, seveda, takrat ko je vaš gospod plemeniti bil na obisku v Beogradu...ja, ja, seveda, zdaj mi je kapnilo...No od te SLO-SRB propagande žal ne bo nič. A si lahko potem juga zdeli tudi recimo ,Triglav, Bled,Bohinj,...? Loš ti je nick, daleč si še od njega...A kot sem že omenil, počisti pred lasnim pragom ker se je veliko smeti nabralo potem kritiziraj sosedov...prav tako velja tudi za soseda...
realnost
04. 12. 2008 10.48
Od hrvaške ne zahtevamo nič drugega kot vse kar smo morali izpolniti tudi mi ob vstopu vv EU, razlika je samo v tem , da bi pa hrvati radi tako po svoje malo prikrojili zadeve kot njim odgovarjajo. Nismo proti vstopu hrvaške v EU ,toda brez vsakih privilegijev, sploh pa ne na račun slovenije, katera jim je že tako preveč popuščala.
realnost
04. 12. 2008 10.42
4evercvicek....kar se tiče problemov jih ima hrvaška z slo, srbijo, bosno, črgoro, ali drugače z vsemi ki jo obkrožajo , ker bi rada povsod komu kaj vzela tudi Jadran nikoli ni bil hrvaški ampak jugoslovanski , kar pomeni , da bi se moral delit med republike bivše yuge kot še marsikaj kar si je hrvaška enostransko prilastila.