Slovenija

Potrebovali bi najmanj štiri reševalce za reševanje iz divje vode, a to je velik finančni zalogaj

Solkan, 07. 08. 2013 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na delu Soče, kjer se je utopil 46-letnik, bi potrebovali najmanj štiri reševalce, ki imajo licenco za reševanje iz divje vode. Na občini pravijo, da bi zelo težko zagotovili ustrezno reševalno službo povsod, kjer bi bilo to smiselno, a zavedajo se, da je rešitev treba najti.

Predel toka reke Soče, imenovan Stari jez, je priljubljeno kopališče, ki pa je po oceni policije varnostno problematično. Smrt 46-letnika, ki je umrl po tem, ko so ga zajele brzice, je vnovič obudila vprašanja o tem, kako bi na tem in tudi na drugih delih reke Soče lahko bolje poskrbeli za varnost.

Na občini Nova Gorica pravijo, da bi bilo zelo težko zagotoviti ustrezno reševalno službo povsod, kjer bi bilo to smiselno. Na delu, kjer je utonil 46-letnik, trenirajo kajakaši, brzice pa so močne. Tam bi potrebovali najmanj štiri reševalce, ki bi bili usposobljeni za reševanje iz divje vode. To pa je velik finančni zalogaj. A vseeno je neko rešitev treba najti. Na občini pravijo, da bodo zadevo uvrstili na dnevni red že na prvem sestanku občinskega sosveta za varnost občanov, v katerega so vključene različne pristojne službe.

Na omenjenem delu Soče je bila zadnja utopitev leta 2004. Takrat je pri plavanju na območju kajakaške proge utonil trener vratarjev estonskega nogometnega prvaka Flore iz Talina Valdemaras Martinkenas.

Soča
Soča FOTO: POP TV

V povprečju se utopi 16 ljudi na leto

V prvih šestih mesecih letošnjega leta se je v Sloveniji utopilo pet oseb.

Policisti so v petih letih, od leta 2008 do 2012, skupno obravnavali 80 utopitev, torej v povprečju približno 16 utopitev vsako leto. V tem obdobju je bilo daleč največ utopitev obravnavanih v rekah, kar 30. Bistveno manj je bilo utopitev na morju (osem), v bazenih (devet) in na jezerih (devet).
Več kot polovica utopitev se je zgodila pri plavanju – 42. Veliko vzrokov utopitev ni mogoče pojasniti z gotovostjo. Po policijski statistiki je več kot 80 odstotkov utopljencev moškega spola, tveganje utopitve pa večje za osebe, stare nad 54 let.

Niso opazili, da je moškega odnesel vodni tok

46-letnik je s hčerkama želel preplavati Sočo. Starejši hčerki je to tudi uspelo, moškega in mlajšo hčerko pa so sredi struge zajele brzice. Mlajša hčerka je glasno klicala očeta na pomoč, kar je slišal tudi moški v bližini. Pognal se je v vodo in deklici dobrih 300 metrov nižje pomagal na kopno. Žal pa nihče ni opazil, da je 46-letnika medtem odnesel vodni tok.

Nezavestnega ga je reka odnesla še 600 metrov nižje, kjer ga je v bližini solkanskega potapljaškega centra opazil neki moški. Ta je po besedah policistov takoj začel reševanje, a ga je reka v tem času odnesla še približno 200 metrov nižje. Medtem so bili aktivirani tudi člani Podvodne reševalne službe in poklicne Gasilske enote Nova Gorica, ki so s policisti iskali 46-letnika. Čez približno dve uri so njegovo truplo našli še približno 300 metrov nižje, tik ob mejni črti z Italijo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1