Slovenija

'Potrebno je storiti še več'

Ljubljana, 20. 11. 2007 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Varuhinja človekovih pravic opozarja, da z uresničevanjem otrokovih pravic še ne moremo biti zadovoljni.

Po vsem svetu na današnji dan obeležujemo svetovni dan otroka ter 18-letnico konvencije o otrokovih pravicah. "Otrokove pravice uresničujmo in varujmo vsi, vse dni v letu, da bo Slovenija otrokom prijazna država. To sporočilo naj ne velja zgolj en dan v letu, temveč vse dni," je dejala predsednica društva Unicef Slovenije Zora Tomič. Pri društvu so ob tej priložnosti v državnem svetu pripravili posvetovanje z naslovom 'Ali je Slovenija otrokom prijazna država?', je še dejala Tomičeva.

Danes obeležujemo svetovni dan otroka
Danes obeležujemo svetovni dan otroka FOTO: POP TV

"Posvet smo organizirali zato, da se pogovorimo in dogovorimo, kaj vse bi lahko storili za večjo zaščito, varnost in razvoj otrok na številnih področjih. Prav tako si želimo okrepiti širšo družbeno in poklicno odgovornost vsakega slehernika. Da bi končno v tej državi povezali prizadevanja vseh - družine, lokalne skupnosti, nevladnih organizacij in države - v enotnem programu uresničevanja otrokovih pravic," je pojasnila Tomičeva. Pri društvu se zavzemajo tudi, da bi Slovenija vendarle dobila varuha otrokovih pravic. "Ne samo zato, da bi preprečevali kršitve teh pravic, temveč tudi zato, da bi ustvarjali pogoje za njihovo uresničevanje," je poudarila.

Na posvetu so se prednostno dotaknili Nacionalnega programa za otroke in mladino od 2006 do 2016, strokovnjaki pa so na podlagi mednarodne primerjave predstavili, kakšen je položaj otrok v Sloveniji. Tomičeva je dejala, da bi bilo treba v nacionalnem programu jasno opredeliti dolžnosti posameznikov in pa tistega, ki bo javno nosil odgovornost za njegovo realizacijo.

Unicef
Unicef FOTO: Dare Čekeliš

Po mnenju Tomičeve bi bilo potrebno na državni ravni vzpostaviti medresorno telo, ki bi "odgovorno povezovalo vsa ministrstva in bi celovito spremljalo pripravo tega akcijskega programa". Tomičevi se zdi pomembno tudi, da bi do kraja izpeljali iniciativo v parlamentu, saj v Sloveniji nimamo organa, ki bi znotraj slednjega obravnaval otroka kot subjekt. Omenila je, da so sicer v parlamentu že poskušali ustanoviti neke vrste "koalicijo za otroke", a do tega ni prišlo.

"Mislim, da bo vzniknila neka pobuda, ki si jo želimo že dlje časa, in sicer, da bi se na nivoju vlade povezala ministrstva in parlament,"
je dejala Tomičeva. Prav tako bi bilo po njenih besedah koristno če bi se bolj povezale nevladne organizacije, ki delajo za ali z otroki z namenom, da bi bili njihovi učinki še večji.

Konvencija o otrokovih pravicah

Eden od bistvenih dokumentov, ki določa polje otrokovih pravic, je konvencija o otrokovih pravicah, ki je, tako Tomičeva, letos "postala polnoletna". Konvencija posega na vsa področja otrokovega življenja in poudarja, da so vsem otrokom tega sveta skupne njihove pravice, je pojasnila. Za obeležitev 18-letnice konvencije so se pri Unicef Slovenija odločili, ker jo je "dejansko treba vzeti kot tisti dokument, ki je dosegel mednarodno stopnjo zrelosti in prepoznavanja in je zato vreden spoštovanja". Podpisale so jo skoraj vse države na svetu, je dodala Tomičeva.

Unicef
Unicef FOTO: Dare Čekeliš

Kot so zapisali pri Unicef Slovenija, je imela v teh letih konvencija pozitiven vpliv na življenje milijonov otrok in družin po svetu. Napredek je bil po njihovi oceni viden predvsem pri izboljšanju dostopa do osnovnih storitev, kot sta zdravje in izobrazba. Zasledili so tudi pozitivne trende na področju zaščite otrok, zmanjšanja nevarnega otroškega dela ter glede opozarjanja na škodljive tradicionalne prakse, med katere spadajo obrezovanje in zgodnje poroke. Prav tako so zaznali povečanje ukrepov za zaščito otrok, ki jih je prizadela vojna.

Varuhinja: Ne moremo še biti zadovoljni

Ob dnevu otrokovih pravic ugotavljam, da z uresničevanjem otrokovih pravic, ki jih zagotavlja Konvencija združenih narodov, še ne moremo biti zadovoljni. Izboljšuje se sicer poznavanje otrokovih pravic in njihov pomen, vendar pa pogoste kršitve, ki jih obravnavamo pri varuhu človekovih pravic dokazujejo, da moramo kot posamezniki, starši, pristojni organi in organizacije ter kot celotna družba na tem področju storiti še več. Opozoriti je treba, da pristojni organi še vedno prepočasi odpravljajo ugotovljene nepravilnosti in kršitve. Pri tem posebej izpostavljam sodišča, ki pri odločanju o otrokovih pravicah s počasnimi in neučinkovitimi postopki kršijo otrokove pravice, pogosto pa tudi pravice vsaj enega od njihovih staršev.

Ocenjujem, da bo normativno ureditev otrokovih pravic temeljito izboljšal novi družinski zakonik, ki je (po dostopnih podatkih) strokovno že pripravljen. Zato pozivam Vlado Republike Slovenije, da čimprej in še pred začetkom zakonodajnega postopka organizira javno razpravo o predlogu novega družinskega zakonika in mu s tem zagotovi kar najširšo podporo. Njegova uveljavitev pa je tudi pogoj, da se bo mogoče bolj učinkovito zoperstaviti vsem oblikam nasilja, ki pomeni eno najtežjih kršitev človekovih pravic.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

E-OL
20. 11. 2007 14.07
otrokove pravica my ass :)
bysaRD
20. 11. 2007 08.42
Slovenija otrokom (in družini) prijazna država? Ne me smejat.