Slovenija

Potrebne bi bile 'oranžne cone' za subvencije

Ljubljana, 23. 02. 2015 10.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
34

Zaradi občinskih odlokov nekateri lastniki hiš ne morejo dobiti subvencij za toplotne črpalke in kotle na biomaso, čeprav nimajo možnosti priključitve na toplovod in plinovod. Po pojasnilih Eko sklada so zapleti največ v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti. V "najlepšem mestu na svetu" obljubljajo spremembe.

Bralec je opozoril, da je do lanskega leta Eko sklad dajal okoli 1500 evrov subvencij lastnikom hiš, ki so zamenjali kotle na katero koli vrsto goriva in vgradili toplotno črpalko za ogrevanje. V letih 2013 in 2014 pa so nekatere občine sprejele načrte za kakovost zraka, po katerih so lastniki hiš, ki zamenjajo obstoječi sistem ogrevanja na lesno biomaso, kurilno olje ali plin z vgradnjo toplotne črpalke, upravičeni do subvencij Eko sklada, razen če imajo možnost priključitve na daljinsko ogrevanje, je razložil.

Moti ga, ker ima na območju ljubljanske občine ogrevanje s kotli na plin prednost pred ogrevanjem s toplotnimi črpalkami in v primeru njihove namestitve lastniki zgradb niso upravičeni do subvencij. Po njegovem mnenju je omenjeno v nasprotju z ustaljeno prakso na ostalem območju države in popolnoma v nasprotju z logiko varovanja okolja.

''Plin je sicer še vedno najčistejše gorivo med vsemi fosilnimi gorivi, vendar ob zgorevanju tudi ta proizvaja toplogredne pline in druge strupene snovi, ki škodujejo zdravju ljudi,'' je opisal. Nasprotno so toplotne črpalke trenutno najbolj učinkovite, ekonomične in okolju prijazne pri ogrevanju individualnih stanovanjskih hiš, saj pri vložku ene enote električne energije oddajo v povprečju ekvivalent štirih ali celo več enot toplotne energije, odvisno, ali jo zajemajo iz zraka, zemlje ali podtalnice, je razložil. Zato bi bilo po njegovem mnenju smiselno, da imajo absolutno prednost pred ostalimi sistemi ogrevanja.

So samo zelene in rdeče cone

Leta 2013, ko še ni veljal sporni ljubljanski odlok, so na Eko skladu prejeli 308 vlog zaradi vgradnje toplotnih črpalk in 277 zaradi kotlov na lesno biomaso. Lani, ko je odlok že veljal, so iz Ljubljane dobili okoli 163 vlog zaradi toplotnih črpalk in 63 zaradi kotlov. 130 vlog iz Ljubljane niso smeli odobriti.

Največ nezadovoljstva pri podeljevanju subvencij za toplotne črpalke je v Ljubljani, Mariboru in Murski Soboti, ugotavljajo na Eko skladu. Če imajo z občinskim odlokom o načrtu za kakovost zraka predpisan drug prednostni način ogrevanja, se namreč ne sme subvencionirati toplotnih črpalk ali kotlov na lesno biomaso oziroma obojega.

Do parcelne številke natančno so opredeljene rdeče cone, kjer je prepoved, in zelene cone, kjer je dovoljeno subvencioniranje. Pogreša pa se na primer še oranžna cona, kjer bi bilo dovoljena denarna pomoč do določenega leta, opozarjajo na Eko skladu. ''Vsakdo ve, da plinovoda ali daljinskega ogrevanja v Gameljnah ne bo še lep čas. Podobno je na Ruški ulici v Mariboru,'' so ponazorili.

Ministrstvo: Odloki so skladni z zakonom

Občinski odloki, ki jih je potrdila vlada, so zelo različni po občinah.
Občinski odloki, ki jih je potrdila vlada, so zelo različni po občinah. FOTO: Thinkstock

Na okoljskem ministrstvu pravijo, da so odloke pripravile občine ob pomoči države, "da bi se z izboljšanjem kakovosti zraka podaljšala življenjska doba prebivalcev ogroženih območij in preprečile prezgodnje smrti posebej ranljivih skupin ljudi". Po uskladitvi načrtov so k njim dali soglasje občinski sveti, nato jih je sprejela še vlada. Odloki so skladni z zakonom, so poudarili.

"Koncept, ki je opredeljen v načrtih kakovosti zraka, ne bo spremenjen," so dodali. Če bi spodbujali nabavo drugih ogrevalnih naprav na območjih z daljinskim ogrevanjem, bi namreč po trditvah ministrstva ogrožali delovanje že obstoječega daljinskega ogrevanja in spodbujali nabavo kotlov na lesno biomaso, med njimi veliko zastarelih, ki zelo onesnažujejo.

"Skupaj z mestom Ljubljana smo sprejeli še restriktivnejše ukrepe glede možnih spodbud," so sporočili. V Mariboru na določenih območjih ne morejo dobiti spodbud za nove kotle na lesno biomaso, v Ljubljani pa ni niti subvencij za kotle niti za toplotne črpalke, so pojasnili.

V Ljubljani načrtujejo spremembe

V Ljubljani sta na voljo plinovod in toplovod. Približno četrtino Ljubljančanov še kuri na kurilno olje ali drva, manjšina se ogreva na elektriko. V zadnjem času raste tudi število prebivalcev, ki kurijo drva v zastarelih pečeh z neprimernim izgorevanjem, opozarjajo v Energetiki Ljubljana.

Toplotne črpalke so zaželen vir oskrbe objektov, vendar imajo prav tako negativen vpliv na okolje. Občina Maribor

Na toplovod je priključenih 57.000 stanovanj predvsem po osrednjem delu mesta. Plinovod je tudi na obrobju in v nekaterih primestnih občinah, nanj je priklopljenih 61.000 stanovanj. V zadnjih 20 letih se je na njun račun bistveno zvišala kakovost zraka v Ljubljani, so poudarili.

Priključitev na toplovod ali plinovod v Ljubljani ni obvezna. Uporaba toplotnih črpalk in biomase torej ni prepovedana, se pa ne spodbuja s subvencijami na območju obstoječe in načrtovane oskrbe iz daljinskih sistemov. Cilj je po navedbah Energetike Ljubljana izboljšati kakovost zraka in povečati izkoriščenost javne infrastrukture. 

Zanimanje za subvencije v Ljubljani
 Toplotne črpalkeKotli na lesno biomaso
2013308277
201416363

Na podlagi pridobljenih izkušenj iz preteklega razpisa Eko sklada in vlog občanov, ki so neuspešno kandidirali za subvencije za nakup električne toplotne črpalke, ker so na območju načrtovane izgradnje infrastrukture, pa že preučujejo možnosti, ki bi jim omogočile pridobiti subvencije v letošnjem razpisu. Predvidoma bodo dovoljene na območjih, kjer v kratkoročnem obdobju priklop na plin ali toplovod ne bo omogočen, čeprav je načrtovan.

V mariborski občini so izpostavili okolju prijazno daljinsko ogrevanje, ki "je urejen, učinkovit in nadziran sistem oskrbe s toploto". Namen odloka, ki pri njih velja od decembra 2013, je zagotoviti ukrepe za zmanjšanje onesnaženosti zraka predvsem z lebdečimi delci in zmanjšati škodljive vplive na zdravje in okolje, so poudarili.

Lani je bilo iz na voljo 21,5 milijona evrov za subvencije za več kot 12.000 vlog. Poleg subvencije se je 1400 investitorjev odločilo za kombinacijo kredita in subvencije.
Lani je bilo iz na voljo 21,5 milijona evrov za subvencije za več kot 12.000 vlog. Poleg subvencije se je 1400 investitorjev odločilo za kombinacijo kredita in subvencije. FOTO: Thinkstock
Na območjih, kjer je kot prednostni način ogrevanja določeno daljinsko ogrevanje, se ne podeljujejo dodatne subvencije države za male kurilne naprave na lesno biomaso in toplotne črpalke - kar se je v preteklosti počelo nekritično in selektivno -, ker se preko optimizacije daljinskega ogrevanja hoče doseči pocenitev odjema za odjemalce in izboljšati kakovost zraka. Posredno se hoče doseči tudi, da se prebivalci ne bi odločali za nakup zastarelih kurilnih naprav. Okoljsko ministrstvo

Na njihov sistem daljinske oskrbe je sicer priključenih 222 odjemnih mest, kar je v večstanovanjskih objektih približno 11.600 stanovanjskih enot. Po njihovih pojasnilih je res nekaj nepokritih področij, "v večini primerov pa so sistemi večjih skupnih kotlovnic pri večstanovanjskih objektih in večjih poslovnih objektih".

V načrtu kakovosti zraka za območje Murske Sobote so predvideni podobni ukrepi kot za ostala območja preseganj v Sloveniji, gre pa za eno bistveno razliko, so sporočili z ministrstva. Pri ukrepu širjenja daljinskega ogrevanja in povečevanju odjema gospodinjstev je namreč predvideno, da se kot vir toplotne energije v celoti uporabi toplotna energija iz geotermalnih vrelcev. "Gre torej za idealno sinergijo med krepitvijo daljinskega ogrevanja in uporabo obnovljivih virov energije kot vira," so dodali na ministrstvu.

Prepričani so, da je celotno upravljanje s toplotnim ogrevanjem v mestih sedaj veliko bolj dolgoročno in naravnano v prid izboljševanja kakovosti zraka. Zato so mesta razdeljena na podobmočja, kjer sicer trenutno ni prepovedi o načinu ogrevanja, preko dodatnih spodbud države in mesta pa se na eni strani krepi predvsem področje daljinskega ogrevanja, na drugi strani pa se preko spodbud oži prostor za uporabo lesne biomase v mestih, ki se je v preteklosti v Sloveniji nekritično spodbujala, so še dodali na ministrstvu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
23. 02. 2015 23.01
-1
Poznani gospod je v trgovini kupil peč na biomaso ,si jo sam zmontiral,dal lastniku trgovine nekaj v žep,da je 9,5% ddv in da je dobil izjavo kako so iz iste firme vgradili peč in ,da je vgradnja OK.Z to izjavo je potem prišel še do subvencij.Scena je pa bila, ko ga je obiskal neki črni tič in zahteval ,da se zadeve zmontira kot je treba...
simple_mind
23. 02. 2015 18.23
Kakor za vse podobne zadeve, niti ni treba subvencij, le enostavno za te namene odštejte davke. A potem se korita ne bi polnila, ne ?
Infraping
23. 02. 2015 17.31
Js poznam ljudi ko bi prjel za vsak del, pa če je še ne vem kakšn - sploh enga takiga - se bo pa mel fajn tako, bo pa osrečen
Bruhalnica24
23. 02. 2015 15.38
+1
Najčistejše ogrevanje je TEŠ 6.... Brezplačno dobimo še 500 000 000 eur leto Izgube.. Ker minus pokrijemo prebivalci oškodovanja ni, zato tožilstvo miruje...
Jožajoža
23. 02. 2015 14.24
to mi delaj. nič več subvencij in podarjenih kreditov za brezposelne.
wtfack
23. 02. 2015 12.42
-3
Prosim, prosim, prosim, prosim
Super1337
23. 02. 2015 12.36
+2
Ne podpiraj države... nabavi si kotel za biomaso in kupuj pelete v tujini... pri toplotni črpalki si odvisen od energetike oz. države, tak pri kurilnem olju... pri peletih pa imaš proste roke...
schrodingerScat
23. 02. 2015 12.39
+3
grej se s čajnimi svečkami, kot tista gospa v maribore. odvisen si le od hare krišnovcev al kdo že to zen slanje uvaža.
komunjara 1
23. 02. 2015 12.42
+3
ne vem kdo ti brani da kurilno ne narocis v avstriji ce je ceneje
Super1337
23. 02. 2015 12.43
-1
schrodingerScat
23. 02. 2015 12.53
+0
peregrinus
23. 02. 2015 12.28
+4
Toplotne črpalke BI BILE čist način ogrevanja, ČE BI BILA tudi el. energija pridobljena na čist način, tako pa je to samo prestavljanje onesnaževanja iz kraja potrošnje na kraj proizvodnje el. energije (v Sloveniji smo leta 2013 iz obnovljivih virov proizvedli samo 8,92 % elektrike!!)
Klampfman
23. 02. 2015 13.13
+2
Kje si našel podatek o 8,92%??? Samo Dravske elektrarne proizvedejo 1/3 (33%) el. energije v Sloveniji.
Klampfman
23. 02. 2015 13.16
-2
Da ne omenjam vseh ostalih hidroelektrarn in nuklearke (ki je 100% čista energija, ne glede na to kaj greenpeace in senzacionalistični novinarji blebetajo).
peregrinus
23. 02. 2015 13.48
+1
Guglaj Sestava proizvodnih virov in Agencija za energijo
peregrinus
23. 02. 2015 13.48
+2
jedrska energija NI čista energija, ker moraš nekam trajno odložiti jedrske odpadke, ki nastanejo pri proizvodnji...
peregrinus
23. 02. 2015 13.54
Sem našel še en drug vir, kjer govori o 26 % za hidroelektrarne, ampak vseeno je elektrika iz jedrskih in fosilnih goriv še vedno v smešni večini... Na žalost.
Krta?a 21
23. 02. 2015 12.25
+17
Ukinit subvencije in to takoj! To je samo pralnica denarja! Kotle naj prodaja tisti ki ima najugodnejso ponudbo in ne tisti ki je na spisku privilegirancev. Poleg tega bojo ceno TAKOJ padle za 30%. Tako da ne bo potrebna nobena subvencija.
wtfack
23. 02. 2015 12.18
+7
Ne podpiram vlade RS!
hotchilipoper
23. 02. 2015 12.14
+5
Danes je prišel račun za plin 205 €. Plin stane 100 €,105 € pa pospravi država in energetika,pa naj kdo reče,da je plin drag
komunjara 1
23. 02. 2015 12.43
+4
fafajonka
23. 02. 2015 12.12
+12
Najlepše mesto na svetu...hahaha...,nekateri mislijo, če laž desetkrat ponoviš, da postane resnica.
Klampfman
23. 02. 2015 13.10
+7
wtfack
23. 02. 2015 12.10
+7
Dragi državljan,, Za skupno dobro, ne podpiraj vlade RS
kum73 1
23. 02. 2015 11.52
+10
Kot po navadi stoji za vsem skupaj " država" z njenimi energetskimi lobiji. Kako bi če ne preživeli nesposobni poslanci, državni paraziti,...., če ne bi dnevno kapljalo v državno blagajno.
wtfack
23. 02. 2015 11.35
+3
pred parlament bi šli lahko kako svečko prizgat...
Ne povem vam Imena....
23. 02. 2015 11.44
+3
TheMafiaDon
23. 02. 2015 11.14
+2
Pa kaj je na 24puranov z temi barvnimi conami ali alarmi?
Klampfman
23. 02. 2015 11.10
+1
Čas je že, da se uredi kurišča. Včasih kakšen nesposobnež, ki ne zna pravilno kuriti lesa spusti v zrak toliko umazanije, da se sploh ne da dihati.
piko112
23. 02. 2015 11.33
+3
fakinx01
23. 02. 2015 10.46
+4
"Toplotne črpalke so zaželen vir oskrbe objektov, vendar imajo prav tako negativen vpliv na okolje." Občina Maribor - Mene pa iskreno zanima, vrli pisec(ka) članka, kakšen razlog so v MOM ponudili v podporo gornje trditve?
Klampfman
23. 02. 2015 11.09
+5