Slovenija

Potrebna bo strpnost - aprila se odpira gradbišče v središču Ljubljane

Ljubljana, 16. 03. 2018 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Od aprila do konca junija bo veljala popolna zapora Gosposvetske ceste in Dalmatinove ulice v središču Ljubljane. Za pešce in kolesarje bodo vzpostavili koridorje ob gradbišču, ki jih bodo sproti prilagajali poteku del. Mestni avtobusi pa bodo vozili po spremenjenih trasah.

Zaradi rekonstrukcije bosta predvidoma od 3. aprila do 30. junija za ves promet zaprti Gosposvetska cesta in Dalmatinova ulica do Miklošičeve ceste, so sporočili z Mestne občine Ljubljana. Za popolno zaporo so se odločili, da bodo dela lahko končali v najkrajšem možnem času.

Na severnem delu Slovenske ceste bo veljala spremenjena začasna prometna ureditev, po kateri bo izvoz možen le v smeri proti Tivolski cesti. Križišče Slovenske in Gosposvetske ceste bo v tem času prevozno le za avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa, kolesarje, intervencijska vozila in imetnike dovoljenj za Slovensko cesto.

Za pešce in kolesarje bodo vzpostavili koridorje ob gradbišču, ki jih bodo sproti prilagajali poteku del, oziroma bodo označili druge obhodne ali obvozne poti.

Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah. Na Tivolski cesti bodo uredili začasno avtobusno postajališče, tista na Gosposvetski cesti in Dalmatinovi ulici pa bodo v času zapore ukinili.

Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah.
Mestni avtobusi bodo vozili po spremenjenih trasah. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Poleg arheoloških raziskav, ki so jih delno že opravili, bodo v okviru del prenovili vodovod, kanalizacijo, plinovod, vročevod in javno razsvetljavo. Nova podoba Gosposvetske ceste bo sledila videzu Slovenske ceste, poleg tega bodo zasadili drevored, tlakovali trg pred cerkvijo ter na vseh pomembnih točkah, kot so križišča, prehodi in avtobusna postajališča, uredili taktilne oznake za slepe.

Na Dalmatinovi ulici bodo ohranili obstoječo enosmerno ureditev. Z zoženjem voznih pasov bodo na severni strani ulice pridobili dodaten prostor za vzpostavitev kolesarske steze proti zahodu, med parkirnimi mesti pa je predvidena ureditev enostranskega drevoreda.

Kot so poudarili, bosta v času del potrebni strpnost in prilagodljivost razmeram na terenu, k čemur pripomore tudi premišljeno načrtovanje potovanja. Udeležence v prometu prosijo, da se na pot odpravijo pravočasno, preverijo aktualno stanje prometa in uporabijo obliko prevoza, primerno za aktualne razmere.

V centru Ljubljane se obeta gradbišče.
V centru Ljubljane se obeta gradbišče. FOTO: Mestna občina Ljubljana

Posel s prenovo Gosposvetske ceste, Dalmatinove ulice in severnega dela Slovenske ceste sta dobili družbi KPL in Hidrotehnik, ki sta oddali skupno ponudbo. Dela so nekoliko zamaknile zimske razmere.

Na občini so že pred časom napovedali, da bo izbrani izvajalec moral najprej prenoviti Gosposvetsko cesto, nato Dalmatinovo in na koncu še del Slovenske ceste na odseku med Gosposvetsko in Trdinovo ulico.

Pred začetkom gradnje bo sicer moral počakati, da svoje delo na Gosposvetski cesti končajo arheologi. Ti so dela začeli avgusta lani.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

York
17. 03. 2018 14.41
Načina, da bi obnovili cestišče ob običajni rabi, še niso odkrili.
IzbrisanIZportala
16. 03. 2018 16.54
Bližajo se volitve. A kdo ve katero stranko je izbral Jani ... ?
Apostol1
16. 03. 2018 14.34
+3
Kaj ne bo preveč hrupa tako kot se pritožujejo stanovalci ob Plečnikovem stadionu, ki ga je želel obnoviti Joc Pečečnik
korenjak3
16. 03. 2018 13.46
+1
najlepse mesto na svetu bo se lepse!
AmerikanischeFreund
16. 03. 2018 13.28
+1
to bo zanimivo...
Mr.Somebody
16. 03. 2018 13.17
+16
Bodo oni moj kuratz do 30.junija vse prenovili. 800m ceste Hradeckega že od 1. septembra prenavljajo, pa niti blizu še niso zaključku. Litijsko so obnavljali več kot eno leto, Gosposvetska je pa še danes ista kot pred štirimi mesci. Vse razkopano pa vsake tri dni pride en delavec malo premetavati orodje levo in desno. Medtem se pa celo mesto utaplja v prometnem kaosu od Poljanske pa do Celovške. Totalni nesposobneži.
Inhumed
16. 03. 2018 13.05
+4
Ja pač štala bo. Telargo in urniki že tako odstopajo, potem se sploh ne bo za zanašat. Upam da jim vsaj rata narest do takrat ko pravijo, Hradeckega cesta bi morala bit že zdavnaj odprta pa še vedno delajo.