Slovenija

Potreba po delavcih se je povečala

Ljubljana, 14. 04. 2009 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Primož Jambrek
Komentarji
29

Po zadnjih podatkih zavoda za zaposlovanje se število brezposelnih giblje okrog 81.000. Kljub velikemu porastu brezposelnosti pa se je potreba po delovni sili v zadnjem mesecu povišala za 15 odstotkov.

Direktorica Zavoda za zaposlovanje RS Marija Poglajen
Direktorica Zavoda za zaposlovanje RS Marija Poglajen FOTO: Kanal A

Povpraševanje po delavcih je letos precej manjše kot lani, vendar potrebe po delavcih še vedno so, pravijo na Zavodu za zaposlovanje RS. Marca so delodajalci prijavili 14.158 delovnih mest, kar je za 15,6 odstotka več kot februarja.

Povpraševanje po delavcih se je najbolj zmanjšalo v predelovalni dejavnosti, gradbeništvu, trgovini, prometu in skladiščenju, še vedno pa primanjkuje kadrov vseh izobrazbenih ravni iz tehničnih smeri, s področja zdravstva, gostinstva in podobno.

Sicer pa je finančno gospodarska-kriza v zadnjih mesecih prinesla bistveno povečan obseg brezposelnih, ki se iz meseca v mesec še vedno povečuje. Po zadnjih neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo v sredini aprila okoli 81 tisoč brezposelnih. Na zavodu so še povedali, da so se hitro prilagodili novim razmeram na trgu dela z ustrezno prerazporeditvijo zaposlenih, reorganizacijo dela in osnovanjem mobilnih ekip.

Kaj lahko za vas stori zavod?

Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik
Minister za delo družino in socialne zadeve Ivan Svetlik FOTO: POP TV

Zavod najprej poskrbi za čimprejšnjo prijavo delavcev v evidenco brezposelnih oseb, nato upravičencem zagotovijo socialno varnost (denarno nadomestilo). Višina denarnega nadomestila je odvisna od plače, ki jo je zavarovanec prejemal. Prve tri mesece je 70 odstotkov osnovne plače, potem pa 60 odstotkov.

Kdo se lahko prijavi na zavodu?

V evidenco brezposelnih oseb se tako lahko prijavi posameznik, ki ni v delovnem razmerju, star vsaj 15 let, zmožen za delo, na razpolago za zaposlitev in pripravljen aktivno iskati zaposlitev, pravijo na zavodu.

Poleg tega pa še samozaposleni, lastniki ali solastniki gospodarskih družb, ki niso bili kako drugače zavarovani, lastniki, zakupniki in najemniki kmetijskega ali gozdnega zemljišča, če dobiček oziroma katastrski dohodek v preteklem letu ne presega zakonsko določene višine.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dunc46
18. 04. 2009 15.08
ja tocno tako sam o ppoglejte oglase zaposlujejo samo se tujce!!!!!banda obdavcit take delodajalce!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
naivna
17. 04. 2009 01.37
Ko smo brezposelnni, nimamo dost za izbirat, ce je ponudba za delo, ga moramo sprejeti, pa ceprav ni tist , ki zelimo... Ko bo pa prisla ponudba , katero zelimo, se pa lahko kar hitro preusmerimo ....Nikoli cakat na tisto , zlato mesto, kero smo se izobrazevali, ker morda je nikoli ne bo..
hakihak
15. 04. 2009 11.37
Danny1114.04.2009, 18:422 POZDRAVLJENI!!!!!! PROSIM VAS LEPO, NE MI S TAKIMI TU, NO! V ZDRAVSTVU, DA PRIMANJKUJE KADRA?????? LE KJE???? PO IZOBRAZBI SEM DIPLOMIRANI ZDRAVSTVENIK IN SEM ŽE 5 MESECEV NA ZAVODU, ZAKAJ PA POL NE DOBIM V CELOTNEM POMURJU NOBENE SLUŽBE- RAJE BOM BREZ BESED.... VERJETNO SO TU MIŠLJENI ZDRAVNIKI IN NE OSTALI KADER... ti si pa faca. a res ne vidiš dlje kot pomurje???? daj se zresn
ankosir
14. 04. 2009 22.41
LAŽ .....VEČJA LAŽ........STATISTIKA
srecnii
14. 04. 2009 21.14
Seveda, da se je povečalo az 15 %, če pa so sezonska dela in se kar vrstijo. Pozimi marsikaj ni za delat (tesarji, zidarji, vrtičkarstvo, brezovanje dreves, čiščenje-popravlajnje cest, .......ta dela se delajo spomladi, poleti in v jeseni
Danijel Unger
14. 04. 2009 18.42
POZDRAVLJENI!!!!!! PROSIM VAS LEPO, NE MI S TAKIMI TU, NO! V ZDRAVSTVU, DA PRIMANJKUJE KADRA?????? LE KJE???? PO IZOBRAZBI SEM DIPLOMIRANI ZDRAVSTVENIK IN SEM ŽE 5 MESECEV NA ZAVODU, ZAKAJ PA POL NE DOBIM V CELOTNEM POMURJU NOBENE SLUŽBE- RAJE BOM BREZ BESED.... VERJETNO SO TU MIŠLJENI ZDRAVNIKI IN NE OSTALI KADER...
Tonček Balonček
14. 04. 2009 15.08
Dajmo si že enkrat priznati, da pri ans ni nobenih levičarjev, ki bi bili organizirani v stranko, za aktero bi vel vsaj odstotek volilcev. Vse starnke so sredinsek, malo levo ali desno in če je podpora izbrisanim levičarstvo, podpora šibkim in ervnim pa desničarstvo, potem je vsakršna delitev totalen absurd. Pri ans se levi in desni ločijo le po odnosu do izgradnej mošeje in Zorana Jankoviča ter škofa Rožmana! Posluh, to se dogaja v 21. stoletju, takorekoč v Evropi.
manjakranjc@hotmail.com
14. 04. 2009 14.17
PrvoBorček ne blodi. Ko boš ovidel, da je slovenska politika sistem v celoti sprevrgla v lastne koristi od prvega dne do dandanašnjega…, boš kompetenten razpravljalec in ne le zapiti malomeščan. Prav nobenega levičarja-ko jih tako čistlaš-ne briga tvoja socialna varnost in svoboda. Znano je, da so zakone pisali interesnim skupinam v prid razna enoumja pa utemeljevali z raznimi kvazi raziskavami, katere so levičarski mediji povzeli kot sveto resnico! To je pač začaran krog in dokler se ta ne razbije, ne bomo normalno živeli!.
marselika
14. 04. 2009 14.17
Dragi direktorji in direktorce dragi ministri in ministrice kaj vam pomaga če se je povpraševanje po delovni sili povišalo za 15% če pa se je delež brezposelnih povečal za 40% še vedno vam majnka 25% iščejo pa takšno delo ko ga noben noče delat... (pre)zakompliciran sistem mamo niti naši politika ga kot izgleda ne razumejo. In še vedno vam kapitalizem pere možgane.
Tonček Balonček
14. 04. 2009 14.17
V svetu je za recesijo kriv neoliberalizem, pri nas pa komunisti, vedno smo nekaj posebnega! Ti so nas celo pripeljali v Evropo in NATO, Gaspari pa v EUR območje, res narobe svet, kot kje v Moldaviji!
Prvo Borec
14. 04. 2009 14.05
manjakranjc pozdravi soseda Klavoro !!!
Prvo Borec
14. 04. 2009 14.04
Pardon !! S togoto sem pisal !! Nikoli več desničarjev in revanšistov na položaj vodenja Slovenije !!
manjakranjc@hotmail.com
14. 04. 2009 14.04
Zgodba in njeni začetki sežejo v obdobje t.i. tranzicije. Torej naša bližnja preteklost je polna podobnih zgodb o "uspehu" posameznih lopovov in še sedaj znanih "rentnikov"! Slovenski davkoplačevalci pa se tako kot vedno iz njih ne naučijo nič, nasedajo večnemu mitu o zaščiti slovenskega nacionalnega interesa!
Prvo Borec
14. 04. 2009 13.59
Kdo pa je pravil Slovenijo v takšno stanje ??? Desničarsko vodstvo in Pahor ne ve, da je ugriznil v kislo jabolko !! Nolpčo več desničarjev in revanšistov na položaj vodenja Slovenije !!
manjakranjc@hotmail.com
14. 04. 2009 13.53
Zaskrbljujoče je, da je se iz naše preteklosti nismo prav nič naučili! Tako pridemo do večnega paradoksa, ko slovenski socialisti iz dneva v dan zmanjšujejo socialno varnost državljanov - mar temu lahk rečemo še kako drugače!? Žal tudi za vse dosedanje protikrizne vladne ukrepe velja prav to, da nas vse skupaj vodijo po poti in ta pot je znana-suženjstvo!
Tonček Balonček
14. 04. 2009 13.51
Pravzaprav ta Zavod samo zbira evidence in vodi ter posreduje podatke. Sicer pa tudi zbirajo potrebe iz tujine in izdajajo delovna dovolejnja tujcem (npr. barskim animatorkam) ter ljudi pošiljajo delodajalcem v okviru javnih del!
Prvo Borec
14. 04. 2009 13.43
rozi77 to je izjavil desničarska direktorica , ki ima veliko masla na glavi !!! Kaj naredi ZZZS ?? Pošlje te k Adeccu !!!
borchy77
14. 04. 2009 13.42
POTREBA SE VEČA DELA JE VSE VEČ DELAL NEBI PA NIHČE...GREJO RAJE NA ZAVOD DOBIJO SOCIALNO POMOČ MALO POFUŠAJO OZ. DELAJO NA ČRNO IN IMAJO BOLJŠO PLAČO KOT ČE BI BILI REDNO ZAPOSLENI....UKINIT SOCIALNO POMOČ IN VSI V SUŽBO...SLEJ KOT PREJ VAS BO UJELA LAKOTA...
Tonček Balonček
14. 04. 2009 13.39
Očitno gre za prve rezultate ukrepov Pahorjeve vlade!
bozislava1
14. 04. 2009 13.34
No, pa da vidimo oz. preberemo vsaj eno pohvalo na delo ZZZS !!! Pisanje prošenj - obvezna udeležba za nas "nepismene", joj kako velika pomoč!! Predavanje o samozaposlitvi - obvezna udeležba - kdo se iz koga dela norca?? Napotnice za razgovor - lol, brisanje iz evidence - lol In kdo te podlasice plačuje ??