Slovenija

Potrdili poročilo varuha

Ljubljana, 22. 11. 2007 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanci so potrdili letno poročilo varuha človekovih pravic. V razpravi so poslanci pozornost namenili tudi izbrisanim in Dragu Kosu.

Sodni mlini še vedno meljejo prepočasi, je v poročilu opozorila varuhinja človekovih pravic
Sodni mlini še vedno meljejo prepočasi, je v poročilu opozorila varuhinja človekovih pravic FOTO:
Poročilo je sestavil nekdanji varuh Matjaž Hanžek.

Dejstvo, da "poročilo opozarja na nekatere enake ali precej podobne težave že več let zapored, kaže na to, da se nekatere težave in zadeve rešujejo prepočasi", je ob uvodni predstavitvi poročila varuha človekovih pravic za leto 2006 v državnem zboru povedala varuhinja Zdenka Čebašek Travnik. Posebej je izpostavila nerešeno vprašanje izbrisanih, sodne zaostanke, problem nepriznanih manjšin in mobilizirancev.

Po besedah varuhinje človekove pravice bolj ali manj kršijo vse države, njihov odziv na kršitve pa se razlikuje: "Demokratične države skušajo ugotavljati vzroke za kršitve in jih odpravljati, druge pa skušajo utišati tiste, ki nanje opozarjajo, ali pa jim odvzeti potrebno avtoriteto." Zadnje naj bi varuhinja izkusila tudi sama. "Ta pritisk sem čutila pri imenovanju posebnih varuhov za posamezna področja, zmanjševanju plače varuha in težavah pri imenovanju pomočnikov," je dejala.

Poslanci in poslanske državnega zbora so po skoraj sedemurni razpravi zaključili razpravo o poročilu varuha človekovih pravic za leto 2006 in ga potrdili. Ob zaključku razprave je varuhinja povedala, da je z razpravo zadovoljna, saj je po njenih navedbah pokazala, da dajejo poslanci varovanju človekovih pravic velik pomen. Poudarila je tudi, da so vsi na isti strani, zato je smiselno, da delujejo usklajeno.

Čebašek Travnikova je v svojem nastopu poudarila, da je njeno delovanje usmerjeno predvsem v varovanje človekovih pravic, zato se trudi, da bi ostala zunaj delovanja najrazličnejših političnih opcij.

Ombudsmanka se je branila v primeru Zdenske vasi

Zdenka Čebašek Travnik: Nekatere težave se rešujejo prepočasi
Zdenka Čebašek Travnik: Nekatere težave se rešujejo prepočasi FOTO: Dare Čekeliš

Odzvala se je tudi na nekaj aktualnih zadev, ki so jih v razpravi o poročilu izpostavili poslanci. Glede otrok iz Zdenske vasi, pri kateri so ji nekateri poslanci očitali, da se je neupravičeno postavila na stran centra za socialno delo, je dejala, da če kdo meni, da varuhinja ne sme povedati, da je neka državna ustanova delala zakonito, naj jo ti obrazloži.

Glede kršenja človekovih pravic v primeru novinarja Tomaža Ranca s strani ministrstva za notranje zadeve in njegovega nekdanjega uslužbenca Draga Kosa, je dejala, da Ranc nanjo ni naslovil nobene pobude, na podlagi katere bi se lahko izjasnila glede primera. Po njenih besedah bi namreč lahko zadevo komentirala le, če bi za to imela Rančevo dovoljenje in vso potrebno dokumentacijo. Sodbo, s katero je sodišče ugotovilo kršenje Rančevih človekovih pravic, je označila kot zelo pomembno.

Po Maroltovih besedah si na ministrstvu sicer prizadevajo, da bi na sodiščih zagotovili še dodatne sodnike, vendar pa pri razpisih za prosta delovna mesta sodnikov naletijo na težave, saj sodnikov ni.

Nekatere primere že rešili

Pred zaključnim nastopom Čebašek Travnikove je imel v imenu vlade poročilo varuha možnost komentirati tudi državni sekretar na pravosodnem ministrstvu Robert Marolt. Marolt je v razpravi opozoril, da so bile od časa nastanka poročila varuha pa do zdaj nekatere zadeve, ki jih izpostavlja poročilo varuha, že sanirane, dodatno pa namerava vlada v ta namen sprejeti še nekaj dodatnih ukrepov. Ob tem je omenil pripravo več zakonov, ki bodo urejali področja človekovih pravic.

Glede sodnih zaostankov, ki jih je kot eno večjih težav na področju kršenja človekovih pravic izpostavlja poročilo varuha, je Marolt dejal, da so sodni zaostanki predvsem posledica slabega dela prejšnjih vlad na tem področju, zdajšnja pa dela vse, da bi jih odpravila najpozneje do leta 2010.

Naj Drago Kos še odpravlja funkcijo?

V razpravi o poročilu so poslanci še največ pozornosti namenili izbrisanim in predsedniku komisije za preprečevanju korupcije Dragu Kosu.

Poslanke in poslanci so v razpravi o poročilu varuha človekovih pravic za leto 2006 spomnili predvsem na pomen vključevanja civilne družbe in interesnih skupin pri pripravi zakonov in drugih pravnih aktov. Poslanec LDS Ljubo Germič opomnil, da bo treba spremeniti kulturo vlade do zainteresirane javnosti, Andrej Bručan (SDS) pa je dejal, da je vključevanje civilne družbe v razpravo sicer dobrodošlo, a so ocene njenih predstavnikov včasih napačne.

Razpravo je odprl poslanec Zvonko Černač (SDS), ki se je v svojem nastopu dotaknil sodnih zaostankov. "Sodni sistem se bo moral navzeti sodobnega duha in začeti delovati bolj učinkovito," je menil. Glede izbrisanih, na katere je opozorila varuhinja, je dejal, da problema ni bilo, dokler se ni zgodil na formalni ravni. Razložil je, da so si lahko vsi izbrisani uredili svoj status, če so to le želeli. "Kljub temu lahko tisti, ki tega niso storili, v postopku, ki ga predvideva v državni zbor nedavno vloženi ustavni zakon, dokažejo, da tega upravičeno niso mogli urediti. In to se mi zdi prav. Ne pristajam namreč na tezo, da problema ni mogoč urediti drugače, kot to ureja odločba ustavnega sodišča," je dejal. Miran Potrč (SD) pa je pozneje opozoril, da skuša vlada po njegovem mnenju ignorirati ustavno odločbo, ko gre za problem izbrisanih.

Zmago Jelinčič (SNS) je menil, da se je varuh preveč ukvarjal z marginalnimi skupinami, medtem ko mu za vse ostale "ni bilo veliko mar". "Pri izbrisanih gre za špekulante, ki so leta 1991 čakali, da bo zmagala JLA in da bodo na ta račun dobili najrazličnejše privilegije in pravice. Zdaj pa bodo od države zahtevali odškodnine," je dejal Jelinčič.

Med razpravo o kršenju človekovih pravic je beseda nanaesla na Kosa
Med razpravo o kršenju človekovih pravic je beseda nanaesla na Kosa FOTO: POP TV

Miro Petek (SDS) pa je kritiziral samo varuhinjo, ki se, kot je dejal, v nekaterih novejših primerih kršenja človekovih pravic ni odzvala. "Zlasti me skrbi neodziv varuhinje v primeru novinarja Tomaža Ranca, kjer je sodišče ugotovilo, da je šlo za eklatantno kršenje človekovih pravic, ko si je Drago Kos nezakonito pridobil izpiske klicev z njegovega mobilnega telefona. Prav tako nisem slišal nobenega odziva v primeru Sova, kjer je šlo za nezakonito prisluškovanje nekdanjemu vodju opozicije Janezu Janši," je dejal Petek. Kljub temu, kot je dejal, varuhinji ne želi delati krivice in bo še nekoliko počakal na njen odziv.

Na Petkovo omenjanje Kosa je odgovoril Dušan Kumer (SD), ki je poslancem predlagav, naj sprožijo predlog za Kosovo razrešitev, če menijo, da je kršil zakon, poslanka SDS Eva Irgl pa je ob tem dodala, da nekdo, za katerega je sodišče ugotovilo, da je kršil človekove pravice, ne more biti predsednik komisije, ki naj bi preprečevala korupcijo in kriminal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

placebo0
11. 12. 2008 20.35
pohvale ombudsmanki za tako javno izpostavljenje in govore in prizadevanje za spremembe o tem kakšna je trenutna socialna situacija v Sloveniji kot drugje v EU,vendar težave se res rešujejo prepočasi ali se pa sploh ne,dejavnikov je pa veliko,ljudi,ki bi pa nekaj naredili za to pa premalo.
Izgnati hudiče izdajalske iz Slovenije.Ko je JLA napadla so od veselja vsepovsod plesali kolo in se veselili.Ven iz Slovenije drhal hudičeva dokaz za izdajstvo pa je ravno da niso hoteli vzeti Slovenskega državljanstva ker so mislili,da bodo Srbi zavzeli Slovenijo pa so nazadnje bežali kot zajci pred volkom.Hehee
hrcekmuri
04. 03. 2008 14.23
VARUH ČLOVEKOVIH PRAVIC JE V NAŠI DRŽAVI-VSAJ TAK KOT JE BIL POPOLNOMA NEPOTREBEN,NJEGOVO PLAČO DAJTE RAJŠI ZA PASULJ LJUDEM KI SE NE MOREJO POBRATI
boschko1@yahoo.com
22. 11. 2007 13.23
Ta problem bi definitivno najbolje rešil g. Zmago Jelinčič Plemeniti. Jel tako Mičo?