Slovenija

Potrč: Zakon neprijazen do izbrisanih

Ljubljana, 30. 10. 2007 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

SNS bo na zakon vložil dopolnilo, s katerim bo bolj strogo določeno, da nihče od izbrisanih ni upravičen do povračila škode.

''Zakona ne bomo mogli podpreti,'' je dejal Gantar
''Zakona ne bomo mogli podpreti,'' je dejal Gantar FOTO: POP TV

Poslanske skupine SNS, SD, LDS in Zares so se odzvale na vladni predlog sprememb ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, s katerim si bodo lahko izbrisani za nazaj uredili status. "Ta zakon z nami ni bil usklajevan in ni usklajen. Ne bomo ga mogli podpreti," je dejal poslanec Zares Pavel Gantar.

V SNS napovedujejo, da bodo na predlagani ustavni zakon vložili dopolnilo člena 13i, ki izključuje pravico do odškodnine izbrisanim, tako da bo bolj strogo in jasno določal, da nihče od izbrisanih nima pravice do povračila škode.

Kot je pojasnil poslanec SNS Sašo Peče, izbrisanim ni bila povzročena nobena škoda, zato se jim zdi člen 13i ključnega pomena, svoje dopolnilo pa bodo predlagali 'kot varovalko', ki bo onemogočila izplačila odškodnin. Predlog ustavnega zakona bo stranka podprla, a le v primeru dopolnitve člena 13i, je dejal Peče. V SNS ostajajo tudi pri stališču, da so tisti, ki so si status hoteli urediti med osamosvajanjem Slovenije, to že storili.

Jožef Školč
(LDS) pravi, da zakon še ni v parlamentarni proceduri in ga zato težko komentira. Po njegovih besedah se zdi, da želi vlada s tem zakonom preusmeriti pozornost s same odločbe ustavnega sodišča. In sicer kljub temu, da so nekateri ustavni sodniki in predsednik ustavnega sodišča dejali, da ustavni zakon ni primerna oblika za rešitev problema izbrisanih in da se z njim ne bo mogoče izogniti popravi evidentne krivice in sramote za Slovenijo.

"Vlada je, iz ihte ali z obupa, vrgla slovenski javnosti novo kost, ki bo razdvajala in delila in ne bo pomagala k reševanju problemov, ki jih na tej točki imamo," je dejal Miran Potrč (SD). Zatrdil je še, da zakona s strani SD ni usklajeval nihče. Prav tako niso bili obveščeni, da bo vlada zakon obravnavala na današnji seji. Poslanec meni, da je vsebina zakona nekoliko bolj neprijazna do izbrisanih kot so bile rešitve, ki so bile predlagane v njegovih predhodnih različicah. Dodal je, da si bodo pri SD za oceno zakona vzeli čas.

Na predlagan zakon o izbrisanih se je odzval tudi Mirovni inštitut, ki zakon ocenjuje kot ''še eno dejanje v nizu diskriminatornih ukrepov zoper izbrisane prebivalce, saj ustvarja različne kategorije izbrisanih oseb, je do izbrisanih diskriminatoren, omogoča nove odvzeme že pridobljenih statusov, zanika odgovornost državnih organov za izbris ter izbrisanim popolnoma odvzema pravico do odškodnine.''

Po oceni Mirovnega inštituta Ustavni zakon ne more predstavljati ustreznega načina za popravo krivic, ki so bile prizadejane izbrisanim.

Brez pravic do odškodnine

Vlada je danes pripravila predlog ustavnega zakona o dopolnitvi ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti RS, s katerim si bodo lahko izbrisane osebe za nazaj uredile status, je na današnji novinarski konferenci po seji vlade pojasnil minister za notranje zadeve Dragutin Mate. Zakonski predlog izključuje pravico do kakršne koli odškodnine.

Dragutin Mate je dejal, da želijo urediti status izbrisanih in bodo vsako vlogo obravnavali posamično.
Dragutin Mate je dejal, da želijo urediti status izbrisanih in bodo vsako vlogo obravnavali posamično. FOTO: POP TV


Z zakonom želi vlada urediti status oseb, državljanov drugih držav naslednic SFRJ, ki so na dan 23. decembra 1990 imele prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji in od tedaj v Sloveniji tudi dejansko živijo. In sicer pod pogojem, da so že kdaj zaprosile za stalno prebivališče, pa jim to ni bilo odobreno, je povedal Mate.

"Želimo urediti status teh oseb," je poudaril Mate in dodal, da bodo vloge obravnavali posamično. Predlog sprememb ustavnega zakona bo vlada posredovala državnemu zboru za obravnavo po rednem postopku. Spremembe zadevajo v prvi vrsti 13. člen ustavnega zakona, za katerega "predlagatelj meni, da je najprimernejši način za dokončno ureditev položaja državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ", je dejal minister Mate.

Med drugimi pogoji za pridobitev pravice stalnega prebivanja bo ta, da so prosilcem prošnjo zavrnili. Na podlagi predloga bodo prosilci lahko pridobili pravice za nazaj, vendar le od dneva, ko so prvič vložili takšno prošnjo, je pojasnil Mate. Zakonski predlog izključuje pravico do kakršne koli odškodnine.

Minister je poudaril, da bodo primere morebitnih krivic pri izdaji dovoljenj obravnavali posamično in na podlagi dokazil. Postopke bodo sprožili na prošnjo strank, rok za vložitev pa bo tri mesece od uveljavitve zakona. Predlog zakona na novo ureja tudi dovoljenje za stalno prebivanje mladoletnikov. Pogoji zanje bodo, da so bili rojeni in od rojstva živijo v Sloveniji ter da je vsaj eden od staršev pridobil takšno pravico.

Izbrisani ne bodo upravičeni do odškodnine
Izbrisani ne bodo upravičeni do odškodnine FOTO: POP TV

Pogoji za pridobitev statusa

Med pogoje za pridobitev statusa osebe s stalnim prebivanjem predlog uvršča tudi neprekinjeno bivanje v RS z odsotnostjo, ne daljšo od šestih mesecev (izjeme so odsotnosti zaradi napotitve na zdravljenje, v službo ali zaradi študija).

Vlada je predvidela tudi možnost zavrnitve prošenj, in sicer v primeru pravnomočne obsodbe prosilca za določene vrste najhujših kaznivih dejanj, prav tako pravice iz zakona ne bodo mogli pridobiti bivši pripadniki JLA, ki se niso odzvali pozivom RS, naj prestopijo v teritorialno obrambo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

djimi
16. 12. 2008 23.33
bili so nepismeni trdeči jim ga pa niso znali napisat vloge hej hej
MojcaCoh
12. 12. 2008 15.23
Ta država ni vredna piškavega oreha..20 000 Klatežev, kriminalcev, in ppritepencev se klati po Sloveniji že nekaj let in jih ni nihče polovil ter deportiral saj ni čudno da je Slovenija zaradi Balkancev Kriminalna država.? Mojca
Izgnati hudiče izdajalske iz Slovenije.Ko je JLA napadla so od veselja vsepovsod plesali kolo in se veselili.Ven iz Slovenije drhal hudičeva dokaz za izdajstvo pa je ravno da niso hoteli vzeti Slovenskega državljanstva ker so mislili,da bodo Srbi zavzeli Slovenijo pa so nazadnje bežali kot zajci pred volkom.Hehe.
hrcekmuri
04. 03. 2008 15.26
a,ni potrč neka kp , ki mi je še nekaj dolžna ,če nič drugega zavajanje-boljše bi bilo če bi igral loto
strelka23
04. 11. 2007 08.33
Država leta 92 nikomur ni uredila statusa tujca,toraj kdor ni hotel državljanstva je izvisel.To vsekakor ni bilo prav.Tudi tisti ki so državljanstvo sprejeli ga ne bi smeli dobiti.Vsi ki so tukaj živeli bi morali dobiti le status tujca.
DarthRevan
04. 11. 2007 08.11
Ne vem zakaj pišeš vrsto pravnega akta z veliko začetnico... To skoraj zveni kot da je ravnatelj po šoli poslal Okrožnico, ki je prišla v 4. b ravno ko so pisali Prosti spis...
SlovenecA
04. 11. 2007 08.07
Kljub dejstvu, da je v obeh primerih Ustavno sodišče izdalo Odločbe v katerih zahteva popravo krivic ! ? levaki eno odločbo priznavajo in zahtevajo brezkompromisno izvršbo, v drugem primeru pa zavračajo vsako popravo krivic žrtvam, ki so jim partijski klavci pobili starše in ožje sorodnike. Dvojna morala levakov je prava sramota za demokratično državo še posebej, ko gre na eni strani za RESNIČNE žrtve, ki so strahotno trpele na drugi strani pa večinoma za špekulante! Ob dejstvu, da je vlada pripravila zakon, ki "moralno" popravlja kjrivice ŽRTVAM komunističnega nasilja v skladu z odločbo Ustavnega sodišča bi človek pričakoval, da bodo zakon podprli pa zakonu nasprotujejo. V isti sapi pa zahtevajo izpolnitev odločbe o izbrisanih, ki pa je nedorečena, saj NIKJER ne navaja kaj je treba narediti v zvezi z JA oficirji in njihovi sodelovalci (petokolonaši), ki kljub temu, da so v agresiji sodelovali na Slovenijo sedaj zahtevajo enake pravice kot vsi ostali. Kljub dejstvu, da je vlada pripravila Ustavni zakon, ki odpravlja vse nedorečenosti odločbe Ustavnega sodišča zakonu levaki nasprotujejo in zahtevajo breskompromisno priznanje pravic vsem, tudi JA oficirjem in njihovim petokolonašem! S kakšno moralo na eni strani žrtvam vojnega in povojnega komunističnega nasilja odrekajo pravice, zahtevajo pa jih za izbrisane špekulante, ki jih ni niti bilo v Sloveniji. Samo Slovenija je država kjer OKUPATORSKI vojaki JA zahtevajo odškodnino. Sramota za politike ki takšne zahteve podpirajo !
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2007 05.58
"Vlada je, iz ihte ali z obupa, vrgla slovenski javnosti novo kost, ki bo razdvajala in delila in ne bo pomagala k reševanju problemov, ki jih na tej točki imamo," je dejal Miran Potrč (SD)." (Globok vzdih)... Ko bi bil tako dosleden tudi tedaj, ko njegovi vržejo v javnost kako Rožmanovo kost (dobesedno)....
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2007 05.56
Glede na uborne plače južno od Kolpe, pa če vzamem samo tiste za najnižje plačana dela - smo Amerika. O pokojninah pa sploh ne bi - ker mi res ni jasno kako tisti reveži južno preživijo teden, kaj šele mesec... 50 EUR je že lepa pokojnina v Srbiji... Standard pri nas tudi ni tako slab, kjerkoli že pogledam. Eni imajo manj, drugi več... je vedno bilo in verjetno vedno bo. Nhče pa vsaj ne more reči, da služb ni. Kar pa je južno od nas vsakdanjik...
brankob@avtomatika.com
31. 10. 2007 03.17
temacni: Nikar preveč verjet vladnim reklamnim materialom. Vprašaj ljudi, kako živijo in potegni povprečje. Je*eš BDP, stopnjo rasti itd. To so vse pomožna orodja, ki ti LAHKO, če jih pravilno uporabiš, povedo kaj o kvaliteti življenja. Če te z njimi lažejo, jih lahko mirno preskočiš in pogledaš edine relevantne podatke, ki so ti pravzaprav na voljo že od samega začetka. Ja, imamo 2x več BDP ampak kakšni so naši življenjski stroški ? Koliko te stane recimo bajta tu v SLO ali pa kaka bajta v Sr ? Kako je s stroški prehrane in recimo zavarovanjem ? Če 40% naših penzionerjev prejema penzijo manjšo od €400, potem tudi nam ne gre ravno stelarno, ob naših stroških...
mire@email.si
31. 10. 2007 03.01
temacni, srbi bojo pa republiko srpsko!
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2007 02.51
Misliš, da smo pri Srbih lahko v še večji nemilosti kot danes, ko naši bataljoni "okupirajo" njihovo "sveto zemljo"?? Kaj šele bo, ko bomo priznali Kosovo... Izbrisane bomo ob tako velikih problemih čutili toliko kot dlako v kajmaku...
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2007 02.48
Me veseli.. hehe... Tudi mi smo mislili, da bomo enkrat v EU lahko zahtevali kaj več za svoje na Koroškem in v Italiji... pa kot vidiš.... Evropa je skupnost prostovoljno pridruženih in nobena članica se ne vtika v notranje zadeve druge članice. Velike računice ima tu Francija - si predstavljaš da bi ji začeli težit glede spoštovanja manjšinskih pravic? Franciji, deželi enega naroda!? Direkt izstopi. Sploh pa je cel Balkan še kakšno svetlobno miljo za nami. Srbija je tam, kjer je bila Slovenija l. 1991. Hrvaška pa tudi ni ne vem kako napredovala - en Slovenec naredi BDP dveh Hrvatov in razlika kvečjemu raste. Tu pa je še anti-EU in NATO sentiment. Pa tudi drugače ne vidim, da bi se ravno gnali za pravice nekih izbrisanih.... ne, prebrisanci so sami, pa če to priznaš ali ne. Agresorji bodo ostali brez vsega, tisti po krivici izbrisani pa bodo dobili državljanstvo (vkolikor ga še nimajo), odškodnin pa nobenih. Vsak tazadnji priseljenc se je tolk pozanimal, da je uredil državljanstvo, pa ga ta kompanija ne bi mogla??? Ne me hecat no...
brankob@avtomatika.com
31. 10. 2007 02.42
Aja, in gledde tega, kar "nam lahko storijo" se ne slepit. Ni potrebno,d a naredijo karkoli materialnega. Samo spremenijo kak za nas bistven ekonomski dejavnik, pa smo v riti. Samo če pri nekomu v novem Beogradu pademo v nemilost in če migne s prstom. če se recimo kaj spremeni pri sredstvih, ki jih črpamo. Ali če Ab+vstrijci uvedejo kak poseben prijateljski paket z slovenski posel, ki se izpelej v Avstriji ali kaj podobnega. Čisto z vsakim prdcem lahko vplivajo na našo inflacijo in tu nas držijo za jajca. Ni treba, da en njihov vojak prečka mejo ali izstreli naboj.
brankob@avtomatika.com
31. 10. 2007 02.37
Saj sem buden. To, kar "nam bodo storili" je odvisno od razmerja ekonomske moči. Ker smo bistveno za Avstrijci in Italijani, si lahko privooščijo kaj, česar si drugače ne bi upali. In isto je z ex YU. SLO jih je je*ala, ker je računala, da bo vedno daleč pred njimi in da si bo to lahko privoščila. In če bi tako ostalo, bi se danes vsi bistveno manj sekirali glede izbrisanih itd. Ampak ker Hrvaška in predvsem Srbija postajata vse pomembnejši igralki, temu ni več tako. Srbi so sicer naj* in s težki reveži, ampak njihova ekonomija napreduje neverjetno hitro. Čeprav so majhni, jih EU zagotovo ne bo zavrgal zaradi interesov Slovenije...
123_Zoke_vec_ni
31. 10. 2007 02.03
UUUUU, branko! Kaj nam pa bodo storil čez mejo??? Naši manjšini v Avstriji in Italiji diskriminirajo, pa s tem kršijo eno Ustavno pogodbo in celo vrsto državnih zakonov; članici EU proti državljanom EU! In kaj se je zgodilo??!!? NIČ!! Nekaj političnih komentarjev iz Bruslja, ki so končali na straneh zunanjepolitičnih komentatorjev. Haider in Fini pa zmagujeta dalje. Zbudi se v realnost! Evropi dol visi, kaj mi delamo znotraj svojih meja. Evropa se ne vtika v notranjo politiko članic. Še manj pa se Evropa zavzema za pravice njenih NE-državljanov. Ima že z državljani dovolj skrbi....
brankob@avtomatika.com
31. 10. 2007 01.07
NBe, to ni "dejstvo". Če bi to bilo dejstvo, se nihče ne bi sekiral za izbrisane in njihove zahteve. A vendar je že po reakcijah vlade videti, da izbrisani niso brez argumentov. Mislim, da bi se prav zlahka znalo zgoditi,d a bo JJ tu za*arl zadeve. Bila je priložnost za pogajanej, pa se vlada ni odločila za to. Še več, računala je na izčrpavanje folka, ki brez denarja nima moči za sodne postopke. A če stvar pride izven okvirov Slovenije, bi znala eksplodirati in takrat bodo posledice bistveno večje kot bi bile.
Zvone Kokalj
31. 10. 2007 00.30
Kakorkoli že - mene vse skupaj spominja na Haiderjevo "interpretiranje" odločb avstrijskega ustavnega sodišča in njegovo "šraufanje" dvojezičnih tablic. Našim rojakom na avstrijskem Koroškem zgodba izbrisanih prav gotovo ne koristi. Še manj koristi uglesu Slovenije v svetu. Sicer pa se tudi zdomci v zadnjem času uvrščamo v kategorijo "izbrisanih", vsaj kar zadeva naše pravice... Drugače je, ko gre za naše dolžnosti. Tisoči, ki se tega ne zavedajo, so z novo davčno zakonodajo postali "davčni rezidenti Republike Slovenije".
mrhe2003
30. 10. 2007 23.51
@brankob Tukaj si pa brcnil v temo. Dejstvo je, da so ti ljudje vedeli v kaj se spuščajo in ko so jim drugi govorili, naj tega ne počno, so jim z nasmehom na obrazu povedali, da tukaj je in bo Jugoslavija. No, pa naj jim bo to domovina tudi danes!
123_Zoke_vec_ni
30. 10. 2007 23.50
Kašne probleme?? S kom?? Ker bomo posamično obravnavali vsak primer?? In izločili tiste, ki se želijo zgolj okoristiti, pa so nekateri bili celo po osamosvojitvi udeleženci balkanskih vojn??? Zanimivo, ves čas poslušam rdeče jurišnike, kako je treba "belčke" in vse "klerikalce" izgnat iz Slovenije; ko pa pride do vprašanja okupatorske Jugovojske, bi morali biti pa strašno milostni do agresorjev in njihovih domačih podpornikov.... hinavščina pa taka....